Kaza oranlarının gittikçe yükselmesine bağlı olarak sürücülerin oluşacak kaza durumlarına karşı güvenceleri bulunmamaktadır. Halbuki kazalar sonucunda ortaya çıkacak hasarların karşılanması büyük ekonomik sorunlar yaratabilir. Bunun için trafik sigortası yaptırmak büyük önem taşımaktadır. Kazaya sebep olan araç sahibinin, karşı tarafta yarattığı hasarın karşılanması kaza sürecinin çabuk atlatılması ve kişilerin mağdur olmaması için öne çıkmaktadır. Eğer sigortaya sahip olmazsanız bu gibi durumlarda hem hasarı karşılayacak hem de tazminat ödemelerini yüklenebileceksiniz.
Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalı? Kapsamı Nedir?
Trafik sigortası trafikte seyir halinde oluşan kazalarda karşı tarafın ya da üçüncü kişilerin hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Zorunlu olarak yapılması gereken trafik sigortası kapsamında, kusur oranına göre ve poliçede belirlenen limit kapsamında hasar durumları karşılanmaktadır. Üstelik sadece karşı tarafın aracında oluşmuş hasar değil, kişinin ölmesi durumunda hastane masrafları ve yakınlarına tazminat ödemesi, yaralanması halinde ise hastane masraflarının karşılanması gibi durumları da kapsamaktadır. Bu sebepler yüzünden sigorta, kaza gibi tatsız durumlarda ekonomik açıdan kolaylık sağlaması adına büyük yararlar göstermektedir.
2918 sayılı Karayolları Kanunu gereğince zorunlu tutulan trafik sigortası şu teminatları sunmaktadır:
- Kişi başı vefat ve tedavi teminatı; kazanın yaşanması halinde her kişi için ödenecek vefat ve tedavi masrafları – ayrıca vefat halinde kişinin bakmakla sorumlu olduğu yakınları tazminat talebinde bulunabilmektedir.
- Kaza başına vefat ve tedavi teminatı; kazanın yaşanması durumunda kazadaki her kişinin vefat ve tedavi masraflarının karşılanması,
- Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı; kaza sonucunda karşı tarafın aracında oluşacak hasar karşılanmaktadır.
Böylece trafik sigortası çoğu kaza durumuna karşı güvence sunmaktadır.
İlk kez trafik poliçesi yaptıracak adaylar: İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiye yazısına göz atabilir.
Trafik Sigortası Yaptırmanın Önemi Nelerdir?
Sözü edilen maddeleri daha geniş kapsamlı olarak açıklamak trafik sigortasının öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır:
- Kaza sonucunda ortaya çıkan tüm hasarlar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ancak teminat sınırlarına dikkat edilmelidir.
- Kaza sonucunda oluşacak bedeni maluliyet sigorta tarafından tazminat ödemesi ile karşılanmaktadır. Böylece kişilerin malul duruma düşmeleri de sosyal hayatlarının etkileneceği göz önünde tutulursa tazminat ödemesi ile bunun hasarları bir nebze giderilmektedir.
- Üçüncü şahıslarda oluşacak hasarlar karşılanmaktadır. Örneğin kaza sonucunda araçtaki yolcu ya da yolda olan bir başkası zarar gördüyse onun hasarları karşılanır.
- Ev ve dükkanlara araç ile verilecek hasarlar da karşılanmaktadır.
- Kusur oranları dikkate alınmakla birlikte tamamen kusurlu olmanız durumunda da sigorta tarafından ödeme yapılmaktadır. Ancak kusur oranları daha sonra prim ödemelerinde fazlasıyla karşınıza çıkabilir.
- Kaza sonucunda sigortalı kişinin oluşacak mahkeme giderleri sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Kazazedelerin tedavi masrafları karşılanmaktadır.
- Tıbbi malzeme ve ilaç masrafları kusur oranına bakılmaksızın karşılanmaktadır.
Bu sebepler göz önüne alınırsa trafik sigortası yaptırmanın önemi daha net olarak anlaşılabilecektir.
Trafik sigortası şirketleri hakkında bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortası Taksit Yapan Şirketler içeriğine göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortasını Tercih Etmek İçin Sebepler Nelerdir?
Trafik sigortası zaten zorunlu bir sigorta olduğu için kendinizi ve başkalarını önemsiyorsanız sigorta yaptıracaksınız demektir. Ancak trafik sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı durumları bilmek sizin kararınızı etkileyip süreç hakkında daha çabuk karar vermenizi sağlayabilir.
Sigorta yaptırırken;
- Trafik sigortası sabit teminatlar içerdiği için çoğunlukla aynı bedeller üzerinden yapılmaktadır. Ancak sigorta şirketlerine farklılık göstermekle birlikte kampanya vb. sebepler yüzünden indirim yapılabilmektedir. Bu yüzden teminatlarının aynı olması yüzünden en uygun fiyatlı trafik sigortasını bulmanız kararınızı olumlu olarak etkileyebilir.
- Trafik sigortası çoğu kaza durumunu karşıladığı için kazalar sonucunda oluşacak hasarın ne kadar yüksek olduğunu bilmiyorsanız, bu konuda fikir edinmeniz sigorta için olumlu karar vermenizi sağlayacaktır. Araçlar için tamir bedelleri oldukça yüksek fiyatlarda seyretmektedir.
