Konutları ve eşyaları, olası risk durumlarına karşı koruma altına alan ve hasar sonucu oluşacak masrafları karşılayan Konut Sigortası; tüm sigorta şirketlerinin uymak zorunda olduğu genel şartlar dâhilinde hizmet verir. Teminatlardan kapsam dışı kalan durumlara, fiyat değerlendirmelerinden sigortanın amacına dair her şey, bu şartlar çerçevesinde belirlenir.
Hayatta her an karşılaşılabilecek riskler bulunur ve bu riskler gerçekleştiği takdirde büyük olumsuzlukları da beraberinde getirir. Bu olumsuzluklar da kişilerin bütçelerine ciddi masraflar şeklinde yansıyabilir. Oluşabilecek masraflara karşı önlem almak, evinizi ve sevdiklerini korumak için Konut Sigortası yaptırmak; kurtarıcı bir adım olacaktır. Konut sigortası sayesinde masrafların yükünden kurtulabilir ve bütçenizin dengesini sağlayabilirsiniz.
Konut Sigortası Nedir?
Konut Sigortası; evi ve ev sınırları içinde yer alan eşyaları yangın doğal afet ya da hırsızlık gibi olumsuz durumlara karşı güvence altına alan bir sigorta modelidir. Herhangi bir hasar durumunda, evin binası yanında içinde bulunan eşyalar da büyük oranda hasar görür. Konut sigortası sayesinde koruyabileceğiniz eşyalarınız için risk durumlarının neden olacağı zararları en aza indirebilirsiniz.
Sigorta poliçesi, kişilere özel olarak eklenebilecek teminatlar ile geniş kapsamlı hale getirilebilir. Bu nedenle sigorta başvurusu yapacak kişilerin ihtiyaçlarını belirlemesi ve poliçe oluşturma aşamasında, yetkililerle bilgi paylaşımı yapması hayli önemlidir. Ayrıca, konutun bulunduğu şehrin iklim koşulları ve toplumsal konumu da göz önünde bulundurularak poliçe hazırlanmalıdır.
Konut sigortası sadece mülk sahiplerini ilgilendiren bir sigorta modeli değildir. Kiracı olarak konutta yaşayan kişiler de sigorta poliçesi alarak, eşyalarını garanti altına alabilirler.
Sigorta modelinin tanımına ve kapsadığı durumlara dair daha detaylı bilgi almak için; Konut Ev Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?yazımızı inceleyebilirsiniz.
Konut Sigortasından Kimler Yararlanabilir?
Konut sigortası, konut sahiplerinin mülklerini korumaya yönelik tercih edebileceği bir sigorta modelidir. Bu nedenle ihtiyacı olan ya da güvence sağlamak isteyen herkes bu hizmetten yararlanabilir. Kiracılar ise sadece eşyaları koruma altına alan sigorta ürünlerini değerlendirebilir ve ikamet ettikleri ev içinde bulunan eşyaları, sigorta kapsamında güvenceye alabilirler.
Konut Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Konut Sigortası almadan önce, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenmiş ve yayınlamış genel şartlar bildirisini incelemek, büyük avantaj sağlayacaktır. Bu sayede sigorta kapsamına giren durumlar, teminatlar ve teminat dışı haller, geçerlilik süresi ve hesaplama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunabilir. Oldukça uzun ve kapsamlı bir bilgilendirme metnine sahip olan Konut Sigortası genel şartlarında öne çıkan bilgiler şu şekildedir:
- Binanın sigorta bedeli,
- Eşya sigorta bedeli,
- Konut sigortası ürün tipleri,
- Teminat grupları,
- Ek sözleşme kapsamında alınabilecek teminat grupları,
- Konut ev sigortasında teminat dışı durumlar olan ve karşılanmayacak risk durumları,
- Hasar ve tazminat durumları hakkında tüm detaylar genel şartlar içerisinde yer almaktadır.
Konut sigortası ürün modelleri belirlenirken genel şartlarda yer alan maddeler göz önünde bulundurularak poliçe hazırlanır. Genel olarak belirlenen şartlar dışına çıkılmaz ve şu ürün tipleri temel alınarak sigorta yapılır:
Dar Kapsamlı Yangın (Bina) Sigortası: Sigortalı kişinin yangın ya da patlama sonucu meydana gelebilecek duman ya da ısıdan, konutun zarar görmesi durumunda güvence sağlar.
