Son dönemlerde bireysel emeklilik sistemine olan ilgi hızla devam etmektedir. 2020 yılına geçiş yapılması ile adaylar devlet katkısını araştırmaya başladı. BES hesabınıza daha fazla katkı payı ödeyerek maksimum devlet katkısı elde edebilirsiniz. Yazımızda emeklilik sistemi hakkında önemli bilgiler paylaşacağız. Hesabınızı yeni dönem içerisinde nasıl daha avantajlı kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Nasıl Oluyor?
Bireysel emeklilik sistemi emeklilik ve gelecek dönem için alınacak en güzel önlemlerden birisidir. Güvenli yatırım türü olan BES, uzun vadeli planlanması gereken bir birikim sistemidir. Katılımcılar birikim yaparak güvence elde etmek istiyorsa sistemde uzun soluklu kalmalıdır.
BES üzerinde tam kapsamlı birikim yapmak isteyen ve avantajlı devlet katkısının tamamını alabilmek için en az 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını doldurmuş olmakoşulu bulunmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi katılımcılara aylık ya da yıllık olarak tek seferde alamayacağı kadar çok çeşitli yatırım aracını bir arada sunmaktadır. Adaylar katkı payı ödemeye devam ettiği sürece devlet katkısı alacaklardır. Emeklilik hakkını kullanıp sistemden ayrıldıklarında ise devlet katkısı hesaplarında bulunan birikimlerin tamamını almaya hak kazanmış olacaklardır.
Adaylar bireysel emeklilikte aylık gelirleri üzerinden en az yüzde 10-15’i kadarını prim ödemelerine ayırmaları sonucunda uzun vadede, yeterli miktarda gelir elde edebilirler. Yapılacak birikimler ile BES, en karlı yatırım aracına dönüşecektir.
Detaylı bilgi için: Bes Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Yazısını okuyabilirsiniz.
BES Devlet Katkısı Nedir?
Adayların kendi adına açmış olduğu birikim hesapları devlet tarafından desteklenir. Bireysel emeklilik sistemine (BES) toplu veya düzenli olarak yatıracağınız tüm katkı paylarına %25’i oranında devlet katkısı eklenir. BES hesabınıza eklenen tutara devlet katkısı denir.
Örneğin; BES hesabınıza aylık 250 TL ödüyorsanız adınıza her ay 62,5 TL, 600 TL ödüyorsanız 150 TL devlet katkısı eklenecektir. Adayların emeklilikleri adına sisteme dâhil olması ise devlet katkısı sayesinde daha avantajlı ve ekonomik olmaktadır.
BES kullanıcılarının ödediğini tüm katkı payları ve aldığı tüm devlet katkıları emeklilik yatırım fonları ile değerlendirilir. Bireysel emeklilik hesabı, adayın hayal ettiği emeklilik için daha da fazla birikim yapabilmesini sağlar. Bu uygulama hem toplumu tasarrufa teşvik ediyor hem de BES katılımcılarına daha fazla birikim yapma imkânı sağlıyor.
Önemli durumlar hakkında bilgi almak için: Bireysel Emekliliğin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?İçeriğine göz atabilirsiniz.
Devlet Katkısından Faydalanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Bireysel emeklilik sisteminde birikim isteyen adaylar devlet katkısından kolay bir şekilde faydalanabilir. Birikimlerinizi takip etmek istediğiniz BES şirketine karar vererek hesabınızı başlatmanız bu noktada ilk yapmanız gereken işlemdir.
BES devlet katkısından yararlanmak için katkı payı ödemesi yapmanız gerekir. Şirketinize karar verdikten sonra, BES şirketi ile anlaşmanıza ve planınıza göre belirlemiş olduğunuz aylık birikimlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Devlet katkısından faydalanmak için de katkı payı ödemesi dışında hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Katılımcıların ödeyeceği katkı payı ise emeklilik şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Ödenmesi gereken en düşük katkı payı emeklilik planına göre değişiklik gösterirken, en yüksek ödeme tutarını adaylar kendileri belirleyebilir.
Devlet katkısını detaylı öğrenmek için: Bes Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Avantajı yazısını okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi devlet katkılı olan ve adaylara birçok avantaj sunan sistemdir.
