Yaşamın barındırdığı pek çok risk bulunmaktadır. Bu risklere karşı önceden önlem alınmadığı durumlarda, sonuç itibariyle oldukça kötü durumlar yaşanabilmektedir.
Üstelik bu riskler, söz konusu olarak ev gibi özel bir alana karşı oluştuğunda pek çok kötü durum meydana gelebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için konut sigortası yaptırmanın büyük yararı bulunmaktadır.
Konut sigortasının önemini anlatacağımız yazımızı okumaya devam ederek soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.
Konut Sigortası Nedir?
Yıllardır içinde yaşadığınız ya da yeni taşındığız evinizin hasar görmesini istemezseniz. Çünkü yıllar boyunca yaptığınız birikimleriniz sonucunda evinize yerleşmiş ve dış durumlara karşı korunaklı bir halde yaşamaktasınızdır. Ancak eviniz sandığınız kadar korunaklı olmayabilir. Başta yangın hırsızlık, su basması gibi durumlara karşı eviniz sandığınızdan daha az korunaklıdır. Bu duruma karşı önlem almazsanız, pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Sorunların başında ise oluşan hasar nedeniyle ekonomik anlamda zora düşmeniz gelebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek adına, pek çok risk durumuna karşı güvence veren konut sigortası, yaptırmanız halinde size büyük yararlar sağlamaktadır.
Önemli detaylara göz atmak için: Eviniz İçin Konut Sigortasının Önemiiçeriğini okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Neleri Kapsar? Teminatları Nedir?
Konut sigortası kapsamında eviniz için pek çok risk durumuna karşı güvence verilmektedir.
Bu güvencelerin sıralaması yapılacak olursa;
- Yangın, yıldırım, infilak; konut sigortasında ana teminat olan bu güvence ile sigortalı evde oluşacak yangın ve türevlerinin vereceği hasar karşılanmaktadır. Poliçe kapsamında belirlenmiş limit dâhilinde yangının çıkış sebebine bakılmaksızın hasar ödemesi yapılmaktadır.
- Yer kayması; evin bulunduğu arazide herhangi bir sebepten ötürü kayma, çökme, yer değiştirme söz konusu olursa, buna bağlı olarak oluşacak hasarlar karşılanmaktadır.
- Yağışlı ya da yağışsız bir halde oluşan fırtınanın verdiği hasarlar,
- Yangına bağlı olarak eve zarar veren duman hasarları,
- Karın tente, çatı ya da terasta birikmesi sonucunda oluşan kar ağırlığı hasarları,
- Yağış ya da taşma sonucunda oluşan sel ya da su baskını,
- Sigortalı evin su tesisatının kırılması, çatlaması, sızdırması vb. sebepleri ile oluşan su hasarı,
- İzolasyon yetersizliği sonucunda oluşan hasarlar,
- Klima tesisatı ve buzdolabı sonucunda oluşan dâhili su hasarları,
- Kara, deniz, hava taşıtlarının çarpması sonucunda oluşan hasarlar,
- Sigorta kapsamına alınmış cam ve aynaların kırılması sonucunda oluşan masraflar,
- Evin içinde kullanılan elektronik cihazların kırılması durumunda oluşan hasarlar,
- Kıymetli eşya kapsamına girecek para, mücevher, heykel, resim, koleksiyon, kitap gibi emteanın risk durumunda oluşan hasarları,
- Mülk sahibinin, hasar sonucunda oluşan kira kaybı,
- Evde bulunan misafirlerin hem sağlıkları hem de eşyaları için güvence,
- Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs sonucunda oluşan hasarlar,
- Kiracılar için boya, badana vb. dekorasyon masrafları,
- Yakıt sızması sonucunda oluşan hasarlar,
- Grev, lokavt, kargaşa, kitle ve terör eylemleri sonucunda oluşan hasarlar,
- Hasar yüzünden oturulamayacak hale gelen evden başka bir eve taşınma sırasında oluşan ikamet değişikliği masrafları,
- Sigorta kapsamına alınmış makinelerin kırılması
Durumunda oluşan hasarlar teminatların seçilmesi ve poliçe bedelinin belirlenmesi sonucunda karşılanmaktadır. Teminatların her biri ayrı olarak seçilmek zorundadır. Yangın teminatı ise ana teminat konumundadır. Bir başka deyişle her teminat için yangın teminatı seçilmektedir. Bu güvencelerin yanı sıra sigorta şirketleri konut sigortasının yanında mali sorumluluk da sunmaktadır. Bu güvencenin seçilmesi ile eğer sigortalı kişi kiracı ise kiracı olarak oturdukları binaya, komşulara ya da üçüncü şahıslara, ev sahiplerinin de kiracıların eşyalarına ve sigortalı mülkün komşularına ya da üçüncü şahıslara verebilecekleri zarar da karşılanmaktadır. Konut sigortası, pek çok durum için geliştirilmiş, evinizi tam koruma altına alan sigorta türüdür.
Kiracı konut sigortası hakkında bilgi almak için: Kiracı Konut Sigortası Yaptırır Mı, Detayları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası ile Konut Sigortasının Ne Farkı Var?
