Günlük hayatta karşılaşılan en sık durumlardan birisi trafik kazalarıdır. Trafik kazalarının meydana gelmesi ile araç sürücülerinin yapması gereken önemli adımlar bulunur. Bu durumların en başında kaza tespit tutanağı gelir.
Yaşanan trafik kazası sonucunda kazaya karışan araçlarda maddi hasar meydana gelmesi sonucunda kaza tespit tutanağı tutulması gerekir.
Kaza tespit tutanağı hakkındaki önemli detayları bilmek araç sürücüleri için oldukça önemlidir.
Kaza tespit tutanağı nedir, nasıl doldurulması gerekir? Hangi durumlarda doldurulamaz? Hepsini yazının devamında öğrenebilirsiniz.
Tüm trafik sigortası ve kasko sigortası sahipleri kaza tespit tutanağı hakkında bilgi sahibi olmalıdır!
İki sigorta arasındaki farkları merak eden sürücüler: Trafik Sigortası Ve Kasko Arasındaki 9 Fark Nedir? yazısını okuyabilirler.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı; trafikte bulunan ve en az 2 aracın maddi hasarlı kaza yapmaları sonucunda düzenlenmesi gereken bir tutanaktır.
Bu tutanak tek taraflı değil iki araç sürücüsü ile düzenlenmelidir.
Kazaya karışan ve maddi hasar alan iki aracın sürücüsü aralarında anlaşma sağlar ve kaza tespit tutanağını düzenler.
Kaza tespit tutanağının araç sürücüleri tarafından düzenlenebilmesi için mutlaka iki araçta da maddihasar söz konusu olmalıdır.
Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerine ve yetkili polislere gerek kalmadan düzenlenebilen bir belgedir.
Polis yardımı gerekmeden sigortalılar arasında doldurulabilen kaza tutanağı 12 Nisan 2008 tarihinden beri uygulanmaktadır. Bu tarihten önce tutulan kaza tespit tutanakları polis tarafından tutuluyordu.
Oluşabilecek risk durumlarına karşı kaza tespit tutanağını aracınızda bulundurmanızı öneriyoruz.
Fakat kaza durumunda eğer aracınızda kaza tutanağı bulunmuyorsa internet ortamının size sağladığı bir avantaj daha bulunmaktadır.
Polis Kaza Tutanağı
Meydana gelene kazalar; yaralanma, maddi zarar ya da ölümle sonuçlanabilir.
Kazaya karışan kişiler aralarında anlaşma sağlayabiliyorsa maddi hasarlı kaza tutanağını tutabilirler. Fakat bazı durumlar da bu tutanak yeterli olmaz ve olay yerine polis veya jandarma çağırılması gerekir.
Genel olarak ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan kazalarda anlaşmalı kaza tutanağı tutulmaz ve olay yerine yetkili polis çağırılır. Kaza tespit tutanağı tutulamayacak durumları yazının devamında bulabilirsiniz.
Bu durumlarda kesinlikle anlaşmalı kaza tutanağı tutmamalısınız. Tutulsa dahi tutanak geçersiz sayılır ve trafik sigortanızdan karşılanamaz.
Sigorta kapsamı hakkında: Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? yazsından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Zorunlu trafik sigortası poliçenizi yaptırdığınız zaman sigorta şirketiniz sizlere poliçeniz ile birlikte kaza tespit tutanağı gönderecektir.
Gönderilen kaza tespit tutanağını aracınızda bulundurmanız olası durumlar için önemlidir.
Kaza tespit tutanağını çoğaltabilir veya internetten net olarak okunabilen kaza tespit tutanağı örneği çıkartabilirsiniz.
Bunların yanı sıra kaza tespit tutanağına kırtasiyelerde ve matbu form satan yerlerden de kolayca alabilirsiniz.
