Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış işlemi, bildirim süresi olan iki aylık süre dolmadan kolaylıkla yapılabilen bir işlemdir.
Bireysel Emeklilik çıkış işlemi için bu hizmeti aldığınız firmayla irtibat kurmanız gerekmektedir. Firmalar, birçok farklı kanal üzerinden cayma hakkını kullandırmaktadır. Bu sebeple şubelere gitme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu konuda bilinmesi gereken bir diğer husus ise sistemden çıkış işleminin mutlaka iki ay içerisinde yapılması zorunluluğunun bulunmamasıdır. Cayma hakkı geçtikten sonra da Bireysel Emeklilik iptali işlemi yapılabilmektedir.
Sistem hakkında detaylı bilgi almak isteyen adaylar: Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir?
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ülkemizde bazı çalışanlar için zorunlu bir sistemdir. Bu sistemde, sisteme kayıtlı kişinin maaşında her ay belirli oranlarda kesinti yapılmaktadır. Bu kesintilerin yanında devlette belli miktar katkı sağlamaktadır. Bunun sonucunda kişi belirli bir yaşa geldiğinde bu sistemden de emekli olmaktadır. Maaştan yapılan kesintilerin %3 oranında olduğu bilinmektedir.
Zorunlu BES'te devletin katkı payı ise %25 oranındadır. Bu sistemde işveren katkısı bulunmamaktadır. Devlet katkısı ne kadar yüksek olursa olsun, maaştan yapılan kesintiler sebebiyle sistemden çıkmak isteyen kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin sistemde zorunlu bir şekilde kalma durumları söz konusu değildir. İstek halinde sistemden çıkış yapılabilmektedir. Bu durumda maaştan yapılan kesintilerin geri iadesi yapılmaktadır. Eğer hak edildiyse o zamana kadar ki devlet katkısı da alınabilmektedir.
Sistem fonlarını öğrenmek için: Bes - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hak Ediş Oranları
Zorunlu BES devlet katkısı hak edişleri, sistemde kaldığınız süreye göre hesaplanmaktadır. Bu konuda ilk dikkat edilmesi gereken sınır 3 yıldır. Sistemde 3 yıldan daha kısa süre bulunan kişilere hiçbir şekilde devlet katkısı sağlanamamaktadır.
3 yıldan itibaren kazanılan devlet katkıları ise şu şekildedir:
- Sistemde en az 3 yıl geçirenlere %15 oranında devlet katkısı yapılmaktadır.
- Sistemde en az 6 yıl geçirenlere %35 oranında devlet katkısı yapılmaktadır.
- Sistemde en az 10 yıl geçirenlere %60 oranında devlet katkısı yapılmaktadır.
- Sistemden emekli olunması ve maluliyet halinde %100 katkı sağlanmaktadır. Aynı şekilde vefat edilmesi durumunda da devlet katkısı %100 oranında yapılmaktadır.
Devlet katkısını merak eden adaylar: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısından bilgi alabilirler.
Bireysel Emeklilik Çıkış İşlemi
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi, ülkemizde bazı çalışanlar için zorunlu bir sistemdir. Bu sistemde, sisteme kayıtlı kişinin maaşında her ay belirli oranlarda kesinti yapılmaktadır. Bu kesintilerin yanında devlette belli miktar katkı sağlamaktadır. Bunun sonucunda kişi belirli bir yaşa geldiğinde bu sistemden de emekli olmaktadır. Maaştan yapılan kesintilerin %3 oranında olduğu bilinmektedir.
Zorunlu BES'te devletin katkı payı ise %25 oranındadır. Bu sistemde işveren katkısı bulunmamaktadır. Devlet katkısı ne kadar yüksek olursa olsun, maaştan yapılan kesintiler sebebiyle sistemden çıkmak isteyen kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin sistemde zorunlu bir şekilde kalma durumları söz konusu değildir. İstek halinde sistemden çıkış yapılabilmektedir. Bu durumda maaştan yapılan kesintilerin geri iadesi yapılmaktadır. Eğer hak edildiyse o zamana kadar ki devlet katkısı da alınabilmektedir.
Bireysel Emeklilik İptali İçin Ne Yapmalıyım
Zorunlu Bireysel Emeklilik iptali için hizmet alınan sigorta şirketi ile irtibat kurmak gerekmektedir. Sisteme zorunlu olarak kayıt yapılmasına rağmen sistemde kalmak zorunlu değildir. Bu sebeple sistemden çıkış prosedürleri de çok ağır prosedürler değildir.
Özellikle cayma hakkı denilen, sisteme kaydınız yapıldıktan sonraki iki aylık süre içerisinde sistemden çıkış yapmak istiyorsanız, bu işlemi çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
BES sisteminden cayma hakkını kullanarak çıkmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Maaştan yapılan kesintiler, firmalar tarafından iletişim kanallarınız kullanılarak haber verilmektedir. Genellikle bu bildirimler e-posta adresinize mail göndererek veya cep telefonunuza SMS yollanarak yapılmaktadır.
- Sisteme kaydınız yapıldıktan sonraki ilk bildirim tarafınıza ulaştığında 2 aylık cayma hakkı süreniz de başlamış olmaktadır.
- Bu süre zarfında Bireysel Emeklilik Sistemi çıkışı için yapmanız gereken, sigorta şirketinden online iptal formu talep etmek veya dilekçe göndermektir.
