Bireysel emekliliğin zorunluluğu 2017 yılı Ocak ayı ile hayatımıza girdi. Yasa ile bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım zorunlu kılınarak işyerlerinin çalışan sayısına göre bireysel emeklilik sistemine katılımı programlandı. Yatırılan primlere devlet desteği avantajı eklenerek sistemin cazibesi artırılmaya çalışılsa da sistemden cayma hakkını kullanan çok sayıda vatandaşımız oldu.
Yapılan devlet katkısı düzenlemesi ve ek faydalar sonrası sadece 2017 yılında besten 7 Milyondan fazla kişi cayma hakkını kullanarak otomatik bireysel emeklilik sisteminden çıkış yaptı. Tasarruf bilincinin topluma yayılmasını planlayan hükümet yetkilileri sistemi Avustralya sistemine revize etme çalışmalarını yürütürken BES hakkında yanlış ya da eksik bilinen pek çok bilgiyi sizler için yazımızda bir araya getirdik. Bireysel emeklilik sistemi hakkında daha fazla bilgi alarak sistemin avantajlarını öğrenmek için Sigorta Dünyası web sitesi ve müşteri hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Bes detayları için: Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Kanunu / Yasası
Zorunlu BES yasası 1 Ocak 2017 tarihinde uygulanmak üzere 25.08.2016 tarihi ve 29812 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. 6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun adı ile hayatımıza giren yasada çalışanların BES sistemine katılımları zorunlu tutuldu.
Sisteme katılım için maksimum yaşın 45 olarak belirlendiği sistemde TC vatandaşı olmayan çalışanlar ve 45 yaşını doldurmuş TC vatandaşları muaf tutuldu. Kanun ile sisteme otomatik katılım 1 Ocak 2017 tarihinde 1000 ve üzeri çalışan sayısına sahip işletmelerde geçiş başlarken son katılım 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile 5 ve 9 çalışanı olan işletmelerle son buldu.
Zorunlu BES devlet katkısı prim kesintileri, işletmelerin sisteme geçişi, işveren yükümlülükleri ve sistemden cayma hakkı gibi pek çok konuya açıklık getirmesine karşın zorunlu BES sanılanın aksine çalışanlar arasında karşılık bulmadı. Sistemden sadece 2017 yılında 7,7 Milyon kişi cayma hakkını kullanarak ayrıldı. Yasanın revizesi üzerinde çalışmalar sürerken yasanın açıklığa kavuşturduğu konularla ilgili gerekli bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Zorunu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Kimleri Kapsar?
Zorunlu bireysel emekliliğin kapsadığı kişiler45 yaşını doldurmamış TC vatandaşı çalışanlardır.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine otomatik katılmanız için yukarıdaki iki şartı sağlamanız halinde kamu ya da özel sektör çalışanı olduğunuza bakılmaksızın sisteme dahil edilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik Yaptırmalıyım?
Bireysel emeklilik yaptırma nedenleribaşında tasarruf kültürü edinmek gelir. Çalışma döneminde alınan maaşlar ile emeklilik döneminde alınacak olan maaşlar arasında büyük farklar bulunur. Alışılan hayat standartlarının devam edilebilmesi için emeklilik döneminde ek gelir ihtiyacı doğar. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı elde ederek bu avantajı elde edebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden 10 yıl katkı payı ve 56 yaş şartını yerine getirmeniz halinde emekli olabilirsiniz. Emeklilik hakkı elde ettiğinizde aylık maaş olarak paranızı geri alabildiğiniz gibi toplu şekilde paranızı kullanabilirsiniz. Acil gelişen ihtiyaçlar için dilediğiniz an paranızı toplu olarak sistemden çekerek birikimlerinizi en zor zamanlarınızda kullanabilirsiniz.
Sağlık harcamalarının da yoğunlaştığı emeklilik dönemini rahat geçirmek ve belirli bir yaştan sonra çalışmak zorunda kalmamak için bireysel emeklilik sistemini alternatif yatırım aracı olarak değerlendirebilirsiniz. Her ay ödediğiniz primleri biriktirmenin yanında ilave devlet katkısından yararlanarak birikimlerinizi katlayabilir; birikimlerinizi yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde tatmin edici bir ek gelir kazanabilirsiniz.
Kazançlarınızı öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Ne Kadar?
Zorunlu BES için devlet katkısı tutarıyüzde 25’tir. Sistemde kalmaya devam ettiğiniz taktirde her ödediğiniz katkı payı tutarının yüzde 25’i tutarında devlet katkısından yararlanabilirsiniz. Ayrıca bir defaya mahsus sistemde kalmanız halinde 1.000 TL tutarında ek katkı kazanarak birikimlerinizi artırabilirsiniz.
Yukarıda sıralanan devlet katkılarının yanında son olarak sistemde 10 yıl kalmanız ve emeklilik hakkınızı maaş olarak almanız halinde yararlanabileceğiniz bir devlet katkısı daha bulunmaktadır. İlgili şartları yerine getirerek zorunlu bireysel emeklilik sisteminden emekli olduğunuzda, birikim tutarınızın yüzde 5’i oranında devletten katkı kazanabilirsiniz.
Avantajlarını öğrenmek için: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) Kesintisi Ne Kadar?
Zorunlu BES kesintisi prime esas kazanç tutarının yüzde 3’üdür. Çalışanın maaşından otomatik olarak kesilen katkı payı miktarı istenildiği takdirde yüzde 3’den daha yüksek seviyeye çıkartılabilir.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkabilir Miyim?
Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkış hakkı bulunmaktadır. Bireysel emeklilik sisteminde zorunluluk ibaresi sadece katılım ile ilgilidir. Sistemden çıkış yapılmak istendiğinde katılım tarihinden itibaren 2 ay içerisinde cayma hakkınızı kullanmanız gereklidir. Cayma hakkınızı kullandığınızda 20 iş günü içerisinde katılım tutarları ve varsa elde edilen getiriler hesabınıza yatırılır. 2 ay içerisinde cayma hakkınızı kullandığınızda devlet katkısından yararlanamazsınız.
Sistemden cayma hakkınızı kullanmanız sonrasında yeniden zorunlu bireysel emeklilik sistemine dâhil olabilirsiniz. Sisteme dâhil olmanın ardından yeniden yüzde 25 devlet katkısından yararlanabilirsiniz. Cayma hakkınızı kullanmanız sonrasında sadece tek seferlik verilen 1.000 TL devlet katkısından yararlanamazsınız.
Emeklilik durumları için: Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur? içeriğinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emekliliğe Ara Verilebilir Miyim?
Zorunlu bireysel emekliliğe ara vermek istediğinizde maksimum 3 ay süre ile katkı payı ödemesine ara verebilirsiniz. 3 aylık ara vermeniz sonrasında yeniden bir 3 aylık ara talep etmeniz halinde talebinizi yenilemeniz gereklidir.
İş Değişikliği Sonrası Geçmiş Zorunlu BES Kesintileri Yanar Mı?
İş değişikliği ardından geçmiş işyeri BES kesintilerinin yanması diye bir durum söz konusu değildir.
Geçmiş işyerinizdeki emeklilik şirketinizdeki birikimleriniz yeni şirketinizin anlaşmalı olduğu emeklilik planına aktarılır. İş değişikliği nedeniyle herhangi bir kazanç kaybı yaşamazsınız.
İş değişikliği öncesinde cayma hakkınızı kullanmanız halinde ise yeni işyeriniz tarafından yeniden otomatik olarak zorunlu BES’e dâhil edilirsiniz. Dilerseniz yeni işyerinizin dâhil ettiği zorunlu bireysel emeklilik sisteminden de 2 ay içerisinde cayma hakkınızı kullanarak çıkabilirsiniz.
Bes şartlarını ve merak ettiğiniz bieçok soruyu: Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısından öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilikte Emeklilik Şirketimi Belirleyebilir Miyim?
Zorunlu BES’te emeklilik şirketinin belirlenmesi katılımcının inisiyatifinde değildir. Emeklilik planının yürütüleceği şirket işyeri tarafından seçilir. Yapılacak seçimde ise tercih edilebilecek şirketlerde Hazine Müsteşarlığının uygun gördüğü şirketler arasından seçim yapılması gereklidir.
Zorunlu BES ile Normal Bireysel Emeklilik Farkları Nelerdir?
Zorunlu BES ile normal bireysel emekliliğin farkları başında tek seferlik olarak zorunlu BES’te verilen 1.000 TL’lik devlet katkısı gelir. İsteğe bağlı yaptırılan bireysel emeklilikte yüzde 25 devlet katkısı bulunmasına karşın 1.000 TL devlet katkısından yararlanılmaz.
İsteğe bağlı BES ise kontrolün kendisinde olmasını isteyen katılımcılarca sıkça tercih edilir. Yüzde 25 devlet katkısından yararlanılarak kazanç kaybı yaşamamanın yanında emeklilik şirketinin çalışanın kendisi tarafından seçilebilmesi bazı avantajlar sunabilir. Bireysel emeklilik şirketlerinin sunduğu kampanyalardan yararlanmak için zorunlu BES değil isteğe bağlı BES yaptırılmalıdır.
Bes fonlarını öğrenmek için: Bes - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Nasıl Dâhil Olabilirim?
Bireysel emeklilik sistemine dâhil olmak oldukça basittir. Öncelikle Sigorta Dünyası üzerinden başvuru formunu doldurmanız gerekir. Yukarıda yer alan başlıklarda zorunlu bireysel emekliliği anlattık. Zorunlu otomatik bireysel emekliliğe katılımınızı işyeriniz gerçekleştirmektedir.
Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden ayrıldığınızda ya da ikinci bir bireysel emeklilik planına sahip olmak istediğinizde ise sisteme katılmak için seçtiğiniz bireysel emeklilik şirketinin planına Sigorta Dünyası aracılığıyla dâhil olabilirsiniz.
Bireysel emeklilik planına sahip onlarca şirketin kampanyalarını ve size sunduğu şartları araştırmak için yoğun mesai harcamak yerine Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden teklif alarak işleri hızlandırabilirsiniz. Alternatif emeklilik planlarına tek bir adresten edinerek karşılaştırma yapabilmenin yanında Sigorta Dünyası’ndan danışmanlık hizmeti alarak en iyi bireysel emeklilik planını seçebilirsiniz.
Şartları ve size sunduğu yan hakları karşılaştırarak seçtiğiniz bireysel emeklilik planına dâhil olmak için Sigorta Dünyası web sitesinden işleminizi kolayca yapabilirsiniz.
Online olarak web sitesi üzerinden ya da Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerinden bireysel emeklilik sistemine dâhil olma isteğinizi ileterek dakikalar içerisinde geleceğiniz için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.