Yaşam alanlarının en önemlisi kabul edilen evinizin herhangi bir hasar durumunda kullanılamaz hale gelmesi oldukça kötü sonuçlar doğuracaktır. Ancak bu durum için önceden önlem alırsanız, yaşayacağınız pek çok soruna karşı tedbirli olur ve bu sayede süreci çabuk atlatabilirsiniz. Konut sigortası, pek çok sigorta şirketi tarafından sunulmakta ve sık tercih edilen sigortaların başında gelmektedir. Ancak her sigortada olduğu gibi konut sigortası yaptırmadan önce ya da yaptırdıktan sonra hakkında bilmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası yaşam alanınızı yani evinizi pek çok risk durumuna karşı korumaya alan sigorta türüdür. Sigorta ile yangından hırsızlığa kadar pek çok duruma karşı oluşacak hasarlara yönelik ödeme yapılmaktadır. Bu sayede hem kendinizi hem de yakınlarınızı koruyabilir ve ekonomik açıdan kötü olacak bu süreci çabuk bir şekilde atlatabilirsiniz. Yaşam pek çok risk barındırır ve bunlara karşı önceden önlem almadığınız durumlarda oldukça kötü sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
Konut Sigortası Hangi Durumları Kapsar?
Konut sigortasında bilinmesi gereken ilk konulardan birisi hangi durumları karşıladığıdır. Sigorta kapsamında eviniz için geniş çapta güvenceler verilmektedir. Böylece pek çok riskli duruma karşı önlem alabilirsiniz. Bu kapsamda;
- Yangın, yıldırım, infilak durumlarına karşı oluşacak hasarlar,
- Yağışlı ya da yağışsız bir şekilde meydana gelen fırtına hasarları,
- Sigortalı yapının üzerinde bulunduğu arazinin kayması ya da çökmesi sonucunda oluşan hasarlar,
- Yangına bağlı olarak gelişen duman hasarları,
- Çatı, tente, branda vb. yerlerde birikmiş kar ağırlığı hasarları,
- Sigortalı yapının su tesisatında kırılma, yıpranma, sızma durumunda meydana gelen dahili su hasarları,
- İzolasyon yetersizliği sebebiyle oluşan hasarlar,
- Zorunlu deprem sigortasına ek olarak depremin yarattığı hasarlar,
- Kara, hava, deniz taşıtlarının çarpması sonucunda oluşacak hasarlar,
- Sigorta kapsamına dahil edilmiş cam ve aynaların kırılması,
- Özel eşyalarınızın, resim, heykel, kitap, koleksiyon, nakit para, mücevher vb. emtianın uğrayacağı zararlar,
- Poliçeye dâhil edilmiş elektronik eşyanın bozulması durumunda oluşan hasarlar,
- Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs sonucunda meydana gelen hasarlar,
- Yakıt sızması sonucunda doğacak zararlar,
- Yapının sabit tesisatında yapılan hırsızlık zararları,
- Mülk sahipleri için ilgili hasarların gerçekleşmesine binaen oluşan kira kayıpları,
- Grev, lokavt, kargaşa, kitle ve terör eylemlerinde oluşan zararlar,
- Poliçe kapsamında demirbaş sayılan makinelerin kırılması,
- Yangın mali mesuliyet kapsamında sigortalı yapının çevresindeki binalara vereceği zararlar konut sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Teminatların her birisinin ayrı olarak seçilmesi ve poliçeye dâhil edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde sigorta geçerlilik kazanacak ve seçilen teminatlara göre oluşacak hasar durumunda zarar karşılanacaktır.
Konut Sigortası’nın kapsadığı durumlar ve teminatları hakkında her şeyi; Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar, Teminatları Nelerdir?yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nedir?
Konut sigortası, eviniz için pek çok avantaj sağlıyor olsa da, sigortanın tam olarak işleyebilmesi için belirli konuların bilinmesi gerekmektedir. Sigorta kapsamı, teminatları ya da şartları hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan Konut Sigortası’ndan verimli ölçülerde yararlanmak mümkün olmayabilir. Bu kapsamda şu konuların bilinmesi yararlı olacaktır:
1- Konut Sigortasının Kapsamadığı Durumlar
Konut sigortası her ne kadar pek çok duruma karşı güvence sağlıyor olsa da belirli durumlarda oluşan hasarları karşılamamaktadır. Şu durumlarda oluşan hasarlar, sigorta kapsamı dışındadır;
- Savaş ve savaşa bağlı olarak gelişen ayaklanma, harekât, ihtilal gibi durumlarda oluşan hasarlar sigorta kapsamında değerlendirilmez.
- Nükleer madde ya da yakıt kullanımı sonucunda oluşacak hasar sigorta kapsamı dışındadır. Aynı zamanda herhangi bir sebebe bağlı olarak gelişen radyasyon hasarları da sigorta kapsamı dışında tutulmaktadır.
- Kamu kurumları tarafından sigortalı yapıda yapılacak değerlendirmeler sonucunda meydana gelen hasarlar sigorta kapsamı dışında tutulur.