Trafik kazasına karıştığınız an üzerinizde büyük bir stres ve gerginlik oluşmaktadır. Meydana gelen kaza durumlarında araç tespit tutanağını aramanız zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple aracınızda bulundurmanız sizlere kolaylık sağlayacaktır. Ekstra olarak kaza tespit tutanağını mobil üzerinden de doldurabiliyorsunuz.
Mobil kaza tutanağını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Süresi
Kaza tespit tutanağının geçerlilik süresi; zorunlu trafik sigortası genel şartlarında belirtilmiştir.
Trafik sigortası genel şartlarında zamanaşımı başlığı içerisinde yer verilen kaza tutanağı geçerlilik süresini göz önünde bulundurmanız her hangi bir mağduriyet yaşamamanızı sağlayacaktır.
Kazaya karışan sürücülerin tutacağı; kaza tespit tutanağının zaman aşım süresi için belirtilmiş olan bilgilerin bulunduğu maddeye göre; kaza sırasında meydana gelen zararların ödenmesi için bulunulan talepler; kazanın öğrenildiği tarih itibari ile 2 yılda, kazanın olduğu tarihten 10 yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır.
Kazaya karışan her iki tarafın mutabakatıyla hazırlanacak kaza tespit tutanağı, kazanın nasıl geliştiğinin anlatıldığı bir belgedir.
Motorlu kara taşıt araçları kasko sigortası genel şartlarının zaman aşımı maddesine göre, sigorta sözleşmesinin gerektirdiği tüm tazminat talepleri 2 yıl içerisinde zaman aşımına uğrar.
Zaman aşım süreleri kaza tespit tutanağının da geçerlilik süresini belirlemiş olur.
Araç Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Kaza tespit tutanağı düzenlenirken kazaya karışan iki sigortalı da kaza hakkındaki görüşlerini yazılı beyan etmelidir.
Kaza tespit tutanağı 2 şekilde tutulmaktadır.
- Kaza durumlarına karşı araç sahipleri aracında kaza tespit tutanağı formu buldurabilir. Genel olarak tüm araç sahipleri aracında bu formu bulundurmaktadır.
- Son dönemlerde internetin ve mobil uygulamaların kullanım oranlarının artması ile kaza tespit tutanağı da mobilden kolayca düzenlenebilir hale gelmiştir. Mobil kaza tutanağı araç sürücülerine kolaylık sağlayan sistem olmuştur.,
Anlaşmalı kaza tespit tutanağını düzenlerken gerçeğe uygun bir dille düzenlemeye özen göstermelisiniz.
Yazılı Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Kaza tespit tutanağını eksiksiz ve özenle doldurmalısınız. Eksik düzenlenen kaza tespit tutanaklarında hasar işlemleri gecikecektir.
Yazılı olarak kaza tespit tutanağı tutmak oldukça basittir. Doldurmanız gereken yerle sizlere numaralar ile verilir.
- 1 numaralı ve 2 numaralı alana kaza tarihi ve kaza yeri yazılır.
- Görgü tanığı bulunuyorsa 3 numaralı alana yazılır ve açık adres bilgisi eklenir.
- 4-5-6 numaralı alanlar ise iki sigortalının kişisel bilgilerini içermektedir. Araç sürücü bilgileri, araç bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri istenmektedir. 2 tarafında en açık hali ile yazması gerekir.
- 7 numaralı alanda kaza durumu için beli başlı maddeler yer alır. Bu maddeler içerisinde kazaya karışmış araç sürücüleri için uygun olan durumlar varsa işaretlenmesi istenir.
- 8 numaralı alana kazaya karışan araçlardan biri yabancı plakalı ve yeşil kart (Green Card) belgesine sahip olması durumunda doldurulur.
- 9 numaralı alana aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenecektir. Kaza meydana geldiği sırada araçta ilk oluşan zarar yeri ok işareti ile belirtilir.
- 10 numaralı alana çarpışma yeri ile ilgili detaylı bilgi vermelisiniz. Bu durumu kabataslak çizmeniz sizden istenir.
- 11 numaralı alan ise sizden görüş ister. Aza ile ilgili görüşlerinizi bu alana doğru bilgiler ile yazmalısınız.
