Trafik sigortası, kanunlar çerçevesinde zorunlu olan ve her araç sahibinin yaptırması gereken bir araç sigortasıdır. Yaptırılmadığı durumlarda, cezai işlem gerektiren bu sigorta türünü yaptırmadan önce, kapsamı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Zorunlu trafik sigortası, muhtemel kaza durumlarından sonra oluşacak hasarları karşılar. Ancak bu sigorta ürününü, araç kasko sigortasında ayıran özellik burada devreye girmektedir. Trafik sigortası, yalnızca karşı tarafta oluşan masrafların giderilmesini sağlamaktadır.
Hazırladığımız yazımızda; trafik sigortasının özellikleri ve karşıladığı hasar durumları hakkında tüm merak edilenleri derledik.
Trafik Sigortası Hangi Teminatları Kapsar?
Zorunlu trafik sigortası meydana gelmiş bir trafik kazası sonrasında üç ana teminat kapsamında hasarları karşılar. Bu teminatlar, poliçe kapsamında bulunan limitler dahilinde oluşturulmaktadır. Limitler ise sigorta şirketi ve sigortalı arasında varılan karar sonrasında belirlenir. Limitleri etkileyen unsurlar, araç türü, yaşı ve modeline göre değişmektedir.
Trafik sigortası, zorunlu bir ürün olması nedeniyle tüm sigorta şirketlerinde aynı içerikle sunulmaktadır. Bu nedenle kapsadığı ve karşıladığı durumları bilmek gerekir. Kapsamı bilinmeyen sigorta poliçeleri, sigortalı için mağduriyete neden olabilmektedir.
Genel bir açıklama yapılması gerekirse, zorunlu trafik sigortası üç temel teminat sunmaktadır. Bunlar;
- Sağlık giderleri,
- Sakatlanma ve ölüm sonrası masraflar,
- Maddi hasarlar olmak üzere belirlenmiştir.
Bu teminatlar dışında kalan durumlar için trafik sigortası, güvence sağlamaz. Sigorta şirketi tarafından, zarar durumları ve haklılık payları karşılaştırılır ve bunun sonucunda belirlenen oranlar dahilinde ödemeler gerçekleştirilir.
Trafik sigortası kapsamındaki teminatlar ve limitleri hakkında bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları ve Teminat Limitleriyazımızı okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hangi Hasarları Karşılar?
Zorunlu trafik sigortası kapsamında karşılanan hasarlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kaza nedenli olarak kişilerin gelirlerinin durması ve ekonomik açıdan zora düşmesi sonucu güvence sağlanır.
- Kaza sonucu yaralanan kişiler için gerekli sağlık hizmetleri sağlanır ve masraflar karşılanır.
- Kaza nedeniyle taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklı dava masrafları, mahkeme ya da avukatlık ücretleri sigorta poliçesi tarafından karşılanır.
- Trafik kazası nedeniyle vefat edenlerin cenaze masrafları giderilir.
- Kazaya karışan 3. kişilerde oluşan zararlar ve hasarlar, sigorta kapsamında yer alır.
Zorunlu trafik sigortasının kapsamı ve karşıladığı durumlar hakkında bilgi almak isterseniz; Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak son derece önemlidir. Bu nedenle poliçe başlatmadan önce tüm detaylar incelenmeli ve dikkat edilecek her nokta araştırılmalıdır. Poliçe hazırlık aşamasında, sigorta uzmanlarına danışarak da doğru bir yol izleyebilir ve verimli bir poliçe hazırlayabilirsiniz. Trafik sigortası kapsamında dikkat edilecek noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Zorunlu trafik sigortası, yalnızca karşı tarafın hasarlarını karşılar; ancak Tramere kayıt açılırken iki taraf adına da işlem yapılmalıdır.
- Yeni alınmış bir araç için yeniden trafik sigortası yaptırmak gerekmektedir.
- Trafik sigortası, 1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerlidir. Bu dönem sona erdiğinde sigorta poliçesi, yenilenmek zorundadır.
- Muhtemel bir kaza sonrası, poliçede yer alan teminat limitleri aşıldıysa; kalan zararın masrafları sigortalının sorumluluğundadır.
- Kaza sonucu sigortalı kişiye herhangi bir dava açılmışsa, dava kaynaklı masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aynı zamanda avukatlık ücretleri de poliçe kapsamında değerlendirilir.
- Trafik sigortası, sadece Türkiye sınırları içinde gerçekleşmiş kazalar sonucu oluşan hasar durumlarını karşılar.
- Meydana gelen trafik kazasından sonra mutlaka sigorta şirketi aranmalıdır. Şirketin haberdar edilmesinden sonra 8 iş günü içerisinde, hasar karşılama işlemleri başlatılmaktadır.
Trafik sigortası önemi hakkında bilgi almak için Trafik Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Sigortalı Aracın Hasarını Öder Mi?
Trafik sigortası, kaza durumlarında sadece karşı tarafta oluşan hasarı karşılar. Sigortalı kişinin aracında oluşan hasarlar ya da kendisinde olabilecek yaralanma durumları, zorunlu trafik sigortası kapsamında değildir. Kişiler, kendilerini ve araçlarını güvence altına almak için kasko sigortası yaptırmalılardır.
Zorunlu trafik sigortası, meydana gelen bir trafik kazası sonrası, 3. kişilerde oluşmuş zarar ve hasarları güvence altına almaktadır. Poliçe kapsamına giren ve karşılanan tek durum budur. Trafik sigortası, sigortalı aracın hasarını ödemez.
