Bireysel emeklilik sistemi, SGK kapsamında yer alan emekliliğe ek olarak uygulanan tamamlayıcı bir alternatif emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sisteminde bulunan üyeler, tasarruflarını ve birikimlerini devlet güvencesi de alarak arttırabilmektedirler. Devlet güvencesi altında, alanında uzman fon yöneticileri tarafından kullanıcıların birikimleri yönetilir. Ayrıca devlet, sistemde belirlenen süre boyunca kalan kullanıcılar, katkı payı ödemesi yapmaktadır.
Kullanıcılar, emekli maaşına ek olarak gelir imkanı sağlayan bireysel emeklilik sistemine isteğe bağlıbes ve otomatik bes olmak üzere iki farklı şekilde giriş yapabilirler. Hazırladığımız yazımızda; sizler için bireysel emeklilik sistemi hakkında merak edilenleri, sisteme giriş şartlarını ve avantajlarını derledik. Bireysel emeklilik sistemine dair tüm detayları, yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi ya da daha yaygın tabirler BES çalıma döneminde sürdürülen hayat standartlarının emeklilikte de devam etmesini sağlayan alternatif bir emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sisteminde yer alan kullanıcılar, var olan sigortasıyla kazanacağı emekli maaşı hakkına ek olarak, bu sistem üzerinden de emekli maaşı alabilmektedirler. Bu sayede kişiler, yaşam kaliteleri bozulmadan hayatlarına devam edebilirler, sorunsuz bir şekilde emekli olma şansı yakalarlar.
Bireysel emeklilik sisteminin tek avatanjı, ek maaş sistemi ile maddi anlamda rahat bir ortam hazırlamak değildir. Bunun yanında, kazanılan emeklilik primi tek seferde de çekilebilmektedir. Böylece çalışma hayatı boyunca biriktirilen tüm birikimler ile rahat bir emeklilik hayatı için size geri dönecektir.
Bireysel emeklilik kapsamı hakkında bilgi almak için Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?
Bireysel emeklilik sistemi, temel olarak devlet güvencesinin de sağladığı katkı ile beraber tasarrufların değerlenmesine yönelik bir amaç taşır. Bu sistemde yer alan devlet katkısının kullanım alanı sadece sisteme belli oranda destek sağlamak değildir. Devlet katkısı ayrıca, kullanıcıların birikimlerinin devlet güvencesinde olmasını sağlar.
BES sağladığı ikinci gelir imkanı sayesinde toplam gelir değişmeksizin kişiler, tüm hayatları boyunca yaşam standartlarını koruyabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminde, kişiler birikimlerini farklı şekillerde alabilirler. Sistemde kalınan süre boyunca biriken para tek seferde ya da taksit taksit, maaş uygulamasında olduğu gibi çekilebilir.
Bireysel emeklilik sistemi bünyesinde yer alan avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sistemi içinde belirli oranlarda devlet katkısı imkanı bulunur.
- Birikimler fon uzmanları tarafından yönetilir.
- Kişiler isteklerine göre fonu tercihi yapabilir.
- Bütün birikim tek seferde çekilebilir.
- Sistemden istendiği takdirde çıkış yapmak mümkündür.
- Sistem kişileri, birikim yapmaya ve tasarrufa yönlendirir.
- Hayat standartlarının, emeklilikte de korunmasını sağlar.
- Erken emeklilik şansını mümkün kılar.
Bireysel emeklilik sisteminde yer almanın ne gibi avantajlar sunduğunu keşfetmek için Bireysel Emeklilik Bes Yaptırmak Mantıklı Mı? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş için izlenebilecek iki farklı yol vardır. Bunlar; gönüllü ve zorunlu BES olmak üzere iki başlık altında incelenir.
Gönüllü BES kapsamında, emeklilik şirketleri arasından sizin için uygun olan birisini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Emeklilik şirketlerince sunulan fonları inceleyerek aylık ödenecek prim hesaplaması yapabilir ve emeklilik dönemi geldiğinde ne kadar birikim yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.
BES kapsamına giriş yapmak için sigorta uzmanları ile beraber bir çalışma yürütmek, büyük önem taşımaktadır. Çünkü başladığınız fon kapsamından sonra gelir arttırmak için farklı fon seçeneklerine yönelmek gerekmektedir. Bu işlemler, uzman bir görüş yardımı almadan sağlıklı bir şekilde tamamlanamaz.
