Eviniz, dış dünyadan korunmak ve kendi yaşam alanınızı oluşturmak adına önemlidir. Evinizle ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda bu durum keyfinizin kaçmasına sebep olur ve sizi tedirgin eder.
Ev yaşamınızı güvence altına almak, evinize karşı risklere yönelik koruma sağlamak bu yüzden oldukça önemlidir. Eğer eviniz güvence altında olmazsa doğal ya da insanlardan kaynaklı sorunlara karşı savunmasız demektir. Evinizde oluşacak sorunların üstesinden gelemediğinizde ise hasar zamanı hayli güçlük çekebilirsiniz.
Poliçe şartları hakkında detaylı bilgi almak için: Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Konut Sigortası Nedir Neleri Kapsar?
Evinizle ilgili herhangi bir hasara karşı güvence altına alan sigorta türü konut sigortasıdır. Konut sigortası ile pek çok duruma karşı eviniz korumaya alınır ve hasar durumlarında zararınız sigorta tarafından karşılanır. Herhangi bir hasar durumunda öncelikli olarak ev eşyaları zarar görürler.
Konut sigortası bu nedenle öncelikli olarak ev eşyalarınızı koruma altına alır.
Bunun yanında başka teminatlar ile eviniz için oluşacak pek çok hasarın da önüne geçebilirsiniz. Konut sigortası; sigorta yaptıracak kişinin tercihine göre şekillenecek poliçe kapsamında eviniz pek çok risk durumuna karşı güvenceye alınır.
Önemli detaylar hakkında bilgi almak için: Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Poliçesi Detayları Nelerdir?
Konut sigortası kapsamında sunulan teminatlar şunlardır;
- Yangın, yıldırım, infilak; yangın ve yangına bağlı sebepler ile oluşacak hasar karşılanır. Aynı zamanda yıldırım ya da patlama gibi durumlarda da sigorta teminatı içerisindedir.
- Grev, lokavt, kitle hareketleri, terör eylemleri sırasında evinizde oluşan hasar karşılanır.
- Cam kırılması; sigorta kapsamında teminat altına alınmış camlar herhangi bir sebepten ötürü kırılması halinde poliçe limitleri dâhilinde karşılanır.
- Ferdi kaza teminatı; sigortalı kişinin kaza neticesinde vefat etmesi durumunda varislerine, malul olması durumunda ise kendisine poliçede belirtilen limitler dâhilinde ödeme yapılır.
- Hırsızlık teminatı; konut sigortalarının en çok tercih edilen bu teminatı kapsamında, evinize herhangi bir şekilde girecek ve maddi kayba neden olacak hırsızlık olaylarının verdikleri zarar karşılanır.
- Enflasyondan korunma; binanın güncen değerini korumasını ve enflasyona bağlı olarak değer kaybetmemesi için finansal korumadır. Sigorta bedeli seçimine poliçe süresi boyunca seçilen enflasyondan korunma oranı miktarınca artış uygulanır. Hasar durumunda Devlet İstatistik Enstitüsü’nün açıklamış olduğu oran temel alınır.
- Dâhili su; ev içinde bulunan su tesisatının patlaması, taşması, tıkanması, kırılması ya da donması sonucu evde oluşacak hasarlar karşılanır. Aynı şekilde muslukların açık unutulmasından kaynaklı zararlar da telafi edilir.
- Araç çarpması; herhangi bir deniz, kara veya hava taşıtlarının haneye çarpması sonucu oluşan hasar karşılanır.
- Duman; bacaya bağlanmış olması şartıyla hane içinde herhangi bir duman çıkması sebebiyle oluşan hasarlar karşılanır.
- Enkaz kaldırma; sigorta kapsamında belirlenmiş hasarların oluşmasından sonra meydana gelen enkazı temizleme ve kaldırma masrafları sigorta tarafından karşılanır.
- Sel, su baskını; sigortalı hanenin yağış, nehir, dere, kanal taşması sonucunda su baskınına uğraması neticesindeki hasar karşılanır.
- Deprem ve yanardağ püskürmesi; yanardağ püskürmelerine bağlı olarak evin göreceği zarar karşılanır.
- Yer kayması; sigortalı hanenin inşa edildiği arsanın veya civarındaki bölgede oluşan yer kayması nedeniyle oluşmuş hasar karşılanır.
- Fırtına; fırtına ve fırtına sonrasında evde oluşmuş hasar karşılanır.
- Kar ağırlığı; çatıda, tentede ya da brandada birikmiş karın ağırlığı sonucunda oluşan hasar karşılanır.
Konut sigortası, böylece geniş bir teminat listesi barındırır.
Detaylı bilgi almak için: Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Ev Sigortasında Deprem Teminatı Detayları
Hem kiracılar hem ev sahipleri tarafından poliçede yer alan deprem teminatı merak konusudur. Adaylar deprem sigortasını yaptırdıkları için akıllarında soru işareti kalır. Bilindiği üzere her oturmaya müsait ev için DASK tarafından sunulan deprem sigortası yaptırma zorunluluğu vardır.