- Cayma hakkı kullanma talebiniz firmaya ulaştıktan sonra 10 gün içerisinde çıkış işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Diğer sorularınız için: Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Telefonla Bireysel Emeklilik İptal Etme
Müşteri hizmetleri ile BES iptal etme işlemi her şirket tarafından sağlanmamaktadır. Bununla birlikte çoğu şirketin özellikle cayma hakkı kapsamında yapılan iptal işlemlerini müşteri hizmetleri üzerinden aldığı bilinmektedir. Telefonla Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi iptal işlemi gerçekleştirmek için firmanın müşteri hizmetleriyle irtibat kurulması gerekmektedir.
Bu durumda genellikle şu adımlar gerçekleşmektedir:
- Müşteri hizmetleri ile irtibat kurduktan sonra firma talebinizi almaktadır.
- Ardından tarafınıza sistemin faydaları ve ayrılma durumundaki sonuçları hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Bu aşamada genellikle müşteri sistemden çıkmamaya ikna edilmektedir.
- Eğer kararınızda sabit kalırsanız firma tarafınıza çıkış işlemleri için doldurmanız gereken belgeleri gönderecektir.
- Belgeleri doldurarak firmaya göndermeniz halinde, şubeye gitmenize gerek kalmaksızın çıkış işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
BES İptalinde Ortaya Çıkan Sonuçlar
Zorunlu BES iptali durumunda olacaklar, sistemden çıkış yapmadan önce muhakkak bilinmesi gereken sonuçlardır. Sistemden çıkılması durumunda şu sonuçlar gerçekleşecektir:
- Sistemden 10 yıldan daha kısa bir zaman içerisinde çıkış yapılması halinde, Vergi Kanunu düzenlemeleri kapsamında birikimden %15'lik bir kesinti yapılmaktadır.
- Sistemde 10 yıl kalmış fakat emekli olmadan çıkış yapmak isteyen kişiler için bu kesinti %10 oranına düşmektedir. Yapılacak kesinti birikimlerin tamamı üzerinden hesaplanmaktadır.
- Sistemden emekli olmadan maluliyet durumu söz konusu olması veya vefat edilmesi halinde Vergi Kanunu düzenlemeleri kapsamında, birikimin %75'i üzerinden %5 kesinti yapılmaktadır.
Bireysel Emeklilik İptali Para İadesi Ne Zaman Olur?
Zorunlu Bireysel Emeklilik iptalinde para iadesi ve hak edişleriniz için devlet katkısı işlemleriniz tamamlandıktan hemen sonra yatırılacaktır. Bu kapsamda cayma hakkını kullanarak sistemden çıkan kişiler için bu süre 10 gün ile sınırlandırılmıştır. 10 günlük süre azami süredir. Yani firma paranızı en geç 10 gün içerisinde hesabınıza yatıracaktır. Cayma hakkı durumunda devlet katkısı hak edilmediği için yalnızca maaş kesintilerinin iadesi yapılmaktadır.
Sistemden cayma hakkı geçirildikten sonra çıkanlar için bu süre 20 gün olarak belirlenmiştir. Bu kişilere maaş kesintilerinin yanında varsa hak edilen devlet katkısı da yatırılmaktadır. 20 günlük süre burada da azami sınırdır. Firmalar çok daha önce işlemlerinizi gerçekleştirip hesabınıza para iadesi yapabilmektedir.
Sistemde 10 yıl kalmanız halinde ise hakedişlerinizi öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? yazısından bilgi alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği
BES'ten çıkış işlemi için dilekçe örneği, firmalara bizzat gidilmesi halinde tarafınıza sunulacaktır. Bununla birlikte sistemden çıkış işlemlerinizi kendiniz gerçekleştirecekseniz, dilekçe örneği tarafınıza sağlanmamaktadır.
Bireysel Emeklilik iptaliişlemi için oluşturulacak dilekçe de temel olarak olması gerekenler şunlardır:
- Kimlik bilgileriniz
- İletişim numaralarınız
- Cayma hakkı kapsamında işlem yapılıyorsa bu bilgi
- Para iadesi talebi
Sistemden çıkış talebinizi herhangi bir şekilde dilekçeye dökerek firmaya iletmeniz mümkündür. Muhakkak tek bir dilekçe üzerinden gidilmesi gerekmemektedir.
Bununla birlikte örnek bir dilekçe görmek isterseniz şu şekildedir:
....... EMEKLİLİK FİRMASINA
6740 sayılı Kanun gereğince, ...../...../..... tarihinde, otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine kaydedilmiş bulunmaktayım.
Aynı kanunda tarafıma tanınan bireysel emeklilik sisteminden çıkma hakkımı kullanmak istiyorum. Bu kapsamda sözleşmemin feshedilmesini, sistemde bulunduğum süre içerisinde maaşımdan yapılan kesintilerin ve varsa yatırım getirilerinin yasal süreç içerisinde tarafıma iadesini talep ediyorum.
Gereğinin yapılmasını arz ederim. ...../..../.....
Kimlik Numarası: Adı Soyadı:
Hesap Numarası: İmza:
Adres:
Telefon:
Sistemden çıkış yapmak için bu dilekçeyi doldurarak firmanıza iletmeniz yeterli olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi ve sistemden çıkış işlemi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz firmamızla iletişime geçebilirsiniz.
Sigorta Dünyası müşteri hizmetleri irtibat numaralarımız şu şekildedir:
- 0 850 611 08 50
- 0 216 880 07 24