Trafik poliçeleri yenilenme aşamasındayken yenilenmemesi ve fiyatların karşılaştırılmaması, gecikme yaşanan süreç içerisinde bütçenize yüksek tutarlarda zarar olarak yansıyabilir.
Yenileme sürecinde nelere dikkat edilmelidir, nereden başlamalıdır?
Araç trafik sigortası poliçesiyle, meydana gelebilecek kaza durumlarında karşı tarafa verilecek zarar ve hasarlar güvence altına alınacaktır. Trafik sigortası poliçesi, sizin aracınıza gelebilecek zararlara karşı güvence sağlamaz. Kaza sırasında karşı araca vereceğiniz zarar ve hasarları güvence altına alır. Trafik sigortası poliçesi ile karşı tarafa verilecek olası zarar durumlarında yaşanacak finansal kayıpları düşünmeden güvenle seyahat edeceksiniz.
Araç sigortasının nasıl yenileme yapılacağı, yenileme sırasında göz önünde bulundurulması gereken konular, en iyi poliçe fiyatlarını elde etmek için gerekli olan ipuçları ve sigorta yenileme süreçleri hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını bulabileceğiniz konu başlıklarını anlattık.
İlk önce sigorta yenileme işlemini tanımlayarak başlayalım.
Zorunlu Trafik Sigortası Yenilemesi Nedir Nasıl Yapılır?
Trafik sigortasında yenileme işleminin önemini belirtmek gerekirse;
En öncelikli bilinmesi gereken, kanun gereği tüm araçların yaptırması gereken bir sigorta türü olduğudur.
Kanun, tüm araçların güncel trafik sigortası olmasını zorunlu kılar.
İkinci olarak, sigorta yaptırmamak sizi birçok maddi zarar ve hasar için savunmasız bırakabilir. Trafik poliçesi teminatları karşı tarafa verilen hasarlara karşı güvence sağladığından dolayı kaza durumlarında verilecek maddi yüklerden sizi kurtarır.
Standart oto sigorta poliçeleri için sigorta süresi bir yıldır. Dönem sonunda trafik sigortası poliçesinin yenilenmesi başlamaktadır. Yenileme zamanı yapılacak olan sigorta poliçesi, yeni dönem sigorta poliçesi olarak devam edecektir.
Poliçe yenileme detayı, yeni sigorta oranlarınız ve gelecek yılın kapsamı hakkında teminatlar içerecektir. Sigorta fiyatları önceki dönemden daha düşük olabilir veya daha yüksek olabilir.
Detaylı bilgi için:Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır? Yazısından devam edebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?
Zorunlu trafik sigortası poliçenizin yenileme tarihi, poliçenizin ne zaman başladığı ile ilgilidir.
Poliçe şartları kapsamında trafik sigortası süresi bir yıl geçerlidir. Bu nedenle, yenilemeniz poliçe yürürlüğe girdiği tarihten bir yıl sonra olacaktır.
Trafik şartları için:Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartlarıyazısından bilgi alabilirsiniz.
Sigorta yenilemesinin zamanında gerçekleştirilmesi, araç sürücülerin para tasarrufu yapmalarını, sigorta poliçelerini ve teminat ihtiyaçlarını yeniden değerlendirebilmeleri sağlar.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar Sürede Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası yıllık yapılan sigorta poliçeleri olduğundan dolayı her yıl yenileme işleminin yapılması gereklidir. Trafik sigortalarının ne kadar sürede yapılması gerektiği araç kullanıcıları tarafından merak edilen bir konudur.
Örneğin, trafik sigortası poliçeniz 30 Temmuz 2019 tarihinde başlamışsa, en geç 30 Temmuz 2020 tarihinde yenilenmesi gerekir. Trafik sigortası poliçeleri sınırlı bir süre için geçerli olmasından kaynaklı poliçe bitiş tarihinden önce yenilenmeleri gerekir. Bu nedenle trafik sigortası yenileme işlemlerinde, kişinin ne pahasına olursa olsun atlamaması gereken bir şeydir.
Online trafik sigortası için:İnternetten Online Trafik Sigortası Yaptırma yazısından bilgi alabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Bitmeden Yenileme İşlemi Yapılır Mı?
Sigorta poliçenizin yenileme tarihi, poliçenizin yürürlüğe girdiği tarihe dayanmaktadır. Trafik sigortası poliçesinin yapılması kanunen zorunlu olduğu için her dönem yenilenmelidir. Trafik sigortası poliçesinde yer alan bitiş tarihi dolmadan önce yenileme işlemini yaptırabilirsiniz.
