Trafik sigortası, ülkemizde zorunlu sigorta ürünlerinden biridir ve tüm araç sahipleri, bu sigorta poliçesi yaptırmakla yükümlüdür. Trafik kazalarına karşı güvence sağlayan ve masrafları karşılayan trafik sigortası ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de hasar ödeme koşullarıdır.
Trafik sigortası, trafikte güvenin sağlanması açısından oldukça önemli bir sigorta ürünüdür. Trafik kazalarından sonra oluşan hasar durumları için teminat sağlar ve karşı tarafta meydana gelen maddi zararları karşılar. Kanunlar kapsamında hazırlanan ve zorunlu olan bu sigorta ürünün teminatları ya da hasar ödeme durumları, her sigorta şirketi içi aynıdır.
Hazırladığımız bu yazıda, trafik sigortası hasar ödemesi hakkında merak edilen tüm detayları açıklamaya çalıştık. Hasar ödemesi yapılan durumlardan ödemenin nasıl yapıldığına, trafik sigortasının karşılamadığı durumlardan teminatlarına kadar her bilgiyi, yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Durumları Kapsar Teminatları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası poliçesi başlatan araç sahipleri, olası bir kaza durumundan sonra oluşabilecek maddi hasar, sağlık masrafları ya da sakatlanma ve ölüm durumlarına karşı güvence altına alınırlar. Trafik sigortası kapsamı 3 ana teminattan oluşur ve hasar ödeme durumları da bu teminatlara ek olarak hata oranlarına göre belirlenir.
Trafik sigortası hasar ödeme şartları, poliçede yer alan teminatlar ve limitleri çerçevesinde oluşturulmaktadır. Sigorta şirketleri tarafından karşılanacak hasarlar, teminat limitlerinin dışına çıkamaz ve her sigorta şirketinde aynıdır. Kanunlar dahilinde zorunlu bir sigorta türü olması nedeniyle trafik sigortası teminatları ve limitleri, tüm sigorta şirketleri için standarttır ve bu standardın dışına çıkılmaz. Bunun yanında sigorta poliçe fiyatları, sigorta şirketlerine ve araç özelliklerine göre değişebilmektedir.
Zorunlu trafik sigortasının teminat limitleri ise araç gruplarına göre değişebilmektedir. Poliçe teminatları otomobil, minibüs, otobüs ya da kamyon için farklı şekilde belirlenmiştir. Sigorta şirketi tarafından karşılanacak hasarlar ise sigorta poliçelerinin limitleri dahilindedir. Teminat ve limit belirlemesi ise Hazine Müsteşarlığı tarafından her sene düzenli olarak belirlenmektedir.
Trafik sigortası kapsamı hakkında bilgi almak isterseniz; Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları ve Teminat Limitleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası hasar ödemesi, sigorta poliçesinin başlatıldığı sigorta şirketi tarafından yapılmaktadır. Sigorta şirketi, kazayı ve zararın boyutunu tespit edecek belgeler eline ulaştıktan sonra; ilk 8 iş günü içerisinde gereken hasar ödemesini veya tedavi giderlerini karşılamaktadır.
Hasar durumlarında sigorta şirketi, sigortalı dışında üçüncü kişiler ile de görüşme sağlayabilir. Sigortalı araç sahibi, tazminat talebini kabul etme hususunda yetkili taraf değildir. Böyleyken sigorta şirketi, yazılı izin olmadığı sürece hasar ödeme konusunda yükümlü değildir. Muhtemel hasar durumlarında, sigorta poliçesinde yer alan teminatlar kapsamında, tazminatın ödenebilmesi için gerekli şartlar yerine getirilmeli ve hasar ile ilgili belgeler sigorta şirketi ya da ekspere iletilmelidir.
Kazaya dair hasar bilgisini içeren dosya ve ilgili evraklar, sigorta şirketine ulaştıktan sonra hasar dosyası, poliçe kapsamında incelenir ve bir sonuca varılır. Talep edilen hasar bedeli ya da tazminat, zorunlu trafik sigortası genel şartlarına göre onaylanır. Bunun yanında poliçe kapsamının dışında olan bir durum varsa onay verilmez. Ayrıca olası bir uyuşmazlık ya da anlaşmazlık durumlarında dava açma hakkı da bulunmaktadır.