- Vefat ya da yaralama sonucunda adınıza açılacak tazminat davalarında yüksek tutarlar söz konusu olabilir. Sigortanın tazminat taleplerini de geçerli hallerde karşıladığını bilmeniz kararınızı olumlu etkileyebilir.
- Sigorta yaptırırken poliçenin tamamının okunmasının büyük yararı vardır. Çünkü trafik sigortası 1 yıllık yapılır ve süresinin bitiş tarihinde yenilenmesi gerekmektedir. Eğer yenilemeyi 1 gün bile geciktirirseniz o sürede başınıza gelecek herhangi bir kazayı sigorta şirketi karşılamayacaktır.
- Sigortanın neleri kapsadığına ve hangi durumlarda geçerli olduğuna dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede başınıza gelecek tatsız durumlar karşısında ne yapacağınızı bilebilir ve buna göre davranabilirsiniz.
- Trafik sigortası yaptırmanın en cazip tarafı hasarsızlık indiriminden herkesin yararlanabilmesidir. Sigorta yılı içinde kaza durumuna bakılarak belirlenen hasarsızlık indirimi kademeler üzerinden hesaplanmaktadır. Toplam 7 basamak bulunmaktadır ve ilk defa ehliyet alan ve trafiğe çıkacak sürücüler dördüncü basamaktan sigortaya başlarlar. Yıl geçtikçe kaza durumlarına göre bu basamak sayıları değişir ve eğer kaza yapmışlarsa daha fazla prim bedeli ödedikleri gibi hiç kaza yapmamaları halinde yüzde 45’e varan indirimlerden yararlanabilirler. Böylece trafik sigortası fiyatları oldukça cazip hale gelmektedir.
- Bazı sigorta şirketleri ferdi kaza ya da hukuki koruma gibi teminatları trafik sigortası ile birlikte verebilmektedir. Böylesi teminatlardan yararlanmak kaza durumlarında yararlı olacağı için sigortayı tercih etmeniz için bir neden olmaktadır.
- Trafik sigortası zorunlu olduğu için sigortası olmayan kişilere para cezası kesilmektedir. Eğer çevirme esnasında sigortanızın olmadığı açığa çıkarsa hakkınızda hemen cezai işlem uygulanacaktır.
- Trafik sigortası kapsamında, bazı sigorta şirketleri meslek gruplarına özgü olarak indirimler sunabilmektedir. Bu meslek grupları farklı iş kollarına ait olup cüzi miktarlarda indirimleri içermektedir.
Trafik ve kasko arasındaki farklara göz atmak için: Trafik Sigortası Ve Kasko Arasındaki 9 Fark Nedir?Yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?
Trafik sigortasının hangi durumlarda geçersiz olduğunu da bilmek karar verme sürecini etkileyecektir.
Bu kapsamda trafik sigortası geçersiz sayılan durumlar şu şekilde listenebilir;
- Yangın; aracın yanması durumunda sigorta ödeme yapmaz,
- Deprem; aracın deprem ya da diğer doğal afetler sonucunda hasara uğraması sonucunda oluşan hasar karşılanmaz.
- Kasıtlı olarak yapılan kazalar sigorta kapsamı dışında tutulur.
- Sel ya da su taşkını sonucunda oluşacak hasarlar karşılanmaz.
- Hırsızlık sonucunda oluşacak maddi kayıp karşılanmaz.
Bu temel durumlar karşısında her ne kadar güvence sunmasa da trafik sigortasının temelde bir sorumluluk sigortası olduğunu hatırlayarak, kendi sorumluluk alanıyla ilgili yapılmasının yeterli olacağı söylenebilir.
Trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek için: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi? Yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmak Yeterli Olur mu?
Trafik sigortası temelde bir sorumluluk sigortası olduğu için karşı tarafın ya da üçüncü kişilerin oluşacak hasarlarını karşılamaktadır. Bu yüzden sigortalı kişinin kendi hasarlarını karşılamamaktadır. Sigortalı kişinin kendi hasarlarının karşılanması için kasko yaptırması gerekmektedir. Ancak kasko fiyatları sundukları geniş teminatlara karşılık oldukça yüksek olmaktadır.
Her ne kadar teminat seçimlerinde kısıtlamaya gidilip tasarruf yapılmak istese de yapısı gereği kaskolar yüksek prim bedelleri çıkarmaktadırlar. Bu yüzden trafik sigortası yaptırmak, en azından temel durumlarda oluşacak hasarların karşılanması için oldukça faydalı görünmektedir. Ayrıca dilerseniz bazı sigorta şirketleri trafik sigortası ile kaskoyu bütünleştirmekte sigortanın teminatını genişletebilmektedir. Zaten zorunlu tutulan trafik sigortasını yaptırmamak hem cezai sonuçlar doğuracağı hem de kaza sonuçlarında araç sahibinin ekonomik açıdan zor duruma düşmesi yüzünden oldukça riskli bir durumdur. Bu risklerin önüne geçmek adına trafik sigortası yaptırmak büyük önem taşımaktadır.
Detaylı bilgi almak isteyen adaylar başvuru formunu doldurarak Sigorta Dünyası uzmanları ile iletişime geçebilirler. Başvuru formuna gerekli ruhsat bilgilerini iletmeniz durumunda sizlere en kısa sürede dönüş yapılır.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası veya kasko sigortası almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.