Yaşadığınız ve diğer risklerden uzak kaldığınız özel alanınız olan evinizin zarara uğraması üzerinizde şok etkisi yaratabilir. Yıllar boyunca yaptığınız birikimler sonucunda almış olduğunuz evin deprem nedeniyle yıkılması başınıza gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Bu kapsamda zorunlu deprem sigortası yaptırabilirsiniz. Ancak zorunlu deprem sigortası, deprem sonrasında oluşan bina hasarlarını belirlenen azami miktar üzerinden gerçekleştirir. Konut sigortası ise evinizle ilgili tüm hasarların, zararların karşılanmasını amaçlar.
Sigortalı adaylar tarafından karıştırılan iki sigorta türünü öncelikle sizlere detaylı olarak anlatacağız.
İki sigorta branşının içerdiği kapsamları ayrı ayrı öğrenebilir ve önemli farklar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Konut sigorta detaylarını öğrenmek için: Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? İçeriğine göz atabilirsiniz.
DASK Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
Türkiye deprem bölgesi içinde yer almaktadır ve sıklıkla fay hatlarının harekete geçmesi sebebiyle depremlere maruz kalmaktadır. Depremin ne zaman olacağı ve şiddetinin bilinmemesi nedeniyle deprem bir anda bütün ev düzeninizi bozabilir ve sizi zor durumda bırakabilir.
Türkiye’nin yakın geçmişinde silinmez bir iz bırakan 1999 Marmara Depremi bunun en yakın ve acılı örneğidir. Bu deprem ile on binlerce insan yaşamını kaybetmiş ve bir o kadar kişi de evsiz kalmıştır. Depremin etkilediği hayatlar daha sonra kolayca yaralarını saramamış uzun bir süre bu durumun atlatılması için beklemişlerdir.
1999 depreminden sonra kurulan Doğal Afetler Sigorta Kurumu – kısa adıyla DASK, meskenlere deprem sigortası yaptırmayı zorunlu kılmıştır. Zorunlu deprem sigortası, depreme bağlı olarak binada meydana gelen hasarların karşılanmasını amaçlar.
Zorunlu deprem sigortası limitleri binanın yaşı ve türü, evin boyutu, coğrafi konum gibi etmenlere bağlı olarak şekillenir. Deprem sonrasında sigorta kapsamındaki binada meydana gelen hasar ise 15 gün içerisinde bildirilmesi kaydıyla, ilgili kişilerin yapacakları inceleme sonucunda karşılanır. Hasar limitleri DASK tarafından her yıl inşaat maliyet fiyatları üzerinden azami tutar belirlenerek karşılanır. Eğer hasar durumunuzu aşan bir limit söz konusu ise kalan hasarın bina sahibi tarafından karşılanması gerekir.
Deprem poliçesi detaylarını öğrenmek için:Deprem Sigortası DASK Zorunlu Mu, Nasıl Yapılır? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortasının Kapsamı Nedir?
Zorunlu deprem sigortası ile evinizin;
- Ana duvarları,
- Temeller,
- Tavan ve tabanlar,
- Koridorlar,
- Merdivenler
Gibi binayı tamamlayan bölümler güvence altına alınır. Bunun dışında kalan evinize ait bölümler, evin içindekiler gibi konular zorunlu deprem sigortası teminatı dışında kalırlar.
- Zorunlu deprem sigortası yapılacak binanın; belediye sınırları içerisinde olması gerekmektedir. Ayrıca tapuda kaydının bulunması gerekir. Binanın içindeki ticarethaneler ya da ofisler de sigorta kapsamına alınır. Kaçak yapılar ve işyerleri DASK dışında tutulurlar. Kamu binaları, inşaatı henüz bitmemiş yapılar ile ağır hasarlı binalara da zorunlu deprem sigortası yapılmamaktadır.
