Zorunlu trafik sigortası, en çok merak edilen ve satın alınan sigorta ürünlerinin başında gelmektedir. Trafiğe çıkacak tüm araçların yaptırması gereken trafik sigortası; kaza durumlarında meydana gelen hasarlara karşı güvence sağlamaktadır. Yaptırılmadığı durumlarda araç sahibi hakkında cezai işlem yapılmasına neden olan bu sigorta ürünü hakkında takip ve yenileme işlemleri de düzenli olarak yapılmalıdır.
Hazırladığımız bu içerik; zorunlu trafik sigortası hakkında merak edilen hemen hemen tüm konu başlıklarını açıklamaktadır.
Trafik Sigortası Zorunlu Mudur?
Trafik sigortasına dair en çok merak edilen soru zorunlu olup olmadığıdır. Trafik sigortası trafiğe çıkması planlanan tüm motorlu taşıtlar için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta ürünüdür.
Zorunlu trafik sigortası; araçların trafikte karışacakları kazaların sonucunda, karşı tarafta oluşan maddi hasarlara karşı teminat sağlayan bir araç sigortasıdır. Sigorta poliçesi 1 yıl boyunca geçerlidir ve süre tamamlanmadan önce, hiç vakit kaybetmeden yenilenmelidir. Trafik poliçesi yenilemesi yapmak için sigorta süresinin dolmasını beklemeye gerek yoktur. Sigortalı istediği zaman poliçesini yenileyebilir; ancak yeni poliçe, eskisi bittikten sonra devreye girer.
Trafik sigortasının önemini Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?Yazımızda keşfedebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası
Türkiye sınırları içinde kayıtlı olan tüm araçların trafik sigortası poliçesi bulunmak zorundadır. Herhangi bir nedenden dolayı araçların sigortasız olduğu keşfedildiğinde; araç sahipleri hakkında cezai işlem uygulanmaktadır.
- Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçların sahipleri, para ya da trafikten men cezası ile cezalandırılırlar. Trafik poliçesi olmayan ya da zamanı geçmiş araçlar için para cezası, mutlaka kesilecektir. Kesilen ceza tutarı, 2020 yılı verilerine göre 132 TL olarak belirlenmiştir. Araç sahibi, para cezasını 15 gün içinde ödemek zorundadır. Bunun yanında, ceza peşin olarak ödenirse farklı indirim seçenekleri de uygulanmaktadır.
- Trafikten men cezasında ise araç sahibi sigortası olmadığında ya da yenilenmediğinde, herhangi bir nedenle polis çevirmesine yakalanırsa uygulanabilmektedir. Sigorta poliçesinin olmadığı ya da güncel olmadığı fark edildiğinde, ilgili araç trafikten men edilir ve araç, yetkili bir otoparka çekilir. Araç sahibi, aracı geri alabilmek için gerekli işlemleri tamamlamalı, poliçe yaptırmalı ve ceza tutarlarını ödemelidir.
- Trafik sigortasının yaptırılmamasının yanında poliçelerin düzenli olarak yenilenmemesi de cezai işlem uygulanmasına neden olmaktadır. Trafik poliçelerinin güncelliğini kaybetmemesi, hattatrafik sigortası bitmeden yenileme yapılması önerilmektedir. Poliçe yenileme dönemi geçirildiğinde ya da düzenli olarak yenileme yapılmadığında, araç sahipleri ceza almaktadır.
Trafik sigortası yaptırılmadığında yaşanacak durumlara dair detaylara Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Trafik sigortası, sıklıkla kasko sigortası ile karıştırılan bir üründür. Ancak kasko sigortası, sigortalı araç için teminat sağlayan ve daha geniş kapsamlı bir sigortadır. Trafik sigortası ise sadece sigortalı aracın zarar verdiği araçta oluşan maddi hasarları karşılamaktadır.
Zorunlu trafik sigortası genel şartlar kapsamında belirlenen teminat durumları şu şekildedir:
- Kaza sonucu meydana gelen maddi hasarlar.
- Kaza sonucu alınması gereken sağlık hizmetleri.
