Trafik sigortası hasar ödeme süreleri ve hasar karşılama şartları araç kullanıcıları tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Hasar süreçlerini sizler için bir araya getirdik ve özetledik!
Sigorta denildiğinde aklımıza ilk gelen belli bir bütçe ile bize ait olan bir şeyi koruma altına aldığımızdır. Fakat tüm sigorta branşlarından farklı olarak zorunlu trafik sigortası kendi aracımızı ve bizi güvence altına almaz!
Zorunlu trafik sigortası, kaza anında üçüncü şahıslara verilen zararlara karşı teminat vermektedir!
Trafik Sigortası Hangi Hasarları Karşılar?
Yaptırılması kanunen zorunlu olan trafik sigortasının hangi hasarları karşıladığı merak edilen bir konu.
Kazaya neden olan ve kazaya karışan araçlar arasında nasıl işlem yapılmaktadır?
Konunun detayına geçerek trafik sigortasının karşıladığı hasarlara göz atalım!
- Kazadan kaynaklı olarak kişinin ekonomik gelirinin kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalma durumları güvence altındadır.
- Trafik kazalarında sadece maddi hasarlar oluşmaz. Maddi hasarların yanında bedeni zararlarda oluşabilir. Kaza sonucunda kişilerde meydana gelen yaralanmalar da trafik sigortasının teminatı altındadır.
- Yaralı olan kişilere yapılacak olan muayeneler tedaviler, ilk yardım hizmetleri, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası poliçesi tarafından teminat altındadır.
- Trafik kazasından kaynaklı, taraflar arasındaki uyuşmazlık sonucunda oluşabilecek dava masrafları da güvence altındadır.
- Mahkeme ve avukatlık ücretleri, trafik poliçesi tarafından karşılanır.
- Trafik poliçesi, kamuya ait olan mallara verilecek zararları teminat altına alarak olası durumlarda karşılar. Kamuya ait olan elektrik direği, lamba gibi mallar koruma altındadır.
- Trafik sigortası, kaza sırasında vefat edenlerin defin masraflarını karşılar.
- Üçüncü kişilere ait mallara verilecek zararlar da sigorta kapsamında karşılanır.
Zorunlu Trafik Sigortası Kimin Hasarını Öder?
Zorunlu trafik sigortası, meydana gelen kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin hasar masraflarını karşılamaktadır.
Yani kaza sırasında, trafik sigortası sizin başka araçlara verdiğiniz zararı karşılar.
Trafik sigortasının asıl amacı; sigorta sahibinin sebep olduğu kazalarda, karşı tarafta bulunan araç sahibinin hasarını ödemektir.
**Hasar ödemeleri trafik sigortası genel şartlarına ve poliçe teminatlarına göre yapılır.
Trafik sigortası şartlarını okumak için: Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarıyazısına göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?
Bir kaza nedeniyle karşı taraftaki araca, kişiye ya da mallara verilen bedeni ve maddi zararları poliçede yazılı limitler ve genel şartlar dâhilinde trafik sigortası karşılar.
Trafik sigortası genel şartlarında yer alan ödeme koşullarına uygun olarak trafik sigortası karşı tarafın maddi hasarla sonuçlanan zararlarını karşılamaktadır.
**Teminat limitleri araç gruplarına göre farklılıklar göstermektedir.
Trafik poliçesini yaptırma aşamasında poliçede yazan teminatlar ve limitler kapsamında karşı tarafın hasarları ödenecektir.
Teminat limitlerinin araç gruplarına göre değiştiğini iletmiştik. Örnek olarak otomobil üzerinden teminat limitlerini paylaşacağız.
*2019 yılı içerisinde aracınız ile kaza yaptınız, zorunlu trafik sigortanız kapsamında öncelikle araç grubunuza göre hasar değerlendirme işlemleri başlar.
Poliçe kapsamında 3 farklı teminata ait limitler yer almaktadır. Bunlar maddi hasar giderleri, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm giderleridir.
Sürücü Dâhil 9 Koltuklu Otomobil - Trafik Sigortası Teminat Limitleri 2019
- Araç Başına Maddi Giderler 39.000
- Kaza Başına Maddi Giderler 78.000
- Kişi Başına Sağlık Giderleri 390.000
- Kaza Başına Sağlık Giderleri 1.950.000
- Kişi Başına Sakatlanma Ve Ölüm 390.000
- Kaza Başına Sakatlanma Ve Ölüm 1.950.000
Trafik sigortası poliçe kapsamında belirtilmiş olan araç gruplarına göre limitler baz alınır ve hasar ödemeleri gerçekleştirilir.
