Aracınızı trafik ya da trafik dışı durumlara karşı güvence altına almak istiyorsanız ve pek çok duruma karşı güvence sağlama ihtiyacınız bulunuyorsa, kasko yaptırmayı isteyebilirsiniz. Kasko sayesinde aracınızda oluşacak hasarlar karşılanır ve herhangi bir ödeme yapmamış olursunuz. Kazaya bağlı olarak gelişecek maddi zor süreç de bu sayede hızlıca atlatılmış olur. Ancak kasko yaptırmak için belirli konularda uygun şartların taşınması gerekmektedir.
Araç Kasko Sigortası Nedir?
Araç sahibi olmak her zaman riskler taşır. Her şeyden önce araçlar için pek çok kaza durumu bulunmaktadır. Beklenmedik bir anda ya da afetler sonucunda hiç hesapta olmayan hasarlar araçta oluşabilir. Bunun sonucunda maddi hasarın karşılanması ise araç sahibi için oldukça zor olabilir. Çünkü kaza hiç beklenmiyordur ve oluşan hasar da ek masraf olacaktır. Üstelik tamircilerin belirledikleri fiyatlar yedek parça fiyatları gibi pek çok durum dudak uçuklatıcı seviyede olabilmektedir. Böylesi durumların önüne geçmek için kasko sigortası sunulmaktadır.
Kasko kapsamında aracınızı pek çok kazaya, riske karşı koruma altına alabilir ve oluşacak hasarlar sonucunda hasarın sigorta tarafından karşılanması sayesinde hiçbir maddi güçlük çekmeden bu süreci atlatabilirsiniz. Bir başka ifade ile kasko, aracı kaza ve risk durumlarına karşı maddi açıdan güvence altına alan, kazalar sonucu oluşan hasarı karşılayan sigorta türüdür.
Önemli kriterler hakkında detaylı bilgi almak için: Yaş Durumları Araç Kasko Sigortasını Nasıl Etkiler?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Kasko Sigortası İçin Uygun Araçlar Nedir?
Kasko yaptırmak için sigorta şirketleri tarafından belirlenmiş bazı kriterler bulunmaktadır. Bunların başında ise araç yaşı gelmektedir.
Genel şartlar kapsamında bir yaş sınırı bulunmasa da çoğu sigorta şirketi kasko yapılacak araçlar için 15 yaş sınırı koymaktadır. Bu sınır, yaşı büyük araçların daha sık arıza yapabileceği ya da teknik arıza sonucu kazalara daha sık yol açabilecekleri görüşünden ileri gelmektedir. Ancak bazı sigorta şirketleri de 15 yaşından büyük araçlara kasko yapabilmektedirler.
Genel şartlar arasında yer alan bilgilere göre kasko karayollarında kullanılan motorlu araçlar, römork ya da karavanlar ve iş makineleri için yapılabilmektedir. Elbette araç tanımları sigorta şirketlerinin inisiyatifindedir ve sigorta kapsamına alınacak araçları kendileri belirlemektedirler.
Fakat otomobil, minibüs, otobüs ya da kamyon – tır en çok kasko kapsamına alınan araçlar olarak öne çıkmaktadır. Bu araçların kasko kriterleri ise kendileri içinde tanımlanmaktadır.
Örneğin toplu taşıma için kullanılan araçlara kasko yapılmamaktadır. Ya da pert durumundaki araçlara her sigorta, kasko düzenlememektedir. Ancak genelleme yapılacak olursa, her sigorta şirketinin kasko yaptığı araçlar 15 yaş ve altında olan, büyük kaza geçmişi olmayan motorlu araçlardır.
Kasko hesaplaması için: Araç Kasko Sigortası Nasıl Hesaplanır? Kasko Hesaplama Detayları yazısından bilgi alabilirsiniz.
Kasko Sigortası Şartları Nedir?
Kasko sigortasından yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
- Şartlar arasında ilk öne çıkan nokta, ek bir sözleşme yoksa kaskonun Türkiye sınırları içinde geçerli olduğudur.
- Kaskonun teminat kapsamına ve limitlerine dikkat edilmelidir. Teminat kapsamı dışında kalan hallerde sigorta herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
- Prim ödemeleri eğer taksit şeklinde yapılıyorsa ödemelerin aksatılmaması önem taşımaktadır.
- Savaş ve savaşa bağlı oluşan hasarlar karşılanmamaktadır.
- Araç sahibinin kasko yaptırması gerekmektedir.
- Aracın sürücü farklı ise kullanan kişinin de hangi amaçla aracı kullandığının belirtmesi gerekmektedir.
- Poliçedeki araç bedeli piyasa fiyatları temel alınarak hazırlanmaktadır, bunun üstünde ya da altında fiyat belirlenmemektedir.
Bu şartlar kabul edildiği takdirde kasko sigortası yapılabilmektedir.
Kasko avantajları hakkında bilgi almak için: Araç Kasko Sigortası Yaptırmanın 8 Avantajı içeriğini okuyabilirsiniz.
Kasko Sigortası Nasıl Seçilir?
Kazalara ya da beklenmedik durumlara karşı güvence sağlamak için kasko yaptırmak istiyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken durumlar şunlardır;
- Sigorta şirketleri arasında arama yapın. Pek çok sigorta şirketi kasko sigortası sunar ve bu şirketler arasında karşılaştırma yapmak yararlı olacaktır. Birisinin sunduğu teminatın, diğeri tarafından sunulup sunulmadığından ödeme koşullarına kadar geniş çapta araştırma yapın.