Araç sürücüleri tarafından yenileme işlemleri için merak edilen bir konu daha var. Trafik sigortasının gününden önce yenilenmesi durumunda, mevcut olan poliçenin mi, yoksa yeni poliçenin mi devam ettiğidir.
Trafik sigortası poliçesinin bitiş tarihi 30 Temmuz olsun ve yenileme işlemini 25 Temmuz’da yaptırdığınızı varsayalım. Öncelikle 30 Temmuz’da olan trafik sigortası erken yaptırdığınız için 5 gün önce bitmez, poliçede yazılı olan güne kadar teminatlar geçerli olacaktır. 30 Temmuz’da biten trafik sigortası yerine yeni seçtiğiniz teminatlar kapsamında olan trafik sigortası devam eder. Yani mevcut trafik sigortası bitince yeni trafik sigortası aktif olacaktır. Yeni trafik sigortası, diğer sigortanın süresi dolmadan başlamamaktadır.
Yeni trafik sigortası fiyatları hakkında bilgi almak için: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi?Yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Süresi Geçerse
Trafik sigortası poliçesinin günü geçmeden yenileme işlemi yapılmalıdır. Bu konu oldukça önemlidir. Trafikte bulunan tüm araçlar için zorunlu olan trafik sigortasının süresi geçmesi halinde cezai yaptırımlar söz konusu olmaktadır.
Poliçe bitiş tarihi sonunda yenilenmemiş trafik sigortaları için hesaplanan trafik poliçesi prim tutarı üzerinden %5 oranında sürprim uygulanmaktadır. Bu süreyi takip eden her bir aylık dönemde tekrar poliçenin yenilenmemesi durumunda aynı oranda sürprim uygulaması devam eder ve prim tutarı her ay yükselir.
Detaylı bilgi için: Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Olmayan Araç Kazaya Karışırsa
Yaptırılması kanunen zorunlu olması ile trafik poliçesi bulunmayan araçların tespit edilmesi durumunda, trafik cezasına maruz kalınmanın yanı sıra araçların bağlanmasına rağmen zorunlu trafik sigortasını yaptırmak istemeyenler ne yazık ki fazla.
Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı sırada kazaya karışması durumunda karşı tarafa vereceği maddi hasarları kendi karşılamak zorunda kalacaktır. Bunun yanı sıra karşı araçta bulunan kişilere verilecek bedeni zararlar için hastane masraflarını da karşılamak zorunda kalacaktır. Meydana gelen kazanın hasar durumu büyük olabilir ve maddi açıdan poliçeniz olmadığı için sizleri zor durumda bırakabilir. İşte trafik sigortasının zorunlu olması ve gününde yenilenmesi bu durumlar için oldukça önemlidir.
Hasarsızlık konusu hakkında bilgi almak için: Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Sorgulama İşlemiyazısına göz atabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortasını Zamanında Yenilenmezse Ne Olur?
- Trafikte bulunduğu sırada trafik ekipleri tarafından tespit edilirse o taşıt trafikten men edilerek en yakın otoparka çekilir.
- Araç sürücüsü aracını almak için öncelikle trafik sigortası poliçesi yaptırmak zorundadır. Trafik sigortası poliçesini yaptırmadan aracını alması mümkün değildir.
- Trafik poliçesini yaptırmasından sonra ortaya çıkacak olan farklı masraflarda vardır. Araç sahibinin aracını alabilmesi için ödemesi gereken çekici masrafı ve otopark masrafı bulunur. Bunları ödediği takdirde ancak aracını teslim alınabilir.
- Trafikte, zorunlu trafik sigortası olmayan taşıtlar tespit edildiği takdirde para cezası da uygulanmaktadır.
Yeni araç alan sürücülere özel hazırladığımız yazımıza: İlk Defa Trafik Sigortası Yaptıracaklara 7 Önemli Tavsiye içeriğinden ulaşabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Yenilenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Trafik sigortası poliçesinde yenileme işleminizi yaptırırken araçla ilgili doğru bilgileri ilettiğinizden emin olmalısınız.
- Poliçe yenileme işlemlerinde hasarsızlık indirimlerine dikkat edilmesi gerekir. Trafik sigortalarında en önemli konulardan birisi hasarsızlık indirimidir. Araç sürücüleri hasarsızlık indirimlerini korumak isterler ve bir kısım araç kullanıcıları dikkat etmeye özen gösterir. 1 yıllık poliçe süresi içerisinde hasar yaşamayan araç kullanıcıları, hasarsızlık indirimini korur ve poliçe fiyatlarında indirim hakkı alır.