Trafik Sigortası Kendi Hasarımı Öder mi?
Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarı karşılama hizmeti trafik sigortası kapsamındadır. Bu sebeple trafik sigortanız aracınızda olan hasarları karşılamayacaktır.
Aracınızda olan hasarları ‘araç kasko sigortası’ karşılamaktadır.
Trafik sigortası poliçeniz kaza sırasında karşı tarafa verdiğiniz zarar ve hasarları karşılar. Karşı tarafa verilen zararlar, trafik poliçesinde yazılı olan limitler ve genel şartlar dâhilinde karşılanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?
Trafik kazalarında hasar durumu yaşanması sonucunda sigorta şirketi kazayı nasıl karşılamaktadır, teminat limitlerinin yetersiz kalması durumunda ödeme nasıl gerçekleşir? Sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Son yıllarda artış gösteren trafik kazalarına karşı araç kullanıcılarının yaptırması gereken 2 çeşit araç sigortası bulunmaktadır.
Trafik sigortası zorunlu yaptırılması gereken sigorta türüdür, kasko sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılması gereken sigorta türüdür.
Yaşanan kaza sonucunda oluşan hasar, trafik sigortası ödeme limitlerini aşarsa kalan zarar tutarının ödemesi araç sahibinin sorumluluğunda olur. Fakat oluşabilecek daha yüksek hasar ödemelerinde mağdur olmamak için kasko sigortanıza ek olarak ekleyebileceğiniz İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı ile trafik sigortanızın limitlerini aşan bir hasar söz konusu olduğu zaman bu teminattan yararlanabilirsiniz.
Trafik Sigortasında Hasar İhbar Süresi
Trafik poliçesi kapsamında olan bir kaza durumu yaşadığınız zaman ve sigortanızdan yararlanabilmeniz için belirlenmiş bir süre vardır. Hasar meydana geldikten sonra size tanınan sürede sigorta şirketinize bildirmeniz gerekmektedir.
Meydana gelen trafik hasarlarında size tanınan süre, ‘Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında’ net bir şekilde belirtilmiştir. Genel Şartların B1.1 Maddesi’ne göre ”Rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 10 iş günü içinde hasarın sigorta şirketine bildirilmesi” şarttır, şeklinde belirlenmiştir.
Karşı tarafa vermiş olduğunuz zararın, trafik sigortası kapsamında karşılanabilmesi için size tanınan süre içerisinde sigorta şirketine bildirmeyi unutmayınız.
Hasar Bildirimi Yaparken İletilecek Evraklar
- Acente numarası,
- Alkol raporu, ifade tutanakları, görgü tespit tutanağı,
- Hasar detayları,
- Hasar tarihi,
- Hasara ait çekilmiş fotoğraflar,
- Kaza tespit tutanağı,
- Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler,
- Sigortalının telefon bilgisi,
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
- Tahmini hasar miktarı,
- Trafik poliçe fotokopisi,
- Trafik sigortası poliçe numarası gereklidir.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Tüm sigorta poliçelerinde olduğu gibi zorunlu trafik sigortasında da bazı hasar durumları karşılanmaz.
Zorunlu olarak yaptırmış olduğunuz sigorta poliçesinin karşılamadığı durumları bilmeniz sizler için önemlidir. Poliçe kapsamını kısaca anlattığımız bu başlığı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Trafik sigortasının ödeme yapmadığı maddelere göz atarak, soru işaretlerinizi yok edebilirsiniz!
‘Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarına’ göre kapsam dışında olduğu belirtilerek, trafik poliçesi tarafından karşılanmayan durumları kısaca özetleyelim.