- Eğer bilgi edinme imkânınız kısıtlı ise sigorta şirketlerinden doğrudan bilgi alabilirsiniz. Acentelere ya da çağrı merkezleri üzerinden bu bilgi öğrenimini yapabilirsiniz.
- Belirlediğiniz sigorta şirketinin kasko kapsamında hangi teminatları sunduğunu ve hangi koşullarda geçerli olduğunu iyi öğrenmeniz gerekir. Olası kaza durumunda herhangi bir ödeme bu kapsamda yapılacaktır.
- Sunulan teminat seçimi sonrasında sigorta şirketi aracınızı temel alarak poliçe bedeli belirleyecektir. Prim bedelleri de belirlendikten sonra ödemenizi yaptıktan sonra poliçeniz geçerli olacaktır.
- Prim ödemelerinizin nasıl olacağına karar verip eğer taksit ile ödeme yapılacaksa aksatmadan ödemeniz gerekmektedir.
- Kaskonuz kapsamında sunulan ek hizmetlerin de hangi süreler içerisinde geçerli olduğunu öğrenmeniz yararlı olacaktır. Ek hizmetler genelde yol yardımı, çekici, araç kurtarma, hatalı yakıt kullanımı, tıbbi destek, anahtar hizmeti, ufak onarım servisi gibi hizmetleri içermektedir. Ancak ne kadar ve hangi koşullarda kullanılacağı sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterdiği için bu konuya da dikkat etmenizde yarar vardır.
- Her an rahatlıkla ulaşabileceğiniz, sigortalı ile yakın ilişkiler kurabilen firmaları tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
MTV detaylarını öğrenmek için: 2020 MTV- Motorlu Taşıtlar Vergisi Fiyatları Ne Kadar Belirlendi?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Kasko Sigortasında Sunulan Teminatlar ve Geçerli Oldukları Durumlar Nelerdir?
Elbette kasko seçimini en çok belirleyen nokta teminatlardır. Sigorta şirketlerinin aşağıdaki teminatlardan hangilerini sunduğunu ve geçerli saydıklarını detaylıca öğrenmeniz yararınıza olacaktır.
- Çarpma, çarpışma, yangın; genelde tüm sigorta firmaları tarafından ana teminat olarak sunulan güvencedir. Aracın çarpmasına ya da yangına bağlı olarak oluşacak hasarlarını karşılar.
- Hırsızlık; kimi sigorta şirketlerine göre ana teminat, bazılarına göre ise ek teminat olarak sunulur. Özellikle bu noktaya dikkat etmelisiniz çünkü hırsızlık araçların başına sık gelebilecek bir risk durumudur. Şayet ana teminat içinde sunuluyorsa sigorta şirketi diğer şirketlere göre önemli bir avantaj sunuyor demektir.
- Deprem teminatı; genelde ek teminat olarak sunulan bu güvence deprem nedeniyle araçta oluşan hasarı karşılamaktadır. Her türlü deprem durumunda geçerlidir.
- Sel ya da su baskını teminatı; taşkın ya da yağışa bağlı olarak araçta oluşacak hasar karşılanmaktadır.
- Kitle eylemleri, terör teminatı; kitle ya da terör eylemleri sonucunda araçta oluşacak yağlama hasarları karşılanmaktadır.
- Vahşi hayvan zararları; genelde ek teminat olarak sunulan bu teminatın sadece vahşi hayvanları kapsadığına dikkat etmek gerekir. Evcil hayvanların sebep olacağı hasarlar karşılanmamaktadır.
- Hasarsızlık koruma teminatı; kasko seçiminde dikkat edilmesi gereken teminatların başında gelmektedir. Bu teminat ile aracın poliçe yılı içerisinde zarar görmemesi halinde poliçe yenilemesinde indirim uygulanmaktadır.
- Muafiyet kasko; araçtaki hasarın sigorta sahibi tarafından da belirli bir oran ya da limite kadar karşılanması teminatıdır. Özellikle ekonomik kasko yaptırmak isteyenler bu teminatı seçerek poliçe bedellerinde ciddi oranlarda indirim yakalayabilirler.
En çok merak edilen soruları cevapladığımız yazımıza: Kasko Sigortası İle İlgili En Çok Merak Edilen 10 Soruiçeriğinden ulaşabilirsiniz.
Kasko Sigortası Yaptırmak İçin Sebepler Nelerdir?
Kasko sigortası teminatları ile birlikte değerlendirildiğinde araç için oldukça büyük yararlar sağlamaktadır. Her şeyden önce oluşacak kazaların hasar durumlarındaki ekonomik durumun giderilmesini sağlamaktadır.
Bunlar göz önünde tutularak kasko seçerken şu kurallara dikkat etmeniz gerekir;
- Kasko bedeli aracın rayiç değerini birebir yansıtıp yansıtmadığına,
- Kaskonun anlaşmalı olduğu servis ağına,
- Kaskonun sunduğu ek hizmetlerin genişliğine,
- Aracın kaza sonucunda tamir edilmesi sırasında işlerinizden ya da günlük yaşamınızdan geri kalmamanız için kiralık araç verip vermediğine,
- Prim ödemlerinde meslek gruplarına ya da özel durumlara göre indirim yapıp yapmadığına,
- Poliçe bedelinin ne kadar olarak belirlendiğine
Bakarak kasko sigortası seçimi yapabilirsiniz.
Karşılanmayan durumlar hakkında bilgi almak için: Araba Sigortası Kasko Neleri Karşılamaz? Yazısını okuyabilirsiniz.
Araç kasko sigortası yaptırmak isteyen sürücüler Sigorta Dünyası uzmanlarından detaylı bilgi alabilirler.