Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar sürede emekli olunacağı konusundaki tüm uygulamalar yasalarla belirlenmiştir.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilmek için kişilerin sistemde en az 10 yıl kalmaları gerekmektedir. 10 yıl alt sınırdır. Daha fazla sistemde kalınarak emekli ödeneğinden daha fazla miktarlarda yararlanabilme imkânına erişmek mümkündür.
Bu 10 yıl içinde sisteme ödeme girişinin durdurulması halinde, ödeme yapılmayan aylar 10 yılın içinde değerlendirilmemektedir. 10 yıldan kasıt düzenli olarak aksatmaksızın yapılmış ödemelerdir. 10 yıldan sonra emeklilik yaşı gelmeden çıkılmak istendiği durumlarda ise devlet katkısı alınamamaktadır. Hem devlet katkısını hem de ödeneği almak isteyen kişiler bireysel emeklilik sistemi emeklilik yaş şartını sağlamak durumundadır.
Bireysel Emeklilikte Emeklilik Yaşı
Bireysel emeklilikten emeklilik yaşı 56’dır.
Sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşını doldurmamış kişiler emekliliğe hak kazanamadıkları için sistemden emeklilik ödeneği alamazlar. 56 yaşını doldurmamış ve 10 yıl sisteme düzenli giriş yapmış kişiler işlerini kaybettiğinde prim ödemeleri durmaktadır.
Emeklilik ödeneği ise 56 yaşına gelince alınabilmektedir. İşten ayrılma durumları dışında keyfi olarak sistemden çıkılması halinde ise ödenen paranın bir kısmı alınır ancak devlet katkısından yararlanılamaz. Devlet katkısının tamamından yararlanabilmek için sistemden emekli olunarak çıkılması gerekmektedir. Emekli olarak sistemden ayrılmış kişi ödeneğini nasıl alacağını kendisi belirler.
Bu ödenek iki şekilde alınabilmektedir. Bunlar:
- Tek seferde
- Aylık ödemeler halinde
Kişiler isterlerse emeklilik aylıklarına ek olarak ödenecek olan aylık ödemelerle alıştıkları yaşam standartlarını emeklilik döneminde devam edebilirler. Ayrıca sahip oldukları diğer alternatif olan birikimi toplu alma seçeneğini tercih ederek birikimlerinin tamamını tek seferde sistemden çekebilirler.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olmanın Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmanın avantajları kişinin geleceğini olumlu etkiler. Bu sistem ile kişinin hayatı boyunca belirli bir hayat standardı seviyesini koruması sağlanır.
Bireysel emeklilik sistemi bir tamamlayıcı sistem olarak çalışır. Emekli olunduğunda elde edilecek olan maaşa veya ödeneğe ek olarak düşünülebilir. Tek seferde çekim imkanı sayesinde birikim yapmak için de kullanılabilmektedir. Bu sayede kişiler yüksek miktarlarda para gerektiren işleri emekliliklerinde gerçekleştirebilmektedirler.
Aşağıda bireysel emeklilik sisteminin avantajları belirtilmiştir:
- Ödeme aralıkları ve emekli maaşının nasıl olacağı kişi tarafından belirlenir.
- Tasarruf sağlar.
- Tasarrufların uzmanlar tarafından yönetilmesini sağlar.
- İkinci gelir olanağı sunar.
- Devlet katkısı vardır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik sistemi zorunluluğu kısmi bir zorunluluktur. Kamuda çalışan 45 yaşının altındaki kişiler zorunlu olarak sisteme dâhil edilmektedirler. 45 yaşının üstündeki kişiler böyle bir zorunluluk olmamakla birlikte bir engel de yoktur. Sisteme 45 yaşında giren kişiler on yıl sonra bu sistemden emekli olabilmektedirler.
45 yaşının altında sisteme kendiliğinden girişi yapılan kişiler sistemden çıkmakta da serbesttir. Böyle bir durumda bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olamaz. Sistemde kalmak isteyen kişiler ise 56 yaşını doldurmak ve sisteme 10 yıl prim girişi sağlamak koşullarını sağladığında emekli olma hakkına sahip olurlar. 10 yıl ve 56 yaş şartlarının sağlanması zorunlu olduğu için sistemin kendiliğinden işlediği yaş sınırı 45 olarak belirlenmiştir.
Bireysel Emeklilik Nasıl Emekli Olunur?
Bireysel emeklilikte emekli olunmasıiçin öncelikle gereken şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar 10 yıl boyunca sisteme düzenli prim ödemek ve 56 yaşını doldurmuş olmaktır. Bu şartlar sağlandığında sigortanın yaptırıldığı yer ile iletişime geçilerek emekli olunabilmektedir.
