Trafik sigortası zorunlu olduğu için pek çok araç sahibinin sahip olduğu bir sigorta türüdür. Ancak yapılmasına rağmen çoğu araç sahibinin içeriği hakkında bilgisi bulunmamaktadır. Bu yüzden hangi kaza durumlarında trafik sigortasının geçerli olduğunu bilmek önem taşımaktadır.
Öncelikle trafik sigortası hakkındaki önemli detayları öğrenebilir ve kaza riski durumlarını değerlendirebilirsiniz.
Trafik Sigortası Nedir? Neyi İçerir?
Trafik sigortası her araç sahibi için zorunlu kılınmış ve karşı tarafın hasarını gidermeyi amaçlayan bir tür sorumluluk sigortasıdır.
Sigorta kapsamında, oluşan kaza nedeniyle karşı tarafa verilmiş hasarlar karşılanmaktadır. Bir başka ifade ile şu konularda sigorta tarafından ödeme yapılmaktadır;
- Kişi başına vefat ve tedavi masrafları; kaza sonucu karşı tarafın vefatı halinde yakınlarına tazminat ödemesi, yaralanması halinde ise tedavi masraflarının giderilmesi amaçlanır.
- Kaza başına vefat ve tedavi masrafları: kaza sonucu karşı taraftan zarar görmüş tüm kişilerin tedavi masrafları karşılanır. Ölümleri halinde tazminat ödemesi yapılır.
- Araç masrafları; kaza sonucunda karşı tarafın aracında oluşan hasarlar sigorta tarafından karşılanır.
Görüldüğü üzere trafik sigortası temel kaza durumlarını baz alan bir yapıya sahiptir. Böylece kaza risklerinin düşürülmesi, sigorta prim bedellerini de doğrudan etkileyecektir.
Trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek için: 2020 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Ne Kadar Belirlendi?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Kaza Riski Taşıyan Durumlar Nedir?
Trafikte olmak belirli riskleri her zaman taşır. Ancak çoğu kaza için önceden tanımlanmış riskler bulunmaktadır. Bu doğrultuda risk durumları bilinirse önceden önlem alınması mümkündür.
Aşağıda sıralanan konulara kaza risklerini azaltmak için dikkat edilmesi önemlidir;
- Telefon kullanmak; seyir halindeki bir araçta sürücünün telefon kullanması dikkat dağınıklığı ya da yoldan gözünü ayırmak neticesinde vahim kazalara sebep olabilir. Çünkü yol her an yaya ve diğer araçlara açık haldedir. Yoldan sürücünün gözünü ayırması ise doğrudan bu etmenlere karşı kaza riskini arttıracaktır. Gözünü yoldan ayırmasa bile telefondaki sohbeti neticesinde yine dikkati dağılabilecek, bu da başka kazalara sebep olabilecektir.
- Sigara; sigara kullanımı sürücü için tehlike oluşturacak risklerin başında gelmektedir. Sigarayı tutmak, külünü dökmek gibi etmenler araç kontrolünün yitirilmesine sebep olabilir.
- Aşırı hız; kazaların çoğunluğunu oluşturan aşırı hız keyif ya da bir yere yetişmek adına yapılmakta, iki durumda da feci sonuçlar yaratabilmektedir. Hiçbir durumda karayolundaki hız sınırı geçilmemeli, aksi halde araç kontrolü yitirileceği için araç sahibi ve etraftakiler için feci sonuçlar doğabilmektedir.
- Araç içindekiler sohbet; konuşmanın içeriği ne olursa olsun sürücünün dikkatini dağıtacağı için kazalara davetiye çıkarabilmektedir. Yolcular da sürücünün dikkatini dağıtmamak adına konuşmamalı ya da ancak gerekli durumlarda konuşabilmelidirler.
- Dikkat dağınıklığı; yola ve yoldaki araçlara odaklanamayacak kadar dalgın olan kimseler bu halleri geçesiye kadar aracı sürmemeleri gerekir. Aksi halde dikkatsizlik sonucunda kaza yapmak kaçınılmazdır.
- Trafik kurallarına uymamak; trafikteki işaretlere, levhalara, lambalara, geçiş üstünlüklerine uyulmaması durumunda kaza yapma ihtimali oldukça yüksektir.
- Araç hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak; sürücü aracını yeteri kadar tanımıyorsa ve hangi durumlarda aracın nasıl kullanıldığını bilmiyorsa aracı sürmemeli, trafiğe çıkmamalıdır.
- Öncelik tanımamak; trafiğin herkes için rahat bir şekilde akması için belirli öncelikler vardır. Örneğin yaya geçitlerinde geçiş hakkı yayalara aittir. Bu gibi kurallara riayet etmemek de kaza sebeplerinin başında gelmektedir.
Bu durumları bilmek ve önlem almak kaza risklerini düşüreceği için sürücüler için önemli uyarılar içermektedir. Ayrıca trafik sigortasının kaza saydığı durumlar kusura göre belirlenir. Yani trafik sigortası kazaları kusur oranlarına göre öder, kusurlu olan tarafın sigortası kusursuz ya da az kusurlu olan kişinin hasarını karşılamaktadır. Bu noktada da trafik kazalarındaki kusurları bilmek gerekmektedir.
Detaylı bilgi için: Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar? Yazısına bakabilirsiniz.
Trafik Kazalarında Kusur Nasıl Belirlenir?
