Bireysel Emeklilik Sistemi ya da daha bilinen kısa adıyla BES, iki farklı yöntemle uygulanabilir ve kişilere emeklilik dönemlerinde maddi açıdan rahat bir hayat sunma amacındadır. Yapılması zorunlu olan BES, işverenler tarafından çalışanları için başlatılır ve sistemde kalmak istemeyen kullanıcılar, belirlenen süre ve kural dâhilinde çıkış yapabilir. Sisteme giriş yapmak zorunlu ancak kalmaya devam etmek bir seçimdir. Sistemden çıkmayı tercih eden kullanıcıların ise izlemesi gereken yok hayli basit ancak dikkat edilmesi gereken noktalara sahiptir.
Sizler için hazırladığımız yazımızda BES ayrılma işlemlerinin ne zaman, nasıl ve hangi kurallar çerçevesinde yapılabileceğiniz anlattık. Sistemden ayrılmak isteyen kullanıcılar, bu yazımızda aradıkları ipuçlarının hepsini bulabilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemi – BES Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi; çalışma hayatı sona erdiğinde emeklilik süresinde daha iyi bir hayat sürmeleri için kişilere ek gelir şansı tanıyan bir sistemdir. Çalışma hayatı boyunca maaşlarından kesilen %3’lük primlerle oluşan birikimleri, emeklilik hayatı başladığında kendilerine toplu ya da taksit şeklinde iade edilmektedir.
BES gelecek için yapılacak en iyi yatırımlardan biridir. Emekli maaşı, çoğu durumda yeterli gelmez ve kişiler ek kazançlar için çalışmaya devam etmek zorunda kalabilir. Bireysel Emeklilik Sistemine dâhil olmuş ve emeklilik zamanına kadar sistemde kalmış kullanıcılar ise; emekli maaşlarına ek olarak sistem üzerinden de kazanç sağlayabilirler. Birikimlerini maaş olarak talep edebildikleri gibi tek seferde de alabilirler.
Ülkemizde uygulanan bu sistem hakkında tüm detayları Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Detayları Nelerdir? yazımızda bulabilirsiniz.
BES Türleri Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sistemine, zorunlu ya da gönüllü olarak giriş yapılabilir. Bu seçenekler, adayların durumları ve koşullarına göre seçilebilir. İsteğe bağlı giriş yapılan gönüllü seçeneğinde, sigorta kapsamında hiçbir kısıtlama yoktur. Sisteme dâhil olmak isteyen adaylar, poliçe oluşturma detaylarında ve kapsama alanlarında istedikleri hizmetleri alabilirler. Zorunlu olan türde ise işlemler ve kapsamlar daha farklı belirlenmiştir.
Zorunlu BES, ülkemiz genelinde kamu ve özel sektör çalışanları için zorunlu tutulmuştur. Bu sektörde yer alan işverenler, tüm çalışanları için sisteme kayıt yaptırmalılardır. Ancak çalışanların sistemde kalması zorunlu tutulmamıştır, isteğe bağlı olarak kişiler sistemden çıkış talep edebilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemine devletin sağladığı, belirli miktarlarda sunulan katkı hizmeti de vardır. Zorunlu BES’te devlet katkı payı %25 oranına sahiptir ve devlet katkısı ne kadar yüksekse prim kesintileri de o denli yüksek olmaktadır. Bu nedenle çoğu kullanıcı, sistemden çıkış yapmak istemektedir.
Bireysel Emeklilikte zorunluluk durumu hakkında daha detaylı bilgilere Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamıyazımızdan ulaşabilirsiniz.
BES Kimleri Kapsar?
Zorunlu BES, kamu ya da özel sektörde çalışmaya devam eden ve 45 yaş altında bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamaktadır. Bu yaş aralığında olmayan ve yabancı uyruklu adaylar, bu sistemin avantajlarından yararlanamaz. İşverenler tarafından yaptırılması zorunlu olan bu sistem, çalışanların geleceğe yönelik yatırım yapabileceği önemli uygulamalardan biridir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Cayma Hakkı Var Mıdır?
Son yıllarda zorunlu olarak uygulamaya konulan sigorta modellerinden biri olan BES, sistemden çıkmak isteyen kullanıcılar için cayma hakkı sağlamaktadır. Emeklilik süresi dolmadan ayrılmak istenen kişiler, cayma hakkı kapsamında başvuru yapabilirler ve kısa sürede çıkış işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış talebinde bulunan kişiler, sisteme giriş yaptıkları tarihten itibaren ilk 2 aylık sürede iptal başvurusunda bulunabilirler. Sigortasını başlatan ilgili şirkete ulaşım sağlayan kullanıcılar, cayma hakkını kullanmak istediklerini belirtirler ve talepleri işleme alınır. Sigorta şirketi başvuruyu onayladıktan sonraki günleri takip eden 10 iş günü içinde, kişiden kesilmiş maaşının %3’lük dilimi iade olacaktır. Belirlenen 2 aylık süreden sonra başvuruda bulunan kullanıcıların ise geri ödemeleri daha uzun bir süreçte yapılacaktır. Bu süre, genel olarak 20 iş günü olarak uygulanmaktadır.
BES, devlet katkısı bulunan bir uygulamadır ve kişiler, sistemde kaldıkları yıllara göre bu katkıdan pay alırlar. Ancak sistem dâhilinde 3 yılı doldurmadan çıkış yapan kullanıcılar, devlet katkısı avantajından yararlanamaz. Bireysel Emeklilik Sistemi için devlet katkısı hak ediş oranları 3 yıl kalındığı durumlarda %15, 6 yıl kalındığı durumlarda %35, 10 yıl ve daha fazla kalındığı durumlarda %60 oranında belirlenir. Eğer kişi sistem üzerinden emekli olur ya da vefat eder veya maluliyet durumu yaşarsa; devlet katkısının tamamına hak kazanmaktadır.
