Trafik kazaları, herkesin her an karşılaşabileceği risk durumlarından birisidir. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilen bu durumun, dikkatli olarak ve gereken adımları atarak önüne geçebiliriz. Özellikle sürücülerinin bu konu hakkında oldukça hassas davranmaları ve kurallara uymaları gerekir. Herhangi bir kaza gerçekleştiğinde ise yapılması gereken ilk şey, kaza tespit tutanağı tutulması olacaktır.
Yaşanan trafik kazası sonrasında kazaya karışmış araçlarda, herhangi bir maddi hasar meydana gelmesi halinde, kaza tespit tutanağı tutulması gerekir. Hazırladığımız yazımızda; hasar tespit tutanağı nedir ve nasıl hazırlanır, eğer tutanak tutulmazsa ne gibi sorunlarla karşılaşılır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı trafikte yer alan ve en az 2 aracın karıştığı maddi hasarlı kazaların sonrasında düzenlenmesi gerekli bir tutanaktır. Kaza tespit tutanağı, iki araç sürücüsü ile beraber düzenlenmek zorundadır; tek taraflı bir belge değildir. Kazaya karışmış ve maddi olarak hasar görmüş iki aracın sahibi, beraber bir anlaşmaya varır ve kaza tespit tutanağını hazırlarlar.
Kaza tespit tutanağı tutmak için aranan ilk ve en önemli şart, iki aracın da maddi anlamda hasar görmüş olmasıdır. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı, sigorta şirketlerine ya da polislerin desteği olmadan düzenlenebilir. Bu uygulama 12 Nisan 2008 yılında devreye sokulmuştur; öncesinde kaza tespit tutanakları, trafik polisleri tarafından hazırlanmaktaydı.
Kazaya karışmış araçların sahipleri arasında anlaşma sağlandığı takdirde, kaza tespit tutanağı tutulur. Ancak bazı durumlar için kaza tespit tutanağı yeterli olmayacak ve olay yerine polis ya da jandarma çağırmak gerekebilecektir. Ölüm ya da yaralanmanın olduğu trafik kazalarında, kaza tespit tutanağı tutulmaz ve polis ya da jandarma çağrılarak, işlem yapmaları beklenir. Bu durumlar için tutanak tutulsa bile geçersiz sayılacaktır.
Kaza tespit tutanağı hakkında öğrenmeniz gereken tüm detayları Trafik Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şeyyazımızdan öğrenebilirsiniz.
Kaza Tutanağı Tutulmazsa Ne Olur?
Zorunlu trafik sigortası bünyesinde yer alan teminatlar kapsamında karşılanacak hasar durumları için ilk olarak maddi hasarlı kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekmektedir. Trafik kazalarında, sigorta şirketleri kazayı raporlamak ve oluşan hasarı karşılamak için bazı belgeler istemektedir. Kaza tespit tutanağı da bu belgeler arasında en önemli olanıdır.
Trafik kazası sonrasında, kazada herhangi bir ölüm ya da yaralanma durumu yaşanmamışsa, tutanak tutulması gerekir. Aksi halde, oluşan maddi hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanması mümkün olmayacaktır. Araç sürücüleri araçlarda meydana gelmiş hasarları, kendileri karşılamak zorunda kalacaktır. Kaza sırasında araçta kaza tespit tutanağı belgesi yoksa bunun yerine mobil kaza tutanağı seçeneği tercih edilebilir.
Kaza Tespit Tutanağı Tutulmayacak Durumlar Nelerdir?
Kaza tespit tutanağı her durum için gerekli değildir ve bazı durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmamalıdır. Bu durumlar şu şekilde açıklanabilir:
- Kazaya karışan sürücülerden herhangi birisinin ehliyeti bulunmuyorsa tutanak tutulmaz.
- Kazaya karışan sürücülerden birisinin farklı taşıt türüne ait sürücü belgesi varsa tutanak tutulmaz.
- Kazaya karışanlardan herhangi birisi 18 yaşını doldurmamışsa kaza tespit tutanağı tutulmamalıdır.
- Sürücü alkollüyse ya da sürücünün akıl sağlığı şüphesi bulunuyorsa tutanak tutulmaz.
