Otomatik katılım talimatı ile giderek katılımcısının arttığı Bireysel Emeklilik Sistemi ile geleceğiniz için güvence oluşturabilirsiniz.
İşyerlerinin çalışanları için zorunlu tuttuğu BES ile katılımcılar ilave bir işlem yapmadan sisteme giriş yapmaktadırlar. Ama gönüllü olarak BES’e girecek kimselerin başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Bireysel emeklilik sistemini değerlendirebilmeniz için önemli bilgileri sizleri paylaşacağız. BES’e giriş adımlarını öğrenerek kolayca birikim yapabilirsiniz.
Hesaplama adımlarını öğrenmek isteyen adaylar: BES Bireysel Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?Yazısına göz atabilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemini Tanıyalım
Bireysel Emeklilik Sistemi ya da kısa adıyla BES kişinin uzun vadede tasarruf ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiş ve en az 10 yıl süre zarfı boyunca bulunulduğunda yarar sağlayan bir sistemdir. Bu kısmın bilinmesi oldukça önemlidir. Çünkü BES alternatif bir sosyal güvenlik sistemi değildir.
Kişinin mevcut sosyal haklarına ilave getiriler sunan sistemin adıdır. İsminde geçen emeklilik sözcüğünden ötürü belirli bir yaşa geldikten sonra sürekli olarak alınacak bir maaş olarak da sistemi görmemek gerekir.
BES bir yatırım aracıdır ve ne kadar prim ödemişseniz fonları ne kadar doğru yönetmişseniz ilgili süre sonunda size toplu halde ya da aylık olarak ödemesi yapılır. BES konusunda pek çok firma çalışmaktadır. Bu firmalardan rahat bir şekilde sisteme kayıt yaptırabilirsiniz. Hepsi Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından denetlenir. Şirketin olası bir iflası durumunda birikimleriniz zarar görmez ve başka şirkete kaldığı yerden devri yapılır.
Detaylı bilgi almak için: BES Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?Yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
BES’e giriş yapmak için öncelikli olarak iki yol vardır;
- Gönüllü BES başvurusu,
- Zorunlu BES başvurusu
Gönüllü esasına dayanan sistemde, emeklilik şirketleri arasından birisini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz.
Şirket tarafından size sunulacak fonları inceleyebilir, aylık ne kadar prim ödeyeceğinizi hesaplayabilir ve süre sonunda elinizde ortalama ne kadar tutar olacağını bilebilirsiniz. Ama geniş çapta emeklilik şirketinin olması, hangi firmayı seçeceğiniz konusunda kararsızlık yaratabilir. Bu kapsamda farklı şirketlerin sunmuş olduğu imkânları değerlendirmeniz gerekir.
Sistem yaş sınırlarını öğrenmek için:BES- Bireysel Emeklilik Yaş Sınırıiçeriğine göz atabilirsiniz.
Özellikle portföy danışmanlarınızın alanında ne kadar yetkin kimseler olduğuna da bakmanız faydalı olacaktır. Çünkü başlangıç fonundan sonra gelirinizi arttırmak için farklı fon tercihlerinde bulunmanız gerekir. Ancak temel ekonomi bilgisi ile fon tercihlerinde bulunma olasılığınız düşüktür.
Fonların değeri mevcut ekonomik şartlara, ekonomik öngörülere ve borsa durumlarına dayandırılır. Bu alanları layıkıyla takip edemezsiniz BES sonucunda sandığınızdan daha düşük tutarlarda ödeme alabilirsiniz. Bundan ötürü emeklilik firmasını seçerken dikkatli olmanız sizin yararınıza olacaktır. Size uygun olan firmayı bulduktan sonra imzalayacağınız sözleşme ve ödeme planı kapsamında bireysel emekliliğiniz başlamış olur.
Eğer zorunlu BES’e dâhilseniz yani bir işyerinde çalışan olarak sisteme kayıt yapılmışsanız emekliliğinizin yapıldığı firmayı mutlaka bilmelisiniz. Eğer firmanın sunduğu teklifler ve fonlar sizin yararınıza değilse, mevcut birikimlerinizde herhangi bir kayıp yaşamadan başka bir firmaya geçiş yapabilirsiniz.
Zorunlu BES işlemlerinde kayıt için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çalıştığınız firma sizi doğrudan bu sisteme dâhil etmektedir.
BES fonları hakkında bilgi almak için: BES - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Otomatik Katılımda Giriş İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik, işyerlerinde sigortalı çalışan kişiler için zorunlu kılınmıştır. Bundaki amaç çalışanın sosyal güvencelerinin artmasını sağlamak, uzun vadede tasarruf yapmasını içermek ve ekonomiye uzun vadeli canlılık katılmasıdır.
Çalışan sisteme dâhil edilmesinden sonra dilerse iş yerinden ayrılır ve kendi maaşından yapılmış kesintileri geri alabilir.
İşyerleri genelde maaş ödemelerini yaptıkları bankaya bağlı olan emeklilik şirketi ya da kolundan bireysel emeklilik işlemlerini yapmaktadırlar.
Otomatik katılım sistemi diye adlandırılan bu yöntem ile;
· 45 yaşını aşmamış, SSK ve Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışanların,
· Yeni işe başlayanların
Bireysel emeklilik sistemine katılımları sağlanır. İşveren bu konuda bazı yükümlülükler taşır; çalışanları için en uygun bireysel emeklilik şirketini seçer, sisteme dâhil olma kriterlerini taşıyan çalışanları belirler, her çalışan için ödenecek katkı payı ve fon tercihini belirler, katkı payı ödeme gününde BES şirketine tarafınca aktarılır.
