Konut sigortası ile deprem sigortası arasında fark olmadığını ve deprem sigortasının bina için yeterli olduğunu düşünen adaylara özel hazırlamış olduğumuz yazımızda; evinizi bekleyen riskin sadece deprem olmadığını öğrenebilir ve konut sigortası yaptırarak sadece evinizi değil, aynı zamanda geleceğinizi de güvence altına aldığınızı tüm detayları ile öğrenebilirsiniz.
Konut sigortası hakkında en çok merak edilen 10 soruyu okuyarak sorularınızın yanıtlarını kolayca öğrenebilirsiniz.
Poliçe hakkında bilgi almak için: Konut Ev Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar?
Konut ev sigortası kapsamı ile evinizi ve işyerinizi deprem ve diğer doğal afetlerin oluşturacağı hasarlara karşı koruyabilir; hırsızlık ve yangın gibi gerçekleşme riski her zaman bulunan öngörülemez gelişmeler için güvence sahibi olabilirsiniz.
Konut ev sigortasının kapsamı standart teminatlarla birlikte sözleşmeye ekletilen ek teminatlar ile şekillendirilir. Hangi risklere karşı mülkünüzü koruma altına almak isteğinize göre sözleşmenizi ek teminatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Sadece ev sahiplerinin değil kiracıların da yaptırabileceği konut ev sigortası için aşağıda sıralanan teminat ve ek teminatlar ile geniş bir kapsam oluşturabilirsiniz:
- Yangın, yıldırım ve infilak,
- Hırsızlık,
- Cam kırılması,
- Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler,
- Deprem ve yanardağ püskürmesi,
- Yangının neden olduğu duman,
- Yangın mali mesuliyet ve kira kaybı,
- Yer kayması,
- Sel ve su baskını,
- Fırtına,
- Kar ağırlığı,
- Enkaz kaldırma,
- Araç çarpması (kara, hava),
- Ferdi kaza,
- Aile reisi sorumluluğu,
- Enflasyondan korunma,
- Ev eşyaları ve emtialar.
Detaylı bilgi için: Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar / Teminatları yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Kapsamı Dışında Olan Haller Nelerdir?
Konut ev sigortası kapsamında olmayan haller gerçekleşmesi düşük olasılıklardan oluşur.
Her türlü savaş durumu nedeniyle konutunuzda meydana gelecek zararlar konut ev sigortası kapsamına alınmamaktadır.
Savaş durumu dışında konut sigortası kapsamı dışında değerlendirilecek olan haller aşağıda sıralanmıştır:
- Kamu otoritesi tarafından konut üzerinde yapılacak tasarruf nedeniyle meydana gelen zararlar,
- Nükleer yakıttan ya da nükleer yakıtın yanması sonucu oluşan atıklardan ve nükleer sızıntıdan meydana gelen zararlar,
- Yangın çıkmadan elektrikli motor veya farklı aletlerden, elektrik tesisatında meydana gelen kısa devreden ve voltaj iniş / çıkış sebepli meydana gelen zararlar,
- Sigara, aydınlatma armatürleri, lamba, ütü, vb. madde teması kaynaklı oluşan zararlar,
- Sigortalı olan varlıkların işlenmesi ya da farklı bir sebeple ateşe tutulması ya da ateşin düşmesi sonucu meydana gelen zararlar.
Detaylı bilgi almak için: Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? yazısından bilgi alabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Konut ev sigortasının hesaplanması bina ve eşya bedeli hesaplama adımlarının tamamlanması ile gerçekleştirilir. Bina bedeli hesaplanırken tarafsız bir ekspertiz aracılığı ile değer biçme işlemi yürütülürken; eşya bedelinin hesaplanmasında tüm eşyaların amortisman bedellerinden yararlanılır.
Konut ev sigortası hesaplamasının ilk aşaması olan bina bedeli hesaplamasında, aşağıda sıralanan değişkenlerden yararlanılır:
- Bina yaşı,
- Kat sayısı,
- Yüzölçümü,
- Çatı ve merdiven alanları,
- İskân durumu,
- Mevcut ek yapılar,
- Mevcut güvenlik önlemleri.
Eşya bedeli hesaplamasında ise doğrudan amortisman bedelleri dikkate alınır. Amortisman bedellerinin yüksek olması, konut sigortası poliçe fiyatını artırır.
Hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için: Konut Ev Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Konut ev sigortası için gerekli evraklar konutunuzun özelliklerini ve kişisel bilgilerinizi gösterir belgelerdir.
Aşağıda konut ev sigortası için sigorta şirketlerinin talep ettiği evraklar sıralanmıştır:
- İletişim bilgileri,
- TC kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Konut tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesi,
- Konut yüzölçümü, brüt metrekaresi, kat sayısı ve yapı tarzını gösteren belge.
Hasar ödemeleri için: Konut Ev Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Ev Sigortasında İndirim Var Mı?
