Bireysel emeklilik sistemi (BES), çalışma hayatı süresince sağlanan hayat standartlarının emeklilik dönemi geldiğinde de sürdürülebilmesine olanak sağlayan bir planlama sistemi olarak açıklanabilir. Sistem dahilinde yer alan kişiler, var olan güvencesi üzerinden kazanacağı emekli maaşına ek olarak sistem üzerinden de maaş alabilir ve yaşam kalitelerini arttırabilirler.
Peki, bireysel emekliliğin hayatımıza kattığı avantajlar nelerdir? Bireysel emeklilik yaptırmak hayatımızı nasıl kolaylaştırır?
Hazırladığımız bu içerikte; bireysel emeklilik yaptırmanın önemli avantajlarını ve sağladığı kolaylaıkları açıklamaya çalıştık.
Bireysel Emeklilik Ne İşe Yarar?
İçinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle hızlı tüketim toplumu olmaya başladığımız bu günlerde şimdiden geleceğe yönelik yatırım yapmanın gerekliliği vurgulanmaktadır. Böylece çalışma hayatı boyunca kazanılan parayı doğru şekilde biriktirmeye ve yatırıma dönüştürmeye yönelik girişimler yapılabiliyor. Bireysel emeklilik sistemi de bu amaca hizmet eden bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Çalışma hayatı sona erdikten sonra hali hazırda alınacak olan emeklilik maaşına katkı sunan BES, devlet katkısı avantajı ile de dikkate değer bir sistem olmaktadır. Bireysel emeklilik ödemelerinde devlet, prim ödemelerin üstüne % 25 katkı payı eklemektedir. Bunun sonucunda yatırımlar, daha ilk zamanlardan itibaren % 25 artmış olarak birikime dönüşmeye başlıyor. Bireysel emeklilik kapsamında yer alan kullanıcılar, devlet katkısı imkanı sayesinde birikimlerini güvence altına alabiliyorlar.
Sonuç olarak, BES’in sağladığı ikinci gelir imkanı sayesinde sistemde yer alan kişiler, tüm hayatları boyunca yaşam standartlarını korum şansına sahip olabilmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi hakkında önemli detayları öğrenmek için Bireysel Emeklilik Bes Hakkında Kısa Bilgiler yazımızı inceleyebilirsiniz.
1- Huzurlu ve Rahat Bir Emeklilik İçin Hizmet Sunar.
Var olan emeklilik maaşları ile çoğu zaman tüm ihtiyaçların karşılanması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle pek çok insan, emeklilik dönemlerinden sonra da çalışmaya devam etmek zorunda kalabilir. Durum böyleyken, mevcut sistemi tamamlayacak bireysel emeklilik sistemi ile katılımcılara ek gelir sağlanabilmektedir. Böylece huzurlu ve daha konforlu bir hayat planlaması yapılabilir.
Bireysel emeklilik sistemi içerisinde, en az 10 yıl kalan ve 56 yaşını dolduran her kimse emekli olmaya hak kazanır. Emekliliğe hak kazanan katılımcılar, birikimlerini istedikleri şekilde talep edebilir ve emekliliğin tadını huzur içinde çıkarabilirler. Ayrıca BES, kişilere erken emeklilik imkanı da sunmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olma koşulları hakkında bilgi almak isterseniz; Bireysel Emeklilik Sisteminde Kaç Yılda Emekli Olunur? Yazımızı okuyabilirsiniz.
2- Tasarrufa Yönlendirir ve Birikim Yapılmasını Sağlar.
Bireysel emeklilik sistemi, çalışma hayatı boyunca kesilen primler ile kişilerin emeklilik döneminde huzurlu bir hayat yaşamasına hazırlık yapar. Aynı zamanda bu primler, çalışma hayatı boyunca biriktikten ve devlet katkısı aldıktan sonra daha fazla değerlenerek, katılımcıya emeklilik dönemi geldiğinde iade edilir. Katılımcılar, sistemde kalınan süre boyunca birikim yaparak, emeklilikten sonra mevcut emeklilik maaşlarına ek olarak geri alabilirler. Bu uygulama, bu özelliği sayesinde kişiler tasarrufa yönlendirir. BES, kişiler için büyük bir ekonomik avantaj sunan bir uygulama olduğu kadar, tasarruf bilincini oluşturmada da etkilidir.
3- Devlet Katkısı İmkanından Yararlanılabilir.