Dar Kapsamlı Yangın (Eşya) Sigortası: Sigortalının yangın ya da patlama sonucu meydana gelebilecek duman ya da ısıdan, eşyalarının zarar görmesi sonucu koruma sağlar.
Dar Kapsamlı Yangın (Bina ve Eşya) Sigortası: Sigortalının yangın ya da patlama sonucu meydana gelebilecek duman ya da ısıdan, konut ve eşyalarının zarar görmesi sonucu koruma sağlar.
Standart Teminatlı Konut (Bina) Sigortası: Konut binası için Grup-1’de yer alan teminatlara ilave olarak Grup-2’de yer alan teminatların tamamının verildiği ama Grup-3’te yer alanların tamamının ya da bir kısmının verilmediği üründür.
Standart Teminatlı Konut (Eşya) Sigortası: Eşya için Grup-1’de yer alan teminatlara ilave olarak Grup-2’de yer alan teminatların tamamının verildiği ama Grup-3’te yer alanların tamamının ya da bir kısmının verilmediği üründür.
Standart Teminatlı Konut (Bina ve Eşya) Sigortası: Konut binası ve eşya için Grup-1’de yer alan teminatlara ilave olarak Grup-2’de yer alan teminatların tamamının verildiği ama Grup-3’te yer alanların tamamının ya da bir kısmının verilmediği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Bina) Sigortası: Konut binası için Grup-1, Grup-2 ve Grup-3’te yer alan teminatların tamamının verildiği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Eşya) Sigortası: Eşya için Grup-1, Grup-2 ve Grup-3’te yer alan teminatların tamamının ve hırsızlık teminatının verildiği üründür.
Geniş Kapsamlı Konut (Bina ve Eşya) Sigortası: Bina ve eşya için Grup-1, Grup-2 ve Grup-3’te yer alan teminatların tamamının ve eşya için hırsızlık teminatının verildiği üründür.
Sigorta şirketleri tarafından sunulan bu ürünlerin, belirtilen şekilde poliçede teminatlarla uyumlu olması ve en az 14 punto büyüklüğünde harflerle yazılarak belirtilmesi gerekir. Ayrıca poliçe başlangıç ve bitiş süreleri de genel şartlar altında belirtilir ve poliçede yer almalıdır. Konut Sigortası poliçesi geçerliliği Türkiye saati ile öğlen 12.00’da başlar ve aynı saatte sona erer.
Konut Sigortası genel şartlarına dair diğer bilgiler için Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Teminatları Nelerdir?
Sigorta şirketlerinin hemen hemen tümü Konut Sigortası ana teminatı olarak yangın teminatını kabul eder. Neredeyse tüm sigorta şirketleri, yangın ya da patlama sonucu oluşabilecek maddi hasarlardan doğacak masrafları karşılar. Bunun yanında sigorta yaptırmak isteyen adayların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, poliçeye ekleyebilecekleri ek teminatlar da bulunur. Ek teminatlar sayesinde, ev sahibi ya da kiracı olarak başvuru yapabilecek adaylar, eşyaları ve binalarını güvence altına alabilirler.
Konut sigortası kapsamında sunulan teminatlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yangın, patlama ya da yıldırım düşmesi
- Deprem
- Sel ya da su baskını
- Hırsızlık ve buna bağlı durumlar
- Cam kırılması
- Acil hizmetler
- Kar birikmesi ve çökmesi
- Duman
- Fırtına
- Enkaz kaldırma
- Hava veya kara taşıtlarının çarpması
- Bireysel kaza
- Üçüncü şahıslara sorumluluk
Konut Sigortasının sunduğu teminatlara dair kapsamlı bir araştırma yapmak isterseniz; Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar, Teminatları Nelerdir?yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası Teminat Dışı Durumlar Nelerdir?
Konut Sigortası poliçesinde yer alan teminatlar, sigortalı kişinin evini ve eşyalarını korumaya yönelik önlemler almasını sağlar. Ancak bazı durumlar poliçe kapsamında değerlendirilmez ve risk durumu yaşandığında oluşacak hasarlar, konut sahibinin sorumluluğundadır. Genel şartlar doğrultusunda sigorta için teminat dışı kalan durumlar şu şekildedir:
- Savaş, iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma gibi durumlar ve bunların neden olduğu zararlar.
- Nükleer yakıttan kaynaklı oluşabilecek zararlar.
- Kamu otoritesince sigortalı varlıklar üzerinde yapılan tasarruflar nedeniyle doğabilecek zararlar.
