Trafik sigortası hasar ödemeleri süreleri için yasal düzenlemeler çerçevesinde 8 iş günü olarak belirlenmiştir. Ödemelerin belirlenen zamanda yapılması için ilgili tüm evrakların
Trafik sigortası ülkemizde zorunlu olarak yapılan bir sigortadır. Çünkü trafik kazaları oldukça yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu durumlardaki mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla devlet tarafından trafik sigortaları zorunlu hale getirilmiştir.
Trafik sigortası yaptırmayan kişiler, tespit edildikleri takdirde trafikten men edilmektedir. Bunun yanında elbette her türlü zarar da kişinin kendisi tarafından karşılanmaktadır.
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi
Trafik sigortası kapsamında hasar ödemesialınabilmesi için sigorta şirketinin tarafınızdan talep edeceği belgeleri firmaya iletmeniz gerekmektedir.
Sigorta ödemesi alınabilmesi için süreye dikkat edilmesi önem arz etmektedir. Ardından işlemleriniz başlatılacaktır.
Sigorta şirketlerinin hasar ödemesi için sizden talep edeceği belgeler şu şekildedir:
- Trafik sigortasının aslı veya fotokopisi
- Trafik sigortasının prim makbuzu
- Trafik kazasının tespit tutanağı
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
- Alkol raporu
- Ruhsat fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
Eğer trafik kazasını yurt dışında yaşadıysanız ve trafik sigortanız yurt dışını da kapsıyorsa firma tarafından talep edilecek belgeler şunlardır:
- Kaza yapılan ülkenin resmi görevlilerince tutulan kaza zaptı sureti
- Kaza yapılan ülkenin uluslararası ekspertiz bürolarının hazırlamış olduğu hasar raporu
- Hasar raporunun Türkiye Konsolosluğu yetkilileri tarafından onaylanmış hali
Bedeni hasar durumlarında tazminat alabilmek için gereken belgeler ise yaralanma ve sakatlanma durumunda değişiklik göstermektedir.
Bu kapsamda yaralanma durumunda sunulacak belgeler şunlardır:
- Kaza tespit tutanağı
- Hastane raporu
- Reçete
- Tedavi giderlerine ilişkin belgeler
Sakatlanma durumunda ise tazminat alabilmek için şu belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir:
- Kaza tespit tutanağı
- Sakatlık durumunu gösteren sağlık raporu
- Sakat kalan kişinin gelir belgesi
- Mahkeme kararı (Mahkemeye taşınmayan bir olay için zorunlu değildir.)
- Kazaya ilişkin belgeler
- Tedaviye ilişkin belgeler
Trafik Sigortası Ödeme Durumları
Trafik sigortası ödeme durumlarıiçin birtakım yasal düzenlemeler bulunmaktadır.
Bu kapsamda 3 temel teminat alanı bulunmaktadır:
- Sağlık giderleri
- Maddi hasar
- Sakatlanma ve ölüm
Zorunlu sağlık sigortası kapsamında sunulan teminat ve limitler yasal düzenlemeler gereğince belirlendiği için farklılık göstermemektedir. Bununla birlikte sigorta firmalarının genişletilmiş trafik sigortası imkânları bulunmaktadır. Bu imkânlardan faydalanılması halinde ek teminatlarla sigorta kapsamı genişletilecektir.
Trafik Sigortası Hasarın Ne Kadarını Öder
Trafik sigortasının hasar bedeli ödeme miktarı,sigorta sözleşmesi yapılırken teminat limitleri olarak belirtilmektedir. İşte bu teminat limitleri trafik sigortasından kaza anında faydalanabileceğiniz miktarlardır.
Bu miktarlar yasal düzenlemeler ile belirlenmektedir.
Maddi hasar halinde ödeme yapılacak teminat limitleri şu şekildedir:
- Araç başına 36 bin TL, kaza başına 72 bin TL'dir.
Sağlık giderleri, kazada yer alan 3. kişilerin muayene, ilk yardım, tedavi gibi sağlık hizmetlerinin karşılanacağı teminatlardır.
Bu kapsamda şu şekilde belirlenmiştir:
- Kişi başına 360 bin TL, kaza başına 1.800.000 TL'dir.
Ölüm ve sakatlanma durumlarına neden olunduğu takdirde, destek yoksun kalma tazminatı hesaplanmaktadır. Ödemeler bu hesaplama kapsamında poliçe limiti aşılmaksızın yapılmaktadır.
Bu durumda limitler şu şekildedir:
- Kişi başına 360 bin TL, kaza başına 1.800.000 TL'dir.
Trafik Sigortası Kapsamında Ödeme Yapılmayan Durumlar
Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar sonucu hasar meydana gelmişse sigorta şirketleri bu hasarları hiçbir şekilde karşılamamaktadır. Bu durumda da tıpkı hasar bedelinin limiti aşan kısmında olduğu gibi sorumluluk tamamen araç sahibine aittir.