- Sigortayı, mülk sahibinin yaptırması gerekmektedir. Kiracının yaptıracağı sigorta geçersiz olacak ya da olası hasar durumunda mülk sahibine ödeme yapılmasına neden olacaktır.
- DASK yaptırılmadığı halde elektrik, su abonelikleri açılmamakta, tapuda alım satım işlemleri yapılmamaktadır. Ayrıca DASK yerine özel sigorta şirketlerinin sunduğu sigortalardan da yararlanamazsınız. Zorunlu tutulması yüzünden bir başka sigorta istiyorsanız, öncelikle DASK yaptırıp sonra zorunlu deprem sigortasının teminatı dışında kalan durumlar için özel sigorta şirketlerinden sigorta yaptırabilirsiniz.
- Yine ayrıca zorunlu deprem sigortası, binanın bulunduğu arsayı kapsamaz. Sadece konutun yeniden inşasında gereken masrafları karşılar.
- Deprem sonrasında binada hasar yoksa sigorta yapılmaktadır. Ancak deprem neticesinde bina hasar görmüş ise zorunlu deprem sigortası yapılmaz, öncelikli olarak hasarın giderilmesi gerekmektedir.
- Zorunlu deprem sigortasının prim bedelleri, konutun bulunduğu bölgenin deprem derecesine ve yapı tarzına, metrekaresine göre değişmektedir. Prim bedeli belirlenmeden önce konut için alınacak en yüksek teminat miktarı saptanır, bunun üzerine prim hesabı yapılır. Prim hesaplamasında çelik / betonarme yapı, karkas yapı, kagir ve diğer yapılar olmaz üzere üç ana ayrım yapılmaktadır. Deprem bölgesi haritasından risk bölgesi derecelendirilmesi ile sigortanın yapılacağı konut değerlendirilir. Birinci deprem bölgesi yüksek risk taşıyan bölgeyi, beşinci deprem bölgesi ise deprem riski düşük olan bölgeleri kasteder. Haliyle prim ödemelerinde bu bölgeler fiyatı belirleyen ana unsur olarak gözükmektedir.
- Zorunlu deprem sigortası binanın yapısında gelen hasarı o yıl için belirlenen azami tutar üzerinden karşılamaktadır. Eğer bu limitin üstünde bir hasarınız varsa, sigorta şirketi ile daha önceden anlaşmış olmanız halinde konut sigortasından yararlanabilirsiniz.
- Zorunlu deprem sigortasında hasarların türüne göre ödeme yapılmaktadır. Örneğin 2000 liraya kadar oluşan hasarları sigortalının kendisinin ödemesi gerekmektedir. Ayrıca yüzde iki muafiyet yüzünden örneğin elli bin liralık masrafın kırk sekiz binini sigorta karşılar. Konut tamamen yıkılırsa poliçede belirlenmiş tutar üzerinden ödeme yapılır.
Zorunlu deprem sigortasının teminatları ve içeriği bu şekildedir. Görüldüğü üzere deprem sonrasında sadece binada oluşan hasarı belirli bir limite kadar ödemesi yapılmaktadır. Bu durumun dışında kalan hallerde ise konut sigortası yaptırmanız gerekecektir.
Önemli detaylara göz atmak için: DASK - Deprem Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Önemli Bilgiyazısınagöz atabilirsiniz.
Konut Sigortası (Ev Sigortası) Nedir?
DASK’ın sunduğu zorunlu deprem sigortası zorunlu olarak her konuta yaptırılması gerekmektedir. Ancak kapsamadığı alanlarda sigortadan yararlanmak için konut sigortası yaptırabilirsiniz.
Konut sigortası ile hem ev hem de ev içindekiler koruma altına alınır. Sadece deprem değil, hırsızlık, yangın vb. kötü durumları da kapsayan sigorta türüdür.
Kiracı konut sigortası hakkında: Kiracı Konut Sigortası Yaptırır Mı, Detayları Nelerdir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Kapsamı Nedir?