Trafik sigortası hasar ödemesi hakkında detaylı bilgileri ve ödeme şartlarını Trafik Sigortası Hasar Karşılama Şartları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Durumları Nelerdir?
Trafik sigortası kapsamında yapılan hasar ödeme durumları, sigorta genel şartlarına göre belirlenmiştir. Trafik sigortası genel şartlarına göre 3 farklı durum üzerinden hasar ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Ödemeler aracın hasar görmesi halinde onarımı, aracın onarılamaz durumda olması ya da dava açılması durumlarında yapılmaktadır.
Aracın hasar görmesi halinde, hasar gören parça ya da parçaların onarımı mümkün değilse; orijinal ya da eşdeğer parçalar ile değişimi sağlanabilir. Ancak değişimin mümkün olmadığı durumlarda, kaza tarihi baz alınarak belirlenen eşdeğer parçaların bedeli ile ödeme yapılmaktadır.
Araç onarılamaz duruma geldiyse, yani yaygın kullanımla pert olduysa; eksper raporu alındıktan sonra hurda tescil belgesi sigorta şirketine iletilir ve ödeme talep edilir. Onarıma ait masrafların aracın kaza yaptığı zamanki değerini aşması ve eksper raporu ile aracın onarılmaz raporu alması durumunda, araç perte çıkmış sayılır. Böyle olunca araca ait bir hurda tescil belgesi ya da trafikten çekildiğini gösteren belgeyi sigorta şirketine ileterek tazminat ödemesi alınabilir.
Tüm bunların yanında herhangi bir dava açılması durumunda sigorta şirketi, dava masraflarını ve avukatlık ücretlerini ödemek zorundadır. Dava sonuçlandığında verilen karar doğrultusunda tazminat, sigorta poliçe teminatların bedelini geçerse; sigorta şirketi, masrafları sigorta bedelinin tazminat tutarına olan oranı üzerinden ödemektedir.
Araç sahiplerinin sahip olduğu sigorta poliçesi, araç sahibinin kusur oranına göre karşı tarafın hasarlarını karşılamaktadır. İşlemleri başlatmak için gereken belgeleri sigorta şirketine iletmek gerekmektedir. Aksi halde hasar ödeme süresi uzayacaktır.
Trafik sigortasının hasar ödeme durumlarına dair bilgileri Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder Mi? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Trafik sigortası kapsamında hasar ödemesi alabilmek için hasar durumundan sonra, hasarla ilgili belgelerin sigorta şirketine ulaştırılması gerekmektedir. Hasar gören aracın sahibi, kazaya ait belgeleri sigorta şirketine iletir iletmez hasar ödeme işlemlerine başlanmaktadır. Sigorta şirketi, belgeler eline ulaştığı andan itibaren 8 iş günü içerisinde tazminat ödemesini gerçekleştirmektedir.
Trafik sigortası hasar ödemesi, sigorta poliçesinde yer alan teminatlar ve limitlerine göre yapılmaktadır. Hasarlı aracın yanında yaralanma sonucu ihtiyaç duyulan tedavi masrafları da sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Hasar ödeme süresi hakkında daha detaylı bilgi almak için Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi Ne Kadar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Trafik sigortası üzerinden hasar ödeme işlemlerinin yapılabilmesi için sigorta şirketlerinin sigortalıdan istediği bazı bilgi ve belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler doğru ve eksiksiz şekilde iletildiği takdirde, tazminat ödemesi alınabilir. Belgelerde herhangi bir hata ya da eksik olması halinde, sigorta şirketi ödeme yapmayabilir. Bunun yanında, belgelerin zamanında iletilmesi de önemli bir husustur.
Trafik sigortası hasar ödemesi için gerekli olan ve sigorta şirketlerinin talep ettiği belgeler şu şekildedir:
- Trafik sigorta poliçesinin fotokopisi.
