Eviniz, sizi dışarıdaki risklerden karşı koruyan yegâne özel alanınızdır. Ancak eviniz çoğu zaman kendisi riskli durumlara maruz kalabilir. Bu durumda, herhangi bir önlem alınmazsa, sonuçta ortaya vahim bir tablo çıkabilir.
Kendi evinizin güvenliği için önceden konut sigortası yaptırmak oldukça önemlidir. Bu sayede kendinizi ve evinizi korumaya alır, oluşacak hasar durumlarını kısa sürede atlatabilirsiniz. Konut sigortası yaptırmadan önce ise en çok merak edilen konuların başında konut sigortasının karşılamadığı durumlar gelmektedir.
Yazı genelinde öncelikle konut sigortasının önemli detayları hakkında bilgi vereceğiz. Ev sigortası kapsamında yer alan teminatları ve teminat dışı durumları öğreneceksiniz.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası sigorta şirketleri tarafından evinize özel olarak hazırlanan sigorta türüdür. Bu sayede, eviniz yangından su tesisatı arızalarına kadar pek çok duruma karşı güvence altına alınır.
Sigorta poliçesinin limitleri kapsamında, oluşan hasar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Böylece hem evinizin dış yapısı hem de eşyalarınızın (teminat kapsamında) hasara uğraması durumunda, ekonomik olarak hiçbir zorluk çekmeden süreci atlatabilirsiniz.
Önemli durumlar hakkında bilgi almak için: Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız? İçeriğine göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Teminatları Nedir?
Konut sigortasının karşılamadığı durumlardan önce sigorta kapsamında güvence verilen teminatlardan bahsetmek yararlı olacaktır.
Bu kapsamda, eviniz için verilen güvenceler şu şekildedir;
- Yangın, yıldırım, infilak durumlarında oluşacak iç ve dış hasarlar,
- Sigortalı evin bulunduğu arazinin kayması, çökmesi, yer değiştirmesi sonucunda oluşan hasarlar,
- Depremin sebep olduğu hasarlar; bilindiği üzere tüm evler için zorunlu deprem sigortası gerekmektedir. DASK tarafından yapılan zorunlu deprem sigortası, depreme bağlı olarak sadece binanın dış hasarlarını karşılamaktadır. Bu hasar da azami limit üzerinden giderilmektedir. Konut sigortası kapsamındaki deprem teminatında ise herhangi bir üst limit bulunmamaktadır. Aynı şekilde binanın dışı kadar içinde yer alan eşyaların da uğrayacağı hasar karşılanmaktadır.
- Yağışlı ya da yağışsız olduğuna bakılmaksızın fırtına hasarları,
- Tente, branda, çatı ya da terasta oluşmuş kar ağırlığı hasarları,
- Binanın tesisatından kaynaklı arıza, çatlama, sızıntı neticesinde meydana gelen dâhili su hasarları,
- İzolasyon yetersizliği sonucunda oluşan hasarlar,
- Klima tesisatından ya da buzdolabında arızlardan kaynaklanan hasarlar,
- Kara, deniz, hava taşıtlarının çarpması sonucunda oluşan hasarlar,
- Elektronik cihazların arızasından ya da kırılmasından dolayı oluşan hasarlar,
- Kıymetli eşya kapsamında nakit para, mücevher, tablo, resim, heykel vb. emteanın korunması,
- Mülk sahipleri için hasar durumundan kaynaklı kira kayıpları,
- Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs sonucunda oluşan hasarlar,
- Yakıt sızması sonucunda oluşacak hasarlar,
- Grev, lokavt, kargaşa, kitle ve terör eylemleri sonucunda meydana gelen zararlar,
- Hasarlara bağlı olarak alternatif ikametgâh değişiklik masrafları,
- Camların kırılması sonucunda oluşan hasarlar
Konut sigortası kapsamında sunulmaktadır.
Seçilecek teminatlar ayrı olarak seçilip belirlenen limitler dâhilinde sigorta hazırlanmaktadır. Aynı zamanda sigorta şirketleri tarafından sadece risk durumlarına karşı değil, bunun dışında da yararlanılmak üzere ek hizmetler sunulmaktadır.
Ek hizmetler kapsamında; konutun mevcut durumu hakkında bilgi, acil sağlık hizmetleri, evde oluşacak hasarlar için mini onlarım hizmeti gibi hizmetler sunulmaktadır. Ek hizmetler de yıllık belirlenen limitler ve sınırlar kapsamında tüm sigortalılar tarafından kullanılabilmektedir.
Bilinmesi gereken diğer durumlar için: Konut Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nedir?
Konut sigortasında verilen teminatlar kapsamında bazı durumlar için sigorta kapsam dışında kalmaktadır.
Bu doğrultuda kapsam dışı kalan durumlar şu şekildedir;
- İlk olarak sigortanın kapsam dışı kaldığı durum prim ödemelerinin yapılmamasıdır. Eğer prim ödemeleri düzenli bir şekilde yapılmazsa, sigorta iptal olmaktadır.
