Trafik sigortası hesaplama işlemi, sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Trafik sigortası zorunlu olarak tüm araç kullanıcıların yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Trafikte olmak, her zaman için belli başlı riskleri de beraberinde getiren bir eylemdir. Bu risklerin en başında elbette kaza yapmak bulunmaktadır.
Devlet tarafından bu gibi durumlarda yaşanan mağduriyetlerin azaltılması amacıyla trafik sigortası zorunlu sigorta kapsamında alınmıştır. Trafik sigortası bulunan kişilerin kaza yapması durumunda hata oranı dikkate alınarak masraflar sigorta şirketince karşılanmaktadır. Bu sigorta zorunlu bir sigorta seçeneği olduğu için teminatlar ve limitler şirketten şirkete değişiklik göstermemektedir. Çünkü devlet tarafından yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenmektedir.
Firmadan firmaya değişiklik gösterecek husus ise ödenecek primlerdir. Prim hesaplaması yapılırken hasarsızlık en önemli etkendir. Fakat trafik sigortası hesaplaması yalnızca bu kapsamda yapılmamaktadır.
Poliçe kapsamını merak eden adaylar: Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar? yazısını okuyabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası hesaplama işlemi belli başlı adımlar takip edilerek yapılmaktadır.
Genellikle bu kapsamda 7 kademe bulunmaktadır. Her kademede araçla yapılan kazalar trafik sigortasından yararlanma oranı, araçla yapılan kazada tazminat ödeme gibi durumlar göz önünde bulundurularak fiyat artımı olmaktadır.
Fiyatlar %20 ila %60 oranında artabilmektedir. Hesaplama işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
- 1. basamakta bulunan kişiler en üst limit üzerinden sigortayı kullanacak gruptur. Bu grupta çok hasarlı araçlar bulunmaktadır ve hasarsızlık indirimi yapılmayacaktır. Bu basamakta bulunan kişilere %60 oranında artırım yapılmaktadır.
- 2. basamakta bulunan kişilere %40 oranında artırım yapılmaktadır.
- 3.basamakta bulunan kişiler için %20 artırım yapılmaktadır.
- 4. basamak trafiğe ilk kez çıkacak araçlar için yapılmaktadır. Bu araçlarda herhangi bir artırım olmayacağı gibi henüz bir öngörü sağlanamadığı için indirim de yapılmamaktadır. Daha sonraki zamanlarda bu gruptaki kişiler de indirim veya artırım yapılacak gruplara dâhil edilmektedir.
- 5, 6 ve 7. basamakta bulunan gruplar indirim sağlanacak olan gruplardır. Bu gruplardaki kişilere yapılacak indirim hasarsızlık indirimidir. Hasarsızlık indirimi %10 ila %20 arasında yapılabilmektedir. İndirim oranı değişikliği yıllara göre yapılmaktadır.
Fiyat teklifi için: Zorunlu Trafik Sigortası Teklifi Almanın 8 Yolu yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Hesaplama Kriterleri
Zorunlu trafik sigortası hesaplamasındaki kriterler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Bu kriterler arasından ilki aracın modelidir. Aslında bu durumun oldukça basit bir açıklaması bulunmaktadır. Bir aracın modeli eskidikçe kaza yapma riski de artmaktadır. Bu sebeple aracın modeli ne kadar düşükse risk oranı da o kadar fazla olacaktır.
- Aracın markası göz önünde bulundurulacak bir diğer husustur. Marka incelemesi yapılmasındaki en temel sebep aracın donanımını öğrenmektir. Bir araç ne kadar donanımlıysa kaza riski de o kadar düşük demektir.
- Sürücünün yaşı bir diğer kriterdir. Yaş ilerledikçe bazı yetiler düşmektedir. Özellikle 60 yaş üstü kişilerde reflekslerin zayıflayacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu sebeple yaşı ilerlemiş olan kişiler daha riskli görülmektedir.
- Sürücünün deneyimi de kriter olarak göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü yeni trafiğe çıkacak kişiler henüz tecrübe sahibi olmadıkları için risk grubuna girmektedir.
- Kaza geçmişi, bir kişinin araç kullanımı konusunda ciddi bir öngörü sağlamaktadır. Bu kapsamda kişinin kaza oranı ne kadar çoksa risk oranı da o kadar çok demektir.
- İkamet edilen şehir, prim ödemelerini değiştiren bir diğer husustur. Her şehrin kaza riski farklıdır. Bu kapsamda yaşanılan şehrin kaza oranı da sizin risk oranınızı etkileyecek demektir.
- Son olarak basamak sistemindeki yeriniz, sigorta primlerinizi değiştirecek bir diğer husustur.
Trafik Sigortası Kademelerinde Düşük Basamakta Olma Nedenleri
Trafik sigortasında düşük basamakta olmak demek, esasında hasarsızlık indiriminden faydalanmanın tam aksine primlerinizde artış olacak demektir. Çünkü bu basamaklarda indirim ve artırım yapılırken göz önünde bulundurulan husus trafik ihlalleri ve kazaya karışma oranlarıdır. Yani düşük basamakta olmak bir nevi cezalandırma sistemidir.
Bu kapsamda düşük basamakta olma nedenleri şu şekildedir:
- 1. basamakta bulunan kişiler en az 3 yıl poliçeyi hasarlı bir şekilde kapatan kişilerdir.
- 2. basamakta bulunan kişiler 2 yıl poliçeyi hasarlı bir şekilde kapatan kimselerdir.
