Ülkemizde her konut için yaptırılması şart olan deprem sigortası için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Dikkatsiz yapılan deprem sigortaları geçersiz sayılır ve kişiler, bu sebepten dolayı mağdur olabilir. Dikkat edilecek en önemli noktalar ise genel şartlar kapsamında belirlenen kurallar olacaktır.
DASK sigortası ya da zorunlu deprem sigortası, binaların doğal afetlerin neden olacağı hasar durumlarına karşı koruma sağlar. Sigorta başvurusu için gerekli şartlar, bilgiler ve belgeler tam olarak tamamlandığında poliçe başlatılabilir. Bu sayede sigortalı kişi, konutunu korumak için ilk adımı atmış bulunur. Deprem gibi doğal afetlerden meydana gelen zarar ve hasarlar, poliçe kapsamında yer alan teminatlar dâhilinde karşılanır. Bu sebeple poliçe genel şartlarını ve şartlar içerisinde yer alan kapsama durumlarını bilmek, çok önemlidir.
Zorunlu Deprem Sigortası – DASK Nedir?
2001 yılı itibari ile zorunlu bir sigorta türü olan deprem sigortası deprem durumunda oluşabilecek hasar ve zarar durumlarını karşılamaktadır. Her bina için yapılması zorunlu olan deprem sigortası ya da DASK, pek çok zarar durumuna karşı güvence oluşturmaktadır.
Deprem sigortası kapsamında sadece depremin neden olduğu zararlar değil; depreme bağlı olarak gelişebilen yangın, toprak kayması ya da patlama gibi durumlardan oluşan maddi zararlar da karşılanır. Afet kaynaklı zararları kapsam içine alan zorunlu deprem sigortası; deprem afetinin yaşanmasından sonra azami tutar üzerinden tazminat ödemesi yapmaktadır. Ancak her sigorta ürününde olduğu gibi deprem sigortası yaptırırken de belirli noktalara dikkat etmek gerekir.
DASK hakkında daha fazla bilgi almak içinDeprem Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dask Genel Şartları Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası ya da DASK genel şartları; sigorta ürününün zorunlu olmasından dolayı, belirlenmiş yasal düzenlemeler ve kurallara göre belirlenmiştir. Zorunlu deprem sigortası genel şartları, sigorta poliçesine özel hazırlanmış temel özellikleri açıklayan bir kaynaktır. Sigorta poliçesi başlatmadan önce, genel şartları içeren metin iyice okunmalı ve detaylar dikkatli bir şekilde incelenmelidir.
DASK genel şartları kapsamında şu detaylara ulaşılabilir ve bilgi sahibi olunabilir:
- Zorunlu Deprem Sigortasının Kapsamı
- Sigorta Kapsamı ve Kapsamı Dışına Kalan Binalar
- Sigortanın Sağladığı Teminatlar ve Teminat Dışında Kalan Durumlar
- Sigortanın Prim Hesaplamaları
- Sigorta İçin Gerekli Evraklar
- Sigorta Süresi ve Zaman Aşımı
Zorunlu deprem sigortası genel şartlarına dair detaylar için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Poliçesi Genel Şartlarıyazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı
Zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından zorunlu olarak belirlenmiş bir sigorta türüdür. Bu sigorta ürünü ile ülkede yer alan tüm konutlar, deprem gibi doğal afetlere karşı güvence altına alınır. Türkiye önemli bir deprem kuşağı üzerindedir. Bu yüzden zorunlu deprem sigortası ülkemiz genelinde bir tercihten çok bir ihtiyaç olmaktadır.
1999 yılında yaşamış olduğumuz büyük deprem felaketi sonrasında, yaşanan büyük yıkımlar yüzünden deprem sigortasının gerekliliğe daha fazla anlaşılmıştır. Bu felaketten sonra ise ülkemiz kapsamında deprem sigortası zorunlu hale gelmiştir.
Deprem sigortası yaptırılmadığı durumlarda; tapu tescil işlemleri, su ve elektrik aboneliği gibi işlemler yaptırılamaz. Bu işlemlerin tamamlanması için ilgili kurumların ilk olarak istediği şey; deprem sigortasının varlığı olacaktır.
