Konut sigortalarında hasar ödemeleri, poliçe kapsamına giren risklerin gerçekleşmesi ardından gerçekleşen prosedürdür.
Konut sigortası kapsamına giren risklerin meydana gelmesi halinde, sigorta şirketi ile konut sahibinin mutabakatı sonucu hizmet alınan bilirkişilerin yürüttüğü hasar tespiti sonrasında gerçekleşen risk nedeniyle ödeme gerçekleştirilir.
Poliçe kapsamında meydana gelen konut hasarlarının ödenebilmesi için, sigortalının sözleşme şartlarına uymuş olması, sigorta şirketi tarafından incelenir. Yalan beyan, eksik evrak, ödenmeyen prim ya da zamanında bildirilmeyen hasar gibi sigortalının sorumluluğunda olan işlemlerin gerçekleştirilmemesi halinde hasar ödemesi hakkından sigortalı yararlanamaz.
Sigortalının hasar ihbarını da içeren sorumluluklarını yerine getirmesi ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında belirlenen hasar tutarı ödenerek konut sigortası teminatlarından yararlanılır. Gerçekleşen riskler sonrası meydana gelen mağduriyet, sigortalı olma ayrıcalığı ile ortadan kaldırılır.
Konut sigortasında hasar ödemesi prosedürlerini açıklayan yazımızda, sigortalı olarak yükümlülüklerinizin neler olduğu ve nasıl hasar ihbarı yapmanız gerektiği detaylarına yazımızdan ulaşabileceksiniz. Hasar ihbarı yapmak ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve Sigorta Dünyası aracılığı ile temin ettiğiniz konut sigortasında hasar desteği talep etmek için web sitemizi ve çağrı merkezimizi kullanabilirsiniz.
Konut Sigortasında Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?
Konut sigortasında hasar ihbarının yapılması için poliçesine sahip olunan sigorta şirketinin irtibat kanalları kullanılabilir.
Bizzat şirket acentesine başvuruda bulunarak hasar ihbarında bulunabileceğiniz gibi sigorta şirketinize ait aşağıdaki kanalları hasar ihbarında bulunmak için kullanabilirsiniz:
- Sigorta şirketi web sitesi online hizmetler menüleri
- Sigorta şirketi çağrı merkezi
Yaptırmış olduğunuz konut sigortasını Sigorta Dünyası’ndan temin etmeniz halinde ise; www.sigortadunyasi.com adresi üzerinden ya da 0850 611 08 50 – 0216 880 27 24 numaralı çağrı merkezinden hasar ihbarında bulunabilir, hasar konusu ve prosedürleri hakkında profesyonel destek alabilirsiniz.
Hasar ödemeleri için maksimum ihbar süresi 5 iş günüdür. 5 iş günü içerisinde yapılmayan hasar ihbarı sonrasında konut sigortası kapsamında hasar ödemesi alınamamaktadır.
Önemli bilgiler için: Eviniz İçin Konut Sigortasının Önemiyazısından bilgi alabilirsiniz.
Hasar İhbarında Gerekli Bilgiler Nelerdir?
Hasar ihbarında istenen bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Konut Sigortası poliçe numarası,
- Sigortalı kimlik bilgileri,
- Hasar tarihi ve saati,
- Hasar nedeni,
- Tahmini hasar tutarı,
- Zarar gören (varsa) 3. şahısların TC kimlik numaraları (tüzel kişiliklerde vergi numarası),
- Bilirkişi ile irtibatta olacak kişinin iletişim bilgileri,
- Hasar ödemesi için IBAN numarası,
- Hasar ödemesi yapılacak kişinin cep telefonu numarası.
Merak ettiğiniz sorular için:10 Soruda Konut Ev Sigortasıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Hasar İhbarında Hangi Evraklar Gereklidir?
Hasar ihbarında gerekli evraklar, sigorta şirketlerinin farklı uygulaması ile çeşitlendirilebilmektedir. Bazı sigorta şirketleri, meydana gelen hasara göre istediği evrakları çeşitlendirebilmektedir.
Konut sigortası kapsamından yararlanmak için bulunduğunuz hasar ihbarı sonrası, aşağıda sıralanan evrakları sigorta şirketine teslim etmeniz gereklidir:
- Konut hasar beyanı
- Sigortalı IBAN bilgileri
- Tapu fotokopisi (Kiracılar için kira kontratı)
- Kimlik fotokopisi
- İkametgâh belgesi
- Olay yeri inceleme raporu (hırsızlık kaynaklı hasar ihbarında gereklidir.)
- İtfaiye raporu tasdikli örneği (yangın kaynaklı hasar ihbarında gereklidir.)
- Cam faturası (cam kırılması kaynaklı hasar ihbarında gereklidir.)
- Meteoroloji raporu (Fırtına kaynaklı hasar ihbarında gereklidir.
Yukarıda verilen evraklar, gerçek kişilerin yapacağı hasar ihbarı sonrasında sigorta şirketlerine teslim etmeleri gereken evrak listesidir. Tüzel kişilikler ise hasar ihbarı sonrasında, aşağıda sıralanan evrakları sigorta şirketine teslim etmelidir:
- Vergi levhası,
- Ticaret sicil gazetesi,
- Faaliyet belgesi,
- İmza sirküleri,
- İmza yetkisi sahibinin kimlik fotokopisi ve ikametgâh belgesi.
Dikkat edilecek durumlar için:Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Beyanı Örneği
Konut sigortası hasar beyan yazı örneği şirket Genel Müdürlüğü’ne hitaben yazılır.
