Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak son dönemlerde adaylar tarafından en fazla dikkat çeken konular arasındadır. Adaylar geleceklerini ve yaşamını güvence altına almak için çok küçük miktarlar ayırarak tasarruf yapmak istiyorlar.
Aktif çalışan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunmasının amaçlandığı BES, aynı zamanda uzun vadeli finansal kaynak yaratmakta ve istihdamın arttırılmasında rol oynuyor.
BES sistemine talep bu kadar fazlayken adaylar ayırdıkları bütçeyi takip etmek istiyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda sorgulama işlemlerini öğrenebilir ve birikimlerinizi kolayca takip edebilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için: Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazısını okuyabilirsiniz.
BES Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sorgulama basamakları iki aşamadan oluşur.
- İlk aşamada bireysel emeklilik sistemi poliçe bilgilerinizi ve ödediğiniz prim tutarları ile devlet katkısı miktarlarını öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet ile birlikte poliçesine sahip olduğunuz sigorta şirketinin web sitesi ve çağrı merkezini kullanabilirsiniz. Seçilecek herhangi bir sorgulama kanalı aracılığı ile isteğe bağlı bireysel emeklilik sistemi planınızla birlikte, zorunlu (otomatik) BES bilgilerinize ulaşmak için ilgili yöntemleri kullanabilirsiniz.
- İkinci olarak bireysel emeklilik sistemindeki birikimlerinizi değerlendirmek üzere seçmiş olduğunuz fonların getirisini sorgulayabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz fonun günlük, haftalık, aylık veya farklı periyotlardaki performansını inceleyebilir, gerekli anlarda fon değişimi yapmak için getiri karşılaştırması yapabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde her iki sebeple yapacağınız sorgulama işlemlerinin adımları, yazımızda detaylıca sizlere sunulmaktadır. Yazımızda yer alan yöntemleri kullanarak bireysel emeklilik prim, devlet katkısı ve getiri bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sorgulaması yapmanız ve işlemlerinizi takip etmeniz oldukça önemlidir. Zorunlu bireysel emeklilik sitemine kaydınızı devam ettiriyorsanız şirketlerin sistemlerinden ve bankaların mobil uygulamalarından da birikimlerinizi de kolayca takip edebilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik durumları hakkında: Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamı Nedir? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
BES’i Nasıl Takip Edebilirim?
BES takibi yapmak isteyen katılımcılar için mevcut 3 yöntem sizlerle yazımızda paylaşılmıştır.
Mevcut herhangi bir yöntemi tercih ederek farklı işlem basamaklarını tamamlamanız sonrası BES ile ilgili takip etmek istediğiniz verilere ulaşabilirsiniz. BES takibi için yararlanabileceğiniz yöntemler yazımızın devamında paylaşılmaktadır.
Yöntem 1: E-Devlet Bireysel Emeklilik Sorgulama
E-Devlet’ten bireysel emeklilik sorgulama işlemi için iki farklı sayfa hizmet vermektedir. İlk sayfada bireysel emeklilik sistemine ödenen primler ve devlet katkısı bilgilerine ulaşılır. İlgili hizmet için “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” sayfasını kullanmanız gereklidir.
İkinci hizmet ise fon takibi ve bakiye sorgulama işlemlerinde kullanılır. Bu işlemler için e-Devlet üzerinden “Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri” sayfasını kullanabilirsiniz.
BES'te katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla e-Devlet'te e-Hizmetler bölümündeki Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde "Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama" sekmesini de kullanabilirsiniz.
İlgili sayfada bulunan Bakiye Raporu ve Hareket Raporu bilgilerine ulaşılabilir.
BES fonları hakkında bilgi almak için:Bes - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Yöntem 2: Sigorta Şirketi Web Sitesi Üzerinden Bireysel Emeklilik Sorgulama
- Sigorta şirketi web sitesinden bireysel emeklilik sorgulama işlemleri için poliçesine sahip olduğunuz sigorta şirketinin web sitesini kullanmanız gereklidir.
- İlgili web sitesinde yer alan online hizmetler menülerinde yer alan sorgulama hizmetinden yararlanabilmek için, sigorta şirketinizin online işlemler hizmetine üyeliğinizin bulunması yeterlidir.