Birçok aday zorunlu deprem sigortasını yaptırdığı için deprem sigortası yaptırmayı düşünmeyebiliyor. Bu başlıkta iki sigortanın ayrımını öğrenerek değerlendirme yapabilirsiniz.
Konut sigortası ile zorunlu deprem sigortası birbirine karıştırılmaktadır. Hâlbuki iki sigorta da farklılık göstermektedir.
Öncelikli olarak DASK tarafından yapılan deprem sigortası tüm binalar için zorunludur. Aksi halde binanın alım satım işlemleri ya da elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri açılmamaktadır. Konut sigortası ise isteğe bağlı olarak yapılmaktadır.
Diğer farklılık ise içerikleridir. Deprem sigortası, olası bir deprem durumunda, depremin binanın yapısına vereceği zararları karşılamaktadır. Burası önemli bir konudur; deprem sigortası sadece binanın dış kısmında (dış cephe değil) oluşan hasarları karşılamaktadır. Dolayısıyla evin içindeki emteanın uğrayacağı zararlar deprem sigortasının kapsamı dışında kalmaktadır. Hâlbuki sigortada önemli olan nokta, yapısı kadar eşyaların da gördükleri zarardır.
Üstelik zorunlu deprem sigortası sadece deprem hasarlarını karşılamaktadır. Haliyle konut sigortası sunmuş olduğu teminatların genişliği yüzünden oldukça farklı bir konumdadır. Konut sigortasının içinde yer alan deprem teminatı ise DASK’ı destekleyecek niteliktedir. Konut sigortası kapsamında deprem teminatı da verilmesi halinde, depreme bağlı olarak zarar görecek emtea ya da eşyanın hasarları karşılanmaktadır. Özellikle deprem gibi bir afetin geride bırakılması ve maddi kayıpların en aza indirgenmesi için bu teminat önem taşımaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Deprem Sigortası Ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?Yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortasının Avantajları Nedir? Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız?
Konut sigortasının avantajları sunmuş olduğu güvenceler nedeniyle oldukça fazladır. Öncelikli olarak konut sigortasında, eviniz için tam bir koruma sağlanmaktadır. Üstelik evin yapısının ya da hasarının ne olduğu konut sigortası için önemsizdir. Konut sigortası için önemli olan, poliçenin hangi teminatları kapsadığıdır.
- Teminatlar dâhilinde, gerçekleşen hasarlar limit dâhilinde ödenmektedir. Ayrıca deprem sigortasında olduğu gibi konut sigortasında azami limit bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirlenecek tutar üzerinden hasarın tamamı dahi karşılanabilmektedir. İlave olarak deprem sigortasında azami bedel bulunduğu için konut sigortası ile desteklenirse riskler kapsamında oluşacak ekonomik durumlar sorun olmayacaktır.
- Özellikle deprem bölgesinde yer alan kimseler için bu teminat oldukça avantajlı hale gelmektedir. Diğer teminatların da geneline bakıldığında, evde gerçekleşmeleri halinde sorunlara sebep olacakları için, yine ev sahipleri için avantajlı olmaktadır.
- Üstelik sadece ev sahipleri değil kiracılar da konut sigortası yaptırabilmektedir. Kiracıların, evin kendilerinin olmaması yüzünden sigortaya gerek duymamaları hatalı olacaktır. Çünkü konut sigortası kapsamında eşyadan mali sorumluluğa kadar pek çok güvence verildiği için, olası risk durumlarında kiracılar da kötü durumda kalabileceklerdir.
- Sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte konut sigortasından yararlanmanız halinde, sigorta tarafından sunulan ek hizmetlerden de yararlanma imkânı bulursunuz. Bu ek hizmetler, olası risklerin gerçekleşmesinden ayrı olarak değerlendirilmektedir.
- Ek hizmetlerin başında; elektrik, su tesisat sorunları, çilingir hizmeti, evde mahsur kalanı kurtarma, ilk yardım hizmeti, acil ambulans gönderimi, dekorasyon hizmetleri, güvenlik hizmeti, evde bakım hizmeti gibi hizmetler verilmektedir. Hizmetler yıllık belirlenen sınırlar üzerinden ücretli ya da ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak gerçekleşmeleri halinde zaman alıcı ve masraflı olacak durumlara karşı bu hizmetler de büyük yararlar sunmaktadır.
Konut sigortanızı, evinizi güvence altına almak ve risklerin gerçekleşmesi halinde kısa sürede süreci atlatmak adına hemen yaptırabilirsiniz. Teminat bedellerini kendinizin seçmesi de bu sigortayı daha avantajlı bir konuma düşürmektedir. Üstelik prim bedelini tek seferde ödediğinizde indirim alabileceğiniz gibi hasarsızlık durumunda da ilgili yılın sonunda sigorta tarafından sunulacak hasarsızlık indiriminden de yararlanmanız olanaklı olmaktadır. Teminatları seçerken limitlerini ve hangi durumlarda geçerli olduğunu poliçeden ya da sigorta danışmanınızdan öğrenmeniz oldukça yararlı olacaktır.
Hesaplama adımlarını öğrenmek için: Konut Ev Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? Yazısını okuyabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz. Konut sigortası fiyatlarını değerlendirmek isteyen adayların başvuru formunu doldurması yeterlidir.