Bireysel emeklilik sistemine kullanıcılar hem isteğe bağlı hem de otomatik BES tarafından katılabilir.
Bireysel emeklilik sistemi (BES) nedir, Bireysel emeklilik sistemi (BES) yaş sınırı nedir, Bireysel emeklilik sistemi (BES) hesaplaması nasıl yapılır? Tüm soruların cevaplarını bu yazımızdan bulabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemini katılan adayların emekliliğe hak kazanabilmesi için sistemde en az 10 yıl kalmaları ve 56 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde tam anlamıyla avantajlı birikim yapmış olacaksınız.
Bireysel emeklilik sistemi kişilerin isteğine bağlı yapılabildiği gibi çalışanların işverenleri tarafından da otomatik olarak katılımları yapılır. Bunu devam ettirmekte kişilerin isteğine bağlıdır. 2020 Zorunlu bireysel emeklilik sistemine dâhil olduğunuz zaman birikim hesabınız maaşınız üzerinden BES kesintisi hesaplanır ve yapılır.
İlgili yazı: Emekliliğe Hazırlanmanın Yolu Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel Emeklilik Nedir? BES Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi SGK tarafından sağlanan sigorta ile hak kazanılan emeklilik ile aynı değildir. Bu tamamen sizin tercih edeceğiniz, geleceğinize yatırım yapmak için başlayacağınız birikim sistemidir. BES bireysel emeklilik sistemi SGK emekliliğine ek olarak gerçekleştirilen tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir.
Bireysel emekliliğin şartları geleceğe dönük yatırımlar BES olarak bilinen bireysel emeklilik sisteminin cazibesini artırarak sistemin tercih edilirliğini artırmıştır.
Bireysel emeklilik sistemi, katılımcıların tasarruflarını ve birikimlerini devlet güvencesi ile artırma şansına sahiptir. Devlet katkısı bireysel emeklilik sisteminde en çok sevilen özelliktir. Devlet güvencesi altında uzman fon yöneticileri tarafından paranız yönetilir. Buna ek olarak devlet, sistemde belirli süre kalan sigortalılara katkı payı ödemesi yapar. Sistemde kaldığınız süre boyunca birikimlerinize ek avantaj alırsınız ve birikimlerinizin katkı payı ile artar.
Başta gelecek kaygısı olmak üzere, kendini garanti altına almak isteyen bireylerin çalıştıkları dönemdeki kazançlarından biriktirerek oluşturduğu bu emeklilik modeli, devlet katkısı ile desteklenir. Durumun böyle olması daha sağlam temelleri olan bir emeklilik döneminin hazırlanmasına katkı sağlamaktadır.
Detaylar için: Bireysel Emeklilik BES Hakkında Bilmedikleriniz
BES Yaş Sınırı - Bireysel Emeklilikte Sisteminde Yaş Sınırı Nedir?
Bireysel emeklilikte sisteminde yaş sınırı 56’dır. 56 yaş, sistemden emekli olabilmek için gereken yaş sınırı sayılır.
BES’ten emekli olabilmek ve devlet katkısının tamamını alabilmek için bu 2 şartın yerine getirilmesi gerekir. 56 yaşını doldurmuş ve bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kalmışsanız tüm haklarınızı elde edersiniz. Fakat bu şartları sağlamadan ayrılmışsanız birikimlerinizden alacağınız bütçe aynı düzeyde olmayacaktır.
** Sistemde 10 yıl kalmamış ve emekli olma hakkı elde edememiş bireyler devlet katkısının %100’ünden faydalanamamaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminin yaş sınırı normal emeklilik yaş sınırının altındadır. Yaş sınırı uygulamasında dahi sistem size bir avantaj sunmaktadır. Bu sistem sayesinde erken emeklilik mümkündür. Çalıştığınız süre boyunca yaşlılık döneminize katkı sağlayacak birikimi bugünden başlatabilirsiniz. Belki şuan birikim hesabına bütçe ayırmak gelirinizde hesaba katmanız gereken bir harcama gibi görünecektir. Fakat bunu ileri dönemde avantajlı bir şekilde alacaksınız.
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olma hakkı kazananlar birikimlerini iki şekilde alabilmektedirler. Bunlar:
- Aylık ödemeler halinde
- Tek seferde toplu olarak.
Bireysel emekliliğe giriş yaş sınırı 18'dir. Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş olan her kişi, bireysel emeklilik sistemine dâhil olabilir ve birikim yapmaya başlayabilir. Aktif olarak 10 yıl süreyle ödenmesi gereken bireysel emeklilik tutarı sebebiyle bireysel emeklilik sürecine şartların imkân verdiği en erken sürede giriş hem daha kazançlı hem de düşük maliyetli bir emeklilik ödemesinin önünü açar.
Bireysel emekliliğe katılmanız için SGK şartı ya da meslek şartı aranmaz. Kısacası geleceğine yön vermek isteyen tüm adaylar için bireysel emeklilik sistemi avantajlıdır.
BES’e giriş yapma konusunda kararsızsanız karşılaştırma detaylarına göz atabilirsiniz: Bireysel Emeklilik Bes Yaptırmanın Artıları Ve Eksileri Neler?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Devlet Katkısı Nedir?
Birikim hesabına bu kadar avantaj sağlayan, “BES devlet katkısı” nedir?
Bireysel emeklilik sistemi devlet katkılı olması sebebiyle adayları birikim yapamaya teşvik eder.
BES Devlet Katkısı: Yatırılan her tutara ek olarak devletin sağlamış olduğu %25’lik katkı payı daha güçlü bir birikim oluşturulmasına olanak sağlayacaktır.