Kişi emekli olmayıp ödemelerine devam ederek birikimini arttırma yolunu da seçebilmektedir. Böyle bir durumda ödenecek maaşlar katlanarak artar. Ancak on yıl doldurulduğunda devlet katkısının tamamı alınmış olur. Üst sınıra ulaşıldığı için devlet katkı payı ödemez. Kişi on yıldan sonra kendi birikimini kendisi sağlar. Birikimi bireysel emeklilik sistemi ile yapmak da birikimin uzmanlarca değerlendirilmesini sağlamaktadır.
Emeklilikte Bireysel Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Bireysel emeklilikte emeklilik maaş tutarıkişinin sistemde kaldığı yıl ve aylık prim ödemelerinin miktarına göre belirlenmektedir. Sistemde kalınan yıl ve prim ödemeleri ne kadar fazlaysa emekli maaşı da aynı oranda artar.
Örneğin; aylık 200 TL prim ödeyen bir kişi 38 yıl çalıştığında maaşı 1.989 TL olmaktadır. Bu miktar aylık prim ödemeleri ve sistemde kalınan zaman arttırılarak çoğaltılabilmektedir. Bu senaryoda kişi isterse birikimini tek seferde de çekebilmektedir.
Bu yolu tercih ettiğindeyse kişiye 365.658 TL ödeme yapılmaktadır. Bu miktara devlet katkısı dâhildir. Kişi bireysel emeklilik sistemi ile tasarrufa yöneltilerek hayat standartlarını korumuş olur. Dikkate alınmalıdır ki bu maaş, kişiye ödenen ikinci bir maaştır. Kişi bu sisteme ödeme yaparak maaşını aylık 2.000 TL’ye kadar arttırabilme şansına erişmiş olur.
Devlet Katkısının Tamamından Yararlanabilmek İçin Kaç Yıl Gereklidir?
Devlet katkısının tamamından yararlanabilmek için gereken süre en az on yıldır. Yani sistemdeki kişiler emekliliğe hak kazandıkları durumlarda devlet katkısının tamamından yararlanabilirler.
- Emekli olmak için de en az 10 yıl sistemde kalınması gerekmektedir.
- Sisteme 10 yıl prim girişini yapan bir kişi emeklilik hakkını elde edecek yaşa gelmemesi durumunda katkının %60’ına kadar yararlanabilmektedir.
- Bu yaş sınırı da 56’dır. Yani 45 yaşından önce sisteme giriş yapmış olan kişiler 56 yaşına gelmeden devlet katkısının tamamından yararlanamazlar.
Bireysel Emeklilik Sisteminden İki İşten Emekli Olunabilir Mi?
Bireysel emeklilik sisteminden iki işten emekli olunabilmektedir. Ancak bu durumda iki işte emekli olacak kişi iki tane devlet katkısından yararlanamamaktadır. Bunun dışında gerçekleştirilen işlemler aynı şekilde işlemektedir. İki işte çalışan kişinin emekli olabilmesi için sistemde 10 yıl kalması gerekmektedir. Yine aynı şekilde 56 yaşını doldurmamış kişi emekli olamaz. Devlet katkısının tamamından yararlanabilmek için ise emeklilik hakkını kazanmış olması gerekmektedir.
Kişiler eşlerine emeklilik girişi de sağlayabilmektedir. Bu durumda iki işte çalışan kişi bir primi eşini emeklilik sistemine dâhil edip yatırırsa devlet katkısından eşi de yararlanır. Bireysel emeklilik sisteminin avantajları devlet katkısıyla sınırlı değildir. Kişinin hayat standartlarını emeklilikte de sürdüreceği bilinciyle çalışma şevkini arttırır. Aynı zamanda çok önemli bir birikim olanağı sunar. Bunu yaparken kişiyi sisteme kendiliğinden dâhil eder. Daha sonrasında tasarruflarını uzmanlar tarafından değerlenmesini sağlar. Üstüne üstlük sisteme dâhil olan kişiye bir de devlet katkısı imkânı sunar. Bireysel emeklilik sistemine ait en iyi teklifi almak için Sigorta Dünyası internet sitesinden yararlanılabilir. Sigorta Dünyası web sitesinden yararlanarak sigorta şirketleri arasında karşılaştırma da yapılabilmektedir. Ayrıca Sigorta Dünyası danışmanlık hizmeti de sağlar. Bunun için çağrı merkezi numarası aranabilir. Bu numaralardan bireysel emeklilik sistemi ile ilgili her türlü soru ve sorunlar için yararlanılabilir.
Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sorgulama işlemi internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bireysel emeklilik sorgulama işlemi için Sigorta Dünyası web sitesini kullanarak online sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Sigorta Dünyası web sitesi üzerinden TC kimlik numaranızı kullanarak kolayca sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sigorta Dünyası üzerinden bireysel emeklilik sorgulaması yapabilmek için web sitesinin dışında Sigorta Dünyası müşteri hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek sadece TC kimlik numaranızla sistemdeki birikim miktarınız hakkında bilgi alabilir, toplam devlet katkısının tutarını öğrenebilir ve sistem içerisindeki birikimlerinizin değerlendirilme performansını takip edebilirsiniz.