Konut sigortası, evlerde karşılaşılabilecek risk durumlarına karşı güvence sağlayan bir sigorta ürünüdür. Genel olarak bina, eşya ve konutta yer alan kişileri koruyan teminatlar sunulmaktadır. Hem ev sahipleri, hem de kiracılar için güvence sağlayan konut sigortası ile hayatın getireceği pek çok risk durumuna karşı önlem alınabilmektedir.
Hazırladığımız bu içerik; konut sigortasına dair en çok merak edilen sorular ve cevaplarından oluşuyor. Yazımızda konut sigortası hakkında öğrenilmesi gereken tüm soruların cevaplarını vermeye çalıştık.
1- Konut Sigortası Nedir Ne İşe Yarar?
Konut sigortası, konutları ve eşyaları koruma altına alan bir sigorta ürünüdür. Evler, hepimiz için huzurlu ve güvende hissettiğimiz alanlardır. Bu nedenle, konut sigortası kapsamında koruma oluşturarak, olası hasar durumlarına karşı önlem alınabilir. Üstelik sigorta poliçesi, eşyaları da güvence altına alması sebebiyle kiracılar tarafından da yaptırılabilmektedir.
Genellikle zorunlu deprem sigortası ile karıştırılan konut sigortasının kapsamı oldukça geniştir. Deprem sigortası, sadece depremin neden olduğu zararları güvence altına alırken, konut sigortası tüm ev için koruma sağlar. Ayrıca konut sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü değildir. Kişiler, isteklerine ya da ihtiyaçlarına göre poliçe başlatabilirler.
Konut sigortası, başta ana teminatı yangın olmak üzere konutları ve eşyaları olası risk durumlarına karşı korur. Temel olarak hizmet prensibi, evi korumaktadır. Bunun yanında, sağladığı geniş asistans hizmetleri ile de sigortalılara destek sağlamaktadır.
Konut sigortası hakkında bilgi almak isterseniz;Konut Ev Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
2- Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut sigortası ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de “konut sigortası zorunlu mu” olmaktadır.
Konut sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Ev sahipleri ya da kiracılar istedikleri takdirde, konut poliçesi başlatabilirler.
Konut sigortası ve deprem sigortası, birbiri ile karıştırılan iki üründür. Ancak aralarındaki en büyük fark, deprem sigortasının zorunlu bir ürün olmasıdır. Konut sigortası, herhangi bir zorunluluk taşımaz.
Konut sigortası genel şartlarını inceleyerek ürün hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun için Konut Sigortası Genel Şartları Nelerdir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
3- Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası, evi ilgilendiren hemen hemen her türlü risk durumu için teminat oluşturabilir. Ancak sigorta ürününün ana teminatı, yangın teminatıdır. Bu teminata ek olarak dahil edilen teminat seçenekleri ile poliçeler genişletilebilir ve verimli hale getirilebilir.
Konut sigortası kapsamına dahil edilebilecek ek teminatlar şu şekildedir;
- Aile reisi sorumluluğu.
- Araç çarpması.
- Cam kırılması teminatı.
- Dahili su hasarları.
- Deprem ve yanardağ püskürmesi teminatı.
- Duman teminatı.
- Enflasyondan korunma teminatı.
- Enkaz kaldırma teminatı.
- Ferdi kaza teminatı.
- Fırtına teminatı.
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketlerin neden olduğu hasarlar.
- Hırsızlık teminati.
- Kar ağırlığı.
- Kira kaybı teminatı.
- Sel ve su baskını teminatı.
- Yangın mali mesuliyet.
- Yardım hizmetleri.
Konut sigortası kapsamı hakkında detayları Konut Sigortası Kapsamı Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Kapsam Dışı Durumlar
Konut sigortası, kapsamı ek teminat seçenekleri ile oldukça geniş hale getirilebilmektedir. Bunun yanında bazı koşullarda, konut poliçesi teminat sağlamaz. Bu durum sigorta şirketlerine ya da konutun özelliklerine göre değişebilmektedir.