- Kaza sonucu vefat ya da yaralanma durumlarından sonra ortaya çıkan masraflar.
Sigorta poliçesinde yer alan teminat seçenekleri dışında hiçbir durum için sigorta üzerinden teminat oluşturulmaz. Kanunlar çerçevesinde sınırları ve kapsamı belirlenen zorunlu trafik sigortası, muhtemel kaza durumlarına karşı sigortalı aracın neden olduğu hasarları güvence altına alır.
Trafik sigortasının kapsadığı durumlara dair bilgi almak içinTrafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Yazımızı inceleyebilirsiniz
Zorunlu Trafik Sigortası Sigortalı Aracın Hasarlarını Karşılar Mı?
Zorunlu trafik sigortası, sigortalı araçta oluşan hasar durumları için hasar ödemesi yapmaz. Bu sigorta ürünün kapsamı, karşı tarafta oluşan hasarlara karşı teminat sağlamaktadır.
Sigortalı araç sahibinde ya da araçta oluşan hasarlar, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez. Araç sahipleri, kendilerinde ve araçlarında oluşan hasarları güvence altına almak için araç kasko sigortasını tercih etmelidir.
Trafik sigortasının sigortalı aracı koruma şartlarını Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder Mi? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Arasındaki Farklar Neler?
Trafik sigortası ve kasko sigortası, en çok birbirine karıştırılan sigorta ürünlerinden biridir. İki sigorta ürünü de araçların ve trafiğin güvenliği için geliştirmeler yapmakta, güvence sağlamaktadır. Ancak aralarında önemli ve dikkate alınması gereken farklar bulunmaktadır:
- Trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan bir ürünken;kasko sigortası isteğe bağlı yaptırılmaktadır, herhangi bir zorunluluğu yoktur.
- Trafik sigortası yaptırılmazsa araç sahibi hakkında cezai işlem uygulanır. Kasko sigortası yaptırmamanın cezası yoktur.
- Trafik sigortası, sigortalı aracın zarar verdiği diğer araç ya da araçlarda oluşan hasarlara karşı teminat sağlar. Oysa kasko sigortası, sigortalı aracı koruyan ve araçta oluşan hasarları karşılayan bir ürünüdür.
- Trafik sigortası için prim hesaplamasında, tavan fiyat uygulaması üzerinden işlem yapılır. Bu yüzden poliçe fiyatları, her sigorta şirketinde aynıdır ve araçların özelliklerine göre değişim gösterir. Kasko sigortasında ise fiyatlar, sigorta şirketlerine göre değişir ve serbest tarife üzerinden hesaplanır.
- Trafik sigortası fiyatları, sürücü ve araç üzerinden belirlenir. Kasko sigortasında aracın markasına ve modeline göre fiyatlandırma işlemi yapılır.
- Hasarsızlık indirimi avantajı, her iki sigorta ürününde de uygulanmaktadır. Ancak indirim oranı, kasko sigortasında % 65’e varan oranlarda uygulanırken; trafik sigortasında bu oran daha düşüktür.
Kasko sigortası ve trafik sigortası arasındaki farkları öğrenmek için Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi
Zorunlu trafik sigortası kapsamında yer alan avantajlar içinde en önemlilerinden biri olan hasarsızlık indirimi; bir yıllık poliçe döneminde, herhangi bir hasar görmeyen araçlar için uygulanmaktadır.
Sigorta poliçesi geçerliliği, trafik sigortası için 1 senedir. Her yıl poliçeler, düzenli olarak yenilenmelidir. Yenileme dönemleri geldiğinde, prim ödeme aşamasında; araçta herhangi bir hasar kaydı yoksa, sigorta şirketleri tarafından primler, indirimli hesaplanır. Hasarsızlık indirimi adı verilen bu uygulama, hasarsız geçen her yıl için düzenlenir ve oranlar, hasarsız geçen her yılda artarak yükselir. Böylece hasarsızlığı koruyan araç sahipleri, indirim poliçe yenileme imkanına sahip olurlar
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi hakkında daha detaylı bilgilere Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama Nasıl Yapılır? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi avantajı, basamak sistemi adı verilen bir düzenleme üzerinden uygulanmaktadır. Trafik sigortası basamakları 7 aşamadan oluşur. Basamak sıralaması, hasarsızlık durumlarına göre düzenlenir ve trafiğe ilk kez çıkacak araç sahibi, sisteme 4. sıradan giriş yapar.