- Araçlardan biri bir kamu kurumuna aitse ve kazada kamu kurumuna ait herhangi bir eşya hasar almışsa tutanak tutulamaz.
- Kazaya karışan araçlarda hasar oluşmamışsa tutanak tutulması gerekmez.
- Kaza ölüm ya da yaralanmayla sonuçlandıysa kaza tespit tutanağı tutulmaz.
Bu durumlardan herhangi biri yaşandığında polis ya da jandarmaya haber verilmesi gerekir. Ayrıca sigorta şirketinizi arayarak yetkililere danışabilir ve konu hakkında bilgi alarak doğru adımları izleyebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Kaza tespit tutanağının geçerlilik süresi; zorunlu trafik sigortası genel şartlarında yer alan kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Genel şartlarda, zaman aşımı adı altında açıklanan kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
Kazaya karışan sürücülerin hazırlayacağı kaza tespit tutanağının geçerlilik süresi, kazanın olduğu tarihten itibaren 10 yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır. Kazaya karışan her iki tarafın anlaşması sonucu hazırlanan kaza tespit tutanağı, kazanın nasıl olduğunu ve gelişimini anlatan bir belgedir. Zaman aşım durumları, kaza tespit tutanağının da geçerlilik süresini belirlemektedir. Araç sigortaları için gerekli tüm tazminat talepleri, 2 yıl içinde zaman aşımına uğramaktadır.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi hakkında bilgi almak isterseniz; Trafik Kaza Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?
Zorunlu trafik sigortası için poliçe başlatıldığı zaman işlem yapılan sigorta şirketi, müşterilerine poliçe ile beraber kaza tespit tutanağı da göndermektedir. Gönderilen kaza tespit tutanağının araçta bulunması, olası bir kaza durumundan sonra oldukça işe yarayacaktır. Kaza tespit tutanağı niteliği taşıyan bu belge çoğaltılabilir ya da internetten örneği alınabilir. Ayrıca kaza tespit tutanağı kırtasiye ya da matbu evrak satan yerlerden de talep edilebilmektedir.
Trafik kazası, yaşanması hiç istenmeyen ve yaşandığı hallerde de ciddi stres ortamı yaratan bir durumdur. Bu olası trafik kazası durumlarında, araç tespit tutanağını hazırlamak için aramak, zor ve sıkıntılı bir durum yaratabilir. Bu nedenle araçta, kaza tespit tutanağı olması, büyük avantajlar sağlayacaktır. Ayrıca, kaza tespit tutanağı bulunmadığı durumlarda mobil tutanak hazırlanabilir ve aslı olarak kullanılabilir.
İnternet üzerinden pek çok işlem kolayca yapılabilmektedir. İnternetten Online Trafik Sigortası Yaptırma yazımızdan trafik sigortası poliçesi başlatmak için online yollara hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan taraflarca hazırlanır. Tutanak düzenlenirken kazaya karışan iki taraf, kaza hakkındaki görüşlerini ve durumlarını yazılı olarak beyan etmelidir. Kaza tespit tutanağı, iki farklı yolla hazırlanabilmektedir. Bunlardan ilki, araç sahiplerinin aracında kaza tespit tutanağı formu bulundurması ile sağlanmaktadır. Genel olarak tüm araçlarda bu form bulunmaktadır. İkinci olarak, kaza tespit tutanağı mobil uygulamalar üzerinden kolayca hazırlanabilmektedir. Her iki yol için de dikkat edilmesi gereken tek nokta, bilgilerin anlaşılır ve doğru şekilde belirtilmesi olacaktır.
Yazılı Kaza Tespit Tutanağı
Kaza tespit tutanağını, form üzerinden yazılı olarak hazırlarken ilk önce, eksiksiz ve doğru olması gerektiğini unutmamak gerekir. Eksik ya da hatalı düzenlenen kaza tespit tutanakları için hasar ödeme işlemlerinde gecikmeler yaşanabilmektedir.
Yazılı olarak kaza tespit tutanağı tutmak için doldurulması gereken yerler numaralandırılmıştır ve izlenmesi gereken yol şöyle olmalıdır:
- 1 ve 2 numaralı bölüme kaza tarihi ve kazanın gerçekleştiği olay yeri yazılır.
