Bireysel emeklilik sistemi, bünyesinde çok sayıda avantaj sunan önemli bir yatırım uygulamasıdır. Ülkemizde çalışan kesim için zorunlu bir uygulama olan BES – Bireysel Emeklilik Sistemi; başta devlet katkısı alması gibi çeşitli avantajları nedeniyle tercih edilmektedir.
BES devlet katkısı, belirli prosedürlerde uygulanan ve katılımcılar için önemli avantajlar sağlayan bir uygulamadır. Hazırladığımız bu içerikte; bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı uygulamasını, kullanım koşullarını ve detaylarını açıklamaya çalıştık.
Neden Bireysel Emeklilik – BES Yaptırılmalıdır?
Bireysel emeklilik sistemi geleceği koruma altına alan ve birikim yapılmasına olanak sağlayarak uzun vadede güvence sunan bir yatırım sistemi olarak tanımlanabilir. Var olan emeklilik hakkına ek olarak alternatif bir seçenek sunan bu sistemin sayısız avantajı da bulunmaktadır.
Emeklilik döneminde huzurlu ve ekonomik anlamda rahat bir hayat geçirmek için erkenden katılımın avantaj sağladığı bireysel emeklilik sistemi, önemli oranlarda birikim yapılmasını da sağlamaktadır. Neden bireysel emeklilik yaptırılmalı” sorusunun cevabı ise şu şekilde ifade edilebilir:
- Bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf bilincinin gelişmesi sağlanır.
- Fon yönetimi ile doğru yatırım yapılabilir ve fonlar, vergiden düşülebilmektedir.
- Fonlar, alanında uzman yöneticiler tarafından yönetilir.
- Sisteme ücretsiz giriş yapılabilir ve sistemden ayrılmak da son derece kolaydır.
- İsteğe bağlı olarak sistemden ayrılmak mümkündür.
- Emeklilik döneminde birikimler, tek seferde çekilebilir ya da maaş şeklinde alınabilir.
- Katılımcılar, devlet katkısı avantajı ile güvence alabilirler.
Bireysel emeklilik avantajlarını öğrenmek için Bireysel Emeklilik Bes Yaptırmanın Artıları Ve Eksikleri Neler? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik BES Devlet Katkısı Nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı, sunulan avantajlar içinde en önemlilerinden biridir. Sistemde yer alan katılımcıların birikim hesaplarının kontrolü, devlet tarafından yapılmakta ve denetlenmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi içerisinde, ödenen primler için ek olarak % 25 oranında devlet katkısı uygulanmaktadır. BES hesabına devlet denetiminde belirlenen oran üzerinden eklenen bu tutar, devlet katkısı olarak nitelendirilir.
Sistemde yer alan kullanıcıların ödedikleri primler ve alınan devlet katkısı, yatırım fonları aracılığıyla düzenlenir. Bireysel emeklilik sistemi temelde, sistemde yer alan kullanıcının emeklilik dönemine kadar birikim yapması amacını taşır. Bu amaçla hizmet veren sistem içinde uygulanan devlet katkısı avantajı ile kişilerin birikim yapmaya teşvik edilmesi de kolaylaşmaktadır.
BES devlet katkısı, Ocak 2013 itibari ile uygulamaya konulan ve bireysel emeklilik sistemine olan güveni arttıran bir geliştirmedir. Devlet desteği ile katılım oranlarını arttıran bireysel emeklilik uygulaması, tasarruf bilincini oluşturmaya ve emeklilik dönemini güvence altına almaya yaramaktadır. Bu sistem ile ödenen primlerin % 25’e yakın tutarı, devlet kapsamında korunmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı hakkında daha detaylı bilgilere Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajıyazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi devlet katkısı üst sınırı; dönemin var olan brüt asgari ücretinin % 25’i oranında belirlenmiştir. Bu nedenle üst sınır için belirlenen oran, asgari ücrete göre her dönem değişebilmektedir.
