Bireysel emeklilikte yaş sınırı 45’tir. 45 yaş ile 18 yaş aralığında olan istekliler bireysel emeklilik sisteme katılabilirler. Sisteme katılmanın ardından gerçekleştirilecek en az 10 yıllık prim ödemesi ardından 56 yaşında bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanılmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi (BES) yaş sınırı için belirleyici olan BES emeklilik şartlarıdır. BES emeklilik için en az 10 yıllık prim ödemesi ve 56 yaş sınırını getirmektedir. Bu nedenle zorunlu bireysel emeklilikte üst sınır 45 yaş olarak belirlenmiştir. İsteğe bağlı bireysel emeklilik sisteminde ise üst yaş sınırı yoktur.
BES için alt sınır ise 18 yaş olarak belirlenirken, bazı sigorta şirketlerinin 18 yaş altı için mevcut bireysel emeklilik sistemine dâhil edilme planları ile ilgili düzenleme talebi bulunmaktadır. İlgili planlar eşliğinde sisteme erken giriş yapılarak daha yüksek birikim elde etmek isteyen bilinçli gençler sigorta şirketleri tarafından hedeflenmektedir.
Bu yazımızda bireysel emeklilik sisteminde yaş sınırı uygulaması, zorunlu BES kapsamı ve bireysel emeklilik sisteminden kaç yılda emekli olunabileceği ile ilgili detaylı bilgiler bulabilecek; bireysel emeklilik sistemine neden erken katılmak gerektiği sorusuna yanıt bulabileceksiniz. Bireysel emeklilik sistemine katılımın avantajları ile ilgili detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası web sitesi ve çağrı merkezine müracaat edebilirsiniz.
Sigorta kapsamı hakkında detaylı bilgiyi: Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamı yazısından öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor?
Zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamı 18 ile 45 yaş aralığında olan çalışanlardır. 2017 yılında hayata girmesi ile birlikte işyeri çalışan sayısına göre 18 ile 45 yaş aralığında bulunan çalışanların zorunlu bireysel emeklilik sistemine girişleri otomatik olarak sağlanmıştır.
Sistem hakkında detaylı bilgi almak için: Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? yazısını okuyabilirsiniz.
Kapsam içerisinde bulunan çalışanların kademeli olarak sisteme giriş sağlanırken cayma hakkını kullanan çalışanlar da yer almaktadır. 2 aylık cayma hakkının kullanılması ardından zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamında bulunan çalışanlardan büyük bölümü sistemden çıkmayı tercih ederek ödedikleri prim ve prim kazançlarını iade almayı tercih etmişlerdir.
Avusturya modeli üzerinde yapılması planlanan düzenleme ile sistemden çıkış ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması beklenirken, BES kapsamını ilgilendirecek yasal bir düzenleme de beklenmektedir. Yapılacak düzenlemede zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamını genişletecek yasal düzenlemeler yapılması beklenmektedir. 45 yaş üzeri için herhangi bir yasal düzenleme beklenmezken, 18 yaş altında olan isteklilerin sisteme alınması için yapılacak bir düzenleme ile zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamı değişebilecektir.
Şartlar ve merak ettikleriniz için: Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Yaş Sınırı Tablosu
Bireysel emeklilikte yaş sınırı tablosu sisteme giriş için minimum ve maksimum yaş şartlarını gösterir.
Yukarıda paylaştığımız şekilde sisteme giriş yapmak için:
- En az 18 yaşı doldurmuş olmak,
- Zorunlu otomatik bireysel emeklilik için 45 yaşı aşmamış olmak
Şartları aranmaktadır.
Bireysel Emeklilik 45 Yaş Üstü
Zorunlu BES'te 45 yaş üstü için bireysel emeklilik yapılamamaktadır. Bireysel emeklilik için üst yaş sınırı 45’tir. İsteğe bağlı ya da zorunlu bireysel emeklilikte 45 yaş üstü için sisteme katılım gerçekleştirilmemektedir.
45 yaş üstü için zorunlu bireysel emeklilik sisteminde tek bir istisna bulunur. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine 27.12.2018 tarihi öncesinde dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaş tespiti yapılırken 1.1.2017 tarihi baz alınır. Böylece yaklaşık 2 yıllık bir zaman kazanılmış olur.
18 Yaşından Küçüklere Bireysel Emeklilik
Bireysel emeklilikte 18 yaşından küçükler için henüz yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Bireysel emeklilik sistemine giriş için en az 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranmaktadır. Sigorta şirketleri de bireysel emeklilik sistemi için genç emeklilik planlarını 18 – 25 yaş aralığında bulunan gençlere göre hazırlayarak erken yaşta sisteme dâhil olmak isteyen isteklilere tasarruf bilincini aşılamayı amaçlamaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili yapılması planlanan düzenlemeler eşliğinde sigorta şirketleri başta olmak üzere pek çok istekli de 18 yaş altı için bireysel emeklilik sistemine katılım hakkı tanınması yönünde düzenleme beklemektedir. İlgili yasal düzenlemeler beklentiler dâhilinde geçilirse bireysel emeklilik sistemine katılım için alt yaş sınırı değişecektir.
