Trafikte olmak her zaman riskler taşıdığı için trafiğe çıkacak araç sürücüleri, oluşacak hasarların giderilmesi için sigorta arayışı içindedirler. Ancak yaygın olarak bilinen bir kanı trafik sigortası ile kaskoyu aynı tutmaktadır. Bu hatalı görüş sebebiyle çoğu kimse trafik sigortasını kasko sanmakta ve bu durumun sonucunda mağdur olabilmektedir. Oysa trafik sigortası ve kasko farklı sigortalardır.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafiğe her çıkacak aracın yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Sigortalı aracın kazaya karışması halinde kusur oranı üzerinden karşı tarafa vermiş olduğu hasar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu olması yüzünden en yaygın sigorta türüdür.
Trafik sigortası üçüncü kişilere verilen hasarı karşıladığı için bir sorumluluk sigortası olarak da görülebilir. Önemli bir nokta ise trafik sigortasının sadece karşı tarafın hasarını karşıladığı için sigorta sahibinde oluşacak hasarları ise karşılamamaktadır.
Bu noktada ise şöyle bir soru gündeme gelebilir; karşı taraftaki aracın da trafik sigortası olduğuna göre onun sigortası da karşı tarafın hasarını karşılamaktadır. Trafik sigortasındaki hasarlar, kusur oranlarına göre saptanır ve zarar ödemesi yapılır. Haliyle kusurlu olan tarafın masrafları sigorta tarafından karşılanmamaktadır.
Önemli detaylara göz atmak için: Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir? İçeriğini okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Neleri İçerir?
Zorunlu trafik sigortası sadece kaza durumlarında oluşan karşı tarafın ya da üçüncü kişilerin hasarlarını karşılar. Bir liste yapılacak olursa;
- Kaza sonucunda karşı tarafta oluşacak maddi hasar karşılanır. Ayrıca kamuya ait olan elektrik direği, trafo, lamba, bank, çöp kutusu gibi zararlar ve üçüncü kişilerin mallarına ev, dükkân vb. vereceğiniz zararlar da sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Kaza durumda sadece maddi hasar değil, bedensel yaralanmalar da oluşabilir. Kişilerin yaralanmaları için yapacakları tedavi masrafları da trafik sigortası kapsamındadır. Buna göre; ilk yardım müdahalesi, muayene, tedavi, ameliyat, fizik tedavi giderleri, ilaçlar sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Kaza sonucunda karşı tarafın vefat etmesi halinde cenaze masrafları karşılanır, ilave olarak ölen kişinin bakmakla mükellef olduğu kişilere poliçe kapsamında belirlenecek oran dâhilinde maddi tazminat ödemesi yapılır.
- Kaza sonucunda karşı tarafın iş göremez haline gelmesinde, ekonomik durumunun kesintiye uğraması sonucunda trafik sigortası ödeme yapmaktadır.
- Kazada herhangi bir kusurunuz bulunmuyor ve karşı taraf ısrarla sizin kusurlu olduğunu iddia ediyorsa oluşacak mahkeme masrafları da sigorta tarafından karşılanır.
Trafik sigortası bulunmayan adaylar: Trafik Sigortası Olmadan Yakalanırsanız Ne Olur? İçeriğini okuyabilirler.
Trafik Sigortası Neden Zorunlu?
Trafikte kazaların sık yaşanmasına bağlı olarak oluşacak maddi ve fiziksel hasarların giderilmesi, aynı zamanda da sürücüleri daha dikkatli olmaya yöneltmesi açısından zorunlu tutulmuştur.
Kasko Nedir?
Trafik sigortasından farklı olarak kasko, poliçede yer alan ana ve ek teminatlar kapsamında sigortalının aracında oluşacak hasarları karşılamaktadır. Üstelik sadece kazayı değil, çoğu risk durumunu da içine alan yapısı sayesinde kasko sigortalı aracın uğrayacağı maddi hasarları karşılamaktadır.
Kasko yaptırmak isteyen adaylar: Kasko Sigortası Hangi Kurallara Göre Seçilir? Yazısından bilgi alabilirler.
Kasko Neleri İçerir?
Sigorta şirketlerine göre değişkenlik göstermekle beraber, kaskonun araçlara yönelik geniş olarak sunduğu bir teminat listesi bulunmaktadır.
Bu kapsamda;
- Çarpma, çarpışma durumunda araçta oluşacak hasarlar,
- Deprem nedeniyle araçta oluşacak hasarlar,
- Sel ve su baskınına bağlı hasarlar,
- Grev, lokavt, kitle eylemleri, terör eylemleri sonucunda oluşan hasarlar,
- Hırsızlık ya da hırsızlığa teşebbüs sonucunda oluşan hasarlar,
- Araç içindeki değerli eşyaların çalınması sonucunda oluşan maddi kayıp,
- Kilit sisteminin bozulmasından ötürü oluşan hasarlar,
- Yanlış yakıt dolumu yüzünden oluşan hasarlar,
- Kemirgen ve vahşi hayvanların sebep olacağı hasarlar,
- Araç içinde ya da dışında fiziksel zarara uğramış kişilerin hasarları
Kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca sigorta şirketlerinin sunduğu yol yardımı, çekici, kurtarma, mini onarım, lastik değişimi, tıbbi müdahale gibi ek hizmetlerden de kasko kapsamında yararlanılabilmektedir.