Trafik kazaları sık olarak yaşanan ve hem can hem de mal kaybı açısından ciddi sorunlar yaratan kazalardır. Kaza sonrasında sigorta tarafından ödenecek tutar ya da karşılanacak hasarlar kusur oranına göre belirlenmektedir. Bu doğrultuda kazadaki kusur oranını tespit etmek için ilk yöntem kaza tespit tutanağı tutmaktır.
- Kaza şayet yaralanma ya da ölüm yoksa kişiler kendi aralarında uzlaşı sağlayarak maddi hasarın tutarını belirlemek adına kaza tespit tutanağı hazırlayabilirler.
- Eğer kişiler kendi aralarında anlaşamazlarsa polis ya da jandarma nezaretinde kaza tespit tutanağı hazırlanmaktadır.
Tutanak tutmak için en az iki kişi gerekmektedir. Tutanakta kazanın nasıl geliştiği, araçlarda ne gibi hasarlar olduğu tarih ve saat belirtilerek anlatılmalıdır. Ancak tutanak kusurlu olan tarafı belirlemek için tek başına yeterli değildir. Kusuru göstermek adına sürücülerin çekecekleri fotoğraflar da büyük önem taşımaktadır.
Kaza tespit tutanağı hakkında detaylı bilgi almak isteyen sürücüler: Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyiçeriğine göz atabilir.
Araçların yerinden oynatılmadan çekilecek fotoğrafları kazanın nasıl geliştiği hakkında büyük oranda fikir verebilecektir. Bununla birlikte taraflar hâlâ kusur konusunda bir uzlaşıya varamadılarsa, fotoğraflarını ve tutanaklarına sigorta yaptırdıkları şirketlere teslim ederler. Tutanak ve görseller sonucunda sigorta şirketi TRAMER’e bilgi verir. Bunun sonucunda TRAMER belgeleri inceleyip sigorta şirketine kusur oranlarını iletir ve sigorta şirketi de bu kusur oranları kapsamında oluşan hasarı karşılar. Eğer kusurda bir yanlışlık olduğu düşünülüyorsa 5 iş günü içerisinde itirazda bulunulabilir. Kusur oranları ise muğlak ifadeler içermezler, örneğin yüzde 37 gibi bir kusur oranı çıkarılmaz. Kusur oranlarında belirli bir standart bulunmaktadır. Oranlar yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 olarak belirlenmiştir. Yüzde 0 durumu kazada kusursuzluğu, 50 ise iki tarafın kusurlu, yüzde 100 ise kusurlu olmayı ifade etmektedir.
Trafik sigortası hesaplaması için: Zorunlu Trafik Sigortası Neye Göre Hesaplanır? Yazısına göz atabilirsiniz.
Kazalardan Trafik Sigortası Nasıl Etkilenir?
Adı geçen ya da diğer sebeplere bağlı olmak üzere kazalar sonucunda trafik sigortası tarafından ödeme yapılıyorsa bu durumda trafik sigortası kullanılırsa, daha sonraki sigorta yenileme tarihinde prim bedelinizde değişiklik olabilir. Bu yüzden kaza risklerini azaltmak hem can ve mal güvenliğinin sağlanması için hem de prim ödemelerinin düşük tutulması için önemli olmaktadır.
Trafik sigortası prim bedelleri kaza geçmişine göre sıralanır ve kaza olması halinde prim bedeli artış gösterip ilgili yılın kazasız geçmesi durumunda da hasarsızlık indirimden yararlanılır.
Detaylı bilgi almak için: Araçların Kazaya Karışmaları Trafik Sigortası Primlerini Nasıl Etkiler?İçeriğini okuyabilirsiniz.
Hangi Kazalarda Trafik Sigortası Ödeme Yapar?
Trafik sigortası şu kazalar kapsamında oluşan hasarı karşılamaktadır:
- Seyir halinde bir başka araca çarpma, çarpışma hasarları; kazanın nasıl geliştiğine bakmaksızın bir araca çarpma ya da çarpışma sonucunda oluşan hasar belirlenen kusur oranına ve limit kapsamına göre ödenmektedir.
- Seyir halinde yayaya çarpma, zarar verme; aracın yayaya vereceği zarar sonucunda kişi vefat etmişse yakınlarına sigorta tarafından tazminat ödemesi, yaralanmışsa hastane tedavi masraflarının karşılanması için ödeme yapılmaktadır.
- Kamuya ait eşyalara zarar verilmesi halinde, oluşan hasar trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Bu kapsamda trafik sigortası yaptırmak, hem yasal zorunluluk hem de çoğu durum için maddi zorluğa düşülmesini engellediğinden ötürü oldukça avantajlı gözükmektedir. Olası kaza risklerini bilip onlara karşı önceden önlem almak ile trafik sigortasını cüzi miktarlara düşürebilir, bu sayede poliçenizi uzun yıllar kullanabilirsiniz. Trafikte oluşan kazaların çoğu dikkatsizlik ve aşırı hız sebebiyle olduğu için bu gibi durumlara ayrıca önem göstermeniz, kaza risklerini düşürecektir. Trafik sigortasını dilerseniz kasko ile de genişletebilir ve aracınız, kendiniz ve üçüncü kişiler için trafikte bir risk olmaktan çıkabilirsiniz.
Trafik sigortası hakkında detaylı bilgi almak ve trafik sigortası poliçesini yeniletmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilirsiniz. Bunun için öncelikle başvuru formunu doldurmanız yeterlidir. Başvuru formunu doldurmanız halinde uzmanlarımız en kısa sürede tarafınıza ulaşarak sizlere detaylı bilgi verir.
Ücretsiz zorunlu trafik sigortası fiyatı almak için hemen başvuru formunu doldurabilirsiniz.