Konut sigortası, diğer sigortalar gibi ana teminatlar ve ek teminatlar sunarak hane sahiplerine güvenceler verir.
Bu teminatlar kapsamında;
- Yangın, infilak, yıldırım; olaylarına bağlı evin yanması ve zarar görmesindeki masraflar karşılanır.
- Grev, lokavt, kargaşa hallerinde evin göreceği zarar karşılanır.
- Sel ve su baskını neticesinde evdeki oluşan zarar giderilir.
- Fırtına yüzünden evin oluşan zarar karşılanır.
- Dâhili su; su tesisatından kaynaklanan zarar karşılanır.
- Duman; yangına bağlı olarak oluşan dumanın yol açtığı masraflar karşılanır.
- Kara, hava, deniz taşıtlarının çarpmasına bağlı olarak oluşan hasar karşılanır.
- Hırsızlık sonucunda oluşan maddi kayıplar telafi edilir.
- Cam ve ayna kırılması; poliçe kapsamına alınmış cam ve aynalar veya camdan oluşmuş eşyaların zarar görmesi durumundaki kayıp karşılanır.
- Kira kaybı; sigortadaki adı geçen hasarların oluşması durumunda hanede oluşacak kira kaybının çözülmesi amaçlanır,
- Taşınma masrafları; sigortada belirlenmiş hasarlar sonucu taşınma gerekiyorsa nakliye masrafları,
- Elektronik cihaz teminatı; ev içinde bulunan ve sigortaya dâhil edilmiş cihazların arızalanması, çalınması durumdaki hasar karşılanır. Cihazların içindeki bilgiler kapsam dışıdır.
- Konutta bulunan üçüncü şahıslara ait eşyaların teminatı; konuta dışarıdan gelmiş kişilerin kişisel eşyalarının zarar görme durumlarını karşılar.
- Ev yardım hizmetleri kapsamında; tesisat işleri, elektrik işleri, cam işleri, çilingir, konutta mahsur kalan kişilerin kurtarılması, doktor ya da ambulans gereken durumlarda ilkyardım ekibinin ulaştırılması, kamera ya da alarm kurulumunu içeren güvenlik hizmeti, eve öğretmen gönderilmesi, birinci derecedeki aile mensubunun vefatı neticesinde ortaya çıkan masrafların karşılanması gibi konularda teminat verilmektedir.
- Deprem teminatı; zorunlu sigorta limitlerinin dışında kalan ya da ev içi eşyayı da kapsayacak durumlardaki hasar karşılanır.
Görüldüğü üzere konut sigortası oldukça kapsamlı teminatlar sunmaktadır.
En doğru poliçeyi tercih etmek için: En İyi Konut Sigortasını Oluşturmanın Yollarıyazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar
Detaylı olarak anlattığımız deprem sigortası ve konut sigortasına özel bilgileri karşılaştırarak faklarını özetleyebiliriz.
- Zorunlu deprem sigortası zorunludur, konut sigortası isteğe bağlıdır.
- Zorunlu deprem sigortası sadece binanın yapı masraflarını karşılar, konut sigortası ev içinde meydana gelen zararları da karşılar.
- Zorunlu deprem sigortası üst limiti kendisi belirler, konut sigortasında sigortacı tarafından limit belirlenir.
- Deprem sigortası değerli olan eşyalarını korumaz, konut sigortası güvence altına alır.
- DASK deprem sigortanız olmadan eviniz için gerekli bazı işlemleri yaptıramazsınız.
- Zorunlu deprem sigortası sadece deprem için güvence verirken konut sigortası pek çok konuda poliçe kapsamında teminat vermektedir.
Sigorta Dünyası uzmanlarından detaylı bilgi almak için başvuru formunu doldurarak bilgilerinizi iletebilirsiniz.
DASK DEPREM SİGORTASI fiyatı almak için başvuru formunu hemen doldurabilirsiniz.