Ancak genel olarak konut sigortası kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar.
- Elektrikli ev aletlerinde oluşan hasarların ya da bozulmaların neden olduğu hasarlar.
- Kişinin hatalarından kaynaklanan ya da kasti çıkarılan yangınların neden olduğu hasarlar.
- Nükleer yakıt kaynaklı hasarlar.
- Savaş, istila, düşman hareketleri, isyan gibi durumlar esnasında oluşan zararlar.
- Sigorta kapsamında yer alan konut üzerinde kamu otoritesi tarafından alınmış tasarruf kararlarının neden olduğu zararlar.
- Yangın harici sigortalı konutta herhangi bir şeyin yanması ya da yakılması sonucu oluşan yangınlardan meydana gelen zararlar.
Konut sigortasının kapsamına girmeyen durumlara Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
4- Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?
Geniş teminat seçeneklerinin yanında konut sigortası kapsamında sunulan sayısız asistans hizmeti de yer almaktadır. Sigortalı kişilerin ihtiyaçları üzerinden düzenlenebilen bu hizmet seçenekleri, sigorta şirketlerine göre değişebilmektedir.
Genel olarak sunulan hizmet seçenekleri ise şu şekildedir:
- Ambulans hizmeti.
- Bilgi servisi.
- Çilingir hizmetleri.
- Dış cephe camların değişimi.
- Elektrik tesisatı tamiri.
- Güvenlik hizmeti.
- Hastanede kalma gerektiren durumlar için destek.
- Konutta mahsur kalınması halinde kurtarma çalışmaları.
- Mini onarım hizmeti.
- Otel hizmeti.
- Sıhhi tesisat tamiri.
Konut sigortası bünyesinde sunulan asistans hizmetlerine dair daha fazla detay öğrenmek için Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
5- Kiracı Konut Sigortası Yaptırabilir Mi?
Konut sigortasının sadece binaları koruduğu ve bu nedenle sadece ev sahiplerini ilgilendirdiği düşünülür. Ancak konut sigortası ile eşyalar da güvence altına alınabilir ve bu sayede kiracılar da konut sigortası yaptırarak, eşyaları için koruma sağlayabilir.
Sigorta poliçesine eklenen eşya teminatı sayesinde, kendi evlerine sahip olmayan kişiler de konut sigortası avantajlarından yararlanabilir. Kiracılar için düzenlenen konut sigortası ürünleri ile eşyalar korunabilmektedir. Kiracılar ihtiyaç dahilinde konut sigortasını, bina teminatı dahil olmadan alabilir ve sadece eşya için teminat alabilirler.
Kiracıların konut sigortası seçeneklerini Kiracı Konut Sigortası Yaptırır Mı, Detayları Nelerdir? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kiracı Eşya Sigortası Nedir?
Kiracılar, uygun teminat seçenekleri poliçeye ekledikleri takdirde konut sigortası imkanlarından yararlanabilirler. Kiracı eşya sigortası olarak tanımlanan bu ürün ile bina teminatı olmaksızın, eşyalar güvence altına alınmaktadır.
Bina teminatı, tüm tesisat sisteminde oluşabilecek ya da dış etkenlerden kaynaklı binaya hasar verecek durumları kapsar. Eşya teminatı ise konut içinde yer alan eşyaların görebileceği zararlar için koruma sağlamaktadır. Kiracılar, işte bu teminat sayesinde konut sigortası kapsamında işlem yapabilmektedir. Üstelik sadece konutta yaşayan kiracıların değil, eşya sigortası ile misafirlerin de eşyaları korunabilmektedir.
Kiracıların yaptırabildiği konut sigortası hakkındaki detayları Kiracı Sigortası Neleri Kapsıyor? Kiracı Eşya Sigortası Nedir?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
6- Konut Sigortası ve Deprem Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Konut sigortası ve deprem sigortası, binalar için koruma sağlamaları nedeniyle genellikle karıştırılırlar. Ancak aralarında önemli farklar bulunmaktadır.
