Konut sigortası; genel olarak konutları koruma altına alan bir sigorta ürünüdür. Ancak pek bilinmemekle birlikte, evlerin kendisi yanında eşyaları da güvence altına almak mümkündür. Yaptırılacak bir konut poliçesi ile evin binası ve evde bulunan eşyalar teminat altına alınmaktadır.
Durum böyleyken konut sigortası, sadece ev sahiplerinin yaptırabileceği bir sigorta ürünü olmaktan çıkar. Kiracılar da istedikleri ve ihtiyaç duydukları takdirde, bina teminatı olmaksızın, sadece eşyalarını güvence altına alan bir konut sigortası başlatabilirler.
Hazırladığımız bu içerikte, kiracıların yaptırabileceği eşya sigortası hakkında merak edilen detayları derledik. Bu yazıda; kiracı sigortası nedir, neleri kapsar, konut sigortasından farkı nedir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Aynı zamanda konut sigortası ile sık sık karıştırılan deprem sigortasının kiracı için öneminin detaylarını da öğrenebilirsiniz.
Kiracı Eşya Sigortası Nedir?
Konut sigortası ilk aşamada yalnızca konut sahiplerinin yaptırabileceği bir sigorta ürünü olarak düşünülür. Ancak bu büyük bir yanılgıya neden olmaktadır. Konut sigortası yaptırmak için ev sahibi olma şartı yoktur. Kiracılar da uygun teminat seçenekleri ile eşya sigortası yaptırarak, eşyalarını güvence altına alabilirler.
Konut sigortası kapsamında sunulan bina teminatı ile binat içerisinde bulunan tüm tesisat koruma altına alınmaktadır. Kiracılar, bu teminat seçeneği yerine eşya teminatı seçeneğini tercih ederek eşyalarını güvence altına alabilmektedir.
Kiracı sigortası ile beklenmedik risk durumlarından sonra hasar gören ya da çalınan eşyalarınız için garanti kapsamı oluşturabilirsiniz. Kiracı eşya sigortası sadece sizin değil, konuklarınızın eşyalarına karşı da teminat sağlar.
Tüm bunların yanında sigorta poliçesi kapsamında sunulan asistans hizmetleri ile tümüyle destek sağlanır. Eşya sigortası asistans hizmetleri ile çilingir, acil ambulans, elektrik ya da su tesisatçısı gibi hizmet olanaklarına da kavuşulmaktadır.
Kiracı eşya sigortası poliçesinin geçerlilik süresi 1 senedir. 1 senenin sonunda, poliçenin devamlılığı istendiği takdirde yenileme yapılmalıdır. Bu süre tamamlandığında, sigortalının talebi üzerine poliçe otomatik olarak da yenilenebilmektedir.
Konut sigortası hakkında kapsamlı bilgi almak için Konut Ev Paket Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kiracı Sigortası Neleri Kapsar?
Kiracı sigortası olarak da bilinen eşya sigortası ile tüm eşyalarınızı koruma altına alabilirsiniz. Yaşadığınız konutta bulunan kişisel eşyalarınız, giysileriniz, mücevherleriniz ya da elektronik cihazlarınız teminat kapsamında yer almaktadır.
Eşya teminatı ile sadece sigortalının eşyaları değil, evlerini ziyarete gelen konuklarının eşyaları da korunmaktadır. Sigorta poliçesi kapsamında sunulan teminatlar, ana ve ek teminatlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ek teminat seçenekleri ile poliçelerin kapsamı genişletilebilir ve kiracıların ihtiyaçları ölçüsünde şekillendirilebilir.
Sigorta ürünü kapsamında sunulan teminat seçenekleri sigorta şirketlerine göre değişebilir. Ancak genel olarak bilgi vermek mümkündür.
Eşya sigortası kapsamında sunulan ana teminatlar genel olarak şu şekildedir:
- Deprem
- Elektrik Hasarına Bağlı Gıda Bozulması
- Enkaz Kaldırma Masrafları
- Hırsızlık
- Yangın
- Yangın Mali Sorumluluk
Eşya sigortası kapsamında sunulan ek teminatlar ise şu şekilde olabilmektedir:
- Dahili su, kara, deniz, hava taşıtları çarpması
- Kötü niyetli hareketler, terör
- Sel ve su baskını
- Üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk
- Dolu
- Fırtına
- Misafirlere ait eşya
- Ferdi kaza sigortası
- Yakıt sızdırmaları
- Hukuksal koruma
- Cam kırılması
- Elektrik hasarları
- Elektronik cihaz sigortası
- Konutun dışında bulunan eşyalar
Konut sigortasının kapsamı hakkında bilgilere Konut Sigortası Kapsamı Nedir? Konut Sigortası Neleri Kapsar? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Eşya Sigortası ile Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eşya teminatı ile kiracıların da güvence altına alınmasını sağlayan eşya sigortası, konut sigortası ile pek çok noktada farklı özelliklere sahiptir. Konut ve eşya sigortası arasındaki farklar şöyle sıralanabilir:
- Konut sigortasının kapsamı, eşyalara olmadan boş ev için geçerlidir. Poliçeye eklenen ek teminatlar ile eşyalar da koruma altına alınır. Eşya sigortası ise sadece eşyalar için güvence sağlar.
- Eşya sigortası, binada oluşan hasarlar için teminat sağlamaz. Kiracılar için önemli avantajlar sağlayan bu sigorta ürünü, evin içinde bulunan maddi ve manevi açıdan değerli eşyaları korur.
