Son dönemlerde artan Bireysel Emeklilik Sistemi ya da diğer adıyla BES, katılımcıları için bazı sorunlar oluşturmaktadır. Bunların başında kişilerin ne zaman ve hangi koşullar altında emekli olacağı yatmaktadır. Ya da BES ile sadece ek gelir yapılabileceğinin bilinmemesi bu sorunları yaratmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemine katılmak isteyen adaylara özel hazırlamış olduğumuz yol gösterici yazımızı okuyarak sistem hakkında önemli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminin adaylara avantajları ve dezavantajları nelerdir, tercih edilmeli midir? Yazımızı okumaya devam ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi yaygın adıyla BES emekli olduktan sonra kişiye ek gelir olarak sunulmaktadır. Sisteme kayıt olduktan sonra aylık olarak yapılan ödemeler ile seçilen fon üzerinden değerlendirilir ve yıllar geçtikçe değer kazanır. Böylece 10 yıl boyunca sistemde olmanız ya da 56 yaşını doldurmanız durumunda BES’ten faydalanmaya hak kazanırsınız. Bu tarihten itibaren isterseniz aylık olarak isterseniz aylık halinde ödemenizi alabilirsiniz.
Sistem kapsamını içeren bilgileri öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamı yazısını okuyabilirsiniz.
BES’in amacı görüldüğü üzere para biriktirmekte zorlanan ya da ek katkı olmasını isteyen kişilere destek olunmasıdır. Özellikle son yıllarda aktif çalışma hayatındaki emeklilik ücretlerinin düşük olmasına takiben emekli olduktan sonra da kullanılması için BES otomatik katılım sistemi ile çalışmaktadır. Böylece firmalar, çalışan sayıları temel alınarak 18 ile 45 yaş arasındaki çalışanlarını sisteme dâhil etmek zorunda kalmışlardır. Fakat çalışan istemediği takdirde Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkabilmektedir.
Otomatik talimat gereği BES’e kaydolan çalışanların cayma haklarını kullanmaları için 2 ay süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde BES’in yapıldığı sigorta üzerinden çalışanın talebi doğrultusunda iptal süreci başlatılır. Gerek otomatik katılım ile gerekse dışarıdan BES’e dâhil olmak isteyenlerin ise bu sistemin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında soruları oluşmaktadır.
Detaylı bilgi almak için: BES Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazısına devam edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemini çevreden duyan adaylar birikim yapmak için araştırmadan BES’ e giriş yapabiliyorlar. Öncelikle sistem hakkında detaylı bilgi almalı, avantajlarını değerlendirmelisiniz. Kayıt olacağınız sisteminin sizlere sağlayacağı avantajları bilmezseniz gerekli faydalardan yararlanamazsınız.
BES’e dâhil olmanız halinde sistemin sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
- Öncelikli olarak birikim yapmanızı sağlar. Aylık olarak düşük meblağlar karşılığında yatıracağınız ya da maaşınızın kesilecek tutar, birikmesi durumunda daha sonra işinizi görecek bir tutara erişebilir.
- Birikimlere yüzde 25 oranında devlet katkı payı verilir. Bu katkı payı otomatik katılımlarda geçerlidir. Fakat gönüllü katılımlarda da devlet katkısı sisteme yansımaktadır. Gönüllü katılımlarda devlet katkısının üç yıl içerisinde yüzde on beşi, altı yılda yüzde otuzu, on yılda ise yüzde altmışı hesapta gözükmektedir.
- Otomatik katılım sistemine katılanlar faizli ya da faiz içermeyen fonlardan seçerek ilk başlarda başlangıç fonlarına katılım sağlıyorlar. Ardından ise tercihleri doğrultusunda riskli fonlara yatırım yapabilirler. Bu dağılım yılda altı kez değiştirilebilmektedir.
- Otomatik katılım ile kesinti orantı sadece 0,85 seviyesinde tutulur.
- Otomatik katılım ise sistemde durmuş kişiler on yılsonunda toplu para almak yerine birikimlerinin yüzde beşine ilave devlet katkısı alabilirler.