Trafik sigortası kapsamında kesinlikle ödeme yapılmayacak durumlar şunlardır:
- Aracın hareket halinde değilken sebep olunan zararlar: Trafik sigortası yalnızca aracın seyir halindeyken verdiği zararı karşılamaktadır.
- Araç sahibinin %100 kusurlu olduğu kazalarda sebep olunan zararlar: Sigorta, yalnızca kusur olmayan kısım için tazminat ödemektedir. Bu sebeple kusur tamamen sizdeyse tazminat alamamaktasınız.
- Bagaj haricinde araçta bulunan eşyaların zarar görmesi nedeniyle tazminat verilmemektedir.
Trafik Sigortası Tazminat Hesaplaması
Trafik sigortası kapsamında verilecek tazminat hesaplamasıyapılırken en önemli kriter kusurdur. Çünkü kusur oranına göre tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bu sebeple eğer tüm kusur tarafınızdaysa, sigorta şirketi tarafından tazminat verilmemektedir.
Tazminat hesaplamalarını kusur haricinde; zarar gören kişinin yaşı, zarar gören kişinin gelir durumu, teminat bedeli gibi kriterler de etkilemektedir. Bu sebeple doğrudan bir trafik sigortası tazminatı hesaplama formülü bulunmamaktadır.
Bununla birlikte tazminat konusunda en belirleyici kriter olan kusur oranı baz alınırsa hesaplamalar ortalama olarak şu şekilde yapılmaktadır:
- Siz %60 kusurlu iseniz ve ödemeniz gereken tazminat 200.000 olarak hesaplanmışsa, trafik sigortası kapsamında yapılacak ödeme, tazminat miktarınızın %60'ı oranındadır.
Trafik Sigortası Kapsamında Araç Onarım İşlemi
Trafik sigortası kapsamında hasar onarımı,için öncelikle hasar durumu tespiti yapılır. Bu kapsamda hasar gören parçanın onarılıp onarılamayacağı incelenmektedir. Eğer onarımı mümkünse parça tamir ettirilmektedir. Bununla birlikte hasar gören parçanın onarılması mümkün değilse, parça değişimi yapılmaktadır.
Parça değişimi; aynı işlemi gören bir parça alımı, ömrü biten araçlardan orijinal parça alımı veya orijinal bir parça alınması şeklinde yapılabilmektedir. Araçtaki parça değişimi sonucunda aracın değerinin artması halinde sigorta şirketi ek ücret talep etmeyeceği gibi tazminat limitlerinde de indirim yapmamaktadır.
Parça değişimi yapılırken mutlaka sigorta şirketi ile irtibat kurulması gerekmektedir. Aksi bir durumda siz orijinal bir parça taktırmış olsanız dahi sigorta şirketinin sorumluluğu aynı işlevi gören parça değişimi ile sınırlı kalacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tamir merkezidir. Sözleşmenizde onarım merkezi öngörüldüyse, araç onarımının mutlaka bu merkezde yapılması gerekmektedir. Eğer sözleşmeniz bu konuda sizi serbest bıraktıysa, dilediğiniz yerde araç tamirinizi yaptırabilirsiniz.
Trafik Sigortası Aracın Pert Olması
Trafik sigortası kapsamındaki araç perthalinde ise öncelikle bu durumun ekspertiz raporuyla saptanması gerekmektedir.
Ardından hurda tescil belgesi alınmalı ve firmaya verilmelidir. Bu durumda sunmanız gereken bir diğer belge, araç trafikten çekilmiştir belgesidir. Belgeleriniz firmaya sunulduktan sonra firma sözleşmenizdeki limit dâhilinde ödemenizi gerçekleştirecektir.
Trafik Sigortasının Dava Masraflarını Karşılaması
Trafik sigortası kapsamında dava masrafları,sigorta şirketince karşılanabilmektedir. Dava açılması halinde ödenmesi gereken ilk kalem, dava masraflarıdır. Avukatlık ücreti de sigorta şirketi tarafından karşılanacak bir diğer ödeme kalemidir. Dava sonucundaki tazminatların ödenmesi ise sözleşmede belirtilen oranlarda yapılmaktadır. Bu kapsamda ödenmesi gereken tazminat tutarı, sigorta şirketi ile yapılan anlaşmadaki limitleri aşmıyorsa tamamı şirket tarafından ödenecektir. Eğer tazminat tutarı limitinizi aşıyorsa, bu durumda kalan tutar tamamen sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Trafik sigortasına ilişkin diğer tüm sorularınızı cevaplandırmak ve konu hakkında daha detaylı bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Sigorta Dünyası müşteri hizmetleri iletişim numaramız şu şekildedir:
- 0 850 611 08 50
- 0 216 880 07 24
Zorunlu trafik sigortası kapsamında ücretsiz hasar danışmanı ile görümek veya trafik sigortası fiyat teklifi almak için başvuru formunu doldurabilirsiniz.