- Eşya sigortası, konut sigortasına ek olarak teminat seçeneği şeklinde alınabilir. Bunun yanında kiracılar için tek başına da yaptırılabilmektedir.
- Kiracılar yanında ev sahipleri de, kiraya verdikleri konut için eşya sigortası yaptırabilir.
Konut sigortasının kapsadığı durumları Konut Sigortası İle Neleri Kapsam Altına Alabilirsiniz? Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kiracı DASK Yaptırabilir Mi?
Kiracılar için en çok merak edilen sigorta ürünlerinden biri de DASK’tır. DASK – deprem sigortası, ülkemizde zorunlu olan bir sigorta ürünüdür ve her konut sahibinin yaptırması gereklidir.
Zorunlu deprem sigortası, kiracı tarafından yaptırılabilir; ancak poliçe kendi adına başlatılamaz. “Sigorta Ettiren” adı altında, konut sahibini adına poliçe hazırlatarak deprem sigortası yaptırılabilir. Ancak sigortayı kiracı başlatmış dahi olsa, sigorta kapsamında ödenecek tazminat, tapuda hak sahibi olan kişiye yani ev sahibine verilmektedir.
Zorunlu bir sigorta ürünü olan DASK sigortası, depremin ve deprem kaynaklı durumların neden olduğu hasarları karşılar. Önemli bir deprem kuşağında bulunan ülkemiz için deprem sigortası, önemli bir gerekliliktir.
Kiracıların zorunlu deprem sigortası yaptırabilme şartlarını Kiracı Dask (deprem Sigortası) Yaptırmak Zorunda Mı?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
DASK Yaptırmadan Ev Kiralanabilir Mi?
Kiracılar için merak konusu olan bir diğer durum ise DASK poliçesi olmadan evlerin kiralanıp kiralanamadığıdır. Ev sahipleri, DASK poliçesi başlatmadan evlerini kiraya veremezler.
Zorunlu deprem sigortası yaptırılmadan konuta dair elektrik ve su abonelik işlemleri yapılamaz. Aynı şekilde, kiracı elektrik ve su aboneliklerini üzerine almak istediğinde de deprem sigortası poliçesine ihtiyacı olmaktadır.
Kiracı, elektrik ve su abonelikleri için başvuru yapmadan önce sigorta poliçesini “Sigorta Ettiren” adı altında başlatabilir. Bunun sonucunda sigorta primleri, kiracı tarafından ödenmekte ve daha sonra kira için belirlenen bedelden düşülmektedir.
DASK – zorunlu deprem sigortası hakkında kapsamlı bilgi almak için Dask Genel Şartları Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası ve Deprem Sigortası Arasındaki Farklar
Konut sigortası ve deprem sigortası, genel olarak en çok birbirine karıştırılan sigorta ürünleridir. Konuları ve amaçları benzer doğrultuda kurulmuştur ve ikisi de binaları koruma altına almaktadır. Ancak aralarınca belirgin farklar da bulunmaktadır.
- Deprem sigortası, zorunlu bir sigorta ürünü; konut sigortası ise isteğe bağlı bir sigorta ürünüdür.
- Deprem sigortası,sadece deprem nedeniyle oluşan maddi hasarları karşılar. Konut sigortası ise geniş teminat seçenekleri ile hem bina, hem de eşyalar için tam koruma sağlamaktadır.
- Deprem sigortası teminatları, limitler çerçevesinde sınırlandırılmştır. Limiti aşan durumlar için sigortalı kendi bütçesinden ödeme yapmaktadır. Bunun yanında konut sigortası kapsamında deprem teminatı, sadece sunulan güvencelerden biridir. Üstelik teminat limitleri, sigortalının taleplerine göre genişletilebilir.
- Deprem sigortası olmayan konutlar için elektrik ya da su abonelik işlemleri başlatılamaz. Bunun yanı sıra konut sigortasının olmaması, herhangi bir sorun oluşturmaz.
- Deprem sigortasının kapsamı dardır. Konut sigortası ise deprem yanında hırsızlık, yangın, eşya, su baskını gibi geniş teminat seçenekleri ile tam koruma sağlamaktadır.
Deprem sigortası ve konut sigortası arasındaki farkları daha net görmek için Deprem Sigortası Ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Konut Sigortası Nasıl Yapılır?
Konut sigortası poliçesi başlatmak için bu ürünü sunan sigorta şirketlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak en doğru poliçeyi bulmak için sigorta şirketlerinin ürünlerini ve tekliflerini karşılaştırmakta fayda olacaktır. Her sigorta şirketini tek tek karşılaştırmak ise oldukça yorucu ve vakit alıcı bir işlem olabilmektedir. Sigorta Dünyası ise konut sigortası şirketlerini karşılaştırıp en uygun olanı bulmada pratik ve hızlı bir yol sunmaktadır.
Sizin için en uygun konut sigortasını bulmak için web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yapabilirsiniz. Online olarak yapılan bu sorgulama ile daha hızlı ve kolay yoldan sigorta teklifi alabilirsiniz. Üstelik sigorta şirketlerinin ürünler içinde sizin için en uygun olanı bulmak için uzman desteği de alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası web sitesini kullanarak ücretsiz başvuru yapabilir ve en kısa sürede fiyat teklifi alarak poliçe satın alma işlemlerini başlatabilirsiniz . Ayrıca çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 sigorta uzmanlarımıza ulaşım sağlayabilir ve merak ettiğiniz her detayı sorabilirsiniz.