Trafik Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Hasarlar
- Aracın servis istasyonlarında çeşitli bakım, onarım ve tamirat durumları,
- Araç sahiplerinin kaza sırasında zarara uğrayan eş, çocuk, akraba ve yakınları hakkında yapacağı tazminat taleplerine ilişkin ödemelere karşı,
- Araç sahiplerinin sorumlulukları dışında gelişen çalıntı ve gasp gibi durumlarda uğradıkları zararlar,
- Çalıntı araca binen kişilerin tazminat talepleri,
- Kaza sırasında bagajda bulunan eşyalar ve araçta bulunan diğer eşyalara gelecek zararlar,
- Sigortalı aracın yasal makamların izni ile çeşitli yarışlara katılması veya diğer araçlara eşlik etmesi ya da çeşitli gösterilerde yer alması sonucu oluşan hasarlara,
- Terör amacıyla kullanılan araçlara gelen zararlar,
- Sigortalı araç trafikte kullanım halinde değilken gerçekleşen durumlar trafik sigortası kapsamına girmez.
- Kazaya sebebiyet veren araç sahibi, kendi aracında meydana gelen zarar ve hasarlara karşı ödeme alamaz. Trafik sigortası kapsamında sadece karşı tarafta meydana gelen maddi ve manevi zararların teminatı sağlanır.
Tek Taraflı Maddi Hasarlı Kazalarda Trafik Sigortası Ödeme Yapar Mı?
Tek taraflı trafik kazasında araç sürücüsünün uğramış olduğu bedensel zararlar ve araca gelen zararlar Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası tarafından karşılanmamaktadır.
- Trafik sigortası üçüncü şahıslara verilen zararlara karşı ödeme yapmaktadır. Bu nedenle tek taraflı olan ve araç sürücüsüne gelen zararlar karşılanmaz.
- Araç sürücülerinden kaynaklı kusurlar için ancak varsa ve şartlara uyum sağlanıyorsa bedensel zararlar için ferdi kaza sigortası teminatına, aracınızda meydana gelen zarar ve hasarlar için ise kasko sigortasına başvuru yapabilirsiniz.
- Ancak tek taraflı olan kazalarda sigortalı kişinin hayatını kaybetmesi durumunda sigortalı yakınları destekten yoksun kalma tazminatı için sigorta şirketi ne başvuru yapabilir.
- Sigorta şirketinden durum hakkında dosya açtırılması gerekir. Ancak bu konu bazı koşullarla sınırlandırıldığı için sigorta şirketlerinde detaylı bilgi alınmalıdır.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Şartları
Araç sahipleri zorunlu trafik sigortasını ve kasko sigortasını yaptırırken araçlarının güvence altında olduğu bilirler ve sigorta şirketlerine güvenirler. Meydana gelen her hangi bir hasar durumunda ise hasar ödemelerini hemen almak isterler.
**Hasar ödemenizin en hızlı şekilde sonuçlanması için yapmanız gereken işlemler bulunmaktadır.
Oluşan herhangi bir hasar durumda, sigorta poliçesi teminatları kapsamında tazminatın en kısa sürede ödenebilmesi için hasar ile ilgili belgelerin sigorta şirketine ya da ekspere doğrudan ulaştırılması gerekir.
**Sizden istenen evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz sonucun hızlanmasını sağlar.
Evrakları eksiksiz bir şekilde sigorta şirketine iletmeniz durumunda işlemleriniz başlar. İnceleme süreçleri poliçe genel şartları çerçevesinde yapılır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hasar Karşılama Limitleri
Trafik sigortası poliçesinde yer alan limitler araç türlerine göre değişim göstermektedir.
Teminat kapsamında bulunan limitler; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi başına ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleri olarak ayrılır.
Otomobil ve Taksi Trafik Limitleri
Araç Başına Maddi Giderler 39.000 |
Kaza Başına Maddi Giderler 78.000 |
Kişi Başına Sağlık Giderleri 390.000 |
Kaza Başına Sağlık Giderleri 1.950.000 |
Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 390.000 |
Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.950.000 |
Motosiklet ve Yük Motosikleti Trafik Limitleri
Araç Başına Maddi Giderler 39.000 |
Kaza Başına Maddi Giderler 78.000 |
Kişi Başına Sağlık Giderleri 390.000 |
Kaza Başına Sağlık Giderleri 1.170.000 |
Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 390.000 |
Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.170.000 |
Minibüs, Kamyonet ve Kamyon Trafik Limitleri
Araç Başına Maddi Giderler 39.000 |
Kaza Başına Maddi Giderler 78.000 |
Kişi Başına Sağlık Giderleri 390.000 |
Kaza Başına Sağlık Giderleri 3.900.000 |
Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 390.000 |
Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 3.900.000 |
Sürücü Dâhil 18-30 Koltuk- Otobüs Trafik Limitleri
Kaza Başına Sağlık Giderleri 5.070.000 |
Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 5.070.000 |
Sürücü Dâhil 31 Koltuk- Otobüs Trafik Limitleri
Kaza Başına Sağlık Giderleri 10.140.000 |
Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 10.140.000 |
Trafik limitlerini daha detaylı incelemek için: Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriyazısına devam edebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
- Zorunlu trafik sigortasında hasar ödemeleri, sizden talep edilen gerekli evrak ve belgelerin sigorta şirketine teslim edildiği tarihinden itibaren 8 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir.
