Bireysel emeklilikte devlet katkısının avantajı sisteme dâhil olan her vatandaşa birikimlerini artırma şansı tanımıştır.
Bireysel emeklilik sistemi kısmi zorunlu bir uygulamadır. SGK sistemine kayıtlı herkes bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmiştir. Maaşlarından belli bir kısmı bireysel emeklilik sistemine gitmektedir.
Bunun yanı sıra da devlet katkısı ödenmektedir. Bireysel emeklilik sistemi bir tamamlayıcı emeklilik sistemi olarak çalışır. SGK emekliliğinin sağladığı avantajlara ek olarak belli bir hayat standardının korunmasına yardımcı olur.
Bu sisteme yapılan devlet katkısı da bu standardın korunmasına destek verir. Devlet katkısı ile bireysel emeklilik sistemi çok daha cazip hale gelmektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları rahat bir emeklilik dönemi geçirmeyi garantileyecek kadar çok sayıdadır.
Başlıca olarak kişinin hayat standartlarını yaşamı boyunca belli bir seviyede korumasını sağlar. Bunu yaparken de devlet katkısı ile bu olanakları güçlendirir. Kişinin emeklilikte garantisi olur. Bireysel emeklilik sistemi SGK emekliliğine tamamlayıcıdır. Yani avantajları da bu sistemin avantajlarını tamamlayıcı nitelikte olacaktır.
Aşağıda bireysel emeklilik sisteminin avantajları verilmiştir:
- Giriş ücreti yoktur.
- Bireysel emeklilik fonları vergiden muaftır.
- Devlet tarafından katkı payı desteği sağlanır.
- Sistem devlet kontrolü ve güvencesi altındadır.
- Sistem kişinin maddi durumuna göre esnek bir şekilde belirlenir.
- Gelecek yatırım planları için tasarruf sağlar. Sistemde biriken para tek seferde çekilebilir.
- Kişilerin tasarruf alışkanlıklarını değiştirerek devletin kalkınmasına yardımcı olur.
- Ücret ödenmeden emeklilik hesabının şirketler arasında değişimine olanak verir.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Dezavantajı Var Mıdır?
Bireysel emeklilik sisteminin dezavantajı da vardır. Bu dezavantajlar duruma bağlıdır.
Sonuç olarak her durumda kişinin tasarruf alışkanlıklarını değiştirerek birikim yapmasını sağlar.
Örneğin; kişinin gelir durumu yüksek ve tasarruf yapabilen bir kişiyse daha fazla ücretler ödeyerek daha profesyonel hizmetlerden de yararlanabilir. Ya da bir girişimci finansal okur-yazarlığı varsa tasarrufunu kendi kendine değerlendirebilir.
Bunlar kişiden kişiye değişir özelliktedir.
Aşağıda bireysel emeklilik sistemi dezavantajları belirtilmiştir:
- Bireysel emeklilik sisteminde yönetilen fonların kar durumları farklılık gösterir, bazı durumlarda karlı çıkılmaz. Ancak bu durumda belirtilmelidir ki kişilerin parası devlet garantisi altındadır. Başka bir fon ile yapılan birikim işlemleri genellikle anaparayı koruma garantisi sunmaz. Başta söylendiği gibi, kişinin risk iştahına göre değişebilen bir tercihtir.
- Sistemden 10 yıl dolmadan çıkıldığında devlet tarafından katkı payı ödemesi durur, başkaca sistemden çıkmak devlet kesintisine tabidir. Ancak bu durumda da tasarruf alışkanlıkları değişmiş ve beli bir birikim sağlanmıştır.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Şartları
Bireysel emeklilikte devlet katkısı için şartlar sistemin devamı için yasalarla belirtilmiştir. Bu şartlar sağlanmadığı durumlar devlet tarafından ödenen katkı payı ödemelerinden yararlanılamamaktadır.
Sistemi cazip hale getiren etmenlerden birisi olan devlet katkısından yararlanabilmek için bu şartlar sağlanmalıdır. Dolayısıyla bu şartlar öncelikle olarak bilinmek durumundadır.
Aşağıda bireysel emeklilik sistemi olanaklarından yararlanabilmek için gerekli olan şart bireyin sistemde 3 yıl süreyle kalmış olmasıdır. Bunun yanı sıra devlet katkısı üç yıl süreyle sistemde kalan herkese tam olarak sunulmaz. Belli yüzdeler eşliğinde sunulur. Kişinin sistemde kaldığı süre arttıkça devlet katkısından yararlanma yüzdesi de artmaktadır.
Aşağıda yüzdelere göre devlet katkısından ne kadar yararlanılabileceği belirtilmiştir:
- Sistemde 3 yıl kalan kişilere devlet katkısının %15’ine kadar destek sağlanır.
- Sistemde 6 yıl kalan kişilere devlet katkısının %35’ine kadar destek sağlanır.
- Sistemde 10 yıl kalan kişi 56 yaşını doldurmamış ise devlet katkısı %60’tır.
- Sitemde 10 yıl kalan kişi 56 yaşını doldurmuş veya vefat etmiş veya çalışma hayatı kalıcı bir rahatsızlık dolayısıyla son bulmuş ise devlet katkısının %100’ünden yararlanabilir.