BES hesabına yatırılan tutar arttıkça devlet katkısı kapsamında verilen pay da artacaktır. Bu sistem içinde belirlenen devlet katkısı üst sınırı; sözleşmeye göre değil, katılımcının inisiyatifine göre değişim gösterir. Ayrıca BES uygulamasında herhangi bir üst sınır bulunmaz.
Katılımcılar için sözleşme kapsamında düzenlenen ve poliçe döneminde alınan devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin % 25’i kadardır. Bu limitin hesaplanmasında katılımcılar temel alınarak işlem yapılır. Eğer katılımcının birden fazla BES sözleşmesi varsa; var olan tüm sözleşmeler için verilen toplam katkı payı üzerinden devlet katkısı düzenlemesi yapılır.
Bireysel emeklilik devlet katkısı hesaplaması, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından BES hizmeti veren sigorta ya da emeklilik şirketlerinin paylaştığı veriler üzerinden yapılır. Bu şirketler, sistemlerine katılmak isteyen adaylar hakkında ilk olarak aylık ödeme durumlarını öğrenir. Böylece sistemde kalmak için gerekli olan prim ödeme koşullarını yerine getireceğinden emin olunmaktadır. Sonrasında devlet katkısı avantajını kullanabilmek adına gereken işlemler yapılabilir ve bu uygulamadan yeterli ölçüde yararlanılabilir.
Bireysel emeklilikte devlet katkısı üst sınırı detaylarını öğrenmek için Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Ne Kadar? Yazımızı okuyabilirsiniz.
2020 Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı
Bireysel emeklilik devlet katkısı üst sınırı, her yıl farklı şekillerde belirlenebilir. Bunun nedeni, yıllık brüt asgari ücret üzerinden belirleniyor olmasıdır. BES devlet katkısı üst sınırı; yıllık asgari ücretin % 25’i oranında düzenlenir.
2020 bireysel emeklilik devlet katkısı üst sınırı, 8.829,00 TL olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz yılın devlet katkısı üst sınırı ise 7.675,00 TL idi. Bu sene, üst sınır limiti artış göstermiştir.
Devlet katkısı üst sınırını 2020 verileri üzerinden bir örnekle açıklamak gerekirse; en üst seviyede devlet katkısı almak isteyen bir katılımcının yatırması gereken toplam tutar 35.316,00 TL olmalıdır.
2020 yılının bireysel emeklilik devlet katkısı üst sınırına dair detaylarını Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı 2020yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hakediş Süreleri Nasıldır?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında devlet katkısı avantajını kullanabilmek için dikkat edilmesi ve uyulması gereken bazı durumlar bulunur. Her şeyden önde devlet katkısı avantajından yararlanabilmek için belirli bir süre sistemde kalmak gerekmektedir. Kalınması gereken süre sonucu devlet katkısı almaya hak kazanılabilir.
BES hesabı, katılımcının istediği zaman kapatabileceği bir sistemdir ve sistemden çıkış prosedürleri oldukça kolaydır. Bunun yanında katılımcıların dikkat etmesi gereken bir nokta da bulunmaktadır. Bu nokta, devlet katkısı hakkının kaybedilecek olmasıdır.
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak isteyen kullanıcıların sisteme giri yaptıkları zaman, birikimleri ve kalınan süre dikkat alınarak iptal işlemi gerçekleşir. Kullanıcının sistemde kaldığı süre ve ödediği prim tutarı üzerinden iade edilecek meblağ belirlenir.
Bireysel emeklilikten ayrılma halinde, birikim kapsamında devlet katkısı alabilmek için sistemde kalınması gereken süreler şu şekilde düzenlenmiştir:
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalındığında % 15 oranında katkı alınır.
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 6 yıl kalındığında % 35 oranında katkı alınır.
- Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalındığında % 60 oranında katkı alınır.
