Zorunlu trafik sigortası trafikte oluşan hasarları ve zararları güvence altına alan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası zorunlu bir sigortadır.
Her araç sahibinin trafiğe çıkmak için yaptırması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre trafik sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkamamaktadır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip araç kaza yaptığında, zarar verdiği aracın hasarları karşılanır. Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın hasarları ise diğer aracın sigortası tarafından karşılanır. Zorunlu trafik sigortası kendi aracının hasarlarını karşılamaz.
Trafik sigortası zorunlu olmasına karşın kapsamı göz önünde bulundurulduğunda yararlı bir uygulamadır. Trafik sigortasının kapsamı hakkında bilgi sahibi olarak sahip olduğunuz güvenceler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı takip edebilirsiniz.
Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Trafik sigortası kapsamı oldukça geniştir. Trafik sigortası bir trafik kazası sonucunda üç temel teminatı kapsamaktadır. Bu teminatlar poliçe kapsamına alınan limitler dahilinde sağlanmaktadır. Söz konusu limitler sigortalı ile sigorta şirketi arasında yapılan fikir alışverişi sonucunda yapılmaktadır.
Sigorta şirketleri bu limitleri belirlerken aracın türüne ve modeline göre de değişikliğe gidebilmektedir.
Sigorta şirketleri tarafından limitlerin düzeyi belirlense de bir alt sınır da söz konusudur. Bu alt sınırlar da üç temel teminata göre farklılık göstermektedir. İlgili teminatların nasıl kullanılacağı ve sigorta şirketlerinin mevcut trafik sigortası ürünlerinin kapsamı trafik sigortası genel şartları çerçevesinde belirlenir.
Genel şartlar için: Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları yazısından bilgi alabilirsiniz.
1. Teminat: Trafik Sigortasının Maddi Hasar Kapsamı
Trafik sigortası kapsamında otomobil maddi hasarkarışılan trafik kazasında oluşan hasardır.
Alt limitleri şöyledir:
- Araç Başına Alt Limit: 39.000 TL
- Kaza Başına Alt Limit: 78.000 TL
2. Teminat: Trafik Sigortasının Sağlık Masrafları Kapsamı
Trafik sigortası kapsamında otomobil için sağlık masrafları trafik kazası sonrasında hak sahibine ödenir.
Alt limitler şöyledir:
- Kaza Başına En Düşük Limit: 1.950.000 TL
- Kişi Başına En Düşük Limit: 390.000 TL
3. Teminat: Trafik Sigortasının Vefat ve Sakatlık Kapsamları
Trafik sigortası kapsamında vefat ve sakatlık karışılan trafik kazası sonucu gerçekleşirse trafik sigortası teminatı altındadır.
Belirlenebilecek alt limitler aşağıdaki gibidir:
- Kaza Başına Minimum Limit: 1.950.000 TL
- Kişi Başına Minimum Limit: 390.000 TL
Trafik Sigortası Ek Teminatları Nelerdir?
Trafik sigortasında ek teminat talepleri ile poliçe kapsamı genişletilebilir. Trafik sigortasının zorunluluğunun yanında standart belirli teminatları da kapsaması gerekmektedir. Standart teminatların yanına ek teminatlar eklendiği durumlarda trafik sigortasının fiyatı da artmaktadır.
Ancak artan fiyatlardan çok daha önemli bir takım güvencelere poliçe sahipleri sahip olur. Bu ek teminatlardan yararlanmak için de sigortalı kişi gerekli yükümlülükleri sağlamalıdır. Öncelikle aracın hareket halinde olan kaza sonucunda ilgili bilgi ve belgeler sigorta şirketine sunularak teminatlar elde edilir.
Aşağıda trafik sigortasına eklenebilen ek teminatlar belirtilmiştir:
- İkame araç
- Kara ambulansı
- Yol yardım
- Mini onarım
- Doğal afet paketi
Tüm teminatlar için: Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleri yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Trafik sigortasının işlevi karışılan trafik kazası sonrası karşı tarafta yer alan araç hasarlarının karşılanmasıdır.
Araç hasarı dışında sakat kalma ve vefat durumlarında güvence sağlayan trafik sigortasının işlevi karışılan trafik kazası sonrası pek çok olumsuz durumu kapsamaktadır.
Trafik sigortasının zorunlu olmaması halinde meydana gelen kaza sonrası mağdurların hatalı ve insan onuruna yakışmayan durumlarla karşı karşıya kalması söz konusu olurdu.
Araç maddi hasarları dışında sağlık konusunda yaşanabilecek mağduriyetler konusunda da güvence veren trafik sigortası sürücüleri maddi ve manevi yönden koruma altına alarak yaşanabilecek tüm mağduriyetlere karşı güvence sunmaktadır.
Doğru adımda ilerlemek için: Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigorta Teminatına Girmeyen Durumlar Nelerdir?
Trafik sigortası teminatına girmeyen durumlar hakkında trafik poliçesinden bilgi sahibi olunabilir.
İlgili bilgilere poliçeye imza atmadan önce vakıf olmak trafik sigortasının teminatına girmeyen konularda ek teminat alınması kararının verilmesinde gereklidir.
Trafik sigortası teminatına girmeyen her durum masrafların poliçe sahibi tarafından karşılanması anlamına gelir. Bazı durumlarda teminat kısmen yerine getirilirken bazı durumlarda hiç yerine getirilmeyebilir.
Aşağıda trafik sigortası teminat kapsamına girmeyen durumlar sıralanmıştır:
- Trafik sigortası manevi tazminat ödemez.