Deprem sigortası kapsamı hakkında bilgi almak için Dask Zorunlu Deprem Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı ve Kapsam Dışında Kalan Binalar
Zorunlu deprem sigortası kapsamında koruma altına alınan binalar, belirli şartlar çerçevesinde belirlenir. Bu şartlar kapsamında bulunan binalar, poliçe kapsamında yer alan teminatlardan yararlanabilirler.
Zorunlu deprem sigortası kapsamına giren binalar, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun deprem sigortası için belirlemiş olduğu genel şartlara göre düzenlenmiştir. Bu binalar şu şekilde açıklanabilir:
- Tapuda kaydı olan özel mülkiyete tabi mesken kabul edilen binalar,
- Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bulunan bağımsız alanlar,
- Binaların içerisinde bulunan büro, ofis alanı gibi bağımsız bölümler,
- Doğal afete bağlı olarak devlet tarafından yaptırılan meskenler,
- Devletten alınan kredi ile yapılan meskenler,
- Şartlara uyan kat irtifakı bulunan binalar,
- Tapuda henüz tahsis işlemi gerçekleşmemiş kooperatif evleri.
Zorunlu deprem sigortası genel şartlar çerçevesinde belirlenen kapsam dışında kalan binalar ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kamu Konutları Kanunu'na tabi olan binalar,
- Kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar,
- Kamu hizmet binalarının bağımsız bölümleri,
- Tamamı ticari amaç için kullanılan binalar,
- Tamamı sınai amaç için kullanılan binalar,
- Köy nüfusuna kayıtlı kişilerce köy çevresine ve mezralara yapılan binalar,
- Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek kadar tadil edilen binalar,
- Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek kadar zayıflatılan binalar,
- Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek kadar mevzuata aykırı inşa edilen binalar,
- Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek kadar projeye aykırı yapılan binalar,
- Yetkililerce yıkılmasına karar verilen binalar,
- Kullanıma uygun olmayan harap ve terk edilmiş binalar.
DASK kapsamında koruma altına alınan binalar hakkında tüm detayları Dask Neleri Kapsar, Teminat Limiti Ve Kapsadığı Binalar Nelerdir?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
DASK Teminatları
Zorunlu deprem sigortası teminatlarının kapsamı depremden kaynaklı oluşan hasarlar ve deprem sonucunda oluşan durumların sebep olduğu hasarlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki teminatın sağlanmasına olanak veren alanlar ise şu şekildedir:
- Binanın temelleri
- Ana duvarlar
- Bağımsız bölümleri ayıran duvarlar
- Bahçe duvarları
- İstinat duvarları
- Tavanlar
- Merdivenler
- Asansörler
- Sahanlıklar
- Koridorlar
- Çatılar
- Binanın tamamlayıcı bölümleri
DASK Teminat Dışı Kalan Durumlar
Deprem sigortası, her durum için teminat oluşturmaz ve güvence sağlamaz. DASK kapsamına girmeyen hizmet durumları bilinmeden poliçe yaptırılması halinde, kişiler mağdur olabilmektedir. Zorunlu deprem sigortası teminatı dışı durumlar, genel şartlar kapsamında şu şekilde belirlenmiştir:
- Enkaz kaldırma masrafları,
- İş durması,
- Kira geliri kaybı,
- İkametgâh masrafları,
- Kar kaybı yaşanması,
- Taşınır mal masrafları,
- Bedeni zararlar,
- Vefat durumları,
- Manevi tazminat,
- Temel teminatlar dışında kalan her türlü hasar,
- Deprem kaynaklı olmayan hasarlar.
DASK teminatları hakkında tüm detayları Zorunlu Deprem Sigortası Dask Poliçesi Teminatları yazımızda bulabilirsiniz.
Sigortanın Prim Hesaplamaları
DASK sigortası prim hesaplaması; ilgili binanın yapıldığı yıl, inşa tarzı ve konumu gibi özellikler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Prim hesaplamasında özellikle binanın yapım tarzı, oldukça önemlidir.
Zorunlu deprem sigortası hizmeti sunan sigorta şirketlerinin aylık prim ödeme tutarı farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle sigorta şirketini seçerken araştırma yapmak ve şirket çalışanlarına konut hakkında doğru bilgi vermek gerekmektedir.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden başvuru formunu doldurarak, DASK fiyat teklifi alabilir ve farklı seçenekleri değerlendirerek size en uygun olanı bulabilirsiniz. Başvuru formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz doldurarak şu bilgilere ulaşabilirsiniz:
- Binanın yapıldığı yıl,
- Bina yapı tarzı,
- Binanın bulunduğu il ve ilçe,
- Daire yüzölçümü,
- Yenileme bilgisi,
- Tapu bina indirimi.
