Trafiğe çıkmak her zaman yanında belirli riskleri getirir. Sürücü dikkatli olsa trafikte bulunmak sürücü dışında kaynaklı riskleri taşıdığı için her zaman tehlike taşımaktadır. Bu risk durumu bilindiği ve önüne geçilmesi amaçlandığı için trafik sigortası tüm araç sahiplerine zorunlu kılınmıştır.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında meydana gelen kaza ve hasar durumlarına ait önemli tüm bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırması gereken sigortadır. Yasa gereği zorunlu kılınmıştır ve her araç trafikte isteyerek veya istem dışı olarak gerçekleşen durumlara karşı kendisini güvence altına almak zorundadır. Eğer trafik sigortası yapılmadan araç trafiğe çıkarsa yapılacak kontrollerde tespit edildiği halde cezai işleme maruz kalır ve hatta trafikten men cezası bile alabilir. Bunlardan ötürü trafik sigortası karşı tarafa verilecek hasarları karşılaması bakımından önem taşımaktadır.
Motorlu araçların sebep olduğu kazalarda kişi ve mal hasarları bu sigorta kapsamında temin edilir. Trafik sigortasının bedelleri Hazine Müsteşarlığı tarafından ilk yaptıracaklar ve daha sonra yenileyecekler olmak üzere her yıl yenilenir.
Kaza tespit tutanağı hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyyazısına göz atabilir.
Trafik Kapsamındaki Teminatlar Nelerdir?
Zorunlu bir sigorta olmasına rağmen trafik sigortasının karşılayacağı kaza durumlarının bilinmesi önemlidir. Aksi halde trafik sigortası kişi ve mal hasarlarının karşılanmasında yeterli olmayabilir.
Temelde trafik sigortası üç temel teminat sunar;
- Sağlık giderleri
- Maddi hasar,
- Sakatlanma ve ölüm sonrasındaki giderler
Bu kapsam dışına trafik sigortası çıkmaz.
Sigortanın yapılmış olduğu firma tarafından zarar görenlerin haklılık paylarına bakılarak çeşitli oranlarda ödemeler yapılır. Sözü geçen teminatlar üç temel başlıkta toplanıyor olsa da sigorta yaptıran kişiler hangi durumlarda ne kadar mağduriyetlerinin gidereceklerini tam olarak bilmemektedirler.
Sigortada yer alan limitlerin mutlaka bilinmesi gerekmektedir. Çünkü her araç için trafik sigortası farklı teminatlar sunmaktadır. Her ne kadar teminat limitleri sabit olsa da sigorta şirketleri tarafından ilave teminatlar ile trafik sigortasına ekleme yapmak mümkündür.
Detaylı bilgi için: Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Ve Teminat Limitleriiçeriğine göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortasının Karşıladığı Hasar ve Bedeller Nelerdir?
Trafik kazası sonucu oluşan ve üç başlık altında toplanmış teminatlar gereğince sigorta tarafından giderlerin karşılanması sağlanır.
- Maddi hasarlar; zarar gören aracın zararı sigorta tarafından karşılanır. Otomobil için araç başına bedel 36.000 Türk Lirası, kaza başına limit ise 72.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Sağlık Giderleri; Şayet kaza sonucu, kaza sahibinin sebep olduğu tıbbi durumlarda, sonunda ölüm bile olsa ilk yardım, hastaneye sevk, muayene ya da yaralanmalardan kaynaklı tedavilerin masrafları sigorta tarafından karşılanır. Bu hasarlara yönelik tüm sağlık giderleri poliçe limiti kapsamına girmektedir. Otomobil için kişi başına limit 360.000 Türk Lirası, kaza başına limit ise 1.800.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Sakatlanma ve Ölüm; sigorta sahibi bir kişinin ölümüne ya da sakatlanmasına aracı ile neden olursa, o kişinin sakatlığı veya ölümü halinde tazminat ödenmesi gerekir. Sigorta Denetleme Uzmanları tarafından hesaplanan bu tazminat kişinin; yaşı, geliri, geride bıraktıklarının destek durumu ve kazanın kusur oranına göre hesaplanır ve poliçe limitlerini aşmamak kaydıyla ödemesi yapılır.
Hasar durumlarını detaylı incelemek için:Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimiyazısını okuyabilirsiniz.
Kaza Durumunda Sigortaya Karşı Sorumluluklar Nelerdir?
Trafik sigortasının yaptırıldığı sigorta firmasına karşılık sigortalının yükümlülükleri bulunmaktadır. Kaza veya hasar durumlarında, trafik sigorta poliçesinin hasarları karşılaması için sigorta sahibi kişinin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.
Bunlar; maddi hasar varsa kaza tespit tutanağı usulüne uygun olarak doldurulmalıdır. Kazanın hangi şartlar altında ve nasıl gerçekleştiğine dair detaylı bir tutanak tutmanız yararınıza olacaktır. Hatta kaza yerinin ve kazalı aracın fotoğraflarının da çekilmesi oldukça işe yarayacaktır. En fazla 10 gün içerisinde kaza sigortacıya bildirilmelidir. Eğer zarardan ötürü tazminat isteniyorsa şahsınıza düzenlenmiş ihtar vb. belgeleri sigortacınız ile paylaşmanız gerekmektedir.
