Trafiğe çıkan araçların yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, üç temel başlık altında (maddi hasarlar, sağlık giderleri ve sakatlanma – ölüm konularında) güvence sunar.
Trafik sigortası kazaları azaltmak kadar kaza sonrasında yaşanacak tatsız durumların da önüne geçmeyi amaçlayan yasa gereği yaptırılması zorunlu olan sigorta türüdür.
Trafik sigortasında önemli olan kısım, poliçe limitlerinin ne kadar belirlendiği ve araç sahibinin değil az kusurlu veya kusursuz olan tarafın giderlerini karşıladığıdır.
Trafik sigortası şartlarını okumak için: Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarıiçeriğine göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Trafik Yönetmeliği uyarınca trafiğe çıkacak her aracın zorunlu trafik sigortası yapması gerekmektedir. Aksi halde trafiğe çıkamaz veya men edilir.
Trafik sigortası basit bir şekilde sigorta firmalarının ilgili ulaşım kanalları vasıtası ile yapılabilmektedir. Trafik sigortasındaki amaç oluşacak hasarlar sonucunda yaşanacak mağduriyetin giderilmesi ve sık yaşanan kazaların azaltılma isteğidir.
Sigortanın üç başlık altında teminat sunar;
- Maddi hasarlar; poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde oluşacak maddi hasarın tamamı veya limit aşımı sebebiyle belirlenen limite kadar olan kısmı sigorta kapsamında karşılanır.
- Sağlık giderleri; kaza sonucundaki yaralanmalarda oluşacak hastane masrafları poliçede belirtilen süre içerisinde karşılanır. Yaralı daha sonra ölmüş olsa bile bu giderler sigorta kapsamı içerisindedir.
- Sakatlanma ve ölüm; kişinin sakatlanması halinde etkilenen sosyal ve ekonomik yaşamını karşılamak adına tazminat niteliğinde tutar ödenmesi ölümü halinde ise mirasçılarına yine tazminat niteliğinde ödeme yapılması sigorta poliçesi kapsamındadır.
Görüldüğü üzere trafik sigortası trafiğe çıkan kişileri temel konularda güvence altına alır.
Ayrıca bu konular yeterli gelmezse sigorta firmalarının sunmuş oldukları ek teminatlar ile sigorta kapsamı genişletilebilir ve daha güvenceli bir sigortaya sahip olunabilir. Bazı sürücüler tarafından zorunlu olunmasına karşı çıkılan trafik sigortası aslında sürücüden çok trafikteki diğer kişileri koruyarak sürücünün kendisinin de dikkatli olmasını sağlamaktadır.
Poliçe teminatları hakkında bilgi almak için:Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriyazısına göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortasında Hasarsızlık Kademesi Nedir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmış araç sahipleri – yani trafiğe çıkma hakkı olan araçlar, yıl bazlı olarak trafik sigortası yaptırmak zorundadırlar. Bunun anlamı da her sene yeni poliçe yapılmasını içerir.
İlk defa trafik sigortası yaptıracak kişi bu kapsamda 4. Kademe olarak adlandırılan yani baz fiyattan prim ödemesi yapar.
Baz fiyat, trafik sigortasındaki orta tutar meblağ demektir. Kişinin bu fiyattan başlaması aslında bir tür değerlendirme süreci olarak görülebilir. 1. Kademe en yüksek primi, 7. Kademe ise en düşük primi ödeyen kesimdir.
Yeni ehliyet alan kişi ise orta sayılacak bir kademeden buna başlayarak trafikteki değerlendirmesini kendisi yapmış olur. Eğer bir sene sonunda kazaya karışmadan ve hiçbir hasar kaydı olmadan poliçesini yenileyecekse 5. Kademeden yüzde on beş (15) indirim oranı ile gerçekleştirir.
Fakat ilk senesinde bir hasar kaydı oluşmuş ya da kazaya karışmış ise sonraki senenin poliçe primini yüzde elli (50) zamlı olarak ödeyecektir ve üçüncü kademeden değerlendirilecektir. Hasarsızlık kademeleri yedi adet olup yıllık bazda sürücülerin trafikteki durumlarına göre değişmektedir. Yani sürücünün bulunduğu basamak, bulunduğu sene içerisinde ne kadar başarılı ve kazasız bir şekilde araç kullanımına bağlı olarak değişmektedir.
Detaylı bilgi almak için:Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazısından bilgi alabilirsiniz.
Basamak fiyatları illere göre değişmektedir çünkü bölgenin trafik yoğunluğuna, kaza olma riskinin yüksekliğine bağlı olarak fiyatlara karar verilmektedir.
Hasarsızlık kademesi basamakları 2019 yılı İstanbul için temel alındığında şu tutar görülmektedir;
- 1.Basamak: 3.100 TL
- 2.Basamak: 2.480 TL
- 3.Basamak: 1.860 TL
- 4.Basamak: 1.240 TL
- 5.Basamak: 1.054 TL
- 6.Basamak: 867 TL
- 7.Basamak: 682 TL
2020 trafik fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Basamaklarda Nasıl İndirim Hakkı Oluşur?
Trafik sigortası kazalı durumların önüne geçmek ve sürücüleri daha dikkatli olmaya yönlendirmek adına hasarsızlık kademesi kullanır.