Konut ev sigortası indirimleri uygun fiyata poliçe satın alma isteklerini mümkün kılar. Konut ev sigortası satın almak istediğinizde poliçe maliyetinizi azaltacak indirimler aşağıda özetlenmiştir:
- Hasarsızlık İndirimi: Her sigorta şirketi tarafından uygulanmayan hasarsızlık indiriminden yararlanmak için en az 1 poliçe dönemini konut ev sigortası ile geçirmeniz gereklidir. Poliçe süresi boyunca sigortalı konut ile ilgili herhangi bir hasar talebinde bulunmamanız halinde, bir sonraki poliçe yenileme döneminizde hasarsızlık indiriminden yararlanabilirsiniz. Hasarsızlık indirimi uygulayan sigorta şirketlerine ulaşmak için Sigorta Dünyası’na başvuruda bulunabilirsiniz
- Alarm İndirimi: Sigortalı konutta aktif bir alarm sisteminin olması halinde konut sigorta poliçe fiyatlarında alarm indirimi uygulanmaktadır. Alarm indirimi sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Sigorta Dünyası’na müracaat ederek farklı sigorta şirketlerince uygulanan alarm indirimleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Zorunlu Mu?
Konut ev sigortası zorunluluğu bulunmamaktadır. Zorunlu deprem sigortasının aksine konut ev sigortası herhangi bir kurum ya da kuruluşça zorunlu değildir. Konut ev sigortası geleceğini düşünen ve birikimleriyle satın aldığı mülkü güvence altına almak isteyen istekliler tarafından yapılmaktadır.
Konut ev sigortası yapmak için ev sahibi olmaya da gerek bulunmamaktadır. Kiracılar da ev eşyalarını ve kira kaybını karşılayan kapsamda konut ev sigortası yaptırabilmektedirler.
Poliçe şartlarını öğrenmek için: Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.
Neden Konut Ev Sigortası Yaptırılmalı?
Konut sigortası yapılması zorunlu değildir, isteğe bağlıdır. Geleceği için endişe eden ve kendisi ile birlikte ailesinin de geleceğini düşünen herkes konut ev sigortası yaptırmalıdır. Yaşanması muhtemel risklere karşı konut ev sigortası yaptırarak güvence sahibi olunabilir.
Konut ev sigortası sadece evinizi değil, evinizdeki eşyaları da korur. Maddi değeri yüksek tablo, vazo, sanat eseri, vb. eşyaları güvence altına almanın yanında evinizde sıkça kırılan cam, ayna, vb. eşyalarınızı güvence altına alarak herhangi bir hasarı poliçe kapsamında karşılayabilirsiniz.
Ev almanın giderek zorlaştığı günümüzde uzun yıllar tasarruf yapılarak satın alınan evleri sigortasız bırakmak büyük bir risktir. Bu riski göze alarak yılların birikimini tehlikeye atmak yerine konut ev sigortası yaptırarak evinizde geçireceğiniz her günün huzurlu geçmesini garanti altına alabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Primi Nasıl Hesaplanır?
Konut ev sigortası primlerinin hesaplaması bina ve eşya bedeli ile birlikte konut ev sigortası sözleşmesine eklenen ek teminatlara göre gerçekleştirilir. Seçilen her ek teminatın gerçekleşme riski ile birlikte gerçekleşmesi halinde sigorta şirketine ne kadar yük getireceği dikkate alınarak konut ev sigortası poliçe primi hesaplanır. Bu aşamadan sonra varsa hasarsızlık ve alarm indirimleri uygulanarak isteklinin ödeyeceği toplam prim tutarı belirlenir.
Hesaplanan konut ev sigortası primi tek seferde ödenebileceği gibi taksitlendirilebilir. Taksitlendirmeler yaygın olarak kredi kartına yapılır. Prim hesaplamasını tek başınıza gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden konut ev sigortası için fiyat teklifi alarak prim hesaplamasını otomatik olarak yaptırabilirsiniz.
Konut Ev Sigortasında Vergi İndirimi Var Mı?
Konut ev sigortasında vergi indirimi bulunur. Yıllık prim ödeme toplamınızın %15’i tutarında vergi indiriminden yararlanabilirsiniz.
Vergi indirimi için tek bir sınırlama kriteri bulunur. Toplam yararlanılacak yıllık vergi indirimi tutarı, brüt asgari ücret tutarını geçemez. Bu kriteri sağlamanız halinde prim ödeme tutarınızın %15’ine denk gelen kısmının iadesini çalıştığınız kuruma başvurmak suretiyle iade alabilirsiniz.
Teklif almadan önce: Konut Ev Sigortası Teklifi Almanın 5 Yolu yazısından bilgi almayı unutmayınız.
Konut Ev Sigortası Nasıl Yapılır?
Konut ev sigortası yapmak için Sigorta Dünyası web sitesi ya da müşteri hizmetlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinin fiyat tekliflerini başvurunuz sonrasında sizlerle buluşturan Sigorta Dünyası, fiyat ve kapsam karşılaştırması yapma şansını sizlere tanıyarak ihtiyaçlarınıza en uygun poliçeyi en uygun fiyatlarda alma şansı tanır.
Yapacağınız kapsam karşılaştırmasında dilerseniz Sigorta Dünyası’ndan ücretsiz danışmanlık hizmeti talep edebilirsiniz. Sigorta Dünyası uzman sigortacıları aracılığı ile sizlere sunulan fiyat tekliflerini karşılaştırabilir, gereksiz risklerden arındırılmış konut sigortası poliçe seçiminde ücretsiz destek alabilirsiniz.