Bireysel Emeklilik sisteminden erken çıkış yapmak mümkündür. Fakat böyle bir durumun gerçekleşmesi sonucunda sisteminde bazı şartlar değişiklik gösterir.
Öncelikle 3 sene içerisinde sistemden ayrılanların devlet katkısından faydalanmaları mümkün olmamakla birlikte sonraki erken çıkışlar için uygulanacak prosedür aşağıda özetlenmektedir:
- Üç ila altı yıl arasında bireysel emeklilik içerisinde yer alınmasına biçilen devlet katkısı değeri ise %15’tir.
- Altı ila on yıl arası bireysel emeklilikte devlet katkısı %35’tir.
- Sistem içerisinde on yıl geçirenlerin devlet katkısı %60'tır.
- Sistemde on yıl geçirilmesi ve 56 yaşının doldurulması durumunda kişi devlet katkı payının tamamından yararlanabilecektir.
Sistemi cazip hale getiren etmenlerden birisi olan devlet katkısından yararlanabilmek için bu şartlar sağlanmalıdır. Dolayısıyla bu şartlar öncelikle olarak bilinmek durumundadır.
** Devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25 olarak belirlenmiştir. 2020 yılı için belirlenmiş bu oran için üst sınır 8.829,00 TL’dir. İşvereniniz tarafından adınıza yapılan katkı payı ödemeleri için devlet katkısı ödenmez.
Kapsamlı bilgi almak isterseniz: Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Ne Kadar?
BES Bireysel Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Sigorta şirketleri tarafından adaylara sunulan Bireysel Emeklilik Sistemi Hesaplama araçlarından elde edilen veriler kesin verileri yansıtmayabilir. Bunun sebebi fonların getiri oranları ve birikim yapılan tutarların değişiklik göstermesidir.
BES’e giriş yapmak isteyen birçok aday öncesinde fonları değerlendirmek ve elde edeceği getirileri hesaplamak istiyor. Bu süreç hakkında tahmini bir hesaplama yapılabilir. Fakat bireysel emeklilik getirisi hesaplama konusunda net veriler elde edilemeyebilir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de BES fonlarının ne kadar getiri sağlayacağının net olarak bilinmemesidir.
Sistem içindeki fonlar çeşitlilik göstermektedir. Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmadan önce adaylar fonları değerlendirir ve kendisine uygun gelen fonu tercih eder. Bireysel emeklilik hesaplaması konusunda emeklilik şirketleri farklı çeşitler sunmaktadır. Sunulan uygulamalarda ise fon getirilerin ortalama değeri alınır ve hesaplama yapılır.
- Bireysel emeklilik sisteminde adaylar birikim yaparak ilerleyen süreçteki standartlarını korumayı ve %25 devlet katkısı sayesinde BES’in kazançlarını değerlendirmeyi amaçlarlar.
- BES’e olan talep her geçen gün daha da artmaktadır. Kullanıcıların düzenli ödemeleri sayesinde değerini kaybetmeyen birikimler günden güne katlanarak artarak tasarruf elde ettirir.
- Adayların yapacağı birikimlere ek olarak devletin sunmuş olduğu katkı payı en avantajlı durumlar arasındadır.
BES hesaplaması için küçük bir örnek:
Devlet tüm bireysel emeklilik katılımcılarına ödedikleri katkı payının %25’i oranında ek katkı sağlamaktadır.
- Her ay 200 TL katkı payı ödeyen bir adaya + 50 TL devlet katkısı verilir = Ayda 250 TL Birikim elde etmiş olur.
Yaşanacak maddi sıkıntıları düşünmeden geleceğinizi güvence altına alın. Hayat standartlarınızı korumak ve güvence altına almak için BES hesaplaması yaparak, geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Öneri yazısı: Bireysel Emeklilik Yaptırmak İçin 7 Mantıklı Adım
En Doğru Bireysel Emeklilik BES Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Bireysel emeklilik sistemine katılmak isteyen adaylar ilk etapta fonları değerlendirir. Bu noktada; risk faktörü bireysel emeklilik fonlarında değerlendirilmesi yapılır. Bu riskler yaş ve hazırlanan plan doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Yatırımcılar, emeklilik döneminde sistemden beklentilerine ulaştıracak en düşük riskli fonlar ile bu süreci tamamlamalıdır.
Risk algısı, katılımcı yaşı ve sistem içerisinde bulunan süre ile de ilişkilidir. Örneğin sistemden emekliliği için 1 yıl kalmış bir katılımcı, yüksek riskli fonları seçerek tüm emeklilik dönemini riske atar. Bu dönemde seçilmesi gerekli fonlar düşük riskli fonlardır.
Yatırım uzmanları tarafından BES katılımcılarına risk kategorisi önerileri verilir.
Aşağıda bireysel emeklilik için yaş grubuna göre seçilmesi önerilen fonların sıralamasına ulaşabilirsiniz:
- 30 yaşa kadar katılımcılar yüksek ve çok yüksek riskli fonlara portföylerinde yer verebilirler.
- 30 yaşından 40 yaşına kadar geçirilecek sürelerde orta ve yüksek riskli fonlara portföyde yer verilebilir.
- 50 yaşa yakın olan katılımcılar için orta risk ve düşük riskli fonlar uygundur.
- 50 yaşın üzerinde, sistemden emekli olması için az zamanı kalan katılımcılara düşük ve çok düşük riskli fonlar uygundur.
Sigorta Dünyası uzmanları en doğru hesabı oluşturabilmeniz için her zaman size destek olabilir. Bunun için en doğru BES hesabı için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.