Bireysel emekliliğin şartlarıgeleceğe dönük yatırımlar BES olarak bilinen bireysel emeklilik sisteminin cazibesini artırarak sistemin tercih edilirliğini artırmıştır.
Başta gelecek kaygısı olmak üzere, kendini garanti altına almak isteyen bireylerin çalıştıkları dönemdeki kazançlarından biriktirerek oluşturduğu bu emeklilik modeli, devlet katkısı görmektedir. Durumun böyle olması daha sağlam temelleri olan bir emeklilik döneminin hazırlanmasına katkı sağlamaktadır.
2017 yılından itibaren Türkiye’de belirlenen bireysel emeklilik modeli ile SSK ve Bağ-Kur ödemelerine ek olarak bir gelir kapısı oluşturulmuş ve hayata geçirilmiştir. Bu açıdan incelendiğinde bireysel emeklilik modeli refah seviyesinin gelecek adına yükseltilmesi olarak yorumlanabilir.
Bireysel Emeklilik Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik avantajları genel itibari ile şu şekilde detaylandırılabilir:
- Devlet Katkısı: Yatırılan her tutara ek olarak devletin sağlamış olduğu %25’lik katkı payı daha güçlü bir birikim oluşturulmasına olanak sağlayacaktır.
- Yatırım Bilincin Oluşması: Uzun soluklu planlar yapılmasını sağlar. Bireysel emeklilik sayesinde gelecekte yapılmak istenen yatırımların daha rahat bir şekilde fonlanmasına zemin hazırlanır.
- Yatırım Araçlarında Çeşitlilik: Bireysel emekliliğe yatırılan tutarların belli bir fon içerisinde kullanılması talimatı verilerek ileriye doğru bir yatırım yapmanın önü açılmış olur. Bu şekilde hem emeklilik tutarı yatırılmış olur hem de kazançlı yatırımlar için daha elverişli ortam sağlanır.
- Emeklilik Döneminde Ek Gelir: Genel itibari ile çalışılan dönemdeki kazanç ile emeklilik dönemindeki kazanç arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi ile SSK ya da Bağ-Kur’dan gelecek emekli maaşına destek olacak alternatif bir gelir kaynağı oluşturulmuş olur. Emeklilik döneminde en çok şikayet edilen düşük emeklilik maaşı ile geçinmek zorunda kalmak bir kader olmaktan çıkarak refah bir gelecek oluşturulması BES ile kolaylaşır.
Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik zorunluluğu kavramı otomatik bireysel emeklilik katılım BES sistemi ile gündeme gelmiştir.
Otomatik katılım bireysel emeklilik sistemine geçiş kademeler halinde gerçekleşmiştir.
Buna göre;
- 1000 ve üzeri çalışanı olan ticari işletmeler 1 Ocak 2017’de
- 250- 1000 arası çalışanı olan ticari işletmeler 4 Nisan 2017’de
- 100- 250 arası çalışanı olan ticari işletmeler 1 Ocak 2018’de
Otomatik bireysel emeklilik sistemine giriş yapmışlardır.
Küçük çaplı işletmeler ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren sisteme otomatik olarak bağlanmışlardır.
Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor?
Bireysel emeklilik kapsamında yer alan kişiler sistemin yaş sınırı gözetilerek belirlenmektedir.
Buna göre, 1972 senesinden sonra doğan ve sigortalı olarak herhangi bir ticari işletmede çalışan her birey, otomatik bireysel emeklilik sisteminde yer alacaktır.
BES- Bireysel Emeklilik Sisteminde Giriş Aidatı Var Mı?
Bireysel emeklilikte giriş aidatı tercih edilen sigorta şirketi prosedürlerine bağlı olarak talep edilebilir.
Peşin veya taksitle yapılan anlaşmaya göre ödemesi yapılan giriş aidatı azami bir yıllık süre için taksitlendirilebilir. Azami bir yıllık süre içerisinde ödenmeyen giriş aidatı taksitleri ise sigorta şirketleri tarafından katılımcının birikimlerinden tahsil edilir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Yaş Sınırı Kaçtır?
Bireysel emeklilik yaş sınırı 18'dir.
Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş olan her kişi, bireysel emeklilik sistemine dâhil olabilmektedir. Aktif olarak 10 yıl süreyle ödenmesi gereken bireysel emeklilik tutarı sebebiyle bireysel emeklilik sürecine şartların imkân verdiği en erken sürede giriş hem daha kazançlı hem de düşük maliyetli bir emeklilik ödemesinin önünü açacaktır.
Bireysel Emeklilik Kesinti Oranları
Bireysel emeklilikte kesinti paylarıgerçekleştirilen prosedürler çerçevesinde ve kişiye özel oranlamalar doğrultusunda oluşturulmuştur. Buna göre bireysel emeklilik sistemine giriş yapılması esnasında giriş aidatı alınmaktadır.
Emekli adayının sisteme hangi yıl girmiş olmasına bağlı olarak o yılın asgari ücretinin %10’u oranında giriş aidatı peşin olarak alınmaktadır. Kalan kısım ödemesi ne kadar kısa sürede gerçekleştirilirse ödenecek tutarak orantılı olarak düşüş gösterecektir.