- Savaş ve savaşa bağlı olarak istila, ihtilal, ayaklanma gibi askeri durumlarda oluşan hasarlar,
- Nükleer madde kullanımı ya da nükleer yakıt patlaması sonucu oluşan hasarlar,
- Kamu otoritesi tarafından sigortalı bina için uygulanacak tasarruflar,
- Kasıtlı olarak sigorta sahibi ya da yakınları tarafından sigortalı eşyalara verilen zararlar,
- Yangın olmaksızın sigortalı emteanın kavrulması, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba ve mum gibi nesnelerin temasından kaynaklanan hasarlar,
- Elektrik tesisatından kaynaklanan zararlar,
- Alçak basınca bağlı olarak binada oluşan hasarlar, yıpranma, benzeri şekilde oluşan hasarlar,
- En önemlisi ise ek eşya teminatı verilmediği hallerde konut sigortası, eşyaları kapsamamaktadır. Eşyaların da dâhil edilmesi için mutlaka ek teminat belirtilmesi gerekmektedir.
Konut sigortasının kapsamı dışındadır. Bu hallerin gerçekleşmesi durumunda konut için verilen teminatlar geçersiz sayılmaktadır. Ayrıca konut sigortasının tam olarak işlemesi adına sigortalı yapıda ya da sigortalayan kişinin bilgilerinde bir değişiklik olduğunda bu durum sigortaya bildirilmelidir.
Ev sigortası asistans hizmetlerini: Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir?Yazısından öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nedir?
Konut sigortası, pek çok duruma karşı güvence sunmaktadır ve bu güvencelerin kapsamı ile limitleri sigortalı tarafından belirlenmektedir. Her konut için gerekli olan konut sigortasında, sunmuş olduğu güvencelerin yanında en büyük avantajlardan birisi de sigortalı kişilere özel olarak tanınan hizmetlerdir.
Sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte bu özel avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
- Rayiç bedel üzerinden ödeme teminatı; bilindiği üzere inşaat piyasası değişken bir yapıya sahiptir. Bu durumu temel alarak, sigorta şirketleri tarafından sigorta yapılan konutun değerinde herhangi bir azalma olmaması için teminat limitleri piyasa değeri üzerinden hesaplanmaktadır.
- Eksik sigorta koruması; bu avantaj ile teminat altına alınmamış ancak riskin gerçekleşmesi halinde teminattan yararlanmak mümkün olmaktadır. Teminatlarını düşük tutanlar için oldukça avantajlı bir hizmet sunulmaktadır.
- Konut çokluğu indirimi; çoğu sigorta şirketi, toplu halde yapılan konut sigortalarında indirim sunmaktadır. Bu durumda, site yöneticileri ya da apartman sahipleri tarafından yapılacak sigortalarda ciddi oranlarda indirim imkânlarından yararlanmak mümkündür.
- Hasarsızlık indirimi; sigortalı konutun sigorta yılı içinde hasara uğramaması nedeniyle, bir dahaki yıl için poliçesinin yenilenmesi durumunda hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Hasarsızlık indirimi sayesinde, uzun vadede yüzde 40’a varan indirimlerden yararlanılabilmektedir. Aynı zamanda sigorta şirketleri arasında geçiş yaparken de hasarsızlık indirimlerinden yararlanılabilmektedir.
- Enflasyon nedeniyle binanın uğrayacağı zararlara karşı avantaj sunulmaktadır.
Bu sayede, konut sigortası, evler için en ideal paket halinde sunulmaktadır.
Uzman tavsiyelerini öğrenmek için: Konut Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 7 Önemli Tavsiyeiçeriğini okuyabilirsiniz.
Konut Sigortasında Dikkat Edilecek Noktalar Nedir?
Konut sigortası yaptırmaya karar verdiyseniz, sigortayı yaptırmadan önce ve yapıldıktan sonra belirli noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu kapsamda;
- Konut sigortası fiyatları bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü belirli bölgeler, deprem, kitle hareketleri, afetler gibi konularda daha fazla risk taşımaktadır. Bu yüzden sigorta şirketleri tarafından konut sigortasına alınacak yapılar için farklı fiyatlar çıkarılabilmektedir.
- Ev içindeki eşyalar konut sigortası kapsamında değerlendirilmediği için eşyaların da sigorta kapsamına alınması için ek teminat verilmesi gerekmektedir.
- Konut sigortalarında yakın sebep ilişkisi devreye girmektedir. Örneğin bir yangın, deprem sonucunda ortaya çıkıyorsa burada temel alınacak risk, yakın ilişkiler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yüzden sigorta teminatlarının iyi bilinmesi gerekmektedir.
- Konut sigortalarında yapı satış fiyatları değil, inşa bedeli temel alınmaktadır. Dolayısıyla satışının yüksek olduğu binalarda, yine değer olarak inşa bedeli temel alınmaktadır. Eğer satış bedeli korunmak isteniyorsa daha fazla prim tutarı ödeyerek ilave sözleşme yapmak gerekmektedir.
- Sigortalı konut el değiştirdiğinde, poliçe de istek dâhilinde yeni hak sahibine devredilebilmektedir. Bu durumda en geç 15 gün içinde sigorta şirketine haber verilmesi gerekmektedir.
Konut ev sigortası yaptırmak isteyen tüm adaylar Sigorta Dünyası uzmanları ile görüşebilir. Sigorta poliçenizi tercih ederken uzman desteği almanız son derece önemlidir.