Kasko şirketine karar vermeden önce: En İyi Kasko Şirketi Nasıl Seçilir? Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası ve Kasko Farkları Nelerdir?
Trafik sigortası ve kaskonun açıklamalarının ardından ikisi arasındaki farkların listesini sunmak yararlı olacaktır:
- Trafik sigortası zorunlu olarak yapılırken, kasko isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Aracınızı trafik sigortası olmadan trafikte kullanamazsanız ya da kullanmanız halinde ceza alabilirsiniz. Kaskoda ise herhangi bir şart bulunmamaktadır.
- Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılayıp sigorta sahibinin hasarını karşılamaz. Kasko ise sigorta sahibinin aracında oluşacak hasarları karşılamaktadır.
- Trafik sigortası geniş bir teminat listesi sunmaz. Sade bir sorumluluk sigortası olarak görülebilir ve sadece karşı tarafın kaza sonucunda oluşan hasarlarını maddi olarak karşılamaktadır. Kasko ise geniş bir alana sahip sigorta türüdür. Vahşi hayvan saldırılarından aracın yıpranma payına kadar pek çok konuda teminat vermektedir. Ayrıca kasko sayesinde sigorta şirketinin sunmuş olduğu ek hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.
- Trafik sigortasının kapsamı devlet tarafından belirlenip herhangi bir genişletmeye ya da küçültmeye inisiyatif neticesinde uğramaz. Kaza durumlarında oluşan hasarlar ve bedensel zararlar belirli bir orana kadar karşılanmaktadır. Örnek verilecek olursa trafik sigortasının üst limiti 25.000 TL olarak belirlenmişse 30.000 TL olan bir hasar durumunda sigortanın bedeli üstünde kalan miktar araç sahibi tarafından karşılanmaktadır. Kaskoda ise teminat limitleri sigorta sahibi tarafından karşılanmaktadır.
- Trafik sigortasında indirim hasarsızlık durumuna göre belirlenen kademelerdeki sabit oranlar üzerinden yapılır. Örneğin yeni bir sürücü orta basamaktan trafik sigortasına dahil olur ve yıllara göre kaza yapıp yapmayışına göre kademelerde yer değiştirir. Ancak kademelerdeki fiyatlar sabittir ve kademe dışında herhangi bir indirim uygulanmaz. Kaskoda ise muafiyet teminatı, hasarsızlık indirimi gibi seçenekler gündeme gelmektedir. Özellikle tek seferde yapılan ödemeler ciddi oranlarda indirim sağlanmaktadır.
- Trafik sigortası, seyir hali dışında oluşan kazaları karşılamamaktadır. Örneğin dururken ya da park halindeyken aracınızda oluşacak hasarlar, trafik sigortası kapsamı dışında kalmaktadır. Kasko ise bu durumlar için de güvence vermektedir.
- Kaskolar genelde rayiç bedeli korumaya çalışırlar. Örneğin aracınızın kaza sonrasında hasar alması halinde ikinci el piyasasında değer kaybı yaşayabilir. Kaskoda seçilecek ilgili teminat ile aracın piyasa bedeli korunur, onarımı sırasında değerini kaybedecek parçaların kullanılmasına izin verilmez.
- Kaskonun içerdiği ek hizmetler, trafik sigortasında bulunmaz. Örneğin yol yardımı ya da araç kurtarma hizmeti, çoğu durumda hayati önem taşıyabilir. Kasko sayesinde bu gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Hizmet kapsamı ve süreleri sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Detaylı bilgi için: Trafik Sigortası Ve Kasko Arasındaki 9 Fark Nedir? Yazısına geçiş yapabilirsiniz.
Trafik-Kasko Fiyat Farkı
- Kasko ayrıca yıllık olarak belirlenen fiyatlar kapsamında her araca özel olarak saptandığı için araçların piyasa değerlerinin korunmasına da yararlı olmaktadır.
- Trafik sigortası fiyatları farklı şirketlere göre değişkenlik gösterebilir çünkü kapsamı her sigorta şirketi için aynıdır. Ancak kaskoda ucuz olan değil avantajlı olan seçimi yapılmalıdır. Çünkü her sigorta şirketine göre ana teminat ve ek teminatlar değişebileceği gibi servis ağı, sigortaya ulaşma süreleri ya da hasar durumlarını karşılama oranları değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzden trafik sigortası için en uygun fiyat bakılırken kasko için avantajlı olan sigorta şirketlerine öncelik verilmelidir.
- Kasko çok daha geniş bir anlaşmalı servis ağına ve uzmanlara sahiptir. Aracın mevcut durumunun korunması için yetkili servislerde yapılan müdahaleler ile araç eski performansına kavuşabilir. Ancak trafik sigortası sadece kaza hasar bedelini karşıladığı için anlaşmalı servis konusunda geniş bir ağ sunamamaktadır.
Ücretsiz araç kasko sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.