- Emekli olma, vefat ya da maluliyet durumundan sonra %100 oranında katkı payı alınmaktadır.
Tüm bunların yanında katılımcı sisteme dahil olduktan sonra 3 yıl içinde iptal talebinde bulunursa, devlet katkısı avantajından yararlanamaz. Sistemde en az 3 yıl boyunca kalan katılımcılar için devlet katkısı avantajı hizmete sunulmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış detaylarını Bireysel Emeklilik Ayrılma İşlemleri Ne Zaman Yapılır? Yazımızda görebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi – BES Ne Zaman Başladı?
Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminin gündeme gelmesi ve tercih edilmeye başlanması çok eskilere dayanmamaktadır. Ülke genelinde artan yaşlı nüfus nedeniyle düzenlemeye konulan ve emeklilik dönemi için finansal güvence sunan BES uygulaması, önemli ve tasarruf bilinci oluşturan bir gelişmedir.
İlk olarak, 2001 yılında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu üzerinden hizmete açılan BES, aynı tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmiş ve Resmi Gazete tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Yürürlüğe giren bu kanun sonrasında bireysel emeklilik sistemi, 2003 yılında tam anlamıyla hizmet vermeye başlamış ve ilk emeklilik planları hazırlanmaya başlamıştır.
Son olarak 2017 yılında, özel ve kamu sektörü çalışanları için katılımı zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik sistemi, otomatik ve gönüllü katılım olmak üzere iki farklı seçenek üzerinden hizmete sunulmuştur. Bireysel emeklilik sistemine, 45 yaş altı çalışan tüm vatandaşların dahil edilmesi ise zorunludur.
BES Kanununa dair tüm detayları 4632 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik – BES Şartları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak ve verimli ölçüde hizmetlerinden yararlanabilmek için bazı durumların yerine getirilmesi gerekir. Bireysel emeklilik – BES şartları kapsamında değerlendirilen bu durumlar, hemen hemen her emeklilik şirketi için geçerlidir.
Bireysel emeklilik şartları şu şekilde açıklanabilir:
- Bireysel emeklilik sistemine girebilmek için aranan en önemli koşul, katılımcının 18 yaşını doldurmuş ve 45 yaşını aşmamış olmasıdır.
- Çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil etmesi gereken işletmenin ya da kurumun en az 10 çalışana sahip olması gerekir. 10 kişiden az çalışanı bulunan iş yerlerinin çalışanları için BES poliçesi başlatması, henüz zorunlu değildir. Ancak buna dair düzenlemeler yapılmaktadır. Bu tip işletme ya da kurumların çalışanlarını BES kapsamına dahil etmesi, isteğe bağlıdır.
- Bunun dışında kalan tüm özel ve kamu sektöründe çalışan ve aktif sigortası olan her Türkiye vatandaşı bireysel emeklilik sistemi içerisinde yer alabilmektedir.
Bireysel emeklilik için gerekli olan şartlara dair tüm detayları Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazımızda keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sisteminde var olan hesabı sorgulama işlemleri için E – Devlet sistemi ya da bireysel bankacılık uygulamaları kullanılabilir. E – Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamalar var olan ya da geçmişte açılmış olan BES hesaplarının bilgisine ulaşımı sağlayacaktır.
E – Devlet üzerinden sorgulama yaparken ilk olarak sisteme giriş yapmak gerekmektedir. Uygulama ana sayfasında yer alan arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak ilgili sayfa açılabilir ve hesap bilgilerine ulaşılabilir.
Tüm bunların yanında Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden BES sorgulaması yapabilir ve 7 / 24 hizmet veren çağrı merkezimizden uzmanlarımıza ulaşarak, işlem yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda yeni bir bireysel emeklilik hesabı açmak için iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz. Bireysel emeklilik ürünü için en iyi teklifi veren ve hizmet seçeneklerini sunan emeklilik şirketini bulmak için Sigorta Dünyası avantajlarından yararlanabilirsiniz.