Sahip olduğumuz veya kiraladığımız, evlerimiz ve eşyalarımız hepimiz için değerlidir. Onları koruma altına almak için alabileceğimiz en önemli güvence ‘’konut sigortası’’ poliçesidir.
Konut sigortası poliçesine sahip olduğunuzdan emin olmak, size gönül rahatlığı sunar ve evinizi hasar durumlarında onarır. Konut paket sigortası, hasarlı veya çalınan eşyalara karşı finansal durumunuzu güvence altına almanızı sağlar.
Detaylı bilgi aldıktan sonra: Konut Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Yazısınagöz atmayı unutmayınız.
Konut Sigortası Nedir?
Ev sigortası ismiyle de bilinen konut paket sigortası özel bir konutu kapsayan sigorta çeşididir.
Bina üzerinde yapılan konut sigortaları, sigortalı evlerin yıkılmalarından, hırsızlık durumlarına, eşyalarından kaza durumlarına kadar güvence sağlar.
Konut sigortası 1 yıllık yapılan sigorta poliçeleridir. Poliçe dönemi içerisinde tercih ettiğiniz teminatlar binanıza ve eşyalarınıza güvence sağlayacaktır.
Önemli detayları öğrenmek için:Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız?Yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut sigortası yaptıran kişiler, olası hasar durumlarına karşı oluşabilecek maddi kayıplarını güvence altına alır. Konut sigortası zorunlu mu? Sorusu en çok kiracılar tarafından merak edilmektedir. Ev sigortası grubunda yer alan konut sigortası, isteğe bağlı sigorta çeşididir. Binalar için yaptırılması zorunlu olan sigorta türü DASK Deprem Sigortasıdır.
Kiracılar konut sigortasını istediği zaman yaptırabilir. Kiracılar için ev konut sigortasının en önemli avantajı sadece eşya teminatı alarak, eşyaları güvence altına alabilmeleridir. Bulunduğum bina için deprem sigortası zaten güvence sağlıyor, konut sigortasına gerek yok dememelisiniz. Deprem sigortası, konut sigortası kadar geniş kapsamlı değildir ve kapsam alanları farklıdır.
Daha fazla bilgi için: Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir?İçeriğine geçiş yapabilirsiniz.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası, çeşitli felaketlere karşı ve DASK’ı aşan durumlara karşı evinizi güvence altına almaktadır. Ev sigortası, sahip olduğunuz evin hasar görmesine karşı veya eşyaların zarar görme durumlarına karşı mali kayıpları kapsar. Sigorta poliçesinin kapsamında yer alan teminatlar sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Sunulan hizmetler ve ek teminatlar her şirkette aynı olmayabilir.
Genel olarak standart olabilecek teminatlar:
- Yangın, sel, su baskını, fırtına teminatı,
- Hırsızlık teminatı,
- Kara taşıtları çarpması,
- Deniz taşıtları çarpması,
- Duman sonucunda oluşabilecek zararlar,
- Yer kayması teminatı,
- Terör teminatı,
- Kar ağırlığı teminatı,
- Yakıt sızması şeklinde sıralanabilir.
Ek hizmetler hakkında bilgi almak için:Konut Sigortasında Asistans Hizmetleri Nelerdir?Yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz?
Konut sigortası poliçesi ile öncelikle binanızı daha sonra eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Sigorta yaptırılmak isteyen binada bulunan sabit tesisat da sigorta kapsamına girmektedir. Konut paket sigortası, sigortalılar için oldukça avantajlıdır. Hem ekonomik hem de geniş kapsamlıdır.
Konut sigortası yaptırarak binanızı güvence altına alabileceğiniz gibi sadece eşyalarınızı da güvence altına alabilirsiniz. Ev içinde meydana gelen hasar durumlarında genelde eşyalarımız daha çok hasar görür. Bu sebeple konut sigortası yaptırırken mutlaka eşya teminatı almalısınız ki olası hasar durumlarında bütçeniz zarar görmesin.
Uzman yorumları için: Konut Sigortası Yaptırmak İsteyenlere 7 Önemli Tavsiyeyazısına göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Hangi Riskleri Kapsar?
Konut paket sigortasının kapsamı 2 farklı türdedir. Öncelikle tüm sigorta branşlarında olduğu gibi ana teminat ve ek teminat grubundan oluşur.
Konut Sigortası Ana Teminatlar:
Konut sigortasında yer alan ana teminatlar tüm poliçelerde aynı olan teminatlardır. Ana teminatlar, konut sigortası genel şartlarında belirtilen teminatlardır
Sigorta şirketlerinin konut sigortası ürünlerinde yer alan ve genel olarak değişiklik göstermeyen konut sigortası ana teminatı “yangın teminatıdır.”
