Kar, karla karışık yağmur, buz ve donma noktasının altındaki sıcaklıkların tümü sürüş koşullarını etkiler. Kış aylarında güvenlik, sürücünün kış tehlikelerindeki performansına, iyi araç bakımına ve sağduyuya bağlıdır. Bu ipuçları size ve arabanızın kışı atlatmasına yardımcı olacaktır.
Aracınızı kış mevsiminden önce olası durumlara karşı hazırlamak en iyisidir. Aracın lastikleri ve lastik basıncı, aküsü, kayışları ve hortumları, radyatör, yağ, ışıklar, frenler, egzoz sistemi, ısıtıcı / buz çözücü, silecekler ve ateşleme sistemi için gerekli bakım kontrolünü her zaman önceden planlayın.
Benzin deponuzu yeterince dolu tutun - en az yarım depo önerilir. Nerede sürdüğünüze bağlı olarak, kış lastikleri veya lastik zincirleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Yağmur, kar ve buz gibi kış sürüş koşulları, bir aracın fren mesafesini önemli ölçüde etkiler. Sürücünün yumuşak ve güvenli bir duruşu tamamlama yeteneği, azaltılmış lastik çekişi nedeniyle ciddi şekilde sınırlıdır.
Kaygan kış yollarında giderken, güvenliğin anahtarları daha yavaş hızlanır, daha yumuşak durma ve dönüşler ve daha uzun mesafeler kontrolünüzde olmalıdır. Sürücülerin karlı yol koşullarında hızlarını belirtilen hız sınırının yarısına veya daha altına düşürmeleri önerilir.
İlginizi çekebilir: Kar Uyarılarına Karşı Alınması Gereken Araç Önlemleri
Arabanızı ve Kendinizi Kış Sürüş Koşullarına Hazırlayın
Soğuk ve karlı havalarda araç kullanmak deneyimli sürücüler dâhil herkes için stresli olabilir. Kaygan yollar, görüş mesafesinin azalması veya diğer şiddetli hava koşulları, sürücüler kış fırtınalarında her zaman dikkatli olmalıdır.
Sürücüler mümkün olduğunca şiddetli hava koşullarında yola çarpmaktan kaçınmaya çalışsa da, kar ve kış koşulları için en iyi sürüş uygulamalarını bilmek önemlidir.
Sert ve dondurucu havalarda araç kullanmaya hazır olun. Bu önerilerle başlayın.
- Arabanızın karda nasıl davrandığını anlayın. Kilitlenmeyi önleyici frenler ve tüm hava koşullarına dayanıklı lastikler gibi özellikler avantajlı olabilirken, her otomobil farklı bir performans sergiliyor. Mümkünse, karda tekerleklerinizi hissetmek için büyük, boş, karlı bir otoparkta durma, başlatma ve dönme pratiği yapın.
- Pilinizin şarj edildiğinden ve en iyi şekilde çalıştığından emin olun. Soğuk hava pil performansını olumsuz etkiler, bu nedenle sıcaklık düşmeden önce kontrol edin.
- Benzin deponuzu dolu tuttuğunuzdan emin olun. Fırtınalı hava veya trafik gecikmeleri sizi rotayı değiştirmeye veya geri dönmeye zorlayabilir. Daha dolu bir benzin deposu, arabanızın gaz hattının donmasını da önleyecektir.
- Yağ filtrenizi ve belki yağınızı değiştirin. Aracınızdaki yağ soğuk havada kalınlaşır ve daha ince bir yağ derecesi, aracınızın kışın daha sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.
- Silme sıvınızın antifriz içerdiğinden emin olun, böylece soğuk havada sprey donmaz. Silecek üzerinde buz ve karın sertleşmesini önleyen kış silecek lastikleri satın almayı düşünün.
- Ön camı ve pencereleri temiz tutun. Aracınızda her zaman bir kar fırçası ve kazıyıcı bulundurun. Aracınızın buz çözücüsü, görünürlüğü artırmak için camları temiz bir bezle silerek desteklenebilir.
- Lastiklerinizin dişlerinin iyi olduğundan ve uygun şekilde şişirilmiş olduğundan emin olun - her ikisi de güvenli kış sürüşü için gereklidir. Bazıları için tüm hava koşullarına uygun lastikler yeterli olsa da, bölgenizdeki koşullar kar ve buzlanma eğilimindeyse, arabanızı kar lastikleriyle kışa hazırlamayı düşünün.