- Üyelik işlemi online olarak web sitesinden ya da şirket çağrı merkezi üzerinden yapılabilir.
- Sisteme gerçekleştirdiğiniz üyelik ardından online ortam üzerinden bireysel emeklilik prim, devlet katkısı ve fon getirisi bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.
- Takibinizde olan diğer fonların getirilerini kontrol edebilir, fon değişikliği talebinizi online ortam üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Emeklilik durumlarını öğrenmek için: Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Yöntem 3: Sigorta Şirketi Çağrı Merkezinden Bireysel Emeklilik Sorgulama
- Sigorta şirketi çağrı merkezinden bireysel emeklilik sorgulama işlemi pratik olarak tercih edilebilecek BES sorgulama yöntemidir.
- Poliçesine sahip olduğunu sigorta şirketi çağrı merkezi numarasını kullanarak, sorgulama işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz.
- Poliçesine sahip olduğunuz sigorta şirketinin çağrı merkezine ulaştığınızda, poliçe numarası ya da TC kimlik numarası bilginize ihtiyaç duyulacaktır.
- İlgili bilgileri çağrı merkezi personeli ile paylaşarak bireysel emeklilik birikimlerinizi, devlet katkısı tutarlarını ve tercih ettiğiniz fonların getirisi hakkında çağrı merkezi personelinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Çağrı merkezi üzerinden yaptığınız sorgulama sırasında fon alış – satış işlemleri için emir verebilirsiniz.
- Fonların getirilerini dilerseniz TEFAŞ üzerinden, dilerseniz sigorta şirketinizden mail yoluyla bilgi alarak en iyi kazancı sunan bireysel emeklilik sistemi fonunu tercih ederek birikimlerinizi daha yüksek kazanç elde edecek şekilde değerlendirebilirsiniz.
Devlet katkısı detaylarını merak eden adaylar: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazısından bilgi alabilirler.
Bireysel Emeklilik Giriş İşlemi Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilikte giriş işlemi gelecek kaygısı yaşamadan rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyen isteklileri, arzu ettikleri güvenli geleceğe taşıyacak işlem sıralaması ardından gerçekleşir.
Bireysel emeklilik sistemi ile emeklilik döneminde tatmin edici bir ek gelir kazanmak isteyen herkes, seçeceği sigorta şirketi üzerinden sisteme giriş işlemi için gerekli adımlara atabilir.
Hakedişleri öğrenmek için:Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
1) Bireysel Emeklilik Girişinde Sigorta Şirketi Seçimi
Bireysel emeklilik girişi için sigorta şirketinin seçilmesi, profesyonel bir yatırım desteği elde etmek adına titiz bir şekilde yapılacak değerlendirme ile gerçekleştirilmelidir.
Bireysel emeklilik primlerinin değerlendirilmesinde sigortalı inisiyatif alabildiği gibi seçmiş olduğu sigorta şirketinin profesyonel fon yöneticilerine birikimlerini emanet edebilir.
** Bu noktada fon yöneticilerinin deneyimi ve para yönetimi becerisi, geleceği etkileyecek bir karar verilirken dikkat edilmesi gereken en kritik noktadır.
Sigorta seçiminde tek başınıza ulaşamayacağınız pek çok farklı değişken veriye ihtiyaç duyabilirsiniz. Sigorta şirketleri fon performansları ve sunmuş oldukları yatırım yapılabilir fon alternatifleri, sistemden maksimum kazanç elde edilmesi için önemlidir. Bu nedenle şirket seçiminde tarafsız ve profesyonel bir destek alınarak BES için sigorta şirketinin seçilmesi gereklidir.
Sigorta Dünyası, BES için şirket seçiminde aradığınız tarafsız ve profesyonel hizmeti sunar. Fon getirisi ve müşterilerine sağladığı fon çeşitliliği ile en iyi BES sözleşmelerini sunan NN Hayat Emeklilik ve Allianz Emeklilik şirketlerinin avantajlı BES planlarına Sigorta Dünyası üzerinden ulaşabilirsiniz.
www.sigortadunyasi.com adresi üzerinden ya da çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak BES için sigorta şirketlerinin ürünleri hakkında detaylı bilgi alabilir, en avantajlı BES planına giriş işlemini Sigorta Dünyası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
BES – Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sigorta uzmanlarımıza sorarak destek alabilirsiniz.