Konut Sigortası Ek Teminatları:
Ek Teminatlar ise sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Konut paket sigortası poliçenizi oluştururken öncelikle size sunulan teminatları ve geçerlilik adımlarını öğrenmelisiniz. Poliçenize tercih edeceğiniz teminatlar ihtiyaçlarınıza göre belirlenmelidir.
Ne kadar fazla ek teminatı poliçe kapsamına alırsanız o kadar fazla riske karşı güvence altında olursunuz.
Konut paket sigortasının kapsamı 2 farklı türdedir. Öncelikle tüm sigorta branşlarında olduğu gibi ana teminat ve ek teminat grubundan oluşur.
Konut Sigortası Ana Teminatlar:
Konut sigortasında yer alan ana teminatlar tüm poliçelerde aynı olan teminatlardır. Ana teminatlar, konut sigortası genel şartlarında belirtilen teminatlardır
Sigorta şirketlerinin konut sigortası ürünlerinde yer alan ve genel olarak değişiklik göstermeyen konut sigortası ana teminatı “yangın teminatıdır.”
Konut Sigortası Ek Teminatları:
Ek Teminatlar ise sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Konut paket sigortası poliçenizi oluştururken öncelikle size sunulan teminatları ve geçerlilik adımlarını öğrenmelisiniz. Poliçenize tercih edeceğiniz teminatlar ihtiyaçlarınıza göre belirlenmelidir.
Ne kadar fazla ek teminatı poliçe kapsamına alırsanız o kadar fazla riske karşı güvence altında olursunuz.
- Kar ağırlığı teminatı,
- Fırtına teminatı,
- Yer kayması teminatı,
- Deprem ve yanardağ püskürmesi,
- Sel ve su baskını teminatı
- İkametgâh değişikliği masrafları,
- Enkaz kaldırma masrafları
- Yangın teminatı,
- Mali mesuliyet ve kira kaybı teminatı
- Duman teminatı,
- Araç çarpması teminatı,
- Dâhili su,
- Aile reisi sorumluluğu teminatı,
- Enflasyondan korunma teminatı,
- Yardım hizmetleri teminatı,
- Ferdi kaza teminatı,
- Cam kırılması teminatlarıdır.
Konut sigortası sadece binanızı ve eşyalarınızı güvence altına almaz. Aynı zamanda sunulan zengin asistans hizmetleri ile hayatınıza kolaylıkta getirir.
Konut sigortası poliçenizi onaylamadan önce teminatlar hakkında detaylı bilgi almanız önemlidir Hangi teminatları seçtiniz, hangi risklere karşı güvence sağlayacaksınız bunları bilmeniz artıdır.
Detaylı bilgi için: Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? Yazısını okuyunuz.
Konut Sigortası Çatı Akmasını Karşılar Mı?
Konut sigortası poliçesinde yer alan teminatlar kapsamında bulunan bilgiler doğrultusunda meydana gelen hasarlar karşılanır. Bu teminatlar arasında dâhili suteminatı bulunuyorsa mevcut olan musluğun açık kalması sonucunda sigortalı konutta gerçekleşecek hasar ve zararlar sigorta şirketiniz tarafından karşılanacaktır.
Bu noktada poliçenizi onaylamadan önce teminatları okumalı ve sigorta uzmanlarından detaylı bilgi almalısınız. Poliçenizi satın alırken sadece fiyat odaklı olunması sonucunda bilgi almayan adaylar hasar durumlarında mağdur olabilirler.
Konut sigortası poliçesinde dâhili su teminatı yer alması sonucunda;
- Bina içindeki su ve depo sarnıçlarının,
- Su borularının,
- Kalorifer kazan,
- Radyatör ve borularının,
- Temiz veya pis su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donmasının doğrudan sebep olabileceği zararlar,
- Yağmur sularının, kar ve buzların erimesi sonucu meydana gelen suların çatı ve saçaktan sızması, su olukları veya yağmur derelerinin tıkanması veya taşması sonucunda bina içine giren suların doğrudan sebep olduğu zararlar,
- Donma sonucu tesisatta ve tesisata bağlı cihazlarda meydana gelen zararlar ile teminat kapsamına giren zarara yol açan tesisatın onarılması maksadıyla duvarın açılması ve kapatılması için yapılan masraflar,
- Kanalizasyon ve foseptik çukurlarından geri tepen pis suların sebep olacağı zararlar,
- Şehir su şebekesinin arızası nedeniyle akan ve sızan suların da neden olduğu zarar ve hasarlar karşılanmaktadır.
