Bireysel emeklilik sistemi ya da diğer adıyla BES, çalışma süresince var olan yaşam standartlarını emeklilik dönemine taşımak için olanak sağlayan bir sistemdir. Var olan emeklilik planına ek olarak alternatif bir emeklilik sistemi olarak düşünülebilir. Sistemde yer alan kullanımlar, SGK emekliliklerinden alacakları maaşa ek olarak sistem üzerinden de maaş alabilirler ve ek gelir imkanı bulabilirler. Tüm bu imkanlar nedeniyle uzmanlar tarafından geleceği şekillendirecek sistem olarak tanımlanır ve güçlü bir gelecek planlaması için en iyi yollardan biridir.
Hazırladığımız bu yazıda; bireysel emeklilik sistemi hakkında tüm detayları ve bilinmesi gerekenleri açıkladık.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi ya da kısaca BES çalışma hayatı sonrasında elde edilen emeklilik hakkına ek olarak sunulan ve yaşam standartlarını korumaya yönelik hizmet veren bir sistemdir. Sistemde kalan kişiler, emekli maaşlarına ek olarak sistem aracılığıyla maaş alabilmektedirler. Kullanıcıların her ay maaşlarından kesilen primler, sistem üzerinden emeklilik zamanı geldiğinde kişiye iade edilir. Bu iade sistemi, maaş ya da toplu olarak para çekimi şeklinde uygulanabilir.
Tüm bunların yanında BES, devlet desteği alarak güvence sunan bir sistemdir. Sistem kullanıcılarının emeklilik dönemlerinde rahat ve huzurlu bir hayat sürebilmeleri için sağlanan finansal hizmetler, devlet tarafından verilen katkı payları ile güçlendirilir. Devlet tarafından sunulan katkı paylarının oranları, kullanıcıların sistemde kalış sürelerine göre değişmektedir. Kullanıcılar, sistemde kalış sürelerinin uzunluğuna göre daha fazla katkı payı alabilmektedir.
Sistemde kalınan süre boyunca biriken parayı birden fazla fona aktarılmaktadır ve fonlarda biriken paralar ile yapılabilecek finansal işlemler, birikimlerin değerini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra, sistem devlet güvencesi altındadır ve fonlar alanında uzman kişiler tarafından yönetilir. Uzun süre sistemde kalan katılımcılar, bu sayede sistem üzerinden büyük kazançlar elde edebilmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi her şeyin sonunda, birikim yapmaya teşvik eder ve tasarruf bilinci oluşturur. Bu nedenle, gelecek için yatırım fırsatları arasında en verimli ve etkili olanıdır. Deneyimli fon uzmanları ile beraber yürütülen çalışmaları sonucu kullanıcılar, birikimlerinin yönetimini sağlıklı bir şekilde yapabilirler.
Bireysel emeklilik sistemi hakkında daha fazla şey öğrenmek için; Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik sistemi, Ocak 2017 tarihi itibariyle çalışanlar için zorunlu olmuş bir uygulamadır. Kanunlar kapsamında, bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım zorunlu kılınmış ve işverenlerin çalışan sayısına göre bireysel emeklilik sistemine katılım oranları düzenlenebilmiştir. Buna ek olarak, devlet desteği ile sisteme katılım oranı arttırılmaya çalışsa da sistemden cayma hakkını kullanarak çıkış yapan çok fazla kullanıcı da vardır.
BES uygulaması, işverenlerin çalışanları için yaptırması kapsamında zorunludur. İsteğe bağlı BES yada gönüllü BES ise kişilerin talepleri doğrultusunda katıldıkları ve herhangi bir zorunluluk taşımaz. Kişiler istekleri doğrultusunda, geleceklerini güvence altına almak adına BES kapsamına dahil olabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminin zorunluluğu hakkında tüm detayları öğrenmek için Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Zaman Girilebilir?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yaşı 18 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını doldurmuş tüm T.C. vatandaşları, sisteme girebilir ve avantajlarından yararlanabilir. Bunun yanında sistem, 18 yaşından küçük kişilerin ailelerin kontrolü altında, isimlerine açılan hesaptan giriş yapmasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede gençler sisteme olabildiğince erken girebilir ve o denli fazla birikim sağlama imkanı yakalayabilir.