Doğru fon tercihi için: Bes - Bireysel Emeklilik Fonları Nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Kaç Yaşında Emekli Olunur?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olma yaşı 56’dır. Sistemde en az 10 yıl prim ödemesi gerçekleştirecek olan herkes 56 yaşını doldurması ardından bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanabilecektir.
Bireysel emeklilikte 56 yaşında emekli olma hakkı zorunlu ve isteğe bağlı bireysel emeklilik sistemlerinin her ikisi için geçerlidir. En az 10 yıl prim ödemesi yapılma şartı sağlanması ardından her iki bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanılabilmektedir.
Detaylı bilgi almak için: Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur? yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Erken Dâhil Olmanın Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemine erken dâhil olmanın avantajları rahat bir emeklilik dönemi geçirme şansını katılımcıya sunar. Tasarruf kültürüne erken yaşta başlanması için büyük fırsat sunan bireysel emeklilik sisteminde tasarruflara devlet katkısı eklenerek birikimlerin artırılması yanında, birikimler farklı risk grubunda sermaye piyasası araçlarında değerlendirilir. Sistemde kalınan süre sonrasında bileşik getiriden daha fazla yararlanma şansı elde edilerek emeklilik hakkı kazanıldığında daha fazla gelir elde etme şansı yakalanır.
Devlet katkısı için: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemine erken yaşta dâhil olarak bileşik getiriden daha fazla yararlanabilme şansı için verilecek en güzel örnek kartopudur. Basit bir kartopu sürüklenmeye başladığında ne kadar süre boyunca kar üzerinde sürüklenirse, kartopu aynı oranda büyük olur. Bireysel emeklilik sistemine erken yaşta girişi de kartopu örneğine benzetebiliriz.
Dünya’nın sekizinci harikası olarak adlandırılan bileşik getiriden erken yaşlarda yararlanabilmek için bireysel emeklilik sistemine dâhil olarak emeklilik döneminizde hayal edemeyeceğiniz kazançlar elde edebilirsiniz. Birikimlerinizi profesyonel fon yöneticilerine emanet edebilir, kısa sürede yüksek kazançlar elde ederek birikimlerinizin çığ gibi büyüdüğüne şahit olabilirsiniz.
Bireysel Emeklilikte Emeklilik Hakkı Sonrası Birikimler Nasıl Alınır?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olunması sonrasında birikimleri alma yolları iki şekilde gerçekleşir:
- Toplu şekilde tüm birikimleri sistemden çekmek
- Aylık maaş halinde birikimleri kullanmak
Her iki tercihi kullanarak sistemden emekli olunması ardından birikimleri kullanmak için en az 10 yıl boyunca prim ödemesinin yapılması ve 56 yaşının doldurulmuş olması gereklidir. Aksi takdirde emeklilik hakkı elde edilmeyerek devlet katkısının tamamından yararlanmak mümkün olmayacaktır.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan da birikimleri alma yolları bulunmaktadır. İlgili yöntemler tercih edildiğinde sistemden çıkış sonrası devlet katkısından kesintiler yapılmaktadır. Emeklilik hakkı elde edilmeden bireysel emeklilik sisteminden nasıl çıkılacağı ve sistemden çıkış yapılması halinde uygulanacak kesinti oranları hakkında bilgiye bir alt başlığımızda bulabilirsiniz.
Birikim detaylarını: Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? yazısından öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olmadan Birikimler Alınabilir Mi?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan birikimleri almak için bir tanesinde farklı oranlarda kesinti uygulanan toplamda 3 adet yöntem bulunur:
- Cayma hakkını kullanmak
- Ölüm ya da sakatlık sebebiyle sistemden ayrılmak
- Geçerli bir sebep bırakarak sistemden ayrılmak
Son iki yöntemde BES katılımcısının birikimlerinden sadece %5 oranında kesinti yapılırken, sebep gösterilmeden cayma hakkının kullanılması halinde farklı kesinti uygulamaları yapılmaktadır.
Sistemden ilk 2 ay içerisinde çıkmanız halinde devlet katkısının tamamı kesilirken aşağıda çıkmanız için izin verilen sürelerde bireysel emeklilik sisteminden (BES) çıkış yapmanız halinde uygulanacak kesintiler sıralanmaktadır:
- 10 yılı doldurmadan çıkılması halinde devlet desteğinin %15’i kesilir.
- 10 yılın doldurulmasına karşın emeklilik hakkının elde edilmemesi halinde %20’i oranında kesinti uygulanır.
Bireysel emeklilik sistemine kayıt olarak birikimlerinizi yapabilir ve güvencenizi başlatabilirsiniz.