Hasar tarihinin ve nedeninin yer aldığı hasar beyan yazısı, sigortalı tarafından imzalanmalıdır. Beyan yazısında hasar tutarı belirtilmeli ve giderilmesi için yapılan işlemler ve yararlanılan hizmetler detaylıca belirtilmelidir.
Hasar beyan yazısı yazarak konut sigortası kapsamından yararlanmak için, yazılan beyanın eklerinin de yazı içerisinde belirtilmesi gereklidir. Yukarı sıraladığımız evraklar “Ekler1 bölümünde listelenerek, ilgili evraklarla birlikte hasar beyan örneği sigorta şirketine teslim edilir.
Konut Sigortasında Gerçekleşen Hasar Sonrası Zarar Tespiti Nasıl Yapılır?
Konut sigortasında zarar tespiti yapılması, hasar ihbarı ardından başlatılan süreçtir. İlgili süreçte sigorta şirketi, sigortalının beyan ettiği kabul ederek ödeme yapmayı kabul edebilir.
Bu ilk yöntem de her iki tarafın anlaşması esastır.
- İkinci olarak yürütülebilecek süreç ise, sigorta şirketi ile sigortalının hasar ödemesi tutarı konusunda anlaşamadığı hallerde tercih edilmesi gerekli yöntemdir.
- Her iki tarafın anlaşamaması halinde, bilirkişiden hasar tespiti konusunda hizmet alma hakkı bulunur. Taraflar, karşılıklı olarak anlaşamadıklarını belirten tutanağı imzalayarak bilirkişiye gitmeyi kararlaştırabilirler.
- Bilirkişi seçiminde, tarafların tercih edebileceği iki yol vardır. İlk yolda, taraflar tek bir bilirkişi üzerinde anlaşarak hasar tespiti yapılmasını tercih edebilir.
- İkinci yolda ise, tarafların bilirkişide anlaşamamaları halinde ayrı ayrı bilirkişi tutarlar. Tutulan her bilirkişinin ücreti ve masrafları, hizmeti alan sigortalı ya da sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
- Tarafların her birisi ayrı ayrı bilirkişi tutması halinde, her bir taraf tuttuğu bilirkişiyi noter aracılığı ile karşı tarafa bildirmek zorundadır.
- Prosedür uygulandıktan sonra bilirkişiler ve taraflar ilk toplantıyı gerçekleştirir.
- Tarafların, karşı tarafın tuttuğu bilirkişiye itiraz etme hakkı bulunur. İtirazların 7 gün içerisinde yapılması gereklidir. 7 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde ise itiraz hakkı her iki taraf için de düşer.
- Yapılan ilk toplantı tarihini takip eden 7 günlük süre içerisinde, bilirkişilerin incelemeye başlaması gereklidir.
- İncelemeye geçmeden önce sigorta şirketi ve sigortalı tarafından tutulan bilirkişiler, üçüncü bir bilirkişi seçerek tutanakla bu durumu saptamak zorundadır.
- Tutulan üçüncü bilirkişi ise tarafların tuttuğu bilirkişilerin anlaşamaması halinde tek bir karar verme yetkisinin verilmesi amacını taşır. Tutulan üçüncü bilirkişinin masrafları ise taraflar arasında eşit şekilde karşılanır.
- Bilirkişiler ayrı ayrı tutulmuş olsa bile, alacakları karar her iki tarafı da bağlamaktadır. Tespit edilen hasar ile gerçek hasar miktarı arasında afaki bir fark olması halinde, tarafların rapora itiraz etme hakkı bulunur.
- İtiraz edilmemesi halinde taraflar için bağlayıcı olan hasar tespit aşaması tamamlanır ve ödenecek hasar bedeli resmiyet kazanır.
Konut sigorta hasar ödeme süresihakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar başvuru formunu doldurarak sigorta uzmanlarımız ile görüşebilirler.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Konut sigortasında hasar ödeme zamanı, hasar tespit işlemi sonrasında verilen kesin karar ardından hesaplanır. Kesinleşen hasar kararı ardından sigorta şirketleri, en geç 1 ay içerisinde hasar ödemesi yapmakla yükümlüdür.
Sigorta şirketinin yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde sigortalının dava açma hakkı bulunmaktadır.
Hesaplama adımları için:Konut Ev Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?içeriğine göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Sonrası Poliçe Devam Eder Mi?
Hasar ödemesi sonrası konut sigorta poliçesinin devamı gerçekleşen hasar miktarı ile ilgilidir.
Gerçekleşen hasar sonrası ödenen tazminat miktarı, sözleşmede yer alan teminat miktarına eşit ise poliçe kapsamında ilgili teminat sona erer. Teminat tutarının altında gerçekleşen hasar ödemelerinde ise ödenen hasar tazminatı teminat limitinden düşülerek, poliçenin geçerliliği devam eder.
Konut sigortanız yoksa: En İyi Konut Sigortasını Oluşturmanın Yollarıyazısına göz atarak en iyi poliçeyi oluşturabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Konut sigortasında hasar dosyasının sorgulanması işlemi, hasar ihbarı ardından yürütülen süreçtir. Sigortalılar, sigorta şirketlerinin web sitesi ya da çağrı merkezlerini kullanarak hasar dosya takibini yapabilmektedir.
Konut sigortasının hasar dosya takibi için Sigorta Dünyası’ndan hızlı hizmet alabilirsiniz. Web sitemiz ya da 7/24 hizmet veren çağrı merkezimize ulaşarak, hasar ihbarında bulunduğunuz konut sigortası için hasar dosyası hakkında anında bilgi alabilirsiniz.