Deprem sigortası olmayan bir haneye oturma izni verilmez, tapuda alım satım yapılmaz, elektrik, gaz ya da su gibi abonelikleri başlatılmaz. Bundan ötürü zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekmektedir. Ancak zorunlu deprem sigortası binanın tüm masraflarını karşılamaz.
Deprem sonrasında binanın yapısında meydana gelen hasarları karşılar. Örneğin deprem sonrasında oluşmuş binadaki yıkılma, göçük, çatlama gibi hasarlar telafi edilir. Evin içindeki eşyaların gördüğü hasar karşılanmaz. Aynı zamanda belirlenen üst limit kadar sigorta ödemesi gerçekleştirilir.
Üst limiti aşacak durumlarda sigortalının kendisinin masrafları karşılaması beklenmektedir. Bu doğrultuda özel şirketler tarafından sunulan deprem sigortasını yaptırmak yararlı olacaktır. Çünkü bu deprem sigortalarında DASK’ın karşılamadığı hasarlar da karşılanmaktadır. Üstelik evde zarar görmüş eşyalar da teminat kapsamına girmektedir.
Kiracılar Konut Sigortası Yaptırabilir mi?
Konut sigortaları sadece ev sahipleri tarafından tercih edilmezler, konutta oturan kiracılar tarafından yaptırılabilirler. Çünkü eve her zaman yapısına zarar verecek hasarlar oluşmaz.
Örneğin eve hırsız girmesi ya da su baskınının olması durumunda ev eşyaları zarar görecektir. Bu durum mülk sahibinden bağımsızıdır. Zarar kiracının olacak ve kendisi hasarını telafi etmeye çalışacaktır. Böylece konutta oturan kiracı için de konut sigortası önem taşımaktadır.
Kiracılar için çoğu sigorta şirketi alternatif teminatlar hazırlamaktadır.
Konut sigortası, sadece ev sahipleri için değil, kiracılar için de önem taşımaktadır. Sunduğu geniş çaptaki hizmetleri neticesinde pek çok kiracıya zor durumlarda kolaylık sağlamaktadır. Afet durumlarında binada oluşan masrafları da karşılaması neticesinde kiracının ev sahibine karşı bir sorumluluğu olmamaktadır. Poliçede yer alacak teminatların belirlenmesi de yine sigortayı yaptıran kişinin tercihine bırakılmıştır.
Uzman tavsiyeleri hakkında bilgi almak için: Konut Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 7 Önemli Tavsiyeiçeriğinden bilgi alabilirsiniz.
Kiracı Konut Sigortası Poliçesi Kapsamı
Bu kapsamda kiracılar için hazırlanan poliçelerde;
- Binada ortak kullanım alanlarında zarar görecek kişilerin masrafları karşılanır. Örneğin apartmanın bahçesi ya da apartman boşluğunda meydana gelen mal ve can zararlarında oluşan hasarlar teminat kapsamında karşılanmaktadır.
- Acil ilk yardım hizmeti ile evde sigortalının ya da yakınındaki kişilerin tıbbi müdahaleye gerek duydukları durumlarda sigorta kapsamında ilk yardım hizmeti sunulur. Poliçede yıllık olarak belirlenecek ilkyardım hizmeti kullanma hizmeti limite göre değişebilmektedir.
- Alternatif haneye nakil; sigorta kapsamında oluşmuş hasarlar sonucunda, kiracının evsiz kalmaması için tadilat süresi boyunca otelde ya da başka hanelerdeki ikamet masrafları sigorta tarafından karşılanır. Bu özellikle ağır hasarlardan sonra evde oluşmuş kullanılmaz durumlarda sigorta sahibi kimseler için büyük bir rahatlık sağlamaktadır.
- Mali sorumluluk; evde oluşan hasarlardan ev sahibi haberdar olmak isteyecektir. Örneğin evde çıkan yangın, eğer sigorta yoksa ev sahibi tarafından kiracıya ödetilecektir. Ancak yangın durumunda ya da poliçe kapsamındaki diğer durumlarda ortaya çıkan hasarların mali sorumlulukları poliçe kapsamında değerlendirilir.
- Kira kaybı teminatı ile ödenmiş kiranın işlenmeyen günlere karşılık gelen miktarı teminat altına alınır.
- Ek hizmetler; cam kırılması, elektrik ve su tesisat arızaları gibi durumlarda sigorta kapsamında yıllık belirlenecek limitler dâhilinde ücretsiz olarak hizmet sunulur.
- Ayrıca sigorta şirketlerine göre farklılık göstermesine karşılık teminatların yanında avantajlı hizmetler de sunulmaktadır. Bu kapsamda; diş teminatı, mobilya onarımı, zemin onarımı, halı onarım ve leke çıkarma gibi konularda da konut sigortası hizmet vermektedir.
Ev hasarları ile ilgili detaylı bilgi almak için: Konut Ev Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?Yazısına göz atabilirsiniz.