Çocukların süt dişleri, yetişkin dişlerinin temelini oluşturur. Yani çocuklar dişlerine bakarlarsa, yaşlandıklarında sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Çoğu çocuk kendi başlarına dişlerine nasıl bakacağını bilmez. Ebeveynlerin ve bakıcıların çocukların diş sağlığını koruyabilmesinin yollarını bilmeleri son derece önemlidir.
Çocuklar Dişlerini Fırçalamaya Ne Zaman Başlamalı?
İyi diş bakımı bebeğin ilk dişi çıkmadan önce başlar. Dişleri görememen orada olmadıkları anlamına gelmez. Dişler aslında gebeliğin ikinci üç aylık döneminde oluşmaya başlar. Doğumda bebeğinizin bir kısmı tamamen çenede gelişmiş 20 süt dişi vardır.
İşte o küçük helikopterlerin bakımının ne zaman ve nasıl yapılacağı:
- Bebeğiniz diş çıkarmaya başlamadan önce bile, zararlı bakterileri temizlemek için diş etlerinin üzerine temiz, nemli bir bez sürün.
- Bebeğiniz dişlerini aldığında, bebek diş fırçasıyla fırçalayın. Su ve küçük bir miktar florürlü diş macunu (yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde) kullanın.
- Bebeğinizin iki dişi birbirine dokunduğunda, aralarında diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz.
- 2 yaş civarında, çocuğunuz fırçalarken tükürmeyi öğrenmelidir. Çocuğunuza çırpması ve tükürmesi için su vermekten kaçının çünkü bu, diş macunu yutma olasılığını artırabilir.
- 3 yaş ve üstü çocuklar sadece bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanmalıdır.
- Diş macunu yutabileceklerinden, fırçalarken 8 yaşından küçük çocukları her zaman denetleyin.
Bebekler bile diş çürümesine yakalanabilir. Bebeği biberonla uyutmak bebeğin dişlerine zarar verebilir. Bir bebeğin dişlerinde saatlerce kalan meyve suyu, formül veya sütten alınan şekerler diş minesini (diş çürümesine karşı koruyan diş tabakası) yiyebilir. Bu, "biberon ağzı" ya da "biberon diş çürümesine" yol açabilir. Bu olduğunda, ön dişler renk değiştirebilir, çukurlaşabilir ve çukurlaşabilir. Çürükler oluşabilir ve ciddi vakalarda çürük dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Sağlık planları hakkında bilgi alabilirsiniz: Çocuk Sağlık Sigortası Planlarının Faydaları
1- Günlük Fırçalayın ve Diş İpi Kullanın
Beş çocuktan en az birinde diş çürüğü var. Diş çürüğü çocukların karşılaştığı en yaygın kronik hastalıklardan birisidir. Çoğu ebeveynin bildiği gibi, süt dişleri sağlıklı kalıcı dişler için bir temel oluşturur. Bu nedenle günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı çocukların diş sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Ebeveynler ve bakıcılar, çocukların dişlerini her seferinde iki dakika süreyle günde iki kez fırçalamalarına yardımcı olmalıdır. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalamaya özen gösterin. Dişlerle diş etleri arasında sıkışmış yiyecekleri çıkarmak için çocukların günde bir kez diş ipi kullanmalarına yardım etmeyi unutmayın.
2- Diş Fırçalamayı Eğlenceli Hale Getirin
En sevdikleri çizgi film karakterini veya en sevdikleri renkte sergileyen bir çocuk diş fırçası satın alın. Ayrıca çocuklar için üretilmiş aromalı diş macunu satın alabilirsiniz.
Her seferinde tam iki dakika fırçalamalarını sağlamak için bir zamanlayıcı kullanın. Pek çok çocuk dişlerini fırçalarken müzik dinlemekten veya video izlemekten de keyif alır.
3- Onları Ödüllendirin
Çocukların fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı hatırlamasına yardımcı olacak bir tablo oluşturun. Her ay sıkı çalışmalarını bir ödülle takdir edin. Çocuklarınızın başlamasına yardımcı olmak için bu diş fırçalama çizelgesini indirin. Çocukların diş sağlığı, iyi alışkanlıklar edinerek başlar.
