Konut ev paket sigortasımülk edinilen konutun oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alınması sebebiyle yapılmaktadır. Konut alımı genel olarak mülk sahiplerinin uzun sürede oluşturmuş oldukları birikim sayesinde gerçekleşir. Bu sebeple yüksek bir bütçe karşılığında satın alınan konutlarda oluşabilecek hasarlara karşı konut sigortası yaptırılması bütün yatırımın heba olmaması açısından önemlidir. Bu sebeple mülk sahipleri için konut sigortası yaptırmak vazgeçilmez bir gereksinimdir.
Konut sigortalarının içeriklerinin nasıl oluşturulduğu ise sigorta yaptırmak isteyen mülk sahibi ile sigorta şirketi arasındaki görüşmeler sonucunda netlik kazanır. Mülk sahibi risk unsurlarını dilediğince belirleyerek mülk varlığını güvence altına alabilir.
Deprem, yangın, sel, vb. afetler sonrası konutta meydana gelebilecek hasarlar göz önünde bulundurulmalı ve konut sigortası kapsamı bu yönde belirlenmelidir. Böylece karşılaşılan maddi hasarlı olaylarda konut sigortası ile hasarların tamamı karşılanabilmektedir.
Konut Ev Sigortası Ne İşe Yarar?
Konut sigortası işlevibüyük birikimlerin bir anda heba olmaması için edinilen konutun maddi yönde güvenceye alınması olarak özetlenebilir. Uzun süreli evden ayrılma durumlarında ve bütün gün işyeri ya da benzeri bir yerde vakit geçirilmesi durumunda ev güvenliğinin sağlanması zor olmaktadır.
Özellikle tatil gibi sosyal aktivitelerin dönüşlerinde hırsızlık olaylarıyla çok karşılaşılmaktadır. Konut sigortası tam da böyle durumlar için son derece önemlidir. Ayrıca konut ve mülk sahibi tarafından ne derece iyi muhafaza edilse de doğal afet gibi önüne geçilemeyen hasarların oluşması durumunda yapılacak olan hiçbir şey yoktur. Böyle durumlarla karşılaşılması halinde uğranılan zararın karşılanabilmesi için konut sigortası yaptırılması konut yatırımının güvenliğini teminat altına alır.
Konut Sigortası Zorunlu Mudur?
Konut sigortası zorunluluğu Türkiye’de geçerli değildir.
Her ne kadar sık edinilen bir hizmet olsa da konut sigortası isteğe bağlı gerçekleşmektedir. Konut sigortası ve zorunlu deprem sigortası birbirine karıştırıldığı için toplum içerisinde bu konuda bir bilgi karmaşası gerçekleşmiş durumdadır.
Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar?
- Konut sigortası kapsamları belirlenirken mülk sahibi ve sigorta şirketi arasında nitelikli bir istişare gerçekleştirilir. Bunun sebebi konutun hangi hasarlara karşı sigortalanmış olduğunun belirlenmesidir.
- Deprem yangın, su baskını ve hırsızlık gibi sık gerçekleşen ve büyük hasarlar yaratan durumların teminatı genel itibari ile mülk sahibi tarafından istenilmektedir.
- Sigorta şirketleri de teminat sunarken bu unsurların gözetilerek teminat satın alınmasının daha doğru olduğunu belirtmektedir. Ancak bazı yoruma açık teminatlar çevresel faktörler, ev yapısı ve sosyal sebepler nedeniyle zorunluluk haline gelebilmektedirler.
- Dört mevsimin yaşandığı Türkiye’de mülk sahipleri yaşadıkları yere göre bazı teminatları gerekli bulmaktadır. Örnek vermek gerekirse Doğu Anadolu bölgesinde mülk edinen bireylerin yaşanan yoğun kar yağışları sebebiyle kar çökmesine dair teminat oluşturması bir zorunluluk halini almaktadır. Aynı şekilde, giriş katında mülk edinen bireyler de su baskını teminatını ekseriyetle istemektedirler.
Detaylı poliçe kapsamı için: Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? yazısından bilgi alabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Kapsamındaki Teminatlar
Konut sigortası teminatlarıbelirlenirken evin ve çevrenin durumu ile alakalı teminata konu olabilecek riskler dikkatle belirlenmelidir.
Ev bölgesinde yaşanan geçmiş hasar örneklerinin neler olduğunun bilinmesi teminat seçeneklerinin önceliklerini değiştirebilir. Buna ek olarak sigorta şirketlerinin birçoğunun sunmuş olduğu teminat unsurları bulunmaktadır.
Bu teminat unsurları şu şekilde sıralanabilir:
- Yangın
- Patlama
- Deprem
- Sel baskını
- Hırsızlık
- Cam kırılması
- Bireysel kaza
- Üçüncü kişilere karşı sorumluluk
- Acil hizmetler
- Giriş katında olunması durumunda araç çarpması
- Oluşan enkazın kaldırılması
- Duman yayılması
- Fırtına
- Kar Çökmesi
- Enflasyon muhafazası
Bu teminat unsurlarının birçoğu isteğe bağlı olarak sigorta şirketleri tarafından hizmete sunulmaktadır.
Yüksek bir bölümünün ya da tamamının temin edilmesi durumunda konut sigortası maliyeti artış göstereceğinden bu teminat unsurları arasından evinin durumu özelinde en gerekli olanlar ve risk faktörü en yüksek olanlar seçilmelidir. Bu şekilde hem güvenli bir teminat listesi hazırlanır hem nispeten düşük maliyetli bir konut sigortası edinilmiş olur.