- Temiz olduğundan emin olmak için egzoz borunuzu kontrol edin. Tıkalı bir boru, motor çalışırken arabanıza karbon monoksit gazı sızmasına neden olabilir.
- Acil durumlar için bagajınızı hazırlayın. Bir kar küreği ve bir torba tuz tekerleklerinizi bir çukurdan çıkarmanıza ve karda veya buzda çekiş sağlamanıza yardımcı olur; bir battaniye sizi sıcak tutacak ve bir şişe su, sıkışmanız durumunda sulu kalmanızı sağlayacaktır.
Merak edenler için: Aracın Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine Dair Adım Adım Kılavuz
Seyahatinizi Sağduyu İle Planlayın
Kötü bir hava kazası, iki saatlik bir yolculukta veya bir diş hekimi randevusuna kısa bir atlamada olsanız da olabilir. Sürüşünüze başlamadan önce önlem alın.
- Hedefinize varmak için fazladan zaman tanıyın. Geziler, özellikle fırtına koşulları veya buzlu yollarla karşılaşırsanız, kış aylarında yılın diğer zamanlarına göre daha uzun sürebilir. Ve sert hava koşullarında araç kullanmak, geç kalma baskısı olmadan yeterince streslidir ve bu da güvenli sürüş kararınızı bulanıklaştırabilir.
- Garaj gibi kapalı bir alanda arabanızın aracını ısıtmayın. Bu, toksik karbon monoksit birikmesine neden olabilir.
- Cep telefonunuzu tam olarak şarj edin ve geç kalıyorsanız veya takılıp kalırsanız veya acil bir durumda yardıma ihtiyacınız olursa, araç şarj cihazınızı yanınızda bulundurun. Ancak, tehlikeli bir dikkat dağıtıcı olabileceğinden, sürüş sırasında telefonu kullanma eğiliminden kaçının. Aramayı yapmanız gerekirse daima aracı kenara çekin.
- Seyahatinize başlamadan önce sadece kalkış noktanızda değil, aynı zamanda varış noktanızda da hava koşullarını izleyin. Yollar çok tehlikeli görünüyorsa, örneğin gittiğiniz rotanın herhangi bir yerinde bir buz fırtınası, kasırga, sel, dolu veya başka bir şiddetli hava bekleniyorsa, seyahat planlarınızı değiştirin.
Kasko sigortası için: Kasko Sigortasını Yenilerken Hatalardan Kaçınarak Tasarruf Edin
Sürücü Ekstra Dikkatli Olmalı
Kötü hava koşulları, bu davranışları katlanarak daha tehlikeli hale getirir, bu nedenle yolda ek önlemler alın.
- Yavaş sürün çünkü karla kaplı veya buzlu yollarda hızlanma, durma ve dönüşlerin tümü daha uzun sürer.
- Tamamen durmak için kendinize en az 10 saniye vermek için, aracınız ile önünüzdeki araç arasında normalden daha fazla mesafe bırakın. Arabaların ve motosikletlerin kuru kaldırımda seyahat ederken bile tamamen durması için genellikle en az 3 saniyeye ihtiyacı vardır.
- Güneş ışığına maruz kalmayan köprülerden ve yollardan geçerken dikkatli olun - diğer alanlar olmadığında genellikle buzlanırlar.
- Rotanızı bilin ve kaygan yollarda araçların savrulmalarına veya çarpışmalara neden olabilecek ani durmalar ve hızlı yön değişikliklerinden kaçınmak için özellikle dikkatli olun.
- Yerde kar olduğunda ve yollarda ya da yakınında dolaşırken yiyecek avında genellikle daha cesur olan hayvanlara karşı dikkatli olun. Bilinen habitatların çevresinde geyikler veya diğer hayvanlarla çarpışmayı önlemek için adımlar atın.
- Kaygan bir yüzeyde sürerken hız sabitleyicinizi etkinleştirmeyin.
Öneri yazısı: 9 Kolay Adımda Araç Sigortanızı Değiştirin
Yollar Buz veya Karla Kaygan Olduğunda Size Yardımcı Olacak Bazı Güvenli Sürüş İpuçları:
- Yavaş yavaş başlayıp direksiyon kontrolünüzü ve frenleme yeteneğinizi test ederek yol hissini yaşayın.