Fonların değeri, uzmanlar tarafından var olan ekonomik koşullar, finansal tahminler ve borsa durumlarına göre belirlenir. Bu başlıklar düzenli olarak takip edilmezse, sistem üzerinde yapılacak birikimler verimli şekilde toplanmaz. Tüm bu sebeplerden dolayı, emeklilik şirketi seçimi ve uzman görüşü son derece önemlidir.
Bunun yanında, zorunlu olan BES modeli kapsamında yer alıyorsanız; herhangi bir giriş işlemi yapmanız gerekmez. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine girişler, işverenler tarafından çalışanları için yapılır ve adından da anlaşılacağı üzere, zorunlu bir uygulamadır. Yani, zorunlu BES giriş işlemlerinde kayıt için herhangi bir başvuru yapmanız gerekmez. İş yeriniz sizi otomatik olarak, bu sisteme dâhil edecektir. Zorunlu bes ise 45 yaş altı çalışan kişiler için zorunludur.
Bireysel emeklilik giriş işlemleri hakkında tüm ipuçlarını Bireysel Emeklilik Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır? Yazımızda bulabilirsiniz.
BES Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik sistemi, Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu olmuş bir uygulamadır. Kanunlar çerçevesinde, bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım zorunlu kılınmış; böylece işverenlerin çalışan sayısına göre bireysel emeklilik sistemine katılım oranları düzenlenebilmiştir.
Bunun yanında, devlet desteği ile sisteme katılım oranı arttırılmaya çalışsa da sistemden cayma hakkını kullanarak çıkış yapan çok fazla kullanıcı da vardır.
BES uygulaması, işverenlerin çalışanları için yaptırması kapsamında zorunludur. İsteğe bağlı BES ise kişilerin talepleri doğrultusunda katıldıkları ve herhangi bir zorunluluk taşımayan bir uygulamadır.
Bireysel emeklilik sisteminin zorunluluğu hakkında tüm detayları öğrenmek için Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamıyazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı Nedir?
Türkiye’de ilk olarak 2013 yılında uygulanmaya başlayan bireysel emeklilik sistemi, devlet katkısı avantajı sayesinde kullanıcılar büyük kolaylıklar sunmaktadır. Bireysel emeklilik devlet katkısı, sisteme katılım sağlayan adayların birikimlerine ek olarak devlet tarafından sunulan katkıdır. Devlet katkısı orası, %25 olarak belirlenmiştir.Birikim hesabına yatırılan paranın üzerine devlet tarafından %25 oranında ekleme yapılır.
Devlet katkısının % 25 olarak belirlenmesinin yanında devlet katkısı miktarına yönelik olarak da bir sınırlama yer almaktadır. Kullanıcının sistem üzerinden alabileceği azami devlet katkısı, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Devlet katkısı tutarı, yıllık asgari ücretin %25’i ile sınırlı tutulmuştur.
BES kapsamında sunulan devlet katkısı avantajı hakkında tüm detayları Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Yapılır Mı?
Bireysel emeklilik sistemi, ülkemiz genelinde özel ve kamu sektör çalışanları için işverenler tarafından yaptırılması zorunlu bir uygulamadır. İşveren tarafından sisteme dahil edilen kişilerin, her ay maaşlarında %3 oranında kesinti yaşanır. Bu kesintiler bazı çalışanlar için fazla gelebilmekte ve bu kesintiler nedeniyle sistemden çıkış yapmak istemektedirler. Bu durumda kişiler, cayma hakkını kullanarak sistemden çıkış yapabilirler.