Trafik sigortası kapsamında hasar ödeme koşulları hakkında bilgilere Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimiyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarını Nasıl Öder?
Zorunlu trafik sigortası, oluşan kaza durumları için 3. kişilerde meydana gelen hasarları garanti kapsamına almaktadır. Trafik sigortası, sigortalı aracın diğer araçlara verdiği hasarları karşılamaktadır.
Trafik sigortası hasar ödemesi, zorunlu trafik sigortası kapsamını oluşturan genel şartlar ve poliçe teminatlarına göre yapılmaktadır. Muhtemel bir kaza sonrası, karşı tarafta oluşan bedeni ve ekonomik zararlar, poliçe kapsamında yer alan teminat ve limitler dahilinde karşılanır. Limit aşımına neden olan hasar durumları, sigortalı tarafından giderilmektedir.
Poliçe kapsamında belirlenen limitler, araçların yer aldıkları gruba göre değişmektedir. Bu nedenle poliçe hazırlık aşamasında, teminat ve limitleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Poliçe teminatları doğrultusunda, hasar durumları karşılanmaktadır.
Trafik sigortasında hasar bedelleri ve ödeme süreleri hakkında detayları Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi Ne Kadar? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Kapsamına Girmeyen Durumlar Nelerdir?
Trafik sigortası, kaza durumlarına karşı teminat oluşturur. Ancak bazı durumlar, trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez ve bu nedenlere bağlı oluşacak hasarlar, poliçe kapsamında karşılanmaz.
Trafik sigortası kapsamına girmeyen durumlardan kaynaklanan masraflar, sigortalı araç sahibi tarafından karşılanır. Bu nedenle, kapsam dışında kalan durumları bilmek, son derece önemlidir.
Zorunlu trafik sigortası kapsamı dışında kalan durumlar, şu şekilde sıralanmaktadır:
- Manevi tazminatlar.
- Sigortalının ailesine verilen maddi zararlar.
- Sigortalının aracındaki eşyalarda meydana gelen zararlar.
- Patlayıcı herhangi bir madde taşınması sonucu oluşan zararlar.
- Araç servisteyken başına gelebilecek hasar durumları.
- Terör eylemlerinin neden olduğu zararlar.
- Aracın çalınması.
Trafik sigortası ve kaza durumları hakkındaki detaylara ulaşmak için Kaza Riskleri Ve Trafik Sigortası İlişkisi yazımıza göz atabilirsiniz.
Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar?
Trafik kazalarında yaşanan hasar durumlar, trafik sigortası sayesinde sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin yaptırması gereken zorunlu bir sigorta türüdür.
Trafik sigortası, trafikte meydana gelebilecek kaza durumlarından sonra oluşacak hasar durumlarına karşı güvence oluşturur. Ancak sigorta poliçesi sadece karşı tarafın hasarlarına karşı teminat sağlar. Sigortalı araçta oluşan hasar ya da zarar durumları, sigorta poliçesi kapsamında değerlendirilmez.
Olası bir trafik kazasından sonra araç sahibinin sigorta şirketini, hasar durumlarına karşı bilgilendirmesi gerekir. Hasar bildirimi için gereken süre 10 iş günü olarak belirlenmiştir. Hasar durumu, belirlenen süre içinde sigorta şirketine bildirilmezse sigorta işlevini yerine getirmez, hasarlar da karşılanmaz.
Trafik sigortası kaza karşılama durumları hakkında detayları Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Kazalarında Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?
Trafik kazası sonrasında sigorta şirketine hasar bildirimi yapmak için belirli prosedürleri uygulamak gerekir. Bunlardan en önemlisi zamanında bildirim yapmak olacaktır. Trafik kazası sonrası karşı tarafta oluşan hasarın karşılanabilmesi için 10 iş günü içinde sigorta şirketine bilgi verilmesi beklenir. Ayrıca gerekli bilgi ve belgelerin de tam ve doğru olarak teslim edilmesi gerekir. Teslim edilecek bu belgeler şu şekilde olmalıdır:
- Hasar detayları.
- Hasar tarihi.
- Kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar.
- Kaza tespit tutanağı.
- Acente numarası.
- Alkol raporu.
- İfade tutanakları.
- Trafik sigortası poliçesinin fotokopisi ve poliçe numarası.
- Araç sahibine ait iletişim bilgileri.
- Ehliyet ve ruhsat fotokopisi.
Kaza sonrası gerekli belgelerin önemine dair detayları Kaza Sonrası Tutanak Tutulmaz Ne Olur? Yazımızda bulabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Alınır?
Trafik sigortası sorgulaması yapmak ya da yeni bir poliçe almak için Sigorta Dünyası iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Müşteri hizmetlerimiz üzerinden oto uzmanlarımıza 7/24 ulaşabilir ve sigorta poliçesi hakkında merak ettiğiniz fiyat, teminat ya da limit bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Sigorta Dünyası aracılığıyla 17 farklı sigorta şirketinin sunduğu teklifleri karşılaştırabilir ve size en uygun olanı keşfedebilirsiniz. Web sitemiz üzerinden sorgulama başlatarak inceleme yapabilir ve talep oluşturabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere en kısa sürede dönüş yapacak ve size en çok verim sağlayacak poliçeyi seçmenize yardımcı olacaktır.
Uzmanlarımızın desteği ve yönlendirmesi ile trafik sigortası poliçesi satın alabilir, gerekli tüm işlemleri başlatabilirsiniz. Böylece hem kendi aracınızı hem de trafikte yer alan diğer araçları koruma altına alarak, güvenli trafik için bir adım atabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak için hemen başvuru formunu doldurun.