- 3 numaralı alana varsa görgü tanığı bilgisi yazılır ve açık adres eklenir.
- 4-5-6 numaralı alanlar, iki sigortalının kişisel bilgilerini içerir.
- 7 numaralı alanda kazaya dair maddelendirilmiş alanlar bulunur. Bu maddelerden uygun olanlar, işaretlendirilmelidir.
- 8 numaralı alana kazaya karışan araçlardan biri yabancı plakalı ise işaretlenir.
- 9 numaralı alana aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir.
- 10 numaralı alanda çarpışma yeri ile ilgili detaylı bilgi verilir.
- 11 numaralı alanda sigortalı araç sahibinden, konu ile ilgili görüş istenmektedir.
- Son olarak 12 numaralı alana araç sürücüleri imza atar. İmza olmayan tutanaklar geçersiz sayılacaktır.
Mobil Kaza Tespit Tutanağı
Ani bir şekilde meydana gelen trafik kazalarından sonra, araçta trafik kaza tespit tutanağı bulunmayan sürücüler için alternatif bir seçenek olan mobil kaza tutanağı; büyük avantajlar sağlayacaktır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından geliştirilmiş mobil kaza tespit tutanağına ulaşarak tüm işlemler gerçekleştirilebilir. Mobil kaza tutanağını doldurduktan sonra ilgili sigorta şirketine ileterek işlemleri başlatabilirsiniz. Tutanağı gönderdikten sonra şirketler 5 ile 10 dakika arasında, kaza durumundan haberdar olacaklardır.
Mobil kaza tespit tutanağı oluşturmak için izlenmesi gereken yol ise şöyle olmalıdır:
1. İlk olarak, gerekli formu doldurabileceğiniz mobil uygulamasını cep telefonunuza indirin.
2. Uygulamada yer alan “yeni kaza ekle” sekmesine basarak, yeni bir tutanak ekleyin.
3. Yeni açılan ekranda kazaya karışan araç sayısını yazarak formu doldurmaya başlayın.
4. Formu doldururken istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun.
5. İstenen kaza resimlerini, net ve anlaşılır bir şekilde yükleyin. Uygulamaya en az 4 resim yüklemeniz gerektiğini unutmayın.
6. Haritada göster özelliğini kullanarak, kazanın olduğu bölgeye ulaşımı kolaylaştırın.
7. Eğer kazanın herhangi bir görgü tanığı varsa “tanık ekle” seçeneğini seçerek ekleme yapın.
8. Kazaya karışmış araç sürücülerinin ehliyetilerinin ön ve arka yüzlerini çekerek, uygulamaya yükleyin.
9. Son olarak imza atma işlemini gerçekleştirin.
10. İşlemi tamamla diyerek tutanak hazırlama aşamasını tamamlayın.
Trafik sigortasının olası bir kaza durumunda nasıl işlediğini öğrenmek için Trafik Sigortası Kazayı Nasıl Karşılar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Sorgulanır?
Kaza tespit tutanağı sorgulaması yapmak için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Öncelikli olarak meydana gelmiş kaza sonrasında, sigortalı araç sahiplerince hazırlanan kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerine gönderilmelidir. Sigorta şirketleri belgeye ulaştıktan sonra belgeyi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne iletir. Belge burada ilgili sisteme girilir. Sisteme belge girildikten sonra ilk 3 iş günü içerisinde, sigorta şirketi kendisine ait %0, %50 ve %100 olarak kusur oranlarını tespit eder. Tüm bu işlemler sonrasında şirketler kusur oranlarında anlaşırsa dosya sonuçlanır. Sonuç değerlendirmelerine dair sorgulamaları SBM internet adresinden yapabilirsiniz.
Kaza tespit tutanağı oluşturma ve uygulama aşamaları hakkında bilgi almak için Sigorta Dünyası yetkilileri ile görüşme sağlayabilirsiniz. 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizi arayabilir ya da web sitemiz üzerinden ücretsiz olarak başvuru yapabilirsiniz.
Ücretsiz Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapmak ve fiyat almak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.