Örneğin; kalan tutarın üç yıl içerisinde ödenmesi durumunda %25’i ödenirken altı yıl içerisinde ödenmesi durumunda %50’si ödenmektedir. Bu duruma ek olarak katılımcının ödemiş olduğu katkı payının %2’si de yönetim gider kesintisi başlığınca kesintiye uğramaktadır. Ayrıca fon toplam gider kesintisi için de aybaşına 2 TL kesinti yapılmaktadır.
Bireysel Emeklilik Kazancı Ne Kadar?
Bireysel Emeklilik kazancı belirlenmesiaybaşında yatırılan BES primi ile ilgilidir.
Biriktirilen tutar emeklilik primine % 3 oranında yansıma yapacaktır. Bu sebeple aybaşına yatırılan tutar arttıkça olası prim kazancı da artmaktadır.
Otomatik bireysel emeklilik sisteminde kalınması durumunda devlet katkısı da artacaktır. Sistem içerisinde 10 yıl geçirilmesi durumunda devlet tarafından %5’lik bir katkı daha yapılacaktır. Bu %5’lik katkı için biriktirilen ücretin aylık olarak tahsil edilmesi gereklidir. Ayrıca bu süre içerisinde devlet bireysel emeklilik adayına bir defalık 1000 Türk lirası yardımında bulunacaktır.
Bireysel Emeklilik Kazancı Nasıl Ödenir?
Bireysel emeklilik kazancı ödenmesi on yıllık aktif katkı payı ödenmesi ve 56 yaşının doldurulmasıyla başlayan bir süreçtir.
- Emekliliğe hak kazanan birey biriktirmiş olduğu tüm tutarı ya da bu tutarın bir bölümünü almakta özgürdür.
- Emeklilik elde edilen bireyin geriye dönük tüm emeklilik bilgileri banka tarafından beş gün içerisinde emekli müşterinin e-posta adresine gönderilir.
- Emekli birey arzu etmesi durumunda bireysel emeklilik sistemi içerisinde yer almakta özgürdür.
- Emekli olan kişi kazancını belirli aralıklara göre alma hakkını elinde bulundurmaktadır fakat para alınması durumunda bireysel emeklilik sistemi içerisinde kalınması mümkün değildir.
- Emekli kişinin parasının tamamını dilediği zamanda alması hususu ise banka ile katılımcı arasında yapılan sözleşmeye bağlıdır. Bu durum için bireysel emeklilik sözleşmesinin detaylarına bakılmasında fayda vardır.
Bireysel Emeklilikte Dondurma Hakkı Bulunuyor Mu?
Bireysel emeklilik dondurma hakkının kullanımı emekli adayının isteği doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
- Emekli adayı istediği vakit sözleşmesindeki katkı payı oranını artırıp azaltabilir.
- Aynı zamanda emekli adaylarının katkı payı yatırma işlemine ara verme hakları da bulunmaktadır.
- Belirtilen vadelerde katkı payı yatırılmaması durumunda, ilk yatırılmama sürecinden üç ay sonrasına kadar başka bir katkı payı yatırımı gerçekleşmezse, söz konusu emeklilik sözleşmesi otomatik olarak dondurulmuş olur.
- Böyle bir durumun bulması durumunda katılımcının o zamana kadarki birikiminden ara verilen her ay için en fazla 2 TL kesinti yapılmaktadır.
- Otomatik bireysel emekliliklerde dondurma işlemi için ücret ödeme günü gelmeden üç gün önce bildirim yapılması gerekmektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Erken Çıkış Var Mı?
Bireysel Emeklilik sisteminden erken çıkışmümkündür. Fakat böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda sistemin bazı şartları değişiklik göstermektedir.
Öncelikle üç sene içerisinde sistemden ayrılanların devlet katkısından faydalanmaları mümkün olmamakla birlikte sonraki erken çıkışlar için uygulanacak prosedür aşağıda özetlenmektedir:
- Üç ila altı yıl arasında bireysel emeklilik içerisinde yer alınmasına biçilen devlet katkısı değeri ise %15’tir.
- Altı ila on yıl arası bireysel emeklilikte devlet katkısı %35’tir.
- Sistem içerisinde on yıl geçirenlerin devlet katkısı %60'tır.
- Sistemde on yıl geçirilmesi ve 56 yaşının doldurulması durumunda kişi devlet katkı payının tamamından yararlanabilecektir.
Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik başvurusuyapılması için gerekli olan temel unsur istenilen şartlara uygun bankanın bulunması ve başvuru formunun doldurulmasıdır.
Başvurunun ardından oluşturulan sözleşme içeriğinde giriş aidatı, katkı payları ödeme takvimi, cayma şartları, emekli olma şartları ile beraber tüm yükümlülük ve hakların detaylı açıklaması hazırlanır.
Bireysel emeklilik başvurunuzu tek bir platform üzerinden yaparak tüm şirketlerin bireysel emeklilik sistemleri hakkında kolayca bilgi alabilirsiniz.
En cazip sisteme dahil olmak için Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden bireysel emeklilik başvuru formunu doldurarak tüm süreci birkaç saate sığdırabilirsiniz.