- Yangın olmaksızın meydana gelen kavrulma, bozulmalar sigorta kapsamı dışındadır.
- Alçak basınca bağlı olarak kapıların çökmesi, bozulması, yırtılması, binada bakımsızlık nedeniyle meydana gelen her türlü deforme hali sigorta kapsamı dışında tutulmaktadır.
- Elektrik tesisatından kaynaklanan hasarlar sigorta kapsamının dışında tutulmaktadır.
- Sigortalı tarafından kasıtlı olarak verilmiş hasarlar karşılanmamaktadır.
Bu durumların gerçekleşmesi halinde konut sigortası kapsamında herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.
Konut Sigortası’nın kapsamadığı durumlar hakkında daha detaylı bilgiye Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
2- Konut Sigortası Fiyatları Değişkenlik Gösterir
Konut sigortası yapılmadan önce bilinmesi gereken diğer önemli bir konu, sigorta fiyatlarının değişkenlik gösterdiğidir. Öncelikli olarak konut sigortası, sigorta yapılacak binanın mevcut durumu ve seçilen teminatlara göre belirlenmektedir. Ancak bu süreçte yapının bulunduğu il ve ilçe de hesaplamaya dahil edilmektedir. Aynı sigorta şirketi bile, farklı bölgelerde bulunan yapılar için değişken fiyatlar çıkarabilmektedir. Bunun sebebi bölgelerin taşıdıkları risklere göre değerlendirilmesidir. Örneğin kitle eylemleri belirli bölgelerde daha sık olmakta, deprem yine belirli bölgelerde daha sık yaşanmaktadır. Bazı riskler ise belirli bölgelerde daha düşük olmaktadır. Bu gibi durumlar göz önünde tutularak sigorta fiyatları belirlenmektedir. Bu durumun göz önünde tutulması, doğru olan fiyatların tespiti için önem taşımaktadır.
3- Eşyalarınız İçin Ayrı Güvence Verin
Konut sigortası, her ne kadar yaygın olarak eşyaları koruyan bir sigorta olarak bilinse de bu durum ancak eşya teminatı verildiğinde geçerlidir. Bilinmesi gereken en önemli konu, konut sigortasında her teminatın kendi alanını kapsadığıdır. Yani yangın nedeniyle eşyalar zarar görmüşse ve eşya teminatı bulunmuyorsa, bu durumda sigorta sadece yangının yapıya verdiği zararı karşılamakta, eşyaları poliçeye dahil etmemektedir. Ancak yapınızı korunaklı hale getirmeniz için eşyaların da sigortaya dahil edilmesi önemlidir. Bu yüzden eşya teminatını mutlaka konut sigortanıza ekletmelisiniz. Aksi halde sigorta kapsamında değerlendirilmez ve olası bir mağduriyet durumunda koruma sağlanamaz.
4- Yakın Sebep İlişkisi
Konut sigortası yakın sebep ilişkisi prensibine göre işlemektedir. Bir başka deyişle bir hasar başka bir hasara sebep oluyorsa, sonuçtaki hasara değil, başlangıç hasarına bakılmaktadır. Örneğin bir hırsızlık durumunda camlar kırılmış ise cam teminatı değil, hırsızlık teminatının bulunması gerekmektedir. Aynı şekilde deprem sonucunda yangın çıkmış ise buradaki hasar ya zorunlu deprem sigortası tarafından ya da ek olarak belirlenmiş deprem teminatı ile karşılanmaktadır. Bu yüzden sigorta danışmanınızdan destek alarak, karşılaşma olasılığı risklerin hangi teminatlar ile yakın sebep ilişkisi kurduğunu öğrenmeniz yararlı olacaktır.
5- İnşa Bedelinin Baz Alınmasına Dikkat Edin
Konut sigortalarında yapının satış bedeli değil, inşa bedeli temel alınmaktadır. Yani herhangi bir hasar durumunda ödemeler inşa bedeli baz alınarak hesaplanmaktadır. Ancak ek sözleşme ile satış bedelinin temel alınmasını da sağlayabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda, prim bedeli yüksek olacaktır. Sonuçta eviniz için inşa bedelinin karşılanması önemli olduğu için satış bedeli üzerinden poliçe tutarı belirlemeye pek ihtiyaç duyulmamaktadır.