- BES fonları vergiden muaf tutulur.
- Ödemelerinizi azaltıp yükseltebilir veya belirlenen süre kapsamında dondurabilirsiniz.
- Bulunduğunuz bireysel emeklilik sisteminden memnun değilseniz ya da şirketin kazancını düşük buluyorsanız herhangi bir ücret ödemeden başka bir firmaya geçiş yapabilirsiniz. Fonlarınızı da istediğiniz vakit kontrol edebilir ve yine memnun kalmamanız halinde değiştirebilirsiniz.
Devlet katkısı hakkında detaylı bilgi almak için: BES Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısına göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?
BES’in olumlu tarafları olduğu kadar bazı olumsuz tarafları da vardır ve bunların bilinmesi sisteme dâhil olmuş ya da olacaklar için önem taşır.
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmadan önce dezavantajlarını öğrenmeniz durumunda bir mağduriyet yaşamazsınız.
- Öncelikli olarak sistemden 10 yılı doldurmadan çıkış yapmışsanız devlet önemli bir tutar kesinti yapar. Şayet sistemden zorda kalmadıkça çıkmamanız tavsiye olunur.
- Bireysel emeklilik şirketleri yıllık ya da dönemlik bazı kesintiler yapar. Bu oranlar da yüzde 8 ilâ 10 arasında farklılık göstermektedir.
- Seçtiğiniz fonların yönetilmemesi durumunda zarar edebilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak BES’e dâhil olduğunuzda kesinti oranı 1,70 seviyelerini bulabilir.
BES’e kayıt olan adaylar; doğru fonu seçtiğinden emin olmalı ve sizlere avantaj sağlayacağını bilmelisiniz. Bu konuda Sigorta Dünyası uzmanlarından detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.
**En doğru fona kayıt olabilmeniz için aklınızdaki tüm soruları sigorta uzmanlarımıza sormanızı tavsiye ediyoruz.
Merak ettiğiniz sorular için: BES - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkılırsa Ne Olur?
- Eğer BES’e otomatik katılım ile dâhil olduysanız ya da gönüllü olarak başlamanıza rağmen bu sistem çıkmak istiyorsanız size kesintiniz üzerinden çıkış hakkı tanımaktadır. Ancak çok dikkat edilmesi gereken konu; çıkış işlemlerinizde kesintiler yapılmaktadır.
- Giriş ve çıkış bedeli tahsil edilen bu ücretlerde, kısa vadede yatırdığınız paranın altında tutarlar alabilirsiniz.
- Örneğin beş aylık süre boyunca 500 liralık bir ödeme yaptınız ama çıkış durumunda sizden ücret kesileceği için 5 aydır yatırdığınız ücretin altında para almanız mümkündür.
BES’in amacı uzun vadede yatırım yapmak isteyenleri kapsar.
İptal durumları hakkında bilgi almak isteyen adaylar: BES - Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? Yazısına göz atabilirler.
BES - Bireysel Emeklilik Sistemi Tercih Edilmeli Mi?
Her ne kadar BES’in aylık ödemeleri düşük tutarlar olarak gözükse de uzun vadede hatırı sayılır tutarlarda tasarruf oluşturmaktadır. Ayrıca bu tutar emekliliğin koşullarının sağlandığı 56 yaş ve en az 10 yıllık prim ile oluştuğunda katılımcı için azımsanmayacak bir birikim haline gelmektedir.
BES’i olmamışlar için tasarruf alışkanlığı için önemli bir fırsat olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca devlet katkısının ve bir defaya mahsus 1000 liralık teşvik faktörleri de göz ardı edilmemelidir. Fakat otomatik katılımlarda yüzde 60 oranında cayma olduğu görülmektedir.
Kazanç durumlarını öğrenmek isteyen adaylar: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? Yazısından bilgi alabilirler.
- Maaştan kesilen BES belki o an için boşuna yapılan bir kesinti olarak görülmektedir.
