BES bireysel emeklilik sistemi SGK emekliliğine ek olarak gerçekleştirilen tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi üyeleri tasarruflarını ve birikimlerini devlet güvencesi ile artırma şansına sahiptir.
Devlet güvencesi altında uzman fon yöneticileri tarafından paranız yönetilir. Buna ek olarak devlet, sistemde belirli süre kalan sigortalılara katkı payı ödemesi yapar.
Bireysel emeklilik sisteminde biriken fonlara emekli olma hakkı elde edildiğinde toplam devlet katkısı 7.675,2 TL’dir. Bu limit üst limit olup her kişi bir kere alma hakkına sahiptir. Bireysel emeklilik sisteminde iki emeklilik hesabı açılabilse de devlet katkısından bir kere yararlanabilir. Bireysel emeklilik sistemi bireylerin tasarruf alışkanlıklarını değiştirerek onları birikim yapmaya iten bir sistemdir.
BES Nedir?
BES yani bireysel emeklilik sistemi hayat standartlarının emeklilikte de sürmesini sağlayan alternatif bir emeklilik sistemidir.
Bireysel emeklilik sistemine üye olanlar mevcut sigortasıyla elde edeceği emekli maaşına ek olarak bu sistemden de emekli maaşı alabilirler. Böylelikle hayat standartları düşmeden emekli olma avantajına erişmiş olurlar.
Bireysel emeklilik sisteminin tek yararlanma yolu ek maaş şeklinde prim ödemesi almak değildir. Aynı zamanda emekli olma hakkı elde edildiğinde emeklilik primini tek seferde çekebilirsiniz. Bu sayede çalışma hayatı boyunca yapılan birikimler ile hayalini kurduğunuz hayatı yaşamaya odaklanabilirsiniz.
BES birikimlerinin yönetilmesi de uzmanlar tarafından yapılarak her şekilde reel kar sağlanmaya çalışılır. Tüm bunların yanında yapılan birikim devlet garantisi ve katkısı kapsamındadır. Tasarruf sahibinin emeklilikte çok daha rahat bir hayat sürmesi için gerekli finansal koşullar sistemde mevcuttur.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel emeklilik çalışan kişilerin prim ödeyerek emeklilikte ödeme aldığı sistemdir.
Bireysel emeklilik çalışan kişilerin mutlaka düşünmesi gereken bir güvencedir çünkü ileri yaşlarda mevcut emekli maaşı ile geçinmek mümkün olmayabilir.
İleri yaşlarda çalışma yaşamından mahrum kalma ihtimali de risk içermekte olup bu riske karşı belli bir prim değişen aralıklarla sisteme ödenir. Sistemde toplanan paralar emeklilik hakkı kazananlara emeklilik hayatları boyunca belli bir gelir sunar.
Bireysel emeklilik çalışma hayatının bir ödülü olarak da düşünülebilir. Bireysel emeklilik sistemlerinde sabit maaş ödemesinin yanında tek seferde tüm birikimi çekme olanağı da mevcuttur. Çalışma hayatları boyunca kurulan hayaller tek seferde çekilerek gerçekleştirilebilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi Türkiye’deki çalışanlara sunulmuş alternatif bir emeklilik sistemidir.
Sistemde yer alan para birden fazla fona aktarılır. Fonlarda biriken paralar sayesinde yapılacak finansal işlemlerde birikimlerin değer kazanması sağlanabilir.
Sistem devlet güvencesi altında olup fonlar uzman fon yöneticileri tarafından işletilir. Sistem bünyesinde barındırdığı insanlara çok büyük kazançlar garanti etmemektedir.
Sistemin garantisi paranızın değerini koruma ve birikim sağlama üzerinedir. Kendi kendine birikim yapmaya çalışan insanlar genellikle düşük miktarlarda birikim yaptıkları için bir fon yöneticisi ile anlaşamazlar. Bireysel emeklilik sistemleri de bu yüzden vardır. Tüm birikimler bir araya toplanarak yönetilebilecek bir fon oluşturulur.
Önemli noktalar için: Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Faydaları Nelerdir?
Bireysel emekliliği faydaları bünyesinde bulundurduğu çalışanlara emekliliklerinde refahlarını korumaya yönelik ek gelir sağlama üzerine kuruludur.
Bireysel emekliliğin en önemli faydası bireyleri tasarrufa yönlendirmeleridir. Tasarrufa yönlenen bireyler daha bilinçli birer tüketici haline gelirler. Böylelikle ülkedeki tasarruf açığını da kapatmış olurlar.
Tasarruf açığı kapanırsa ülke parası değer kazanır ve bireyler tasarruf ederek ithal malları daha kolay alma şansına erişmiş olurlar. Bireysel emeklilik sayesinde tasarruf eden bireyler bir zaman sonra daha fazla harcarlar. Daha fazla harcamanın yanında bir de birikim sağlarlar.
Bunların dışında bireysel emekliliğin faydaları aşağıdaki gibidir:
- Birikim yapmaya yardımcı olur.
- Birikimler topluca alınabilir.
- Emeklilikte daha rahat yaşam sağlar.