6- İndirim Oranlarından Yararlanabilirsiniz
Konut sigortaları kapsamında belirli indirim oranlarından yararlanmanız mümkündür. Bunun için sigorta şirketleri arasında araştırma yaparak hangi sigortanın ne kadar indirim sunduğunu öğrenebilirsiniz. İndirimler başlıca alarm indirimi, hasarsızlık indirimi ve tek seferde prim ödeme gibi konularda sunulmaktadır. Alarm indirimi, sigorta yapılacak hanede güvenlik önlemi olarak yangın, hırsızlık vb. alarm türleri bulunuyorsa, bu durum risklerin karşılaşma olasılığını azaltacağı için sigorta şirketleri tarafından da indirim uygulanmaktadır. Aynı şekilde sigortalı hanede bir yıl içinde herhangi bir hasar meydana gelmemesi durumunda, poliçe yenilemesinde hasarsızlık indirimi sunulmaktadır. Bu durum poliçenin yenilenmesi için de oldukça güzel bir avantaj sunmaktadır. Son olarak ise prim tutarınızı tek seferde ödemeniz halinde yine indirimden yararlanabilirsiniz. Sigorta şirketlerine göre indirim oranları değişkenlik gösterdiği için, şirketler arasında karşılaştırma yapmayı ihmal etmeyin.
Konut Sigortası’na dair tüm bilinmesi gereken noktaları Konut Sigortası Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Konut Sigortası; evinizi ve eşyalarınızı deprem, yangın ya da hırsızlık gibi olaylar sonunda oluşabilecek hasarlara karşı korumaktadır. Bu sigorta kapsamında dikkat edilmesi ve poliçe hazırlamadan önce incelenmesi gereken noktalar vardır. Belirlenen şartlar ve istenen bilgiler tamamlandıktan sonra hazırlanan poliçenin sizi güven altına alması mümkün hale gelir.
İlk olarak dikkat edilmesi gereken durum, yaptırmak istediğiniz sigortanın kapsamı hakkında detaylı bilgi edinmek olacaktır. Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenmiş Konut Sigortası Genel Şartları maddelerini öğrenmeli ve genel teminatlar yanında ekleyebileceğiniz teminatları belirlemelisiniz.
Kendi poliçe modelinizi oluşturmak için eklemek istediğiniz teminatlara karar vermelisiniz. Böylece ihtiyacınıza göre bir sigorta sistemine sahip olabilirsiniz. Poliçede yer alan teminatları eksik ya da hatalı hazırlamanız durumunda karşılaşılan hasar sonunda mağdur olabilir, maddi anlamda zor bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Tüm bunların yanında Konut Sigortası yaptırmak için başvuracağınız şirketi iyi araştırmalı ve yetkilileri isteklerinize dair doğru bilgiler vermelisiniz. Sigortanız başladıktan sonra prim ödemelerinizi düzenli yaptığınız takdirde, evinizi ve eşyalarınızı güvence altında tutabilirsiniz.
Dikkat edilecek adımlar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Konut Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Evinizi meydana gelebilecek yangın, deprem ya da hırsızlık gibi olaylara karşı güvence altına alan Konut Sigortası, beraberinde pek çok avantajı da getirir. Özellikle yeni ev alacaklara, sonrasında yaşanabilecek hasarlar ya da gelecek yatırımlar için destek olmaktadır. Konut sigortası yaptırmanın belli başlı avantajları şöyle sıralanabilir:
- Evinizi ve eşyalarınızı sel, yangın, deprem gibi büyük felaketlere karşı korur. Evinizin yaşamaya elverişli olmadığı durumlarda dahi onarım süresince gerekli masraflar sigorta tarafından karşılanır.
- Olası tesisat problemlerinin çözümünde siz destek olur. Elektrik ve su tesisatı, kombi bakımı ya da çilingir gibi ihtiyaçlarınızda, masraflarınızı ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanır.
- Eğer evinizde siz oturmayacaksınız bile kiracılarınızın verebileceği zararlara dair poliçe oluşturarak, hasar riskini azaltabilirsiniz. Böylece bütçenizin dengesini korumayı başarırsınız.
- Konut sigortası, evinizin maddi değerini enflasyonun etkilerine karşı korur. Değişen ekonomi koşullarında bile ihtiyaçlarınız eksiksiz karşılanır.
- Tüm bunların dışında evde yaşanabilecek kazalara dair de teminat oluşturabilir ve görünmez kazalar sonunda yaşanan olumsuzlukların önüne, bir nebze olsun geçebilirsiniz.
Konut Sigortası’nın sunduğu imkânlar ile ilgili detaylı bilgi almak için; Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyız? yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mu?
Konut Sigortası, kanunlar üzerinden zorunlu tutulmuş bir sigorta modeli değildir. Ancak yeni bir ev alırken uzmanlar tarafından yaptırılması önerilir. Özellikle kredi almanız gereken bir durum yaşanıyorsa bankalar Konut Sigortası’nın yaptırılmasını zorunlu tutuyor. Evinizi ve eşyalarınızı güvenli bir şekilde korumaya yönelik hazırlanan sigorta poliçesi, farklı durum ve ihtiyaçlara göre genişletilebilir. Hizmet süresi 1 yıl ile sınırlı olan bu sigorta türünü isteğe bağlı olarak her yıl yenileyebilirsiniz. Yenileme yapılması da zorunlu değildir. Konut Sigortası ile evinize veya eşyalarınıza gelebilecek her türlü maddi hasarı giderebilir, bütçenizi birikim ya da özel ihtiyaçlarınıza ayırabilirsiniz.