- Araba dönmeye başlayana kadar gaz pedalına hafifçe basarak çalıştırdığınızda lastiklerinizi patlatmaktan kaçının.
- Dönerken veya dururken normalde olduğundan en az üç kat daha erken yavaşlamaya başlayın.
- Aracınızı zincir veya kar lastiği ile donatın. Zincirler açık arayla en etkilidir ve karayolunda buz ve kar kaldığı yerlerde kullanılmalıdır. Kar lastiklerinin buz veya sıkışmış karda kayacağını unutmayın, bu nedenle mesafenizi koruyun.
- Koşullara uyması için hızınızı azaltın. Kar veya buz üzerinde gidebileceğiniz "güvenli" hız aralığı diye bir şey yoktur. Lastiklerinizden ne kadar çekiş bekleyebileceğinize karar verene kadar son derece dikkatli olmalısınız.
- Dururken, direksiyon simidinin ani hareketlerinden kaçının ve freni yavaşça pompalayın.
- Direksiyon ve kontrol kaybına neden olacağından, buzlu buz üzerinde frenlerin kilitlenmesinden kaçının.
- Güneşe veya gölgeye ve yol yüzeyine bağlı olarak her şehir bloğu ve otoyolun her kilometresi farklı olabilir.
- Kaldırımın koşullarına göre kendinizle önünüzdeki araba arasında güvenli bir aralık bırakın. Sürücüler durma alanı bırakmayı unuttukları için buzlu caddelerde birçok gereksiz arkadan çarpma meydana geliyor.
- Aracınızı mümkün olan en iyi sürüş koşulunda tutun. Farlar, lastikler, frenler, ön cam silecekleri, buz çözücü ve radyatör özellikle kış sürüşü için önemlidir.
- Pencerelerinizi açık tutun. Kısa bir mesafeye gidiyor olsanız bile, camlar çözülene ve temizlenene kadar sürüşe başlamayın.
- Önünüzdeki tehlike veya kaygan noktalara dikkat edin. Yolun geri kalanı temiz olsa bile köprülerde buz kalabilir. Kar ve buz da gölgeli alanlarda daha uzun süre yapışır.
Karlı ve buzlu koşullarda sürüş sırasında ön cam sileceklerinin ve buz çözücülerin doğru şekilde çalıştırılması güvenlik açısından çok önemlidir. Uygun şekilde bakımı yapılan ön cam silecekleri bir zorunluluktur; Karın ön camdan kaldırılmasına yardımcı olmak için daha iyi donatılmış özel bıçaklar da mevcuttur. Buz çözücünün etkinliği, ön camdaki kar ve buzu ilk temizlemede ve bazı durumlarda bir araç bu kadar donanımlı olduğunda arka camda çok önemlidir ve ihtiyaç duyulduğunda çok önceden kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda, araç termostatının değiştirilmesi buz çözme sistemine uygun ısıyı geri kazandıracaktır.
Detaylı bilgi için: Sürüş Konusunda Nasıl Daha Dikkatli Olunur?
Bagajda Bir Acil Durum Kiti Tutun !!
Sadece bu eşyalara ne zaman ihtiyaç duyacağınızı asla bilemezsiniz. Akış dışı hava olayları sırasında, tüm olasılıklar için arabanızı paketlemek mantıklıdır. Bu eşyaları yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir, ne zaman ihtiyaç duyacağınızı asla bilemezsiniz:
- Battaniye / Ek Giysiler
- Sıcak Kışlık Botlar
- Yiyecek ve Su
- Yüksek Görünürlü Yelek
- Çekme halatı
- Yedek ampuller
- Yedek yakıt
- Kürek
- Tehlike uyarı üçgeni
- Stepne / Delinme Onarım Kiti
- Buz çözme ekipmanı
- İlk yardım kiti.
Evde Kalın: Gereksiz Yolculuk Yapmayın!
Hava raporlarını dinleyin. Yollardan uzak durmanız söylendiyse, dikkate alın.
Bu, acil durum hizmetlerini gerçek acil durumlarla başa çıkmak için sizi kontrollü bırakır.
Güvenli Sürüş Adımlarını Uygulayın, Stressiz Yaşayın.