- 3. basamakta bulunan kişiler 1 yıl poliçeyi hasarlı bir şekilde kapatan kişilerdir.
Hasarsızlık İndirimi
Hasarsızlık indirimi, poliçenizi hasarsız bir şekilde geçirdiğiniz her sene için primlerinizde belirli oranlarda yapılan indirimdir.
Bu indirimler hasarsız geçirilen yıllar arttıkça %60'a kadar çıkabilmektedir.
İndirimlerin temel amacı trafikte dikkatli olmaya teşvik etmektedir.
Detaylı bilgi için: Zorunlu Trafik Sigortasında Hasar Karşılama Şartları Ve Hasarsızlık İndirimi yazısına devam edebilirisiniz.
Hesaplamada Hasarsızlık İndirimi Korunan Durumlar
Hasarsızlık indirimi bozulmayan durumlar,kaza gibi durumlar gerçekleşmesine rağmen sigorta şirketinde hasarsız olarak gözükmeye devam ettiğiniz durumlardır.
Hasarsızlık indirimi hasarsız geçirilen yıllar göre arttığı için bilinmesinde fayda bulunmaktadır.
Trafik sigortası için hasarsızlık indirimi devam eden durumlar şunlardır:
- Eğer karıştığınız kazada hiçbir şekilde hatanız yoksa yani %100 rücu durumu içerisindeyseniz, bu durum hasarsızlık durumunuzu bozmamaktadır. Yani hasarsız geçirilen yıllar devam edecektir.
- Cam kırılması sigorta şirketleri arasına değişiklik göstermesine rağmen genel olarak hasarsızlık durumunu bozmamaktadır. Bununla birlikte bu durum bir kereliğe mahsustur. Yani bir sene içerisinde camın ikinci defa hasar alması durumunda hasarsızlık bozulacaktır.
- Yine bazı sigorta şirketlerindeki bulunan bir diğer hasarsızlık durumu, mini hasarlardır. Bu şirketlerde sıyrık, çizik gibi küçük hasarlar hasarsızlık durumunu bozmamaktadır.
- Radyo-teyp çalınması da hasarsızlık durumunu bozmama ihtimali bulunan bir diğer durumdur. Bununla birlikte bu uygulamanın da her şirkette yapılmadığını bilmekte yarar bulunmaktadır.
İndirim detayları için: Zorunlu Trafik Sigortası İndirim Oranları yazısına göz atabilirsiniz.
Hesaplamayı Etkileyen: Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Trafik sigortasını geciktirme cezası, trafik sigortası zorunlu olmasına rağmen yaptırmaktan kaçınan kişiler için teşvik edici olmak amacıyla konulmuş bir maddi yaptırımdır.
Trafik sigortasını yaptırma gününü geciktiren kişiler için uygulanan yaptırımlar şu şekildedir:
- Bir gün geciktirme halinde %5 ceza ödenmesi gerekmektedir.
- Sonrasındaki her 30 günlük gecikmede %5 oranında ceza artışı yapılmaktadır.
Trafik sigortasını geciktirme cezası için öngörülen azami maddi yardım sınırı ise %50 oranındadır. Elbette bunlar yalnızca maddi yaptırım kısmıdır. Trafik sigortası olmayan kişilerin tespit edilmesi halinde sigorta yapılana kadar trafikten men cezası da bir diğer cezadır.
Detaylı bilgi için: Zorunlu Trafik Sigortasında Gecikme Cezası yazısını okuyabilirsiniz.
Online Trafik Sigortası Hesaplama
Online zorunlu araç trafik sigortası hesaplama işlemi, her firmanın sigorta için belirlediği prim ücretleri değişiklik gösterdiği için sigorta teklifi almak şeklinde yapılabilen bir işlemdir.
Sigorta Dünyası olarak bu hizmet tarafımızdan sizlere sağlanmaktadır.
Online olarak trafik sigortası teklifi sunabilmek için tarafımızca talep edilen bilgiler şu şekildedir:
- İsim- Soyisim
- Cep Telefonu Numarası
- Kimlik Numarası
- Plaka
- Ruhsat Seri Numarası
Teklifleri online olarak sizlere iletmenin yanı sıra müşteri hizmetlerimiz ile de her türlü sorunuzu yanıtlamak ve trafik sigortası konusunda ayrıntılı destek sağlamak için sizlere hizmet vermekteyiz.
Firmamıza ulaşabileceğiniz irtibat numaraları şu şekildedir:
- 0 850 611 08 50
- 0 216 880 07 24
Detaylı bilgi almak için: İnternetten Online Trafik Sigortası Yaptırma yazısını okuyabilirsiniz.
Trafik Sigortası Yenilemesi İçin Fiyat Hesaplaması Yapmak
Trafik sigortası yenilemesi,her sene tekrar yapılmalıdır. Bu sigorta 12 aylık olarak yapılan bir sigortadır ve her sene yenilenmesi gerekmektedir.
Yenileme hakkında detaylı bilgi almak için: Zorunlu Trafik Sigortasında Yenileme Süresi yazısını okuyabilirsiniz.
Genellikle anlaşmış olduğunuz sigorta şirketi anlaşmanızın bitmesine 1 ay kala tarafınıza sigortanızın biteceğini haber vermektedir. Bununla birlikte gecikme cezası ödememek adına sizin de dikkatli olmanız da fayda bulunmaktadır.
Aracınızın yenileme dönemi yaklaştıysa veya yeni aracınız için fiyat hesaplaması yapmak istiyorsanız: Ücretsiz trafik sigortası fiyat teklifi başvuru formunu doldurmanız yeterlidir.