BES cayma hakkı ile kullanıcılar, sisteme giriş yapıldığı andan itibaren 2 aylık süre içinde, sistemden çıkış imkanı verilir. Sistemde yer alan kullanıcı, sisteme girdiği andan itibaren 2 aylık sürede, işlem yaptığı emeklilik şirketine iptal talebini iletebilir. Emeklilik şirketi tarafından çıkış işlemine onay verildikten sonra kullanıcının sistemden çıkış işlemleri tamamlanır. Bunu takip eden 10 iş günü içerisinde ise kullanıcının maaşından kesilmiş olan prim tutarı iade edilir. Cayma hakkı için tanınan bu süreden sonra çıkış talebinde bulunan adayların prim iade süreleri ise 20 iş gününe kadar uzamaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için kullanıcılar, ilgili sigorta şirketini arayarak ya da konuya dair dilekçe göndererek talep oluşturabilirler. Bireysel emeklilik, katılımı zorunlu ancak sistemde kalma durumu gönüllülük esaslı olan bir uygulamadır. Kişiler arzularına göre sistemden çıkış yapabilirler ya da hesaplarını dondurabilirler.
BES çıkış işlemleri hakkında bilgi almak için Bireysel Emeklilik Ayrılma İşlemleri Ne Zaman Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilikte Hesap Dondurma Hakkı Var Mı?
Bireysel emeklilik sistemi, istenilen durumlarda çıkış yapmanın mümkün olduğu bir uygulamadır. Bunun yanında, kullanıcılar ihtiyaçları olduğu takdirde hesaplarını dondurma hakkını da sahiptir.
Prim ödemelerinde zorlanan ya da yatırım planlarına ara vermek isteyen kullanıcılar, istekleri doğrultusunda, sistem kapsamındaki hesaplarını dondurabilirler. Sisteme ara vermek isteyen kişiler, 3 ayı geçmemek şartıyla hesaplarını dondurma işlemi için başvuruda bulunabilirler.
3 aylık sürede, kişilerin birikimleri sistemde kalacak ve hesap yeniden aktif olunca birikmeye kaldığı yerden devam edecektir .
Bireysel emeklilik sistemine girmeden önce bilinmesi gereken tüm tüyoları Bireysel Emekliliğe Giriş Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler yazımızda bulabilirsiniz.
BES Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi, kapsamında yer alan kullanıcılar için sayısız avantaj sunmaktadır. Her şeyden önce kişilerin emeklilik dönemleri için huzurlu ve rahat bir yaşam kurmalası için hizmet veren bir uygulamadır.
BES kapsamında yer alan avantajlara verilebilecek belli başlı örnekler şunlarıdır:
- BES fonları kişilerin istekleri doğrultusunda oluşturulabilir ve kontrol edilebilir.
- BES ödemeleri bütçelerin durumuna göre azaltabilir. Bütçenin yetmediği durumunda hesap dondurulabilir.
- Sistem adayların birikim yapmasına yardımcı olur ve onları tasarruf etmeye yönlendirir.
- Bireysel emeklilik sistemi bünyesinde yer alan fonlar, vergiden muaf tutulmuştur.
- Sistemde yer alan kullanıcılar, %25 oranında devlet katkısı avantajından yararlanırlar.
- Sistem üzerinden emekliliğe hak kazanıldığında, hesapta birikmiş para toplu ya da maaş olarak çekilebilir.
Bireysel emeklilik sisteminin sunduğu avantaj ve dezavantaj seçeneklerini Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
En İyi BES Şirketi Nasıl Seçilir?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak isteyen kullanıcılar için şirket seçimi, oldukça dikkatli olunması ve destek alınması gereken bir adımdır. Her emeklilik şirketi, farklı hizmet planları ve fiyatlarına sahip olabilir. Bu nedenle, kişilerin seçim yaparken detaylı araştırma yapması ve uzmanlardan yardım almasında fayda olacaktır.
En iyi emeklilik şirketi, kişilere ve ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Bu nedenle kişilerin ilk olarak, kendi ihtiyaçlarını iyi belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında emeklilik şirketlerinin uygulamalarını ve hizmetlerini karşılaştırarak, yeterli oranda imkan sunan emeklilik şirketini seçebilir ve BES sistemine giriş yapabilirsiniz.
Bireysel emeklilik şirketleri fonlarını değerlendirmek ve sundukları hizmetler hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası yetkilileri ile görüşme sağlayabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi, verimli ve uzun vadede başarılı bir yatırım aracıdır. Alanında uzman kişilerden yardım alarak sistemin sunduğu olanaklardan daha fazla verim alabilirsiniz.
BES uygulaması hakkında merak ettiğiniz tüm detayları, çağrı merkezimizi arayarak ya da web sitemiz üzerinden başvuru yaparak öğrenebilirsiniz.