BES cayma hakkına dair daha fazla detay öğrenmek için Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Ayrılma İşlemleri Ne Zaman Yapılır?
Bireysel Emeklilik Sisteminden ayrılma işlemleri, kullanıcı talep ettiği zaman yapılabilir. Tek dikkat edilmesi gereken nokta iptal talebinin ne zaman yapılacağıdır. BES’e giriş yapıldığı tarihten itibaren geçen 2 aylık süre içerisinde, kullanıcılar cayma hakkını kullanarak çıkış yapabilirler. Sistemden çıkış isteği onaylandıktan sonra ilk 10 iş günü içinde kesilen prim tutarı, kullanıcının banka hesabına iade olmaktadır. Cayma hakkı için verilen süreyi aşan kişilerin ise iade süreleri 20 güne kadar uzayabilmektedir.
BES’e katılım zorunlu iken sistemde kalmak isteğe bağlı bırakılmıştır. Bu nedenle sistemden çıkmak için izlenecek yol da hayli basit ve hızlı şekilde ilerler. Kullanıcı sistemde kalmak istemediği durumda, çalıştığı sigorta şirketine ulaşarak, iptal başvurusunda bulunabilir ve işlemlerini sadece bir telefonla tamamlayabilir. İlgili şirketin müşteri hizmetlerini arayarak cayma hakkı talebi oluşturabilir ve onay verdiği anda işlemlere başlanır. Bunun yanında yetkili şirkete dilekçe yazarak da sistemden çıkış yapma isteği bildirilebilmektedir.
BES’ten çıkış yapmak için yazacağınız dilekçe için izlemeniz gereken adımlarıBireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış yapmak için cayma hakkını kullanarak, iptal talebinde bulunabilirsiniz. İptal başvurusunda bulunmak için izlemeniz gereken yol şöyle olacaktır:
- Sisteme giriş yapıldığı andan itibaren ilk 2 aylık sürede cayma hakkı talebi ile başvuru yapabilirsiniz.
- İşlem yapılan sigorta şirketinin iletişim kanallarından biri aracılığıyla bağlantı kurabilir ya da ilgili birime talebinizi anlatan bir dilekçe gönderebilirsiniz.
- Cayma hakkını kullanma isteğiniz sigorta şirketi tarafından onaylandığı andan itibaren sistemden çıkışınız gerçekleşecektir ve 10 iş günü içerisinde maaşınızdan yapılan kesinti, çekim yapılan banka hesabına iade olacaktır.
- Cayma hakkı süresini aşan kullanıcılar da iptal talebinde bulunup sistemden çıkabilirler. Ancak kesinti tutarının iade süreci 20 iş gününe kadar uzayacaktır.
BES iptal koşulları ve yolları hakkında merak edilen tüm detayları öğrenmek içinBes – Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz.
BES İptalinde Para İadesi Ne Zaman Olur?
BES uygulamasına işveren tarafından dâhil edilmiş çalışanlar, istemedikleri takdirde sistemden çıkış yapabilirler. Bu durumda, sisteme girdikleri anda maaşlarından yapılan kesinti, hesaplarına iade olacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi iptalinde para iadesi, sistemden çıkıldığı andan itibaren ilk 10 iş günü içerisinde yapılacaktır. Bu süre, firmadan firmaya değişse de 10 günü aşmamaktadır. Cayma hakkı için tanınan süreci geçiren kullanıcıların ise para iadesi ilk 20 iş günü içinde tamamlanır. İade süreci, cayma hakkı tanınan sürede iptal talebi oluşturan kullanıcılara göre daha uzun tutulmuştur.
Para iadesi yapıldığı anda banka hesaplarınız üzerinden bildirim alabilir ve iade tutarının doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. İade süreci firmalara ve iptal başvurusu yapılan zamana göre değişim gösterse de 20 günlük zaman dilimini aşmamaktadır. Konu ile merak ettiklerinizi ya da sorunlarınızı Sigorta Dünyası yetkililerine sorabilir ve çözüm arayabilirsiniz.
Para iadesi ve çekimine dair merak ettiğiniz her sorunun cevabını Bireysel Emeklilik Parası Nasıl Çekilir? yazımızda görebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılma Durumunda Kesinti Nasıl Olur?
Bireysel Emeklilik Sistemine dair sözleşmenin geçerliliği, sisteme giriş yapıldıktan itibaren 60 gün içinde yürürlüğe girmektedir. Bu nedenle bu süreç içinde kullanıcılar, iptal talebinde bulunmak için cayma hakkını kullanabilirler. Sistemden çıkış yapıldığı takdirde, kişiye öncesinde maaşından kesilen tutar iade edilecektir. Ancak BES hizmeti veren şirket, sözleşmede belirtmesi şartıyla, bu iade tutarından belirli oranda kesinti yapabilmektedir. Kesinti yapılan tutar oranı, kullanıcının sistemde kaldığı süre temel alınarak hesaplanan masraf tutarında fazla olmayacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemine dair tüm sorularınızı, bizlerle iletişime geçerek sorabilirsiniz. Sisteme giriş yapma yolları, kalma süresi, devlet katkı payı oranları ya da iptal işlemlerine dair tüm detayları öğrenmek için çağrı merkezlerimizi arayabilir, başvuru formunu doldurarak ücretsiz talep açabilirsiniz.
Ücretsiz BES sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.