Bireysel emeklilik sisteminin detaylı şartları için: Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısına göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Ne Zaman Başladı?
Bireysel emeklilikte devlet katkısının başlangıcı 1 Ocak 2013 tarihidir. Bu tarihten itibaren bireysel emeklilik sistemi yeni bir döneme girmiş, sistem çok daha cazip hale gelmiştir.
Bu sisteme geçilmesiyle sisteme yatırılan paranın %25’i tutarında devlet katkısı ödenerek kişilerin emeklilikleri hem güvence altına alınmış, hem de tasarruf tercihi tetiklenmek istenmiştir.
Bilindiği gibi Türkiye’de bir tasarruf sorunu vardır. Bu sistem, bu sorunu çözmekle kalmayıp bir de bireylerin emeklilik yaşamlarında çok daha rahat ve hayat standartları düşmeden yaşama imkânı sunmaktadır. Bu tarihten itibaren olmak üzere sistemde bulunan herkese aylık yatırdığı tutarın %25’i kadarlık bir devlet katkısı ödenmektedir.
Bu tutar üst limit olan 7.675,20 TL tutarına erişene kadar katkı payı ödemesi devam etmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi İptal Edilebilir Mi?
Bireysel emeklilik sistemi iptal işlemi gerçekleştirilebilir.
İptal işlemi gerçekleştirdikten sonra kendiliğinden ödenen maaş prim ödemelerinin hepsi geri alınabilmektedir. Bunun dışında sistemden çıkıldığında geri alınamayan tutar ise devlet katkı payı ödemesidir. Tabi ilk üç yılda sistemden çıkıldığında devlet katkı payı zaten ödenmemiş olduğu için bu bir sorun teşkil etmemektedir.
Ancak bireysel emeklilik sisteminden çıkmak zorunda kalınmadıkça bu yönde bir karar alınması önerilmemektedir. Çünkü birçok avantajı içinde barındıran sistemde prim ödemeleri durdurulabilmektedir.
Eğer geçici bir durum için sistemden ayrılmak isteniyorsa bu tercihe de gidilebilir. Prim ödemelerine ara verme işlemini gerçekleştirebilmek için belirli bir ücret talebi olabilmektedir.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı
Bireysel emeklilikte maksimum devlet katkısı asgari ücret tutarına göre belirlenmiştir. Sisteme katkının üst sınır, asgari ücretin yıllık toplam miktarının dörtte biri kadardır.
Asgari ücretin yıllık tutarı 2019 yılı itibariyle 30.700,80 TL’dir. Bu tutarın dörtte biri olan 7.675,20 TL ise bireysel emeklilik sistemi devlet katkısının üst sınırıdır.
Devlet tarafından ödenen katkı sistemde kalınan her ay belli bir tutar olarak ödenir. Sistemde kalındıkça bu tutar ödenmeye devam eder. Kişinin kendi prim ödemesi miktarına göre değişiklik gösteren bu katkı tutarı, kişinin prim ödemesi ne miktarda olursa olsun fark etmeksizin 7.674,80 TL’ye ulaştığı anda kesilir. Bundan sonraki aylarda prim ödemeleri tamamen birey tarafından sağlanır.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Ne Kadar?
Bireysel emeklilikte devlet katkısı tutarı yine asgari ücret tutarınca belirlenen üst tutar yüzdesine göre belirlenmiştir. Devlet katkısı kişinin her ay ödediği primlerin %25’i kadardır. Yani kişi tarafından sisteme ödenen her 100 TL prim karşılığında 25 TL devlet katkısı öngörülmüştür. Bu da demektir ki aylık katkı payı tutarı 2.558,4 TL olan kişinin devlet katkısından yararlanabileceği zaman bir yıl ile sınırlıdır.
Sonuç olarak 7.675,20 TL tutarına bir yılda ulaşılabilmektedir.
Görüleceği gibi aylık katkı payı tutarı kişinin gelirine ve isteğine göre belirlenmektedir. Bunun yanında devlet katkı ödemesi ise aylık olarak sabit bir yüzdededir. Elbette ki bu ödeme üst sınıra ulaşılana kadar sürmektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Kaç Yılda Emekli Olunur?
Bireysel emeklilikten emekli olmak için yıl şartı mevcuttur. Yukarıda belirtilen yıllar doldukça hak kazanılan devlet katkısı ödemeleri belirtilmiştir. Ancak dikkat edilmesi gereklidir ki on yıl dolmadan sistemden emekli olunamaz.
Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca 56 yaşını doldurmamış kişilerde emekli olamamaktadır. Bu iki şart sağlandığında sistemden emekli olunabilir.
Sistemden emekli olunduktan sonra kişiye ödenen prim ödemeleri aylık olarak yapılabilmektedir. Bunun yanında tek seferde de tüm para emekli ikramiyesi gibi çekilebilmektedir. Biriken paranın sistemde kalması da tercih edilebilir. Çekme işlemi ertelenirse sistemdeki para profesyonellerce yönetilmeye devam eder. Aynı zamanda devlet güvencesi de devam etmektedir.
Bireysel emeklilik sistemini tercih ederek birikim yapabilirsiniz. Sistem hakkında detaylı bilgi almak için Sigortan Dünyası'nın uzman kadrosundan destek alabilirsiniz.