- Sigortalı varlıkların kendi kusurlarından kaynaklanan zararlar.
- Sigortalının kasıtlı neden olduğu zararlar.
- Elektrikle çalışan cihazların kısa devre, topraklama gibi sebeplerden dolayı oluşan hasarlar.
Sigorta poliçesi içerisinde yer verebileceğiniz teminatlara ve kapsadıkları durumlara dair daha fazla bilgiyi Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? yazımızda bulabilirsiniz.
Konut Sigortası Ne İşe Yarar, Neden Yaptırılmalıdır?
Konut sigortası geniş kapsamı sayesinde çok fazla alanda güvence sağlamaktadır ve bu durum da pek çok avantajı beraberinde getirir. Evler ve eşyalar adına kapsamlı bir koruma sağlayan bu sigorta modeli için evin ya da eşyaların hasarlarının boyutları da önemli değildir. Poliçede yer alan teminatlar doğrultusunda, evde oluşabilecek tüm maddi hasarları karşılar.
Konut sigortası için azami limit uygulaması bulunmaz. Teminatlar dâhilinde, oluşan tüm hasarlar ödenir ve olası risk durumlarına karşı güvence sağlanır. Bu şekilde var olan hasarın tamamı bile karşılanabilmektedir.
Deprem açısından her an risk durumlarıyla karşı karşıya olduğumuz ülkemizde, Konut Sigortası yaptırarak eşyalar ve evler güvence altına alınabilir. DASK yanında konut sigortası da bulunan kişiler daha güvenli ve sağlıklı bir hayat kurma şansı yakalarlar.
Konut sigortası sadece konut sahiplerini ilgilendiren ve avantajlar sağlayan bir sigorta modeli değildir. Kiracılar da eşyalarını korumak ve maddi anlamda büyük kayıplar yaşamamak adına, sigorta poliçesi hazırlatabilirler.
Sigorta poliçesi, kişilere ve ihtiyaçlarına göre ek teminatlar ile genişletilebilir. Eklenecek yeni teminatlar ile kişiye özel hale getirilebilir ve etki alanı daha verimli kılınabilir.
Sigortanın ek teminatları yanında ek hizmetleri de bulunur. Bunlar arasında; tesisat sorunları, çilingir, ilk yardım, dekorasyon, güvenlik, evde bakım gibi hizmetler sayılabilir. Sigortalı ihtiyaç doğduğunda, sigorta şirketinden bu hizmetlerden istediğini talep edebilir.
Sigortanın ne işe yaradığı hakkında merak edilen tüm detayları Eviniz İçin Konut Sigortasının Önemi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut Sigortası, zorunlu bir sigorta türü değildir. Şu an için Türkiye’de herhangi bir zorunluluk gerektirmemektedir. Ancak sigorta uzmanları tarafından yaptırılması önerilen bir sigortadır. Sigorta poliçesi kapsamında sunulan pek çok avantaj sayesinde, konut sahiplerini rahat ettirecek ve güvence sağlayacak bir modeldir. Üstelik geniş kapsamlı olmasına rağmen, diğer sigorta modellerine göre oldukça uygun ödeme koşullarında hizmet verir. Evini ve eşyalarını korumak, olası kaza ya da hırsızlık durumlar yaşanacak maddi kayıpların önüne geçmek isteyen herkesin yaptırabileceği bir sigortadır.
Konut Sigortası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Konut Sigortası sorgulama işlemi; internet ortamları aracılığıyla ya da ilgili ürünün hizmetini sağlayan sigorta şirketleri üzerinden yapılabilmektedir. Sigorta sorgulaması yapmak ya da poliçe detayları hakkında bilgi almak için sigorta şirketi acentelerine gidebilir, çağrı merkezleri ile iletişim kurabilir ya da web sitelerinden başvuru formunu doldurarak talep açabilirsiniz.
Konut sigortasına dair merak ettiklerinizi öğrenmek için Sigorta Dünyası yetkilileri ile irtibata geçebilirsiniz. 7 / 24 çağrı merkezlerimizi arayabilir ya da internet sitemiz üzerinden form doldurarak sorgulama başlatabilirsiniz. Size en kısa zamanda dönüş yapılacak ve poliçe detaylarına dair bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca sitemiz üzerinden farklı sigorta şirketlerini karşılaştırıp size en uygun olanı seçebilirsiniz.