Bireysel Emeklilik Sistemi, 2017 yılından itibaren tüm çalışanlara uygulanması zorunlu tutulmuş bir sigorta modelidir. Ancak herkes bu sigorta poliçesi kapsamında sunulan hizmetlerden yararlanmak istemeyebilir. Sigorta dâhilinde kalmak istemeyen kişiler, isteklerini dilekçe yolu ile bildirerek sistemden çıkış sağlayabilmektedir. Bunun için giriş yapıldığı andan itibaren 2 aylık süre içinde iptal başvurusu yapılması gerekir.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel Emeklilik sigortalı kişilerin çalışma hayatları sona erdikten sonra emeklilik dönemlerinde, maddi anlamda sıkıntı çekmeden hayatlarını idame ettirmeleri için hizmet sunan bir sistemdir. Emekli maaşları yanında ek gelir fırsatı sunarak yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan bu sistem ile kişiler emeklilik dönemlerini huzurlu bir şekilde geçirebilecek.
Zorunlu ya da gönüllü olmak üzere iki türe ayrılan BES, adayların koşullarına göre uygulanmaktadır. Gönüllü olarak başlatılan sigorta kapsamında herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Aday istediği ölçüler ve şartlarda poliçe oluşturabilir. Sigortası başlayan kişi kendi prim tutarlarını öder ve emeklilik döneminde birikimlerini, yine kendi belirlediği şekilde peşin ya da taksitle alabilir. Zorunlu olan tür ise kamu ve özel sektör çalışanlarına yapılan sigorta modelidir. Bu sigorta türüne göre her çalışan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş yapar. Ancak sistemde kalmaları zorunlu tutulmamıştır. Kişinin isteğine göre iptal gerçekleşebilir, bunun sonucunda kesilen prim tutarı iade edilir.
Bireysel Emeklilik Sistemine dair sorularınızın cevaplarını Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?yazımızda bulabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsar?
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi; kamu ve özel sektörde çalışan, 45 yaş ve altında olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsar. Belirlenen yaş kriterlerine uymayan adaylar, sigorta kapsamında değerlendirilmez. İşverenler tarafından otomatik olarak yapılan bu sigortaya giriş yapmak zorunlu ancak sistemde kalmak zorunlu değildir. Sistemden çıkmak isteyen adaylar, katılım gösterdikleri tarihten itibaren 2 ay içinde çıkış talebinde bulunabilirler. Sigorta başladığında yapılan kesintiler, sigorta şirketi iptal talebini işleme koyduktan sonra 10 iş günü içerisinde iade yapılmaktadır. 2 aylık verilen süreyi geçirmiş adayların iptal başvuruları da değerlendirmeye alınmaktadır. Bu şekilde yapılan kesintinin iade süresi 20 iş gününe kadar uzatılır.
Zorunlu BES kapsamına giren durumlar daha detaylı öğrenmek için Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor?yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik İptali Yapılır Mı?
BES iptali, hem zorunlu sistemde hem de gönüllü sigorta modelinde zor ve zaman gerektiren bir işlem değildir. Zorunlu Bireysel Emeklilikte, sisteme katılım zorunludur. Kullanıcı, istemediği takdirde sistemden rahatlıkla çıkış yapabilir. Gönüllü Bireysel Emeklilik ise zaten kişinin kendi isteği ile başlattığı bir modeldir. İptal durumunda, dilekçe ile ya da online başvuru yapılarak gerekli işlemler başlatılabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak isteyen kullanıcılar, sisteme girdikleri süre itibari ile ilk 2 aylık zaman diliminde başvuru yapmalılardır. Cayma hakkı adı verilen bu hak ile BES iptali isteyen kişi ilgili sigorta acentesine başvurarak sistemden çıkabilir. Sigorta acentesi başvuruyu işleme koyduktan sonra 10 iş günü içinde, sigortalıdan kesilmiş olan maaşın %3’ü oranındaki prim tutarı iade edilmektedir. Cayma hakkı için tanınmış 2 aylık süreyi geçirmiş sigortalılar ise 20 iş günü içerisinde iade alabileceklerdir.
Bütün bunların dışında BES’e ara verme şansınız da vardır. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi bünyesinde katkı payı ödemesine ara verme hakkı tanımaktadır. 3 ayı geçmemek şartı ile ara verebileceğiniz bu sistem ile yenileme yaparak ara verme talebinizi güncelleyebilirsiniz. Konu hakkında farklı sigorta şirketleri seçeneklerini inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik iptali nasıl yapılır, detaylı öğrenmek isterseniz; Bes - Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir?
Bireysel Emeklilik Sigorta modeli iki farklı şekilde değerlendirilmektedir. İşveren tarafından yapılması zorunlu tutulan Zorunlu BES ve isteğe bağlı, sınırları kişi tarafından belirlenen Gönüllü BES olarak sınıflandırılır. Bu iki tür içinde sigorta sisteminden çıkış yapmak hayli kolaydır ve aynı prosedürleri gerektirir. Bireysel Emeklilik iptali için cayma hakkı kapsamında işlem yapabilir ve çıkış için işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Cayma hakkı, giriş yapıldığı andan itibaren 2 aylık süreçte, kullanıcı için iptal fırsatı sunar. Sistem kapsamında sunulan hizmetten yararlanmak istemeyen sigortalılar, ilgili sigorta acentesine iptal başvurusunda bulunmalıdır. Sigorta şirketi iptal için onay verdikten sonra 10 iş günü içerisinde, kişiden daha önce kesilmiş olan tutar iade olmaktadır.
Cayma için belirlenen süreden sonra iptal başvurusu yapan adayların da talepleri işleme alınır. Ancak bu şekilde farklı kurallar ve şartlar devreye girmektedir. Kişi çıkış yaptığı yıla ya da durumuna göre değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
Cayma hakkının kapsamları ile ilgili tüm detaylar için Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.