Deprem sigortası prim hesaplamaları hakkında detaylara Dask Zorunlu Deprem Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Dask İçin Gerekli Evraklar
Deprem sigortası poliçesi için genel şartlar kapsamında yer alan bazı kurallara uymak gerekir. Bahsi geçen bu şartlar, tüm sigorta şirketleri için geçerlidir. Ayrıca, aday sigortalatmak istediği konut için gerekli olan evrakları da tam ve doğru şekilde toplamak zorundadır. İstenen evraklarda eksik ya da yanlış olması halinde, sigorta gerekliliklerini yerine getiremez, geçersiz bile olabilir.
Zorunlu deprem sigortası için gereken evraklar ve bu evraklarda bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:
- Mülk sahibine ait kimlik belgesi,
- Kişin iletişim bilgileri,
- Binaya ait tapu fotokopisi,
- Binanın kat sayısı,
- Sigorta yaptırılacak binanın adresi,
- Sigorta yaptırılacak binanın yüzölçümü,
- Sigorta yaptırılacak binanın ne için kullanıldığı,
- Sigorta yaptırılacak binanın inşaat yılı,
- Sigorta yaptırılacak binanın yapı tarzı,
- Sigorta yaptırılacak binanın hasar durumu.
Tüm bu bilgi ve belgeler, doğru şekilde hazırlandığında, sigorta poliçesi sorunsuz bir şekilde başlatılabilir. Bunun yanı sıra, DASK için istenen sigortalı bilgilerinin de eksiksiz olması son derece önemlidir.
Poliçe başvurusunda bulunan kişilerin isimleri, telefon numaraları, kimlik numaraları ve vergi numaraları doğru şekilde, başvurulan sigorta şirketine iletilmelidir. Bunun yanında ilgili binaya ait istenen bilgilerde de hiçbir hata olmaması gerekir. Son olarak sigorta kapsamına alınacak binada yer alan dairenin kullanım şekli ve yüz ölçümü de aktarıldıktan sonra işlemlere başlanmalıdır.
DASK için gerekli evraklar hakkında tüm bilgileri Dask İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Yazımızda görebilirsiniz.
Sigorta Süresi ve Zaman Aşımı
Zorunlu deprem sigortası poliçesi 1 yıllık dönemi kapsamaktadır. Sigorta poliçesi süresi dolduğunda yenilenmesi gerekir. Genel şartlara göre belirlenen süre ile poliçenin başlangıcı Türkiye saati ile öğlen 12.00’da başlamakta ve bir yıl sonra öğlen 12.00’da bitmektedir.
DASK sigortasında zamanaşımı ise sigorta sözleşmesi üzerinden gerçekleşen bütün talepler doğrultusunda, sözleşmenin sona bulduğu gün itibari ile 2 yılda gerçekleşmektedir.
Sigorta Dünyası internet sitemiz üzerinden zorunlu deprem sigortası hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Uzmanlarımız ile görüşme sağlayarak size en uygun teklifi sunan sigorta firmasını bulabilirsiniz. Bunun için bizlere müşteri hizmetlerimiz üzerinden ya da başvuru formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.
Online yollardan DASK poliçesi yenileme yolları hakkında tüm merak edilenleri Online Dask Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?Yazımızdan keşfedebilirsiniz.
DASK Belgesi Nedir, Nereden Alınır?
DASK belgesi, DASK poliçesini aktif hale getiren ve kullanımını sağlayan bir belgedir. Deprem sigortası poliçesinin başlatıldığına dair bilgileri içeren bu belge, DASK sigortası hizmeti veren tüm sigorta şirketlerinden alınabilmektedir. DASK belgesi, sigorta poliçesinin başladığını ve geçerli olduğunu kanıtlayan bir belgeye ihtiyaç duyulduğunda kullanılmaktadır.
Zorunlu deprem sigortası poliçesi için gerekli prosedürler hakkında bilgi almak ve en uygun poliçe teklifini sunan sigorta şirketini bulmak için Sigorta Dünyası uzmanlarına danışabilirsiniz. 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimizi arayabilir ya da web sitemiz üzerinden sorgulama yaparak başvuru yapabilirsiniz. Yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacak ve en uygun teklifleri sunacaktır.