Bu farklar şu şekilde açıklanabilir:
- Her şeyden önce deprem sigortası, tüm konut sahipleri için yaptırılması zorunludur. Yaptırılmadığı durumlarda, konutla ilgili elektrik ya da su abonelikleri gibi işlemler yapılamaz. Bunun yanında konut sigortasının herhangi bir zorunluluğu bulunmaz. Ev sahipleri ya da kiracılar, ihtiyaç durumlarına göre poliçe başlatabilirler.
- Deprem sigortası sadece deprem kaynaklı zararlara karşı teminat sağlar ve belirli bir limit üzerinden ödeme yapar. Oysa konut sigortası için deprem teminatı, teminat seçeneklerinden sadece biridir. Poliçe kapsamı oldukça geniştir ve kişilere özel hale gelebilir.
- Deprem sigortası, eşyalar için güvence sağlamaz. Konut sigortası ise eşya teminatı ile eşyaları da poliçe kapsamında korumaktadır.
Deprem sigortası ve konut sigortası arasındaki farklara dair detayları Deprem Sigortası Ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
7- Konut Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Konut sigortası hasar ödemesi, sigorta şirketleri tarafından poliçede yer alan risk durumları oluştuğunda gerçekleştirilir. Oluşan hasar, sigorta şirketinin yetkilendirdiği eksper tarafından incelendikten ve onaylandıktan sonra gerekli ödeme miktarı belirlenir ve ödeme yapılır.
Hasar ödeme süreci, konut sigortasında genel olarak şu şekilde ilerlemektedir:
- Hasar oluştuğu anda sigorta şirketi en kısa sürede bilgilendirilmelidir.
- Sigorta şirketine hasar hakkında bilgi verebilmek için konut hasar tespit tutanağı tutulmalıdır.
- Hasar tespit tutanağında yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olunmalıdır.
- Tutanak hazırlandıktan ve sigorta şirketine iletildikten sonra şirket tarafından eksper gönderilir.
- Eksper hasar belirlemesi yapar ve hesaplanan tutar, iki tarafında anlaşmaya varması halinde ödenir. Taraflar arasında anlaşma yapılamazsa, hasar ödeme süreci uzayacaktır.
- Poliçede yer alan teminat tutarı altında yapılan hasar ödemelerinde, ödenen tutar teminat limitinden düşülmektedir. Bu şekilde poliçenin geçerliliği devam eder. Ancak teminat tutarı için belirlenen limit aşıldığında, poliçe geçerliliği son bulmaktadır.
Konut sigortası hasar ödeme sürecine dair detayları öğrenmek için Konut Sigortası Hasar Tespiti Ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?Yazımıza göz atabilirsiniz.
8- Konut Sigortası (Ev Sigortası) Fiyatları Ne Kadar?
Konut sigortası fiyatları hesaplanırken konutun bedeli ve poliçeye eklenecek teminat seçenekleri etkili olmaktadır. Eğer sigorta poliçesinde eşya teminatı bulunmuyorsa, bina değerine göre belirlenen poliçe fiyatı 200 TL olabilmektedir. Bunun yanında eşya teminatlı bir poliçede ödenecek yıllık prim, eşya değerine göre 450 TL’ye çıkabilir.
Konut sigortası için ortalama en düşük fiyatlar 200 TL ile 400 TL arasında değişmektedir diyebiliriz. Ancak bu ürün primleri için net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Sigorta fiyatları, sigorta şirketlerine göre de değişebilmektedir.
En uygun konut sigortası fiyatlarını almak için farklı sigorta şirketlerini karşılaştırmak ve doğru seçim yapmak önemlidir. Sigorta Dünyası, 21 farklı sigorta şirketinin konut sigortası ürünlerini karşılaştırmanıza ve sizin için en uygun olanı bulmanıza olanak sağlar. Konut sigortası ürünlerini ve fiyat tekliflerini öğrenmek için Sigorta Dünyası web sitemizden sorgulama yapabilir ya da çağrı merkemizi arayarak uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.