- Çalışamama durumuna karşı hayat güvencesidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?
Bireysel emeklilik sistemi işlevi devlet katkısı ile birlikte tasarrufların değer kazanmasına yöneliktir.
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısından kasıt yalnızca sisteme belli oranda destek sağlaması değildir. Devlet katkısı aynı zamanda paranızın güvencesinin devlette olmasıdır.
Bireysel emeklilik sistemi devlet güvencesi ile ikinci bir emeklilik geliri sağlar. Bu gelir sayesinde toplam gelir neredeyse hiç değişmeden tüm hayatınız boyunca yaşam standardınızı korumakta size yardımcı olur.
Bireysel emeklilik sisteminde biriken para tek seferde de çekilebilir. Tek seferde para çekilerek hayatınız boyunca istediğiniz şeyi yapmaya fırsat bulabilirsiniz.
Aşağıda bireysel emeklilik sisteminin diğer faydaları belirtilmiştir:
- Sistemden çıkmak mümkündür.
- Kendinize göre istediğiniz riskteki fonu seçebilirsiniz.
- Bireysel emeklilik sistemi tasarrufa yönlendirir.
- Hayat standardının korunmasını sağlar.
- Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.
- Erken emeklilik mümkündür.
- Tek seferde tüm birikim çekilebilir.
- Devlet belli oranda katkı sağlar.
Otomatik BES Sistemi Nedir?
Otomatik BES Türkiye’de çalışanların otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine kaydedilmesidir.
45 yaşının altında çalışanlar bu sisteme otomatik olarak kaydedilir.
Kayıt işlemini bireyler kendileri gerçekleştirmez. Bunun için iki uygulama söz konusudur.
1. Durum: Kamuda Çalışanlar İçin Otomatik BES
Kamuda çalışanlara otomatik BES uygulamasında kamu çalışanlarının sisteme otomatik girişi sağlanır.
Maaşlarından belli miktarda prim sisteme aktarılarak bireysel emeklilik sistemine üye yapılır.
Üye olma işleminden sonra devlet katkısı da otomatik olarak sağlanır.
2. Durum: Özel Sektörde Çalışanlar İçin Otomatik BES
Özel sektörde çalışanlara otomatik BES uygulaması işyerinde çalışan kişi sayısına göre uygulanır.
50 kişiden daha fazla insan çalıştıran işverenler bünyesinde çalışan kişileri sisteme kaydeder. Sisteme kayıt işlemi zorunludur. Ancak isterlerse sisteme kaydolanlar bu sistemden çıkabilirler.
50’den az çalışanı olan özel sektör işverenlerinin ise böyle bir zorunluluğu bulunmamakla birlikte, çalışanlarının sisteme girişini tercihen sağlayabilmektedirler.
Bireysel Emeklilik Sistemine Devlet Katkısı Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı uygulaması vardır. Sisteme kaydolan kişiler belli süreler boyunca sistemde kalmalarının ödülü olarak devlet katkısından yararlanırlar.
Devlet katkısında bir üst sınır vardır. Üst sınır asgari ücretin dörtte biri tutarı kadardır. 2019 yılı itibariyle yıllık asgari ücret tutarı 30.700,80 TL’dir. Yıllık asgari ücret tutarının dörtte biri olan 7.675,80 TL ise devlet katkısının üst limitidir.
Sistemden emekli olmayı hak eden kişiler bu devlet katkısının tamamından yararlanabilmektedir.
Sistemden çıkış yapan kişiler ise devlet katkısından yararlanamamaktadır. O güne kadar sisteme kaydedilen primlerini alabilen çıkış yapanlar, o güne kadar yatırılan devlet katkısını alamamaktadır.
Devlet katkısı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğü girmiştir. Bu tarihten beri sistemde bulunanlara devlet tarafından ödenen primlere ek katkı sağlanmaktadır.
Detaylı bilgi için: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısından devam edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Yaş Sınırı Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde yaş sınırı 56’dır. 56 yaş, sistemden emekli olabilmek için gereken yaş sınırıdır. 56 yaşın üzerinde olup sistemde 10 yıl kalmamış kişiler sistemden emekli olamamaktadır.
Sistemde 10 yıl kalmamış ve emekli olma hakkı elde edememiş bireyler de yine devlet katkısının %100’ünden faydalanamamaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminin yaş sınırı normal emeklilik yaş sınırının altındadır. Yaş sınırı uygulamasında dahi sistem bir avantaj sunmaktadır. Bu sistem sayesinde erken emeklilik mümkündür. Bireysel emeklilik sisteminde emekli olma hakkı kazananlar birikimlerini iki şekilde alabilmektedirler.
Bunlar:
- Aylık ödemeler halinde
- Tek seferde
Bireysel emeklilik sistemi hakkında tüm merak edilenler için Sigorta Dünyası tek başına yeterlidir. Uzman bir danışmanın görüşü alınmak istendiğinde Sigorta Dünyası’nın çağrı merkezinden yararlanabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi avantajlı dünyası ile ilgili her türlü soru ve sorunlar için Sigorta Dünyası çağrı merkezi 7/24 hizmetinizdedir.