Kaza sonrasında sigortaya hasar ihbarında bulunmadan önce hazırlamanız gereken birkaç evrak bulunmaktadır.
Bunlar; poliçe fotokopisi, kaza tespit tutanağı, sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri, alkol raporu, hasarı gösteren fotoğraflar, ifade tutanakları, rehin veya ipotekli araç için bankadan alınacak resmi belgeler şeklinde sıralanmaktadır.
Bu belgeler sonunda aracınız kaza yerinden çekici vasıtası ile en yakın servise çekilir ve tespit tutanağı Tramer’e gönderilir. Bir noktayı belirtmek gerekir ki ufak çapta hasarların olduğu kazaları eğer sigortaya bildiriyorsanız aracınızın karıştığı kaza sayısı tramere işleyecektir. Özellikle araç satışlarında bu durumun üstünde durulduğu için kararınızı verirken bunu göz önünde tutmalısınız. Tramer’e bildirim sonra araç eksper tarafından incelenir ve sonuç en geç 48 içinde tarafınıza bildirilir. Böylece sigorta limitleri kapsamında oluşan hasarlar karşılanmış olur.
Tramer hakkında bilgi almakiçin: Tramer Nedir? Tramer Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?Yazısından bilgi alabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hasarlarında Merak Edilenler Nelerdir?
Trafik sigortasının hasarı karşılamasından sonra sigortayla ilgili diğer merak edilenlere değinmek faydalı olacaktır;
- Trafik sigortası sizin değil zarar verdiğiniz aracın veya kişilerin masraflarını karşılar. Ama kazaya aracınızla karıştığınız için Tramer’e iki tarafın da kaydı işlenir.
- Kendi aracınızdaki hasarı ancak kasko karşılamaktadır. Eğer karşı tarafın kazada kusuru bulunuyorsa onun trafik sigortası da sizin hasarlarınızı karşılayabilir.
- Yeni alınan araç için ayrı bir trafik sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Eski aracınıza trafik sigortası yaptırmış olsanız bile yeni aracınızın yaşı, modeli, özellikleri vs. farklı olacağı için tekrar trafik sigortası yaptırmanız gerekmektedir.
- Trafik sigortası yıllık olarak yapılmakta ve yenilenmektedir. Her yıl yenileme ücretinin yüksekliği veya düşüklüğü sizin yıl içinde sigortayı ne kadar kullanmış olduğunuza bağlı olarak değişmektedir. Eğer yıl içerisinde kazaya karışmamış iseniz sonraki yılın yenileme ücreti yani prim bedeli düşük olacaktır. Ters orantılı olarak kaza yapmış veya ehliyeti yeni almış bir sürücü iseniz trafik sigortası priminiz yüksek olacaktır.
Trafik sigortası şirketlerini hakkında sürücüler: Zorunlu Trafik Sigortası Taksit Yapan Şirketler yazısından bilgi alabilir.
Trafik Sigortasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?
- Trafik sigortası trafikte meydana gelecek ana kazalara karşı teminat sunmasına rağmen kullanıcıların dikkat etmesi gereken belirli hususlar vardır. Bunların başında hasar bedelinin sigorta limitlerini aşması durumunda ne olacağı gelmektedir. Eğer meydana gelen hasar poliçenizdeki limiti aşıyorsa, kalan zarar sigorta sahibinden tahsil edilir. Şayet kaskonuz varsa kasko bu durumda hasarı karşılayabilir.
- Bir diğer nokta ise kaza sonrasında kişiye dava açılırsa ne olduğudur. Eğer kazayı yapan sigortalıya karşı taraf dava açtıysa dava giderleri trafik sigortası tarafından karşılanır. Dava masraflarının yanı sıra avukatlık ücretleri de poliçe kapsamındadır.
- Trafik sigortasının Türkiye sınırları içinde geçerli olduğunun da unutulmaması gerekir. Şayet yurtdışında trafik sigortası yaptırılmış bir araç ile yapılacak kaza durumunda oluşan hasar sigorta kapsamı dışında kalır.
- Yurtdışında trafik sigortasını kullanmak isteyenler için hazırlanmış olan Yeşil Kart Trafik Sigortası yaptırması gerekmektedir. Bu sigorta kapsamında aracınızla yurtdışında oluşacak kaza durumlarındaki hasarlar da teminat altına alınmaktadır.
- Kaza durumunda sigortaya mutlaka haber verilmelidir. Aksi halde sigorta bu durumdan haberdar olmaz. Eğer karşı taraf hastaneye götürüldüyse ve tedavi başladıysa sigortaya haber verilmedir. Haberin verilmesinin ardından sigorta 8 iş günü içerisinde kazaya uğramış kişinin haklarını ve masraflarını karşılar.
- Aracın zarar görmesi durumlarında ise hasar gören parçanın tamiri veya tamiri olanaklı değilse yedek parçası ile değiştirilmesi ön görülür. Araç eksper raporu ile tamir yapılmayacak bir duruma geldiyse ağır hasar kaydı alarak pert sınıfına sokulur ve bu durumda hurda tescil belgesi sigortacıya ibraz edilerek tazminat ödemesi gerçekleşir.
Zorunlu trafik sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak için Sigorta Dünyası uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyat teklifi almak için başvuru formunu doldurabilirsiniz