- En önemli yerlerden birisi olan 12 numaralı alandır. Bu kutucuğa araç sürücüleri imza atar. İmza atılmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Tüm alanları doldurduktan ve kontrol ettikten sonra imzanızı atmayı unutmamalısınız.
Anlaşmalı kaza tespit tutanağı 2 nüsha hazırlanır.
Mobil Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Süreci hızlandırmak isteyen ve aniden meydana gelen kaza durumlarında; aracında trafik kaza tespit tutanağı bulunmayan sürücüler için mobil kaza tutanağı kolaylık sağlar.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen mobil kaza tespit tutanağına ulaşarak bilgilerinizi doldurmanız oldukça basittir.
Mobil kaza tutanağını doldurup iletmeniz ile sigorta şirketleri 5-10 dk içinde durumdan haberdar olur.
Mobil kaza tespit tutanağının öncelikli avantajı da süreci en hızlı hale getirmesidir. Hem sigortalı hem de sigorta şirketleri için kolaylık sağlar.
- Mobil kaza tutanağı hazırlamak için öncelikle formu dolduracağınız mobil uygulamasını cep telefonunuza indirmelisiniz. (Google Play veya Apple Store’dan Mobil Kaza Tutanağı)
- İndirdikten sonra gerekli işlemlerinizi kolayca başlatabilirsiniz.
- Yeni kaza ekle sekmesine basarak yeni bir kaza tespit tutanağı ekleyebilirsiniz.
- Karşınıza gelen ekranda kazaya karışan araç sayısı bilgisini yazarak kaza formunu doldurmaya başlayabilirsiniz.
- Sonraki işlemde sizden kaza resimleri istenir. Kazaya karışan araçların resimleri ve olay yerinin resimlerini net bir şekilde çekerek yüklemeye özen gösteriniz. Fotoğraf alanında bulunan ikona basarak yükleme yapabilirsiniz. En az 4 farklı resim yüklemek zorunludur. Aracın fotoğraflarını çekerken araç plakasının okunup okunmadığını da kontrol ediniz. Plaka oldukça net okunmalıdır.
- Fotoğrafları gerekli alana yükledikten sonra ‘’Kaydet’’ tuşuna basabilirsiniz.
- Haritada göster özelliği ile kazanın olduğu yere kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
- Sonraki adım araç bilgilerinizdir. Plaka ve TC kimlik numaranızı yazmanız sonucunda trafik sigortası poliçenize kolayca ulaşacaksınız.
- Araç bilgilerinizi kaydettikten sonra gördü tanığı ekleyebilirsiniz. Bunun için ‘’tanık ekle’’ butonuna tıklamalısınız.
- Tanık ekledikten sonra sürücü bilgilerini detaylı olarak yazmalısınız. Kazaya karışan araç sürücüsünün ehliyetlerinin ön ve arka yüzleri çekilerek sürücü bilgileri ekranına eklenmelidir.
- Eklediğiniz ve yazdığınız tüm bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için pdf formatında ön izleme yaparak kontrol etmeyi unutmayınız.
- Son olarak imzanızı atabileceğiniz alan yer alır. Bu alana imzanızı çizmeniz istenir.
- İmzanızı attıktan sonra işlemi tamamla diyerek sonlandırabilirsiniz.
Mobil kaza tutanağı doldururken mail adresini ilgili alana yazan araç sürücülerine kaza tutanağı pdf olarak otomatik iletilir.
Görgü Tespit Tutanağı
Yazılı kaza tutanağı veya mobil kaza tutanağı tutacak olan araç sürücüleri için üst başlıklarda bahsetmiş olduğumuz tutanak tutma adımlarında bulunan görgü tespit tutanağı; trafik kazasına şahit olan tanıkların doldurması gereken bir belgedir.
- İlgili görgü tespit tutanağı şehirde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe olarak verilecektir.