- Bilindiği üzere bu basamaklarda en düşük kademe yedinci, en yüksek ise birinci basamaktır. Eğer sürücüler düşük ücretli prim ödemek istiyorlarsa ehliyetlerini aldıkları ve sigortayı yaptırdıkları tarihten itibaren kaza yapmamaya özen göstermelidirler.
- İlk kez sigorta yaptıran kişinin başladığı basamak dördüncü basamaktır.
- İlk yılında hasarsızlık halinde prim ücreti yüzde 15, ikinci yılında yüzde 30, üçüncü yılında ise yüzde 45 ile indirime tabii tutulur. Bunu sağlamak içinse yapılacaklar öncelikli olarak aracı güvenli ve dikkatli bir şekilde sürmek olmalıdır.
- Aracın rutin bakımları yapılmalı, araç kontrolünün tam bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Fakat trafik her zaman riskler taşıdığı için bir başkası tarafından da aracınız kazaya karışabilir.
- Eğer başkasının kusurlu olduğu bir kaza söz konusu ise mutlaka kaza tutanağı tutulmalı ve kusurlu olan tarafın giderleri karşılanması beklenmelidir. Ancak kusurlu olan taraf siz değilseniz yine de hasarsızlık indiriminden yararlanamazsınız.
- İstisnai durumlar olmak üzere bu durumun geçersiz sayılması için davalar açılmakla birlikte özen göstereceğiniz kısmın trafikte hiçbir surette kazaya karışmamak olmalıdır. Ayrıca can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturmayan kazalarda, örneğin hafif sürtüşmeler, aynanın kırılması vb. sorunlarda taraflar aralarında sorunu uzlaşı içerisinde çözmeleri hem hasarsızlık kaydı hem de kademesi için yararlı olacaktır. Unutmamanız gerekir ki üç yıl üst üste hasarla kapatılan seneler sonucu yüzde 150 zam yapılarak en yüksek basamaktan prim ödemesi yaparsınız.
Yeni araç alan adaylar: İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiye içeriğine göz atabilirler.
Hasarsızlık Kademesi Hakkında Bilinmeyenler
- Hasarsızlık Kademesi Sorgulama
Trafik sigortasını yaptırmış olduğunuz sigorta firmasının internet, mobil uyguluma gibi kanallarını kullanarak poliçe numaranızı girerek kaçıncı kademede bulunduğunuzu öğrenebilirsiniz.
- Trafik Sigortası Kapsamındaki Hasarsızlık İndirimi Yeni Araç Alımlarında Ne olur?
Trafik sigortası yeni araç alımlarında tekrar yapılması gerekir çünkü sigorta yapılan araç değiştirilmiştir ve özelliklerine göre yeni bir sigorta hâsıl olmuştur. Ancak hasarsızlık indirimi araç değişikliklerinden etkilenmez ve işlemeye devam eder. Bu yüzden araç değişikliği neticesinde yapılacak trafik sigortasında hasarsızlık basamağı kaldığı yerden devam eder.
- Basamak Ücretinin Hesaplanması
Kişi kendi basamak ücretini hesaplamak istiyorsa, o yıl için belirlenmiş tavan fiyat üzerinden, birinci basamak; % 150 zam, ikinci basamak; % 100, üçüncü basamak; % 50 zam, beşinci basamak; yüzde 15 indirim, altıncı basamak; yüzde 30 indirim, yedinci basamak ise % 45 indirim hesaplaması yaparak sonuca ulaşabilir. Basamak yükselmesi veya gerilemesini ise birinci basamak üst üste üç yıl hasarlı, ikinci basamak üst üste iki yıl hasarlı, üçüncü basamak üst üste bir kez hasarlı ve beşinci basamak ilk yıl hasarsız, altıncı basamak üst üste iki yıl hasarsız, yedinci basamak üst üste üç yıl hasarsız olarak hesaplanmaktadır.
Hasarsızlık indirimlerini sorgulamak için: Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama İşlemiyazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Zorunlu olan trafik sigortası pek çok sigorta firması tarafından sunulmaktadır. Bu fiyatların belirlenmesi Hazine Müsteşarlığı’na aittir ama firmalar ilave teminatlar veya limitlerinin sınırı bakımından farklı fiyatlar öne sürmektedirler.
Fiyatların belirlenmesinin bir diğer yolu da sürücünün ve aracın mevcut durumuna bakılmasıdır.
Örneğin yeni ehliyet ve araç almış kişinin trafik sigortası, 10 yıldır araç kullanan ve önceden sigorta yaptırmış kişiye kıyasla yüksek olacaktır.
Trafik sigortası yenilemelerinde bu süre ve ilgili yıl içerisindeki kaza durumları göz önünde tutularak yenileme yapılacağı vakit fiyat indirimi yapılmaktadır.
Detaylı bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Trafik sigortası zorunlu olunca kişileri trafikte daha dikkatli olmaya teşvik etmek adına hasarsızlık kademesi uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama ile sürücülerin sigortalarını yenilerken ödedikleri primlerde indirim –ya da ters orantılı zam- gündeme gelmektedir.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyat teklifi almak için başvuru formunu doldurabilirsiniz.