Önemli farkları öğrenmek için: Deprem Sigortası Ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? Yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Hangi Durumları Karşılamaz?
Konut sigortası genel şartlarına göre poliçe kapsamında karşılanmayan durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar konut sigortası teminat dışı haller olarak geçer. Genel şartlar çerçevesinde belirtilen bu durumları içeren bir hasar yaşanması durumunda sigorta şirketleri ödeme yapmaz.
- Birçok sigorta çeşidin de olduğu gibi savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri ve buna bağlı olarak çarpışma durumlarında oluşabilecek hasar ve zararlar,
- Oluşabilecek alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması sonucu zararlar,
- Yangın durumu olmadan, sigortalanan varlıklar üzerinde kendi kusurlarından kaynaklanacak tüm hasarlar,
- Yine yangın olmaksızın, alev, sigara gibi eşyalara ateş saçıcı durumlar sonucunda oluşabilecek zararlar,
- Kamu otoritesi tarafından sigortalanan varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelebilecek tüm zarar ve hasar durumları,
- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan oluşabilecek zarar ve hasarlar,
- Kasten yapılan ve bireysel kullanım sonucu doğan zararda konut sigortası kapsamında değildir.
** Ev sigortası poliçesinde yer alan teminat dışı durumları mutlaka okumalısınız.
Ev sigortası genel şartları hakkında bilgi almak için:Konut Sigortası Genel Şartları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Riziko gerçekleşmesi durumunda sigortalının meydana gelen hasarlarının, konut sigortası teminatları kapsamında karşılanabilmesi için yapması gereken adımlar konut sigortası genel şartları kapsamında belirlenmiştir. Yapılacak ve işleme alınacak durumlar sigorta genel şartlarında detaylı olarak belirtilir. Bu sebeple poliçenizi oluşturma sırasında genel ve özel şartları detaylı bir şekilde okumalısınız.
- Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde sigortacıya bildirimde bulunmalısınız.
- Sigortacı tarafından verilecek tüm talimatlara elinizden geldiği kadar uymaya özen göstermelisiniz.
- Sigortacı veya yetkili kıldığı kimselerin, makul amaçlarla ve uygun şekillerde hasara uğrayan bina ve yerlere girmesine, bunları teslim almasına, el koymasına, muhafaza altına almasına ve zararı azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmasına izin vermelisiniz.
- Meydana gelmiş olan hasar üzerinde zorunlu olmadıkça her hangi bir değişiklik yapmamalısınız.
- Zararın tahmini miktarını belirten bildirimi sigortacıya vermelisiniz.
- Sigortalı bina veya değerler üzerine de başka sigorta sözleşmeleri varsa bunları sigortacıya bildirmekle yükümlü olacaksınız. Net, doğru, anlaşılır bilgiler vermeniz hasar ödemelerini hızlandıracaktır. Bu süreçte olabildiğinde doğru bilgiler kullanarak sigortacınızla iletişim halinde olmalısınız.
Detaylı bilgi almak isterseniz:Konut Ev Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Konut sigortası fiyatları genel olarak, poliçe kapsamına alınan teminatlara göre farklılık gösterecektir. Konut sigortası fiyatları, po9liçenize eşya teminatı almanız durumunda artış gösterir. Yine aynı şekilde alınan teminatların limitlerine göre de poliçe fiyatları şekillenir.
Konut sigortası (ev sigortası) fiyatları;
- Poliçenize ekleyeceğiniz ek teminatlara,
- Sigorta yaptırılmak istenen konutun yaşına,
- Sigortalanacak binanın bulunduğu konuma,
- Poliçenizi yaptırmak istediğiniz sigorta şirketine
Göre değişiklik gösterecektir.
Genel olarak konut sigortası fiyatları 100 TL - 300 TL arasında değişmektedir. En uygun konut sigortası fiyatına ulaşmak için hemen fiyat talebinde bulunabilirsiniz.
Konut Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Konut sigortası sorgulaması yapmak isteyen adaylar, var olan poliçelerini görüntülemek için sigorta şirketlerinin web sitelerini kullanabilir. Yeni konut sigortası sorgulaması yapmak isteyen adaylar ise Sigorta Dünyası üzerinden başvuru formunu doldurabilirler.
Küçük bütçeler ile hem binanızı hem de eşyalarını olası hasar durumlarına karşı güvence altına alabilirsiniz. Zarar durumlarında bütçenizi zor durumda bırakmamak için hemen konut sigortası fiyatı alabilirsiniz.
Sigorta şirketlerine göre değişiklik gösteren konut sigortası kapsamını en doğru şekilde belirlemek için sigorta danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.