Hasarsızlığın korunması halinde, her geçen poliçe döneminde sigortalı araç sahibi bir basamak yükselir. Ancak hasar yaşandığı anda, basamak sisteminde geriye düşer.
Basamak sistemi üzerinden uygulanan hasarsızlık indirimi, şu şekilde açıklanabilir:
- 4. yılı hasarsız tamamlayan sigortalı, 7. basamakta yer alır ve %45 oranında hasarsızlık indirimi alır.
- 3. yılı hasarsız tamamlayan sigortalı, 6. basamakta yer alır ve %30 oranında hasarsızlık indirimi alır.
- 2. yılı hasarsız tamamlayan sigortalı, 5. basamakta yer alır ve %15 oranında hasarsızlık indirimi alır.
- İlk yıl 4. basamaktan giriş yapılır.
- 2. yılı hasarlı tamamlayan sigortalı, 3. basamakta yer alır ve %50 oranında prim artışı alır.
- 3. yılı hasarlı tamamlayan sigortalı, 2. basamakta yer alır ve %100 oranında prim artışı alır.
- 4. yılı hasarlı tamamlayan sigortalı, 1. basamakta yer alır ve %150 oranında prim artışı alır.
Basamak sistemi hakkında detayları öğrenmek için Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir?Yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Trafik sigortası, kaza durumlarından sonra oluşan maddi hasarlara karşı teminat sağlar. Sigorta şirketlerinin ödeme yapabilmesi için kaza sonrasında tutulması gereken maddi hasarlı kaza tespit tutanağına ihtiyaç bulunmaktadır.
Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı; trafikte meydana gelen, 2 veya daha fazla aracın karıştığı ve maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarından sonra tutulan bir tutanaktır. Tutanağın kazaya karışan araç sürücüleri tarafından düzenlenmelidir. Aksi halde, tek taraflı hiçbir geçerliliği yoktur.
Kaza tespit tutanağı, ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanmamış her kaza sonrasında tutulmalıdır. 2008 yılı itibariyle tutanakların, polis ya da kolluk kuvvetleri yardımı olmadan düzenlenmesine olanak sağlanmıştır. Kazaya karışan araç sahipleri, aralarında anlaştıktan sonra tutanak hazırlamalı ve imza atmalıdır. İmzalanmamış tutanaklar üzerinden işlem yapılamaz.
Zorunlu trafik sigortası üzerinden hasar ödemesi alabilmek için maddi hasarlı kaza tespit tutanağına ihtiyaç bulunmaktadır.
Kaza tespit tutanağı hakkında tüm detayları Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi, sigorta genel şartları üzerinden düzenlenen kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Hasar ödemeleri, hasar gören aracın onarım durumuna ya da onarılamaz hale gelmesi halinde izlenecek yollara göre belirlenir. Aynı zamanda açılmış dava bulunuyorsa, hasar ödeme işlemleri için farklı yollar izlenebilmektedir.
İlk olarak, kaza sonrası hasar gören araçta, onarım gereken parçalar tamir edilir. Ancak parça onarımı mümkün değilse; hasar gören parçalar, eşdeğerde bulunan farklı parçalar ile değiştirilir. Bunun yanında araç onarılamaz durumda ise, eksper tarafından denetleme yapılır ve hasar bedeli belirlenir. Eksper raporu üzerine, sigorta şirketi gerekli ödemeyi yapar. Eğer açılmış bir dava bulunuyorsa, avukatlık ücretleri ve dava masrafları da sigorta şirketinin sorumluluğundadır.
Trafik sigortası temelde, araç sahibinin kusur oranı üzerinden diğer tarafta neden olduğu hasarları karşılar. Hasar ödemesi için gereken tutarın doğru belirlenmesi ve mağduriyet yaşanmaması için kazaya dair bilgilerin eksiksiz olarak sigorta şirketi ile paylaşılması gerekmektedir.
Zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi detaylarını öğrenmek için Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası İptali
Trafik sigortası, ülkemizde zorunlu olarak yaptırılması gereken bir sigorta ürünüdür. Ancak bazı durumlar için iptal edilmesi gerekebilmektedir. İptal işlemleri, sigortalının talebi yanında sigorta şirketinin inisiyatifinde de yapılabilir.
Sigorta şirketi; sigortalı kişi prim ödemelerini düzenli yapmadığında ya da gerekli sorumlulukları taşımadığında, sigorta poliçesini iptal etme hakkına sahiptir.
Bunun yanında sigortalının trafik poliçesini iptal edebilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Trafik sigortası iptali, her şekilde gerçekleştirilemez. Sigortalının vefatından sonra araç üzerinde hak sahibi olan kişiler, sigorta şirketine ilk 15 iş günü içinde iptal talebinde bulunmak zorundadır.
Trafik sigortası iptali hakkında tüm detayları ve para iade koşullarını öğrenmek için Trafik Sigortası İptali Ve Para İadesi yazımızı okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar?
Zorunlu trafik sigortası fiyatları, her sigorta şirketinde aynıdır. Çünkü poliçe için belirlenen fiyatlar, trafik sigortası genel şartları üzerinden tavan fiyat uygulamasına göre belirlenmiştir. Ancak poliçe fiyatları, her araç için farklı şekillerde hesaplanabilmektedir. Fiyat hesaplamasında dikkate alınan değişkenler ise; araç sahibinin yaşı, cinsiyeti ve mesleği ile aracın özellikleri, hasar geçmişi ve kayıtlı olduğu il olmaktadır.
Zorunlu trafik sigortasının 2020 yılına göre düzenlenmiş prim bedelleri, basamaklara ve 3 büyük şehre göre şu şekilde belirlenmiştir:
İstanbul 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.598 TL
- 2. Basamak :2.879 TL
- 3. Basamak :2.159 TL
- 4. Basamak :1.439 TL
- 5. Basamak :1.223 TL
- 6. Basamak :1.007 TL
- 7. Basamak :791 TL
Ankara 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.496 TL
- 2. Basamak :2.797 TL
- 3. Basamak :2.098 TL
- 4.Basamak :1.399 TL
- 5. Basamak :1.189 TL
- 6. Basamak :979 TL
- 7. Basamak :769 TL
İzmir 2020 zorunlu trafik sigortası fiyatları
- 1. Basamak :3.394 TL
- 2. Basamak :2.716 TL
- 3. Basamak :2.036 TL
- 4. Basamak :1.358 TL
- 5. Basamak :1.154 TL
- 6. Basamak :950 TL
- 7. Basamak :746 TL
** Fiyatlar sabit olmamakla beraber değişiklik göstermektedir. Araç marka modeli ve kullanım tarzınız, hasar yaşamanız trafik sigortası fiyatlarına etki eder. En doğru ve en uygun trafik fiyatı için "teklif al formunu" doldurmanız gerekir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Alınır?
Zorunlu trafik sigortası poliçesi satın almak için bu ürünü sunan sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. Ancak en uygun teklifi ve hizmeti sunan şirketi seçmek için her birini karşılaştırmak gerekmektedir. Bu ise oldukça zaman alan ve karmaşık bir işlem olabilmektedir. Sigorta Dünyası ise en iyi ürünü sunan sigorta şirketini keşfetmenize olanak sağlayan bir platformdur.
Sigorta Dünyası iletişim kanallarından en iyi trafik sigortası ürünlerine ve tekliflerine ulaşabilirsiniz. 17 farklı sigorta şirketinin ürünlerini karşılaştırabilir ve aracınız için en uygun olanı bulabilirsiniz. Bunun için web sitemiz üzerinden ücretsiz sorgulama yapabilir ya da 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayabilirsiniz. Oto uzmanlarımız size en hızlı şekilde dönüş yapacak ve teklif sunacaktır.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru yapın ve en kısa sürede teklif alın.