BES İptalinde Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hak Ediş Oranları Nelerdir?
Zorunlu ya da isteğe bağlı olarak Bireysel Emeklilik Sistemine dâhil olduysanız ve sistemden çıkmak istiyorsanız, cayma hakkını kullanarak iptal edebilirsiniz. Bunun için giriş yaptığınız tarih itibariyle ilk 2 ayda başvurunuzu iletmeniz gerekir. Aksi durumlarında, kesilen prim tutarının iadesinde farklılıklar meydana gelir.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra 2 ay içinde cayma hakkında yararlanabilirsiniz ve prim tutarı kesintisiz bir şekilde, 10 iş günü içinde iade edilir.
- Cayma hakkı için tanınan süreyi tamamlayan durumlarda, yine iptal ve iade hakkına sahip olursunuz. Ancak iade süresi, sigorta şirketi başvurunuzu işleme aldığı andan itibaren 20 iş gününe uzar.
- Sigortalı BES üzerinde 10 yılını doldurmadan çıkış talebinde bulunursa iade tutarında %15 kesinti, 10 yılını doldurduğu halde emeklilik yaşına ulaşmamışsa %10 kesinti olmaktadır. Emeklilik yaşı BES standartlarına göre 56 olarak kabul edilir.
- Sigortalı kişi vefat etmiş ya da malul hale gelmiş ise sistemden çıkış durumunda %5 oranında kesinti gerçekleşir.
- Tüm bunlar dışında, çıkış durumlarında başka kesinti yapılmaz.
- Cayma hakkı kapsamında iptal edilen sigorta poliçelerinde, devlet katkısından yararlanılmamaktadır.
Devlet katkısının BES üzerindeki etkisi hakkında her şeyi Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Çıkılır?
Bireysel Emeklilik Sistemi’nden online başvuru yaparak ya da dilekçe vererek iptal talebi oluşturabilirsiniz. BES devamlılığı zorunlu olmayan bir sigorta modelidir ve kişiler istekleri doğrultusunda sistemden çıkabilirler. Çıkma taleplerini ilgili sigorta şirketlerine iletmeleri ve cayma hakkı için tanınan süreye dikkat etmeleri halinde kolayca sigorta poliçelerini sonlandırabilirler.
Sistemden ayrılma konusunda karar veremeyen kişiler ise ilgili sigorta şirketi ile görüşme sağlayarak farklı seçenekleri değerlendirebilirler. Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili detayları öğrenmek ve karar aşamasını rahat atlatmak için Sigorta Dünyası üzerinden iletişime geçebilir, poliçe detayları hakkında güncellemeler de yapabilirsiniz.
BES hakkında daha net kararlar almak için; Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?
BES iptali için başvuru yapmak oldukça basit bir işlemdir. İlgili sigorta acentesine ulaşarak konu hakkında bilgi alabilir ve işlemlerinizi görüşmeniz sonunda başlatabilirsiniz. Bazı sigorta şirketleri için online iptal başvurusu da geçerli olmaktadır. Tüm bunların yanında iptal başvurusunu, ilgili kuruma dilekçe vererek de yapabilirsiniz. Bireysel Emeklilik iptali başvurusunda kullanabileceğiniz dilekçe örneği şöyle olmalıdır:
“… BİREYSEL EMEKLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
… isimli kurumda … olarak görev yapmaktayım. ..../...../..... tarihinde, Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, bireysel emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dâhil edildim. Bireysel emeklilik sistemi kapsamından çıkma hakkımı kullanmak istiyorum. Kanun ve konu ile ilgili yönetmelik hükümleri dâhilinde sözleşmemin iptal edilmesini, ayrılma işlemimin yapılmasını ve kesilen prim tutarının tarafıma iadesini;
Saygılarımla arz ederim.”
Dilekçe metnini tamamladıktan isim – soy isim, T.C. kimlik numarası ve imzanızı atarak gerekli başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Ne Zaman Çıkılabilir?
Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden kullanıcılar, istedikleri zaman ve koşulda çıkış yapabilirler. Ancak giriş yapıldığı tarihten itibaren ilk 2 aylık süre boyunca yapılan çıkışlarda, kişi kesilen prim tutarının tamamını geri alabilmektedir. Verilen süreyi geçmiş adaylar çıkış yapmak istediklerinde, farklı oranlarda kesintilerle karşılaşabilirler. Bu nedenle, bu sigorta kapsamında yer almak istemeyen kişilerin ilk 60 günlük sürede iptal başvurusu oluşturmaları önerilir.
Bireysel Emeklilik İptalinde Devlet Katkısından Yararlanılır Mı?
Bireysel Emeklilik bünyesinde devlet tarafından ödenen katkı paylarından yararlanılmaktadır. Ancak devlet katkısından yararlanılması için bazı şartları yerine getirmek gerekir. İlk olarak katkı almak isteyen kişilerin en az 3 yıl boyunca sistemde kalmaları beklenir. 3 yıl boyunca sistemde kalan sigortalılar devlet katkısının %15’ini, 6 yıl kalan sigortalılar %35’ini, 10 yıl kalan ancak 56 yaşını doldurmamış sigortalılar %60’ını alabilmektedir. Devlet katkısının tamamını ise sistemde 10 yıl kalmış ve 56 yaşını doldurmuş sigortalılar alabilirler. Vefat eden ya da çalışma hayatını rahatsızlık nedeniyle tamamlamak zorunda kalan sigortalılara da devlet katkısının %100’ü sağlanır.
Ücretsiz Bireysel Emeklilik sorgulaması yapmak için başvuru formunu hemen doldurabilirsiniz.