4- Besleyici Yiyecekler Yiyin
Çocukların diş sağlığı ayrıca dengeli bir sebze, meyve ve yağsız et beslenme gerektirir. Az yağlı peynir ve yoğurt, sebzeler, bademler ve meyveler gibi sağlıklı atıştırmalık seçenekleri sunun. İçecekler için su veya az şekerli içecekler sağlayın. Şekerli bir şey yedikten sonra, diş etlerini ve dişlerini durulamak için çocukların ağzında su çalkalamasını sağlayın.
Çocuğunuzun diş bakımına erken başlayarak diş çürümesini önleyebilirsiniz. Çürükleri önlemek ve güzel gülüşlerini sağlıklı tutmak için önemli adımları izleyin.
5- Bir Kontrol Yaptırın
Çocuğunuz ilk doğum gününe kadar bir diş hekimine görünmelidir. Erken önleyici bakım, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlar. Özellikle 5 yaşına kadar diş hekimine düzenli olarak götürmeyi tercih edin.
6- İyi Alışkanlıkları Öğretin
Fırçalama, başlangıçtan itibaren çok önemlidir. Bebeğinizin dişleri olmadan önce diş etlerini nazikçe fırçalayabilirsiniz. Bebek diş fırçasında su kullanın veya yumuşak bir bezle temizleyin.
Bebeğinizin dişleri göründüğünde, bebek diş fırçası ve florürlü diş macunu ile günde iki kez fırçalayın.
Dişlerinden ikisi birbirine değdiğinde diş ipi kullanmaya başlayın. Diş hekiminize teknikleri ve programları sorun.
Yatmadan hemen önce fırçalayın ve diş ipi kullanın. Bundan sonra ertesi sabaha kadar çocuğunuza su dışında yiyecek ve içecek vermeyin.
Diş hekiminiz, çocuğunuzun gargara kullanmaya ne zaman başlaması gerektiğini önerebilir.
İlginizi çekebilir: Çocuklarda En Sık Görülen Bulaşıcı Hastalıklar Neler?
7- Biberon Çürümesinden Kaçının
Senin koymayın bebek suyu, formül veya süt ile bir şişe Şekerleme için veya büyük çocuk aşağı. Şekerli sıvılar dişlerine yapışarak diş çürümesine neden olabilecek bakterileri besler.
Çocuğunuza yatması için bir biberon vermeniz gerekiyorsa, içinde sadece su olduğundan emin olun.
8- Meyve Suyu Azaltın
Pek çok ebeveyn, meyve suyunun bir içecek için günlük sağlıklı bir seçim olduğunu düşünür, ancak diş çürümesine yol açabilir.
Çocuğunuzu günde 4 onstan fazla % 100 meyve suyu ile sınırlandırmayın. Yemek zamanlarında şekersiz içecekler ve yiyecekler verin ve meyve suyunu yalnızca tedavi olarak kullanın.
9- Ağzınızı Kontrol Edin
Damlatmaz bardak, çocukların bir şişeden bardağa geçmesine yardımcı olabilir, ancak gün boyu ondan içmelerine izin vermeyin. Çok fazla kullanmak, içecekler şekerli ise ön dişlerin arkasında çürümeye neden olabilir.
10- 2 veya 3 Yaşına Göre Emziği Bırakın
Çocuğunuzun emzik kullanmasına izin vermek için pek çok iyi neden vardır, ancak uzun vadede dişlerinin dizilişini etkileyebilir. Ağzın şeklini de değiştirebilir.
Hala 3 yaşını geçmiş bir emzik kullanıyorsa doktorunuzla konuşun.
11- Tatlı İlaçlara Dikkat Edin
Çocuk ilaçları aromalı ve şekerli olabilir. Dişlere yapışırlarsa çürük ihtimali artar.
Astım ve kalp sorunları gibi kronik rahatsızlıklar için ilaç kullanan çocukların çürüme oranı genellikle daha yüksektir.