Önemli soruları okumak için:Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve SorularıYazısından bilgi alabilirsiniz.
2) Bireysel Emeklilik Girişinde Sözleşme İmzalanması
Bireysel emeklilik girişinde sözleşme imzalanması sisteme giriş için atılması gerekli olan son adımdır.
18 yaşını dolduran istekliler, seçtikleri sigorta şirketinin avantajlı BES planlarına dâhil olmak için geçerli bir BES sözleşmesi imzalamaları ardından rahat bir emeklilik için en önemli adımı atabilirler.
İmzalanan sözleşmede bireysel emeklilik sisteminin şartları, başlangıç tarihi, ödenecek primler ve tarafınıza yapılacak ödemeler ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alır.
Sözleşmeyi imzalayarak sisteme giriş yapmadan önce sözleşmeyi detaylıca okumalı, yükümlülük ve haklarınız konusunda detaylı bilgi almanız tavsiye edilir.
3) Bireysel Emeklilik Girişi Sonrası Prim Ödemesi
Bireysel emeklilik girişi ardındanprim ödemesi, giriş yapılarak sahip olunan emeklilik planına bağlı kalarak sistemde devamınızı sağlamanız için gereklidir.
Prim ödemesini sözleşmede belirtilen sürelerde yapmamanız halinde, sözleşmeni iptal edilir. Bu nedenle prim ödemesini aksatmadan emeklilik planınıza sadık kalmanız gereklidir.
Yaş sınırları hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Bes- Bireysel Emeklilik Yaş Sınırıyazısına göz atabilirler.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Bakiye Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilikte bakiyenin sorgulanması işlemi sigorta şirketlerinin web sitesi ve çağrı merkezi üzerinden yapılabilir.
Dâhil olunan emeklilik planında yatırılan prim tutarları, hak kazanılan devlet katkıları ve nemalanan birikimlerin ayrıntılarının öğrenilmesi için yararlanılan bakiye sorgulama hizmeti, plan doğrultusunda birikimlerinizi doğru yönlendirebilme açısından faydalanılması gerekli bir hizmettir.
- BES planı içerisinde yer alan fonlar arasında yılda 6 kez değişiklik yapma hakkınız bulunur. BES ile sağlanan bu esneklik, getirisinden memnun kalınmayan ya da dönemsel olarak fırsat sunan yatırım enstrümanlara geçiş için katılımcıya avantaj sunar.
- Katılımcı fonlar arasında geçiş yaparak birikimlerini en yüksek kazanç elde edecek şekilde değerlendirebilir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için bakiye takibinin düzenli olarak yapılması gereklidir.
- Güvenli bir geleceğe sahip olmak için adım attığınız BES dünyasında, birikimlerinizi ve yatırımlarınızı düzenli aralıklarla kontrol etmek, arzu ettiğiniz emeklilik gelirine sahip olmanız için gereklidir.
- Fonlarınızı yönetme yetkisini sigorta şirketi profesyonellerine bırakmış olsanız bile, düzenli olarak birikimlerinizin kazandığı primi takip etmeli ve portföyünüzde yer almayan fonların getirilerini takip etmelisiniz.
Bireysel emeklilik sistemi içerisinde mevcut fon getirileri hakkında uzman ve tarafsız bir danışmana ihtiyaç duyduğunuzda, günün her saati çağrı merkezimizi kullanarak ücretsiz destek alabilirsiniz.
Dilerseniz sorgulama işlemlerinde çağrı merkezimizden destek alabilir, bireysel emeklilik fonları ve mevcut fonunuzun karşılaştırılması için yorum alabilirsiniz. Profesyonel destek alarak sistemden daha fazla getiri elde etmek, rahat bir emeklilik dönemi geçirmek için çağrı merkezimize 0850 611 08 50 – 0216 880 07 24 numaralarından ulaşabilirsiniz.