- Görgü tespitinin yapıldı yer ve saat de açıkça belirtilmelidir.
- Tutulan dilekçenin sağ üst köşesine olayın tarihi yazılmalıdır.
- Dilekçede görgü tanığının, zabıt kâtibinin ve adli kolluk görevlisinin adı, soyadı ve imzası olmalıdır.
Eğer trafik kazasına karıştığınız sırada olaya çevreden şahit olan birisi varsa görgü tespit tutanağı tutabilirler.
Hasar durumları için: Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazısından bilgi alabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulduktan Sonra Ne Yapmalı?
Trafik kazası meydana gelmesi ile en az iki araç maddi hasar almışsa düzenlenecek kaza tespit tutağı süreci başlar.
- Kazanın meydana geldiği alan trafiğin aksamasına neden olan konumda olabilir. Veya uygunsuz bir alan olabilir. Bu gibi durumlarda kazalı araçların kaza yaptıkları konumları değiştirilmeden fotoğraflarının çekilmesi gerekir. Daha sonrasında ise araçlar trafiği engellemeyecek şekilde güvenli bir yere çekilmelidir.
- Araç uygun konuma alındıktan sonra karşı sürücü ile anlaşma sağlanıyorsa anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulmalıdır.
- Kaza tutanağı eksiksiz doldurulmalı ve 2 nüsha olmalıdır.
- Sigorta şirketinin sizden isteyeceği bir takım evraklar olacaktır. İstenilen evrakları ve kaza tutanağı hazırlayıp kaza dan sonra 5 gün içerisinde sigorta şirketinize iletmeniz gerekir.
Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilir?
Trafik kazası sonucunda meydana gelen kaza olayında;
Sigortalı taraflar arasında hem karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi yaptırdığı sigorta şirketine hem de kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine başvuru yapmalıdır.
Yapılan başvuru sırasında kaza tespit tutanağına ek olarak bazı belgelerin teslim edilmelidir.
Bu belgeler;
- Araç sürücülerine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
- Kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar,
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı,
- Trafik poliçesinin fotokopisi.
Tazminatın kısa sürede ödenebilmesi için sigorta şirketine tüm evrakları vermeniz gerekir. Eksik verilecek her evrak sürecin uzamasına yol açar.
Trafik Sigortası Hasarlarında İstenilen Evraklar / Belgeler Nelerdir?
Oto kaza sigortalarında meydana gelen hasarda istenilecek belgeler:
- Alkol raporu,
- Ehliyet fotokopisi,
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı,
- Trafik poliçe aslı veya fotokopisi,
- Poliçe prim makbuzu,
- Ruhsat fotokopisi,
- Trafik kazası tespit tutanağı (kaza zaptı)
Gereklidir.
Anlaşmalı kaza tutanağını tuttuktan sonra diğer evraklarını hazırlamayı unutmamalısınız.
Kaza Tutanağı Tutulmazsa Ne Olur?
Zorunlu trafik kapsamında karşılanacak hasar durumları için maddi hasarlı kaza tespit tutanağınız bulunması gerekir.
Meydana gelmiş olan trafik kazalarında sigorta şirketi sizden belli başlı belge isteyecektir. Kaza tespit tutanağı da bu belgelerden en önemlisidir.
- Sigorta şirketleri verilen evraklar arasında eksik bir belge varsa hasar süreciniz başlamayacaktır.
- Bunlarına arasında en önemli konulardan biri de oluşan kazayı sigortanızdan karşılatmak istemeniz ve karşı tarafa yüklü bütçeler ayırmak zorunda kalmamanızdır.
- Yaşamış olduğunuz trafik kazasında tutanak tutmamanız oluşan maddi hasarların sigortadan karşılanabilmesini imkânsız hale gelir.
- Araç sürücüleri araçlarında oluşan hasar ve zararları kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kalırlar.
- Kaza sırasında aracınızda kaza tespit tutanağı bulunmuyorsa mobil kaza tutanağını doldurmayı tercih etmelisiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Ve İtiraz Etme Nasıl Yapılır?
Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra sigorta şirketinin istemiş olduğu tüm evraklar hazırlanır ve şirkete iletilir.
İşlemlerin başlaması ardından hasar durumunun açıklanması ile sigortalılardan bir taraf itiraz etmek isteyebilir.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Sorgulanır?
Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi için belli başlı kriterler bulunmaktadır.
- Öncelikle yaşanan kaza sonrasında araç sürücüleri tarafından tutulan kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilir.
- Sigorta şirketleri ilgili belgeyi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne (SBM) iletir.
- İletilen tutanaklar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafımdan sisteme girilir.
- İlgili evrakların sisteme girilmesi ile üç iş günü içerisinde her bir sigorta şirketi kendine ait kusur oranı tespiti yapar.
- Kusur oranları ise %0, %50 ve %100 olarak değerlendirilir.
- Yapılan değerlendirmeler sonucunda tüm şirketler aynı kusur oranı konusunda anlaşırlarsa dosya sonuca varır.
İşlemleriniz sonucu varması ile SBM adresinden sorgulama yapabilirsiniz.
Kaza tespit tutanağının sonuçlanmasının ardından SBM, sigortalı adaylara hem SMS, hem de e-posta yoluyla bilgilendirme yaparak durumu iletir.
Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır?
Sigortalı adaylar, kusur oranları kendilerine bildirildiği süreden sonra beş (5) gün içinde itiraz edebilirler.
Beş (5) günü geçen sürelerde ise özel hukuk yollarına başvuru yapabilirler. Özel hukuk yolu ile itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
Hasarlı kazaya karışan kişiler, aynı aracı sigorta kurumu ile çalışıyorlar ise online işlemler ile kusur oranına, karara itiraz edebilir. Yapılacak değerlendirmenin bir komisyon tarafından göz önünde bulundurulmasını talep edebilirler.
Kaza tespit tutanağı itirazı yapmak isteyen adaylar Sigorta Birliği Merkezi’nin online sitesinde yer alan Kaza Tespit Tutanağı İtirazı formunu doldurması gerekir.
Kaza Tespit Tutanağının Doldurulmayacağı Durumlar Nelerdir?
Belirlenen şartlar çerçevesinde belli başlı maddeler bulunur ve bu maddeler içinde kaza tutanağının tutulamayacağı sebeplerde yer alır.
Kaza tespit tutanağı; trafik kazaları maddi hasarla sonuçlandığı zaman tutulması gereken tutanaktır. Kaza tespit tutanağı tutulamayacak durumlar bulunuyorsa bölgenize bakan jandarma veya polisle iletişime geçmelisiniz.
Kaza tespit tutanağı tutulamayacak durumlar:
- Hasar alan araçlardan en az birinin zorunlu trafik sigortası poliçesi bulunmuyorsa,
- Kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse,
- Kazada sürücü veya yayalarda ölüm veya yaralanma varsa,
- Kazaya karışan araçlardan biri kamu kurum ve kuruluşlarına aitse,
- Kazaya karışan sürücülerden birisinde akıl sağlığı şüphesi varsa,
- Kazaya karışan sürücülerden en az birisinin alkol almış olması sonucunda,
- Kazaya karışan ve hasar alan aracın sürücüsü 18 yaşından küçük ise,
- Meydana gelen kaza tek taraflı ise,
- Kazaya karışan araç sürücülerden birinin ehliyeti yoksa / ehliyeti kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması durumunda
Kaza tespit tutanağı tutulamaz. Tutulsa dahi geçerli sayılamaz.
Trafik sigortasının bulunmaması ile araçlara vereceğiniz hiçbir zarar karşılanmayacaktır. Ve cezai yaptırımları söz konusu olacaktır. İhmal etmeden aracınıza özel zorunlu trafik sigortası fiyatı alarak güvencenizi oluşturun!
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyat teklifi almak için başvuru formunu doldurmanız yeterlidir.