Bireysel emeklilik sisteminin tercih edilmesinin en önemli nedenlerden biri; devlet tarafından sağlanan % 25 oranındaki devlet katkısı imkanıdır. Sistemde ödenen katkı payı tutarı, içinde bulunulan yılın asgari ücretinin brüt miktarını aşmadan belirlenen oran üzerinden, devlet katkısı adı altında desteklenmektedir. Sistem kapsamında belirlenen devlet katkısı oranlarından ne kadar yararlanılacağı şu şekilde açıklanabilir:
- Sistemde en az 3 yıl kalan kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %15,
- Sistemde 6 yıl kalan kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %35,
- Sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmamış kişilerin alacağı devlet katkısı %60,
- Sitemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmuş ya da vefat etmiş veya çalışma hayatı farklı nedenlerden dolayı kalıcı olarak son bulmuş kişilerin alacağı devlet katkısı oranı %100 olarak belirlenmiştir.
BES devlet katkısı, önemli oranlarda birikim yapılmasını sağlaması ve prim ödeme kolaylığı sunması nedeniyle oldukça etkili bir avantajdır. Bireysel emeklilik kapsamında sunulan önemli ayrıcalıklardan biri olan devlet katkısı, sistemde 3 yıldan az kalan kişiler için uygulanmaz.
Devlet katkısı avantajı hakkında daha fazla bilgiye Bireysel Emeklilik Bes Devlet Katkısı Nedir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
4- Birikimler Tek Seferde Toplu Olarak ya da Maaş Sistemi Üzerinden Alınabilir.
Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olmak ve para alabilmek için belirlenen yaş sınırı 56’dır. Sistemde en az 10 yıl kalmış ve 56 yaşını doldurmuş katılımcılar, emekli olmaya hak kazanırlar. Emekli olduktan sonra katılımcılar, çalışma hayatları boyunca yaptıkları birikimlerin tamamını geri alabilmektedir.
Emeklilik sonrasında uzmanlar tarafından yapılan fon yönetimi ile ödenmesi gereken ikramiye bedeli belirlenir ve katılımcıya ödenir. Katılımcının sistemde kaldığı süre boyunca ödediği prim bedelleri üzerinden belirlenen birikim tutarı, ödenen primlerin bedelinden daha az olmamaktadır. Katılımcının 10 yıl sonra BES üzerinden alacağı paranın miktarı, ödenen primlere ve fon yönetimine göre belirlenmektedir.
10 yıldan fazla süreyle sistemde kalan 56 yaşını doldurmuş olan katılımcılar, emeklilik dönemi geldiğinde birikimlerini tek seferde çekebilir ya da emekli maaşı şeklinde parça parça alabilir.
Bireysel emeklilik sisteminden alınacak para hakkında tüm detayları Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
5- Uzman Portföy Yöneticileri Tarafından Fonlar Yönetilir.
Yasalar kapsamında düzenlenmiş bir sistem olan bireysel emeklilik sistemi, tamamen şeffaftır. Bireysel emeklilik hesapları üzerindeki fon yönetimi, günlük olarak rahat bir şekilde takip edilebilmektedir. Katılımcılar, sistemde kalınan süre boyunca yaptıkları tasarruflar sayesinde oluşan birikimlerini emeklilik yatırım fonlarıyla değerlendirebilir. 56 yaşını doldurmuş ve en az 10 yıl sistemde kalmış katılımcılar ise sistem üzerinden emekliliğe hak kazanırlar.
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında, uzman portföy yöneticileri denetiminde fon yönetimi ve kontrolü yapılmaktadır. Bu sayede doğru yatırımlar yapılabilir ve avantajlı gelir elde etme yolları oluşturulabilir.
Bireysel emeklilik içinde belirlenen fonlar, yıl içinde 6 kez güncellenebilmektedir. Bu güncellemeler, uzmanların desteği ile doğru bir şekilde yapıldığında, katkı payları üzerinden önemli ölçüde gelir elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
BES fon tavsiyeleri hakkında detayları Bireysel Emeklilikte Fon Tavsiyeleri Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
6- Birikimler Başka Bir Emeklilik Şirketine Aktarılabilir.
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan önemli bir diğer ayrıcalık ise emeklilik şirketini değiştirmeyi mümkün kılmasıdır.
Katılımcılar, prim ödemelerine başlamış olsalar dahi farklı bir şirkete geçmek için talepte bulunabilirler. Talepleri doğrultusunda ise hesaplarını farklı bir emeklilik şirketine taşıyabilirler. Bunların yanında katılımcının isteği ya da ihtiyacına göre geçiş imkanının dışında, şirketler arası hesap birleştirme olanağı da sunulmaktadır.
Değişim ya da aktarım isteyen katılımcının bu talep kapsamında dikkat etmesi gereken tek nokta ise sözleşme başladıktan sonra en az iki yıl emeklilik şirketinde kalıcılığının devam etmesi gerektiğidir. 2 yıllık devamlılıktan sonra yeni bir şirkete geçiş yapılabilir. Yeni işlem başlatılan şirkette ise en az 1 yıl süre boyunca kalmak gerekmektedir.