Antibiyotikler ve bazı astım ilaçları, oral pamukçuk adı verilen mantar enfeksiyonuna yol açabilen aşırı maya büyümesine neden olabilir. İşaretler, dilde veya ağız içinde kremsi, lor benzeri lekelerdir.
Çocuğunuz uzun süreli ilaç kullanıyorsa diş hekiminizle ne sıklıkla fırçalamanız gerektiğini konuşun.
12- Fırçalama, Diş Fırçalama ve Durulama Konusunda Sağlam Durun
Çocuğunuz dişlerini fırçalama, diş ipi kullanma ve durulama zamanı geldiğinde telaşlanırsa, onu kancadan kurtarmayın. Başka seçenekleri olmadığını açıkça belirtin.
İsteksiz çocuğunuzu kendi başına dişlerini fırçalamaya ikna etmek için bazı ipuçları ya da çocuğunuzun yardım etmenize izin vermesini sağlayın.
Sabırlı olun: Çocuklar, 2 veya 3 yaşlarında bir yetişkinin yardımıyla dişlerini fırçalamaya başlayabilirler. Ancak, 6 yaşına kadar tek başlarına bunu yapmaya hazır olmayabilirler. Ayrıca, çocukların diş ipi kullanma becerilerini mükemmelleştirmeleri yaklaşık 10 yaşına kadar sürebilir.
Günün geç saatlerine kadar beklemeyin: Çocuğunuz yorgunsa, fırçalama, diş ipi ve durulama ile fazla işbirliği yapamayabilirsiniz. Bu yüzden yatma vaktine çok yaklaşmadan başlayın.
Çocuğunuzun diş macunu seçmesine izin verin: 5 veya daha büyük çocuklar, onayladığınız seçeneklerden kendi seçimlerini yapabilir.
Motive edin: Küçük bir çocuk, örneğin bir çıkartma veya bir haritadaki altın yıldızları memnuniyetle fırçalayabilir. Veya bunu bir grup etkinliği yapın. Yetişkinlerin dişlerini fırçaladıklarını görürlerse çocukların katılma olasılığı daha yüksektir.
Öneri yazısı: Çocuğunuz İçin Sağlık Sigortası Almak Neden Önemlidir?
Çocuklar Ne Zaman Diş Hekimine Gitmeli?
Çocukların ilk doğum günlerinde bir diş hekimine gitmelerini önermektedir. Bu ilk ziyarette diş hekimi, bebeğiniz kucağınızda otururken uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini açıklayacak ve değiştirilmiş bir muayene yapacak.
Bu ziyaretler sorunları erken bulmaya yardımcı olabilir ve çocukların diş hekimini ziyaret etmeye alışmalarına yardımcı olabilir, böylece büyüdükçe gitme konusunda daha az korkarlar. Çocuğunuzu, çocuk tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine götürmeyi düşünün. Pediatrik diş hekimleri, çocukların diş sağlığı ile ilgili çok çeşitli sorunların üstesinden gelmek üzere eğitilmiştir. Ayrıca sizi ne zaman farklı bir uzmana yönlendireceklerini de bilirler, örneğin bir aşırı ısırmayı düzeltmek için bir ortodontist veya çenenin yeniden hizalanması için bir ağız cerrahı gibi.
Bir çocuk çürükler veya başka sorunlar için risk altında görünüyorsa, diş hekimi tüm dişler gelmeden önce topikal florür uygulamaya başlayabilir (bu aynı zamanda çocuk doktorunun muayenehanesinde de yapılabilir). Florür diş minesini sertleştirerek en yaygın çocukluk çağı ağız hastalığı olan diş boşluklarını (diş çürüğü olarak da adlandırılır) önlemeye yardımcı olur.
Küçük yaştan itibaren diş hekimini ziyaret etmek çocuğunuzun daha rahat olmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda düzenli diş muayeneleri için iyi bir alışkanlık oluşturur. Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, çocuğunuzun diş sağlığınızı korumaya veya iyileştirmeye yardımcı olacaksınız.