- Araç sürücülerinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, belgeleri poliçede belirtilmiş olan zamanda sigorta şirketine teslim etmesidir.
- Evrakları teslim etmeniz ile sigorta şirketi size gerekli olan acıkmaları iletecektir.
- Evraklarınız 8 iş günü içinde işleme alınır.
- Sigorta şirketinin sizden istemiş olduğu belgeleri eksik vermeniz durumunda talep ettiğiniz hasar ödemesi gecikecektir. Bu nedenle belgelerin eksiksiz olması ve sigorta şirketine zaman kaybetmeden verilmesi oldukça önemlidir.
Zorunlu Trafik Sigortası Çalınan Araç İçin Ödeme Yapar Mı?
Trafik sigortasının kapsamını üst başlıklarımızda detaylı bir şekilde açıklamıştık.
Peki, araç çalınmasını hangi sigorta türü güvence altına alır, nasıl karşılar?
Öncelikle tekrar belirtmek gerekirse, trafik sigortalarının üçüncü şahıslara verilen zararları karşıladığını iletmiştirk.
Trafik poliçesi, karşı araçta meydana gelen durumlara teminat verdiği için kendi aracınızın çalınmasına veya çalınmaya teşebbüs edilmesine teminat sunmaz.
Çalınma durumlarının ve çalınmaya teşebbüs edilmesi ile araçlara verilen zararların son dönemlerde artmasına karşı, aracınızı güvence altına almanız mümkün. Aracın çalınmasına ve çalınmaya teşebbüs edilmesini ‘araç kasko poliçesi’ ile güvence altına alabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi
Hasarsızlık indirimi dikkatli olan sürücüleri ödüllendirerek indirim şansı sağlar.
Hasarsızlık indiriminin amacı; araç kullanıcılarının trafikte daha dikkatli olmalarını sağlamaktadır.
Trafik sigortası hasarsızlık indirimi uygulamasında 7 basamak bulunmaktadır. Her yenileme döneminde araç sahiplerinin hasarsızlık kademeleri dikkate alınır.
**Yenileme döneminizde indirim hakkı alabileceğiniz gibi hasar yaşamanız durumunda poliçe primlerinize zam da uygulanabilir.
Trafik Sigortası İndirim Oranları
Trafiğe ilk defa çıkacak araç sürücü için 4. basamak tarifesi uygulanmaktadır.
7 basamak ve hasarsızlık oranları;
7. Basamak | Poliçenin 3. Yılında hasarsızlık devam ediyorsa %45 indirim, |
6. Basamak | Poliçenin 2. Yılında hasarsızlık devam ediyorsa %30 indirim, |
5. Basamak | Poliçenin ilk yılı hasarsız tamamlandıysa %15 indirim, |
4. Basamak | Trafiğe ilk kez çıkan araç sahipleri için, |
3. Basamak | Poliçenin ilk yılı hasarla sonuçlandıysa %50 zam, |
2. Basamak | Poliçenin 2. Yılı hasarla sonuçlandıysa %100 zam, |
1. Basamak | Poliçenin 3. Yılının da hasarla sonuçlanması ile %150 zam uygulanmaktadır. |
Trafik sigortanızın güncel basamak kodunu öğrenerek indirim oranlarından faydalanabilirsiniz. Basamak kodları fiyat artışına da fiyat indirimlerini de sebep olmaktadır.
**Araç basamağınıza özel en uygun trafik fiyatına ulaşmak için:Zorunlu Trafik Sigortası Başvuru Formu'na bilgilerinizi bırakabilirsiniz.