Detaylı bilgi için: Konut Ev Sigortası Neleri Kapsar / Teminatları yazısını okuyabilirsiniz.
Konut Sigortasının Karşılamadığı Durumlar Nelerdir?
Konut sigortası kapsam dışı durumlar sebebiyle meydana gelen hasarlarda sigorta şirketinden ödeme alınamamaktadır. Genel itibari ile sigorta şirketleri tarafından karşılanmayan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Savaş ve benzeri askeri olaylar sebebiyle ortaya çıkan maddi zararlar
- Nükleer sızıntılar sonucunda ortaya çıkan maddi zararlar
- Sigorta sahibi kişinin kusuru sebebiyle gerçekleşen yangınlar
- Konutta bulunan nakitler ve değerli eşyalar
Temel olarak bu unsurların gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketinden bir ödeme beyan edilememektedir.
Konut Sigortası Hasar Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Konut sigortası hasar ödemesi yapılmasıbazı belgelemelerin gerçekleşmesi ve ardından yapılması gereken işlemlerin sırayla gerçekleştirilmesiyle mümkündür.
Hasar ödemesinin gerçekleşmesi süreci temel itibari ile şu şekilde ilerler:
- Ortaya çıkan hasarın en kısa zamanda ilgili sigorta şirketine bildirilmesi
- Konut hasar tutanağının oluşturulması
- Ekspertiz işleminin gerçekleştirilmesi
- Hasar bedelinin mülk sahibi ve sigorta şirketi tarafından karşılıklı olarak kabul edilmesi
- Hazırlanan belgelerin düzenlenmesi ve sigorta şirketine gönderimi
- Dosya incelemesinin ardından en geç 30 gün içerisinde hasar ödemesinin yapılması.
Konut Sigortası Kira Kaybı Nedir?
Konut sigortasında kira kaybı mülkün kiralanması ile üstlenilen hasar riski doğrultusunda ortaya çıkabilecek kira gelirinde kesilme olasılığının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak yararlanılan güvence türüdür.
Mülk sahiplerinin mevcut kira gelirlerini korumak amacıyla yararlandıkları kira kaybı güvencesinden kiracılar da yararlanabilir.
Kiracılar ile konutta meydana gelen hasar nedeniyle ödenilen kiranın işlemeyen günlerini teminat altına almaları mümkündür.
Konut Sigortası Ödemeleri Genel Şartları Nelerdir?
Konut sigortası ödemeleri genel şartlarıtutanağa ait belge ve delillerin en doğru şekilde sunulmasına bağlıdır.
Şartların yerine getirilmesi hasar ödemesinin daha doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Hasar nedenlerine göre şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hırsızlık: Hırsızlık olayına ait fotoğraflar, polis ya da jandarmadan alınacak olay yeri tutanağı, mülk sahibi beyannamesi, kayıp belgesi, hasarların giderilmesi için ödenen bedele dair tutanak, tapu ya da kira sözleşmesi ve konut sigortası sahibine ait banka bilgileri ödemenin gerçekleştirilmesi için gereklidir.
- Yangın: İtfaiye raporu, savcılık iddianamesi, hasara dair fotoğraflar, tapu ya da kira sözleşmesi, konut sigortası sahibine dair banka bilgileri
- Deprem: Konut sahibi beyannamesi, konut tapu ya da kira sözleşmesi, deprem hasarına dair fotoğraflar
Diğer benzer hasarlar durumunda da konut sigortası sahibinden beyanname, tapu ya da kira sözleşmesi ve oluşan hasara dair belgeler istenmektedir. Buna ek olarak hasar çeşidine göre farklı belgelerin istenmesi de kuvvetle muhtemeldir.
Konut sigortası teminatlarının doğru belirlenmiş olması durumunda oluşan hasarlara dair zararların birçoğu karşılanabilecektir.
Tüm şartlar için: Konut Ev Paket Sigortası Zorunlu Mu? Genel Şartları Nelerdir? yazısına göz atabilirsiniz.
Konut Ev Sigortası Nasıl Yapılır?
Konut sigortası yapılmasıiçin başlıca yöntemler sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu konut sigortası seçeneklerinin iyi bir şekilde incelenmesinde saklıdır.
Türkiye’de onlarca farklı sigorta şirketi konut sigortası hizmeti sunmaktadır. Sunulan bu hizmetlerin birçoğu birbirinden farklı olmakla birlikte genel teminat unsurları aynıdır. Burada önemli olan şey, ek teminat unsurlarının neler olduğunun öğrenilmesi ve bu ek teminatlara göre belirlenen fiyat aralıklarının detaylı bir şekilde incelenmesidir.
Konut sigortası yaptırmak için sigorta acentelerine gidilerek detaylı bilgi elde edinilebilir. Aynı zamanda bu acentelerde konut sigortası poliçesi oluşturmak da mümkündür. Acenteleri dolaşmak yerine Sigorta Dünyası web sitesine giriş yapılarak istenilen ek teminatlara sahip konut sigortası ürünleri için dakikalar içerisinde fiyat teklifi toplanabilir, en hesaplı konut sigortası ürünü Sigorta Dünyası üzerinden kolayca satın alınabilir.
En doğru teklifi almak için: Konut Ev Sigortası Teklifi Almanın 5 Yolu yazısına bakabilirsiniz.
Kimler Konut Sigortası Yaptırabilir?
Konut sigortası yaptırabilecek kişileriçin herhangi bir konutun satın alınması ya da herhangi bir konutta kiracısı olunması dışında bir sınırlandırma söz konusu değildir.