- Trafik sigortasının primlerine ait makbuz.
- Kaza tespit tutanağı (mobil ya da yazılı).
- Alkol raporu.
- Ruhsatın fotokopisi.
- Ehliyetin fotokopisi.
Kaza sonrasında herhangi bir yaralanma durumu yaşandıysa, tüm bu belgelere ek olarak hastane raporu, reçete, tedavi giderlerine ait makbuz, sağlık raporu gibi belgeler de hazırlanmalıdır.
Trafik kazası sonrası önemli belgelerden biri olan kaza tespit tutanağı hakkında bilgi almak isterseniz; Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasar Bedelinin Ne Kadarını Öder?
Trafik sigortası hasar ödemeleri 3 temel durum için gerçekleştirilir. Bunlar maddi hasar durumları, sağlık giderleri, sakatlanma ya da ölüm halidir. Araçla karışılan herhangi bir kazada, trafik sigortası poliçesi aktifse, araç grubuna göre değişen asgari teminat limitlerinden yararlanılabilmektedir.
- Maddi hasar, sigortalı kişinin hukuki sorumluluğu üzerinden, zarar gören araçta yer alan hasar durumuna göre teminat limitleri kapsamında karşılanmaktadır. Bu limitler araç ve kaza başına göre değişebilmektedir. Bu limitler araç başına 41.000 TL, kaza başına 82.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Sağlık giderleri, sigortalının neden olduğu kazada yer alan diğer taraf ya da tarafların kazadan dolayı oluşabilecek hastane masraflarını, poliçede yer alan teminat limitleri kapsamında karşılamaktadır. Bu teminat kapsamında kişi başına belirlenen limit 410.000 TL iken kaza başına limit 2.050.000 TL olarak düzenlenmiştir. (Bahsedilen bu limit belirlemeleri, 2020 yılı verilerine göre açıklanmaktadır.)
- Ölüm veya sakatlama durumları yaşandığında ise sigorta denetleme uzmanları tarafından hesaplanan tazminat üzerinden karşılanmaktadır. Bu hesaplama yapılırken kişinin yaşı, gelir durumu, kusur oranı ve ölüm halinde geride kalanların destek ihtiyacı gibi kriterler göz önünde bulundurularak işlem yapılır.
Trafik sigortasının kazaları karşılama durumları ve hasar ödeme şartları hakkında daha fazla bilgiye Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarına karşı teminat sağlamaktadır. Zorunlu olması nedeniyle tüm araç sahiplerininin sigorta poliçesi yaptırmaları gerekmektedir. Bunun yanında sigorta poliçesi, bazı özel durumlar için teminat oluşturmaz ve bu durumlar sigorta şirketleri tarafından karşılanmaz.
Trafik sigortası genel şartlarına göre poliçe kapsamına girmeyen durumlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Aracın çalınması.
- Sigortalı araçta meydana gelen hasarlar.
- Sigortalı araçta bulunan eşyaların gördüğü zararlar.
- Manevi tazminat.
- Terör eylemleri sonucu oluşan hasar durumları.
- Aracın serviste karşılaşabileceği zararlar.
- İş durması sonucu oluşan zararlar.
- Kâr kaybı.
- Çekicinin verebileceği zararlar.
Bu durumlar, trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez ve sigortalının sorumluluğundadır. Yine de geniş koruma alanı ve yaptırılmadığı durumlar için uygulanan cezai yaptırımlar nedeniyle zorunlu trafik sigortası, araç sahipleri tarafından mutlaka yaptırılmalıdır. Bunun yanında trafik sigortası, güvenli trafik akışı ve bilinçli sürüş için de dikkat edilmesi gereken bir üründür.
Sigorta Dünyası üzerinden trafik sigortası hakkında merak edilen her şeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca iletişim kanallarımızı kullanarak poliçe detaylarını keşfedebilir, ücretsiz teklif alabilir ve farklı sigorta şirketlerini karşılaştırabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak ve teklif almak için hemen başvuru formunu doldurun.