- İşletilme halinde olmayan araçlardan kaynaklanan zararlar.
- Sigortalının ailesinin mallarına gelen zararlar.
- Sigortalının sorumluluk riski olmayan zarar karşılama talepler trafik sigortası teminatında yer almaz.
- Sigortalının aracında bulunan eşyalarda meydana gelen zararlar.
- Patlayıcı madde taşınması halinde meydana gelen zararlar.
- Aracın servisteyken gördüğü zararlar.
- Kazanın tarafları aynı kişinin araçlarıysa oluşan zararlar.
- Terör eylemleri sonucu oluşan zararlar
- Aracın çalınması durumu da teminat dışıdır.
Trafik Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Trafik sigortasının ödemesi üç ana teminat kapsamında belirlenen limitler dâhilinde yapılır.
Ödeme limitleri sigortalı ve sigorta şirketi tarafından belirlenir. Aracın modeline ve markasına göre değişiklik gösteren bu limitlerden farklı teminatların sağlanması için gerekli belgeler sigorta şirketine verilir. Sigorta şirketi gerekli incelemeleri yapar. Gerekli belgelerin sigorta şirketine iletildiği tarihten başlamak üzere 8 iş günü içinde tazminat ödemesi yapılır.
Tazminat ödemesi belirlenen gruplar ve limitler dâhilinde gerçekleşir.
Hasar şartları için: Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazısından bilgi alabilirsiniz.
Sigorta poliçelerinde yer alan teminat grupları standarttır. Standart teminat ve ek teminatlar sigorta şirketleri tarafından 8 iş günü içinde karşılamalıdır. Bu sürecin başlaması size bağlıdır. Sigorta şirketinin sizden istemiş olduğu evrakları eksiksiz bir şekilde iletmeniz sonucunda işlem başlar.
Trafik Sigortası Ödemesi Yapılması İçin Sigortalının Yapması Gerekenler
Trafik sigorta ödemesinden yararlanabilmek için yapılması gerekenler poliçe sahibinin yükümlülükleridir.
İlgili yükümlülükler ölümle sonuçlanmayan kaza sonucunda geçerlidir. Poliçe sahibinin vefatı ile sonuçlanmayan trafik kazaları sonrasında trafik sigortası poliçesine işlerlik kazandırmak için sigortalının yapması gerekenler aşağıdaki sıralanmaktadır:
- Kaza tespit tutanağı usulüne uygun olarak hazırlanmalıdır.
- Trafik kazası gerçekleştikten sonra on gün içinde kaza sigorta şirketine bildirilmelidir.
- Trafik kazasının nedeni, şartları ve sonuçlarını içeren tüm belgeler trafik sigortasının yaptırıldığı şirkete iletilmelidir.
- Trafik kazasında oluşan zarar dolayısıyla sigortalıya açılan davalar derhal sigorta şirketine bildirilmelidir.
Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?
Trafik sigortası yaptırılmazsa cezai uygulama söz konusu olacaktır. Trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasının trafik kazasının risklerine karşı sağladığı avantajlar dolayısıyla zorunludur. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmayan kişiler, araçları ile trafiğe çıkamamaktadır.
Trafikte olan bir aracın trafik sigortasının olmadığı tespit edilirse cezai işlem uygulanır.
Trafik cezasının bedeli 108 TL’dir. Trafik sigortasının yenilenmeme durumunda ise cezaya faiz uygulaması söz konusudur. Yenileme işlemi 30 gün geciktiğinde %5 daha fazla ücret ödenerek yenileme işlemi yapılır.
Bu ceza faizi her 30 günde bir %5 olarak artar. Cezai faiz uygulamasında bir üst limit uygulaması söz konusudur. Üst limit %50’dir. On ay boyunca trafik sigortası yeniletilmeyen bir aracın poliçe fiyatı %50 oranında artmış olur.
Ceza durumları için: Zorunlu Trafik Sigortasında Gecikme Cezası yazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadardır?
Trafik sigortası fiyatları aracın özelliklerine ve ek teminatlara göre değişiklik göstermektedir.
Trafik sigortasında sigorta yaptıracak kişinin hangi basamaktan sigorta yaptıracağının yanında bazı özel durumlar fiyatı belirlemektedir.
Trafik sigortası fiyatlarını doğrudan etkileyen tüm durumlar için Sigorta Dünyası’ndan danışmanlık hizmeti alınabilir. 7/24 hizmet veren Sigorta Dünyası müşteri hizmetleri trafik sigortasının fiyatlarını belirleyen durumlara karşı size bilgi verebilir, mevcut risklere göre hangi teminatlardan yararlanmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilir. Optimum şartlarda trafik sigortası yaptırmak için Sigorta Dünyası danışmanlığına güvenebilirsiniz.
Taksit durumları için: Zorunlu Trafik Sigortası Taksit Yapan Şirketler yazısından bilgi alabilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden ayrıca farklı sigorta şirketlerinden fiyat teklifi almak da mümkündür. Böylece farklı şirketlerin fiyatlarını karşılaştırma imkanı bularak en hesaplı fiyatlarda trafik sigortası yaptırabilirsiniz.
Trafik sigortası fiyatlarının ise poliçe sahibi basamak sayısı dışında nelere bağlı olduğu bilgisine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
- Aracın modelinin yılı
- Aracın hasar frekansı
- Aracın markası
- Vergi kimlik numarası (Tüzel kişiye sahip araçlarda)
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için başvuru formunu doldurunuz.