İndirimler için:Zorunlu Trafik Sigortası İndirim Oranları yazısından bilgi alabilirsiniz.
- Poliçe bitiş tarihinin unutulması, poliçe primlerine etki eder. Bu nedenle poliçe tarihlerine dikkat etmelisiniz.
- Poliçe kapsamında sunulan teminat ve hizmetler hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
- Sigorta primlerinin ödeme şekilleri ile ilgili bilgi almayı unutmayınız.
Zorunlu Araç Trafik Sigortası Fiyatlarını Karşılaştırma
Trafik sigortası yenilemesi gelen veya ilk defa sigorta yaptıracak araç kullanıcıların, sigorta fiyatlarını karşılaştırmaları önemlidir.
Hazine Müsteşarlığı’nın trafik sigortaları için belirlemiş olduğu prim üst limitleriyle sınırlandırılmış olsa da araç sürücüler için farklı fiyatlar söz konusu olabilmektedir.
Trafik sigortası fiyatlarında çok fazla değişim olmasa dahi poliçe kapsamlarını okumanız ve bilgi sahibi olmanız sizler için önemlidir. Hem trafik sigortası fiyatları hem de sigorta kapsamları bakımından değişkenlik gösteren trafik sigortası konusunda karşılaştırma yapmak araç sahipleri için gerekli olan teminatları görebilmeleri için önemlidir. Sigorta poliçesini sadece zorunlu olduğu için değil, kaza anında karşı sürücünün hangi hasar durumlarını karşılayacağını öğrenmek içinde okumalısınız.
Zorunlu trafik sigortası için hesaplama ve sorgulama işlemi yaparken sigorta şirketlerinin aracınıza özel sunacağı trafik sigortası fiyatlarını karşılaştırıp, en uygun trafik sigortasını kolayca ulaşabilirsiniz. Poliçeleri karşılaştırmanız size fazla zaman kaybettirmeden zamandan tasarruf yapmanızı sağlar.
Şirketler hakkında detaylı bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortası Taksit Yapan Şirketler içeriğine göz atabilirsiniz.
Yenileme Sürecinde En Uygun Trafik Sigortası Fiyatını Nasıl Bulabilirim?
- Trafik sigortası yenileme süresi gelen kişiler için maliyet düşürücü önerilerimiz var!
- Sigorta poliçesinin süresi dolmadan veya bitiş süresinin dolması beklenmeden trafik sigortası poliçenizi satın alınmalısınız. Üst başlıklarda trafik sigortasının günü geçmesi durumunda artırım olacağını belirtmiştik.
- Küçük hasarlar için sigorta şirketinden talepte bulunmadan olayı karşılayabilirsiniz. Bu durum size avantaj sağlayacaktır. Hasarsızlık indiriminin sigorta primlerine büyük etkisi vardır. %20 ile %60 oranında yapılacak indirimler ve artırımlar sayesinde fiyat farkları oluşur.
- Trafik sigortası poliçe döneminizde her hangi bir kaza durumu ile karşılaşmadıysanız ve poliçenizden yararlanmadıysanız bir sonraki yenileme döneminde indirim hakkınız bulunacaktır. Fakat kazaya karışmanız durumunda ve kazanın sizden kaynaklanması ile oluşan bir tazminat ödemesi söz konusu olması halinde, trafik sigortası tarafından karşılandığı takdirde sonraki poliçe döneminde primlerde artırım olacaktır.
- Zorunlu trafik sigortasının teminatları ve limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiği için standart olarak verilmektedir. Standart olduğu için prim artışı olması söz konusu değildir. Fakat verilen ek hizmetler gereğince küçük değişimlere denk gelebilirsiniz.
- Sigorta poliçesinde ödeme koşulları ve poliçe fiyatları sigorta şirketlerine göre değişebilir. Sigorta şirketlerinin aracınız için vereceği en uygun poliçe fiyatlarını inceleyerek seçebilirsiniz. Sigorta poliçenizi oluşturma aşamasında karşılaştırma yapmanız oldukça önemlidir.
Sigorta poliçelerini hem inceleyip hem karşılaştırma yapacak vakti olmayan araç sürücüleri, Sigorta Dünyası’ndan alacağınız sigorta teklifleri sırasında tüm sorularınıza kolayca yanıt alarak değerlendirme yapabileceksiniz. Trafik sigortanızın yenileme tarihi gelmeden sizlere özel çalışma yapılar ve oto uzmanlarımız tarafından gerekli tüm bilgiler sizlere aktarılır.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.