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden para çekilebilmesi için geçmesi gereken süre ise sistem kalma, çıkma ya da emeklilik hakkı kazanmaya göre değişim gösterir. Bunun yanında, sisteme giriş yaşı da belirleyici bir etkendir.
Bireysel emeklilik sistemi için belirlenen yaş sınırı 56’dır. Bu yaş, sistemden emekli olmak için gerekli olan yaş sınırıdır.
56 yaşını doldurmuş ve sistemde 10 yıl boyunca aktif olarak yer almış kişiler, sistem üzerinden emekli olabilmektedirler. Sistemde 10 yıl kalmayan kullanıcılar, emeklilik hakkı kazanamadıkları gibi devlet katkısının tamamından da yararlanamazlar. Bireysel emeklilik için başlangıç yaşı da 18 olarak belirlenmiştir ancak bu sınır, bazı durumlara ve emeklilik şirketleri prosedürlerine göre değişebilmektedir.
Bireysel emeklilik yaş sınırına dair tüm detayları Bes Yaş Sınırı Nedir? Bes Yaş Sınırı 2020 yazımızda bulabilirsiniz.
45 Yaş Üstü Bireysel Emeklilik
Bireysel emeklilik uygulaması, 45 yaş üstünde yer alan kişiler için ne yazık ki yapılmamaktadır. Bireysel emeklilik üst yaş sınırı, tüm emeklilik şirketlerince 45 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle 45 yaş üstü bireyler, sisteme katılım sağlayamaz. Ancak bu uygulama için bir tek istisnai durum bulunmaktadır. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine 27.12.2018 tarihinden önce giriş yapması gereken çalışanların yaş tespiti yapılırken tarih 1.1.2017 olarak temel alınır ve bu sayede 2 yıllık bir kazanım sağlanır.
18 Yaş Altı Bireysel Emeklilik
Bireysel emeklilik sisteminde şu an için 18 yaşından küçük bireyler için bir düzenleme bulunuyor. Ancak bunun yanında konuya dair çalışmalar yapılmaktadır. Sisteme giriş için en az 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi ile alakalı yapılan ve yapılması planlanan düzenlemeler, sigorta şirketleri önderliğinde olmak üzere 18 yaş altı bireylerin de katılımına yönelik olmaktadır. Bu çalışmalar ve düzenlemeler doğrultusunda bireysel emeklilik sistemine katılımında yaş sınırı şartlarında değişim planlanmaktadır.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde kullanıcıların birikim hesapları, devlet tarafından kontrol edilmekte ve desteklenmektedir. BES uygulamasında toplu ya da taksit taksit yatırabileceğiniz tüm primlere ek olarak % 25 devlet katkısı eklenmektedir. Bireysel emeklilik hesabına devlet tarafından eklenen bu tutara BES devlet katkısı tanımı yapılmaktadır.
2013 Ocak ayı itibari ile kullanılmaya başlayan BES devlet katkısı ile uygulamada yeni bir dönem başlamış ve güvenirliliği büyük oranda artmıştır. Yeni sistem ile yatırılan paranın %25 gibi bir tutarı, devlet katkısı ile güvence altına alınmıştır. Bu sayede kullanıcıların emeklilik planları korunmuş ve tasarruf sorunu için büyük bir adım atılmıştır.
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı üst sınırı, dönemin brüt asgari ücretinin %25’i kadardır. Yani o dönemin belirlenmiş asgari ücret tutarına göre değişim gösterir. Aynı zamanda BES hesabına yatırılan miktar üzerinden de devlet katkısı alınabilir. %25 oranında hesaplanan tutar ile yıllık olarak elde edeceğiniz gelir belirlenir.
Bireysel emeklilik sistemin kapsamında uygulanan devlet katkısı hakkında merak edilenlere Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hakediş Süreleri
Bireysel emeklilik sistemi içerisinde devlet katkısı hizmetinden yararlanabilmek için belirli bir süre sistemde kalmak gerekmektedir. Bu süre için kullanılan tabir, devlet katkısı hak ediş süresidir ve belirli şartlar sonucunda gerçekleşir.