BES devlet desteği üst sınırı, brüt asgari ücretin %25'i kadardır. Örneğin, asgari ücretin aylık brüt tutarı 2.500 TL olduğu durumda, bir ayda alabileceğiniz maksimum BES devlet katkısı 625 TL olacaktır. Bireysel emeklilik hesabınıza yatırdığınız miktarlar üzerinden de devlet desteği alabilirsiniz. %25 olarak hesaplanan bu tutar ile yıllık olarak 7.500 TL ek gelir eklenmiş olur.
Hesabınıza yatırdığınız primin tutarı arttıkça, devletin ekleyeceği katkı payı da buna bağlı olarak artış gösterecektir. Bireysel emeklilik sisteminde üst sınır, sözleşme bazlı olarak değil katılımcı bazlı olarak hesaplanmaktadır.
Devlet Katkısında Üst Sınır Var mı?
Bireysel emeklilik sisteminde üst sınır bulunmaktadır. BES’te yer alan katılımcılar için tüm sözleşmelerini kapsayacak şekilde bir takvim yılı içinde ödenebilecek devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlı olmaktadır.
Sistem için belirlenen bu limit, BES katılımcıları baz alınarak hesaplanmıştır. Katılımcıların birden fazla Bireysel Emeklilik sözleşmesi olabilir. Birden fazla sözleşmesi bulunan katılımcıların tüm sözleşmeleri için yaptıkları toplam katkı payı ödemesi üzerinden Devlet Katkısı verilir.
Önemli durumları değerlendirmek için: Bireysel Emekliliğe Giriş Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenleriçeriğine göz atabilirsiniz.
2020 Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı Ne Kadar?
Bireysel emeklilik devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’i olup 2020 yılı için bu üst sınır 8.829,00 TL olarak belirlenmiştir.
2019 yılında 7.675 TL olan devlet katkısı üst sınırı, 2020 yılında 1.154 TL artış göstermiştir.
2020 yılı için Devlet Katkısı'nın üst sınırı yıllık asgari brüt ücret olan 35.316 TL'nin %25'i kadar olup 8.829 TL'dir. Özetle, 2020 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 35.316 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 8.829 TL ile faydalanabilirsiniz.
BES katılımcılarının sistemde uzun süre kalmalarını teşvik etmek ve Devlet Katkısı uygulamasından en yüksek seviyede yararlanmalarını sağlamak amacıyla Devlet Katkısı için kademeli hak kazanma süresi uygulanmaktadır. Adaylar tercih ettiği bireysel emeklilik sözleşmelerinde ne kadar uzun süre bulunursa o kadar avantajlı olurlar. Sistemde devlet katkısı hesaplaması emeklilik şirketleri tarafından iletilen veriler üzerinden Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından yapılmaktadır.
BES fonlarını değerlendirmek için: Bireysel Emeklilikte Fon Tavsiyeleri Nelerdir? Yazısına göz atabilirsiniz.
2020 Devlet Katkısından En Yüksek Oranda Faydalanmak İçin Ne Kadar Ödeme Yapılmalıdır?
Araştırmaları sonucunda BES’e giriş yapmak isteyen adaylar, aylık ödeme durumlarını merak etmektedir. Devlet katkısı avantajlarından en üst limitte yararlanabilmek için adayın düzenli ödeme yapması son derece çok önemlidir.
Sisteme giriş yapan bir adayın maksimum yararlanabileceği devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %25'i ile sınırlıdır. 2020 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 8.829,00 TL’den faydalanabilmek için 35.316,00 TL yatırılması gerekmektedir.
Sisteme giren tüm bireysel emeklilik katılımcılarının avantajlı olduğu bir durum ise otomatik katılımdır. İşveren tarafından 45 yaş altı çalışan adaylara yapılması zorunlu olan Otomatik BES sözleşmeleridir.
Sistemin sizlere hem güzel hem de avantajlı bir haberi var!
Bireysel emeklilik katılımcısının otomatik katılım sözleşmesi ve isteğe bağlı BES sözleşmesi bulunabilir. 2 farklı hesabı olan adaylar için otomatik Katılım sözleşmesi devlet katkısı üst sınırı, bireysel emeklilik sözleşmelerinin devlet katkısı limitinden ayrı hesaplanır. Bu noktada ise aday, hem bireysel emeklilik sözleşmesine hem de otomatik katılım sözleşmesine sahipse 2020 yılı için toplam 17.658 TL devlet katkısı hak edebilir.
Otomatik katılım hakkında bilgi almak isteyen adaylar: Zorunlu Bireysel Emeklilik Kimleri Kapsıyor?Yazısına göz atabilir.