Kazanç durumlarını öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Otomatik katılım ile sistemin belirli avantajları bulunmaktadır. Bunlar;
- Çalışanın sisteme girişi ile takip eden ikinci ayın sonunda bir defa olmak üzere 1.000 TL devlet katısı sunulur.
- Yatırılan her katkı payının % 25 oranındaki tutarı devlet tarafından karşılanır – buradaki yüzde yirmi beş devlet desteğinin hangi koşullarda geçerli olduğu iyi bilinmelidir. Sistemden ilk üç yıl içinde çıkanlara devlet desteği verilmez. Devlet desteği ayrıca 56 yaş sonunda tamamı dâhil edilerek hesaplanır.
- Çalışanın emeklilik hakkı en az 10 yıl sistemde kalması halinde birikimine yüzde 5 karşılığında ek devlet katkısı sağlanır.
- Katkı payları üzerinden gider kesintisi alınmaz.
- Giriş aidatı talep edilmez.
- Cayma ya da ara verme imkânı bulunur – Ara verildiğinde emeklilik firmasına ne kadar süre ile ara verildiğinin bildirilmesi, en fazla dört ay olmak koşulu ile ara verilen ayların ödenmesini kapsayan bir teklif ile hesaplanması gerekmektedir.
- Ayrıca otomatik katılım işlemlerinde işyerleri için çalışanların hesaplarının açılması, katkı paylarının düzenli ödenmesi, emeklilik hakkındaki durumları vb. konuları içeren bordro entegrasyonu da sunulmaktadır. Bu uygulama ile sisteme girişte toplu hesap açılışı, yeni işe girişlerde hesap açılışı, katkı payı aktarımı ve tahsilat sözleşmesi işlemleri yapılmaktadır.
Devlet avantajlarını öğrenmek için: BES Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazısına göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Nasıl Olur?
BES’e kendi kararınız ya da çalıştığınız yer tarafından dâhil edildiğinizde unutmamanız gereken nokta bu sistemin uzun vadede bir yatırım aracı olmasıdır. Kısa vadeli sürelerde kâr elde etmek yerine zarar dahi edebilirsiniz.
Giriş esnasında ne kadar süre bu sistemde kalacağınızı iyi belirlemelisiniz. Sistem kapsamındaki devlet payları da ancak bu sürelere göre verilmektedir.
- BES firmalarının çokça söylediği yüzde 25 devlet desteği, ancak 56 yaşından sonra tamamını alacağınız şekilde hesaplanır.
- İlk üç yıl içerisinde sistemden çıkarsanız birikiminize devlet desteği verilmez.
- Sonraki takip eden yıllarda da kademeli olarak bu destek yüzdesi artış gösterir. Bundan ötürü giriş yaparken bu durumun bilinmesi yararlıdır.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra çıkmak isterseniz yine emeklilik firmaları bir kayıp yaşamayacağınızı belirtmektedir. Ancak özellikle kısa süreli bu sistem içerisinde bulunduysanız kaybınız olacaktır.
- Şöyle ki, giriş ve çıkış harcı temin edilmektedir. Bundan ötürü yatırdığınız primler özellikle düşükse size ödenen tutar harç ve masrafların düşülmesinden sonraki tutar olacaktır. Otomatik katılım çıkışlarında da yine bu masraf kesintisi yapılmaktadır.
Detaylı bilgi almak için: BES - Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? Yazısını okuyabilirsiniz.
BES’e Gönüllü ve Zorunlu Girişlerde Dikkat Edilecekler Nelerdir?
BES’e adım atmadan önce düşünmeniz gereken yatırımınızın sonucunu ne kadar süre içerisinde görmek isteğinizdir. Eğer bu süre kısaysa –takriben on yılın altındaysa- karşılaşacağınız tablo pek iç açıcı olmayabilir. Çünkü BES firmaları bütün avantajları sunmalarına rağmen bunların bütün süreci kapsadığından pek bahsetmeyebilirler.
Örneğin devlet desteğinin tamamen alınması 56 yaş sonrasında gündeme gelmektedir. Bu yaştan önceki çıkışlarda oran düşmekte, daha da kısa çıkışlarda ise devlet desteği kesilmektedir. Aynı zamanda yönetim giderleri altında da ana birikiminizden kesintiler de yaşayabilirsiniz. Fakat uzun vadede ise süreci doğru yönetirseniz hatırı sayılır tutarlar elinize geçebilir.
Tüm bunlarla beraber bireysel emeklilik sistemine dâhil olmak istiyorsanız emeklilik firmalarına başvuruda bulunabilir ve size özel olarak hazırlanacak sözleşme kapsamında sistemi hemen başlatabilirsiniz. İşyerinde çalışıyor iseniz katılımınız otomatik olarak gerçekleştirileceği için herhangi bir ek eylemde bulunmanıza gerek yoktur.
Sorgulama detaylarını merak eden adaylar: BES Bireysel Emeklilik Sorgulama Adımları Nelerdir?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
BES Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında merak ettiğiniz diğer sorularınızı Sigorta Dünyası uzmanlarına sorarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Sisteme giriş yapmayı düşünen adaylar sigorta uzmanlarımız ile görüşme sağlayarak bireysel emeklilik fonlarını karşılaştırabilir.