Bireysel emeklilik iptalı oldukça kolay olan bir sistemdir. Ancak kullanıcıların dikkat etmesi gereken nokta kaybedilecek devlet katkısı avantajı olacaktır. BES’ten çıkış yapmak isteyen adayın ilk olarak sisteme girdiği zaman, sistemde yaptığı birikim ve kaldığı süre göz önünde bulundurulur. Bu araştırmalar sonrasında kullanıcının alacağı iade tutarı hesaplanır. Ayrılma durumunda, yapılan birikim içerisinde devlet katkısını alabilmek için belirlenen süreler şu şekildedir:
- Sistemde en az 3 yıl kalınması halinde %15’ine,
- Sistemde en az 6 yıl kalınması halinde %35’ine,
- Sistemde en az 10 yıl kalınması halinde %60’ına,
- Emekli olma, vefat etme ya da maluliyet halinde %100'ünü almaya hak kazanılmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Yapılır Mı?
Bireysel emeklilik sistemi, ülkemiz genelinde özel ve kamu sektör çalışanları için işverenler tarafından yaptırılması zorunlu bir uygulamadır. İşveren tarafından sisteme dahil edilen kişilerin, her ay maaşlarında %3 oranında kesinti yaşanır. Bu kesintiler bazı çalışanlar için fazla gelebilmekte ve bu kesintiler nedeniyle sistemden çıkış yapmak istemektediler. Bu durumda kişiler, cayma hakkını kullanarak sistemden çıkış yapabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için katılımcılar, cayma hakkını kullanabilirler. BES kapsamında yer alan katılımcılar, sisteme giriş yaptıktan sonra ilk 2 ay içerisinde, iptal için başvuruda bulunabilirler. İptal talebi oluşturulduktan sonra işlem yapılan emeklilik şirketi, ilk 10 iş günü içerisinde prim iadesi yapmaktadır. Cayma hakkı için tanınan süre geçildiğinde, para iadesi 20 iş günü içerisinde olabilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için kullanıcılar, ilgili sigorta şirketini arayarak ya da konuya dair dilekçe göndererek talep oluşturabilirler. Bireysel emeklilik, katılımı zorunlu ancak sistemde kalma durumu gönüllülük esaslı olan bir uygulamadır. Kişiler arzularına göre sistemden çıkış yapabilirler ya da hesaplarını dondurabilirler.
Bireysel emeklilik iptali için gerekli olan dilekçe hakkında bilgileri Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilikte Hesap Dondurma Hakkı
Bireysel emeklilik sistemi, istenilen durumlarda çıkış yapmanın mümkün olduğu bir uygulamadır. Bunun yanında, kullanıcılar ihtiyaçları olduğu takdirde hesaplarını dondurma hakkını da sahiptir.
Prim ödemelerinde zorlanan ya da yatırım planlarına ara vermek isteyen kullanıcılar, istekleri doğrultusunda, sistem kapsamındaki hesaplarını dondurabilirler. Sisteme ara vermek isteyen kişiler, 3 ayı geçmemek şartıyla hesaplarını dondurma işlemi için başvuruda bulunabilirler. 3 aylık sürede, kişilerin birikimleri sistemde kalacak ve hesap yeniden aktif olunca birikmeye kaldığı yerden devam edecektir .
Bireysel Emeklilik Sistemine Giriş Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine giriş için öne sunulan iki yoldan biri tercih edilebilir. Bu yollar isteğe bağlı olarak gerçekleştirilen ve işveren tarafından çalışanın dahil edilmesi gereken zorunlu giriş uygulamasıdır. Zorunlu BES için kişilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Çalıştığı kurum, işe başladığı anda otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine girişini yapmakla yükümlüdür. Bu kural, tüm özel ve kamu sektöründe yer alan şirketler için geçerlidir.
Gönüllü olarak bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak isteyen adaylar ise ilgili emeklilik şirketlerine başvuru yapabilirler. Sigorta Dünyası, farklı emeklilik şirketlerini karşılaştırmak ve en uygununu keşfetmek için yenilikçi imkanlar sunan bir internet sitesidir. Web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yaparak tüm emeklilik şirketlerini görebilir, seçeneklerini karşılaştırabilir ve uygun olanı bulabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet vermekte ve BES hakkında merak edilen tüm soruları cevaplayacak uzmanlarımıza ulaşım sağlamanızı kolaylaştırmaktadır.