- Cayma hakkı kullanıldığında devlet katkısından yararlanılamaz ya da süreye göre sadece yüzde 15’i alınmaktadır. Sistemde kalma süresine bağlı olarak çıkış aidatı da ödemeleri gerekebilir.
- Haliyle otomatik katılım ile katılım yapılmış sistemden çıkmaz pek doğru değildir. Gönüllü katılımlarda da devlet katkısının olduğunun bilinmesi gerekir.
- Yıllar sonra ya da emekli olduktan sonra BES’ten alınacak ücretin kişileri rahatlatacağını belirtmeye gerek yoktur.
BES sorgulaması yapmak isteyen adaylar: BES Bireysel Emeklilik Sorgulama Adımları Nelerdir? Yazısından detaylı bilgi alabilirler.
Otomatik Katılımdaki Fon Tercihler Nasıl Olmalı?
İster gönüllü ister otomatik katılım ile sağlanmış olsun, BES’te yıl bazda altı defa fon dağılımı değiştirilebilmektedir. Katılımcılar ilk başta başlangıç fonlarını tercih etmektedirler. Başlangıç fonları cayma haklarını da barındırdığı için otomatik katılım ile sisteme girmiş kişiler de başlangıç fonu üzerinden sisteme giriş yaparlar. İki ay sonunda ise başka fonlara geçmek mümkündür.
Eğer hiçbir değişiklik tercihi olmazsa birikimler bir yılsonunda doğrudan standart fona aktarılırlar. Buradaki önemli bir nokta, risk ve faiz tercihlerine bağlı olan uygun fonların bulunarak bir an önce geçiş yapılmasıdır. İkinci ayın sonunda bu durum olanaklı hale gelmektedir. Başlangıç ya da standart fonlar kaybettirmeme üzerine yapılmış fonlardır.
Ama emeklilik sistemi, emekliliğin yaşında veya belirlenmiş süre sonunda gerçek getiri olmalıdır. Bunun için de daha uzun vadeli risk alınabilen yatırımlar tercih edilmelidir. Bu fonlarla ilgili sigorta firmasından detaylı bilgi almanız mümkündür.
Sisteme giriş yapmayı planlayan adaylar fonları değerlendirmek için: BES - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? Yazısından mutlaka karşılaştırma yapmalıdır.
Devlet Katkısının Yatırılması Nasıl Olur?
2013 yılından itibaren BES’in gelişmesindeki ana etmenlerden birisi devlet desteğinin olmasıdır. Bu destek ile yüzde yirmi beş oranında katılımcılara destek olunmaktadır. Ancak otomatik katılımlarda devlet katkısı kişinin sisteme girişi takip edilerek belirli bir takvim içerisinde kullanıcıların hesabına aktarılmaktadır.
Bu durumda; üçüncü yılda yüzde 15, altıncı yılda yüzde 35, onuncu yılda ise yüze 60 oranında katılımcının hesabına aktarılmaktadır. Emeklilikteki geride kalan pay da buna dâhil edilip yüzde 100 oranında devlet katkısı dâhil edilmesi amaçlanmaktadır.
Emeklilik durumları hakkında bilgi almak için: Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur?Yazısını okuyabilirsiniz.
BES Fonları Nasıl Yönetilmelidir?
Fon seçimi BES’teki en önemli noktadır. Eğer doğru fon seçilmemişse muhtemelen getiriniz beklediğiniz kadar olmayabilir.
Tek bir fon seçilmeli denilmesi, değişen piyasa koşulları içerisinde geçersiz olacağı için en iyi süreç içerisinde piyasa takibi yapılarak fon tercihi belirlenmeli.
Genelde tek bir varlık sınıfına yatırım yapılmasına rağmen ekonomideki sürekli olarak yüksek getiri sağlayacak bir alanın olmayacağını unutmamanız gerekir.
Ücretsiz danışmanlık alarak BES Bireysel Emeklilik Sistemi fonları değerlendirebilir ve kendinize en uygun yatırım fonunu tercih edebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemini başvuru formunu doldurarak ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.