Bireysel emeklilik şirketlerine dair detaylara Bireysel Emeklilik Şirketleri Sıralaması Nasıl Belirlenir? Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
7- İsteğe Bağlı Olarak Sistemden Çıkış Yapmak Mümkündür.
Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde özel ve kamu sektörü çalışanları için zorunlu olan bir sistemdir. İşveren tarafından sisteme dahil edilen çalışanın, her ay maaşından %3 oranında kesinti yapılır. Bu kesintiler, sonrasında birikerek emeklilik döneminde kişiye iade edilir. Ancak bazı çalışanlar, kendi istekleri ile sisteme dahil olmamaları ya da maaştan yapılan kesintiler nedeniyle sistemden çıkış yapmak isteyebilir. Böyle durumlar için cayma hakkı kullanılarak sistemden çıkış yapmak mümkündür.
Cayma hakkı, sisteme giriş yapıldıktan sonra geçen 2 aylık süre içinde kullanılmalıdır. Bu süre içinde yapılan iptal taleplerine verilen onaydan sonra başvuruyu takip eden 10 iş günü içerisinde, kişiden kesilen prim tutarı iade edilmektedir. Cayma hakkı için tanınan süreyi geçiren adaylar için prim iade süreleri ise 20 iş gününe kadar uzayabilmektedir.
BES, çalışanlar için katılımı zorunlu ancak devamlılığı isteğe bağlı olan bir uygulamadır. Sistemden çıkış yapmanın yanında katılımcılar, istekleri doğrultusunda hesaplarını dondurma hakkına da sahiptir. Hesaplarını dondurmak isteyen katılımcılar, 3 ayı geçmemek koşuluyla hesaplarını dondurma işlemi için ilgili emeklilik şirketine başvuruda bulunabilirler. 3 aylık süre içinde, katılımcıların birikimleri sistemde korunacak ve hesap yeniden aktif olunca birikmeye yeniden devam edecektir.
BES’ten çıkış yolları ve şartları hakkında daha fazla şey öğrenmek için; Bes - Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi, çok sayıda avantaj ve kolaylık sunmasına rağmen bazı kullanıcılar tarafından tercih edilmez ve sistemden çıkış yapmak için iptal talebinde bulunabilirler. Kullanıcıların çıkış yapmalarındaki en önemli etken, maaşlarından kesilen prim bedellerini ödemek istememeleridir. Bunun yanında bireysel emeklilik sistemi kapsamında yer alan dezavantaj olarak nitelendirilebilen durumlar şu şekilde olabilmektedir:
- Sistemden 10 yıl tamamlanmadan çıkılması halinde devlet tarafından ciddi kesintiler yapılmaktadır. Bu nedenle kullanıcılar, olabildiğince erken çıkmalı ya da en az 10 yıl süreyle sistemde kalmalıdır.
- İyi fon yönetiminin yapılmaması sonucu, istenilen oranda gelir elde edilemediği gibi zarara da uğrama riski vardır.
- Sistemde kalınan süre boyunca maaştan yapılan kesintiler, katılımcıların bir kısmı için fazla gelebilmektedir. Bu durum, sistemden ayrılmak için yapılan taleplerin genel olarak en yaygın sebebidir.
- Bireysel emeklilik şirketleri, her katılımcı için % 8 ile % 10 arasında değişen oranlarda kesinti yapabilir.
Bireysel emeklilik sisteminin avantaj ve dezavantajlarını detaylı incelemek için Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik hesaplaması yapmak için sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağını öğrenmek gerekmektedir. Bireysel emeklilik sorgulaması, E – Devlet sistemi üzerinden yapılabildiği gibi bireysel bankacılık uygulamaları üzerinden de başlatılabilir. E – Devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için sisteme giriş yaptıktan sonra “Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” sayfası üzerinden kullanıcılar, BES hesaplarına dair tüm detaylara ulaşabilirler.
Bunun yanı sıra, Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden ücretsiz bireysel emeklilik sorgulaması yapabilir ya da poliçe başvurusu için talep oluşturabilirsiniz. Sigorta uzmanlarımızın isteyeceği temel kişisel ve iletişim bilgilerinizi girerek form doldurabilir ve en uygun teklifi kısa sürede alabilirsiniz. Ayrıca çağrı merkezimiz üzerinden 7 / 24 hizmet alabilir ve sigorta uzmanlarımıza emeklilik planlaması hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.
Ücretsiz Bireysel Emeklilik sorgulaması yapmak için şimdi başvuru formunu doldurabilirsiniz.