2020 Bireysel Emeklilik Sistemi Birikim Hesaplaması
BES’e giriş yapmak isteyen adaylar için örnek hesaplama tablosu paylaşacağız. BES hesaplamasını merak eden adaylar tablodan detaylı bilgi alarak karşılaştırma yapabilir. Bireysel emeklilik devlet katkısı hesaplama işlemleri, belirli kural ve şatlar doğrultusunda yapılmaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminde hesaplama yöntemi olarak adayın sistemde en az 10 yıl kalması ve 56 yaşını doldurmuş olması koşulu bulunur. Emekliliğe hak kazandığı andan itibaren katılımcı, devlet katkısı hesabında biriken paranın tamamını alabilir.
ÖRNEK 1 | ÖRNEK 2 | ÖRNEK 3 | ÖRNEK 4 | |
Aylık Katkı Payı Ödemesi | 300 TL | 600 TL | 1000 TL | 2.943 TL |
Ödenen Yıllık Toplam Katkı Payı | 3.600 TL | 7.200 TL | 12.000 TL | 35.316 TL |
**Eklenen Aylık Devlet Katkısı | 75 TL | 150 TL | 250 TL | 735,75 TL |
**Yıllık Toplam Devlet Katkısı Tutarı | 900 TL | 1.800 TL | 3.000 TL | 8.829 TL |
YILLIK TOPLAM BİRİKİM TUTARI | 4.500 TL | 9.000 TL | 15.000 TL | 44.145 TL |
*Örnek 1’de verilen ödeme sisteminde, katılımcı aylık 300 TL birikim yapmak için sözleşmesini başlatmıştır. Aylık yapılacak bu ödemenin %25 devlet katkısı vardır. Adayın yatırdığı tutara ek olarak 75 TL eklenerek, adayın hesabına aylık 375 TL geçer. 12 ay birikime devam etmesi sonucunda bireysel emeklilik hesabında 4.500 TL’lik bir birikimi olur.
*Örnek 4’te ise Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Üst Sınırı başlığında belirtmiş olduğumuz tutar üzerinden hesaplama detayları yer almaktadır. Ay bazında 2.943 TL birikim hesabına ekleyen katılımcı, bir dönem içerisinde 8.829 TL devlet katkısı elde ederek hesabında yılsonu 44.145 TL’ye ulaşır.
***BES’e giriş yapmak isteyen adaylar hangi fonu tercih edeceğini seçmek için Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilir.
Sigorta Dünyası bireysel emeklilik fonlarını ihtiyacınıza en uygun şekilde belirleyebilmeniz için yatırım tercihiniz ve getiri beklentilerinizi değerlendirerek size en avantajlı teklifleri sunar.
Detaylı hesaplama işlemleri için: Bes Bireysel Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?Yazısınıokuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hakediş Süreleri Nasıldır?
Katılımcıların yapacağı birimleri ve birikimler bazında verilen %25 devlet katkısını tam anlamıyla alabilmek için belli başlı süreler bulunur.
BES’e giriş yapan adaylar, sistemden istediği zaman kolaylıkla çıkabilir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken durum devlet katkısıdır. Yazımızın ilk başlığında bireysel emeklilik sisteminin uzun soluklu olduğunu ve uzun süre yapılacak birikimler sonucunda en avantajlı durumlara ulaşılabildiğini anlatmıştık. BES iptali yapmak isteyen adayların öncelikle sisteme ne zaman girdiği, sistem de ne kadar birikim yaptığı ve ne kadar süre bulunduğu göz önünde bulundurulur. Bu değerlendirmeler sonucunda katılımcının alacağı tutar hesaplanır. Birikim yapılan dönemde verilen devlet katkısını sistemden ayrılırken alabilmeniz için süreler bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik hesabınızda bulunan devlet katkısı tutarlarını;
- Sistemde en az 3 yıl kalırsanız %15’ine,
- Sistemde en az 6 yıl kalırsanız %35’ine,
- Sistemde en az 10 yıl kalırsanız %60’ına,
- Emekli olmanız, vefat etmeniz ya da maluliyetiniz halinde %100'ünü almaya hak kazanırsınız.
**Eğer bireysel emeklilik katılımcısı 3 yıldan önce sistemden ayrılırsa, devlet katkı payını alamaz.
BES’e giriş yapmak isteyen tüm adaylar Sigorta Dünyası uzmanlarından destek alabilir. Emeklilik şirketlerinin fonlarını kolayca değerlendirerek, en uygun fonu uzman yardımıyla seçebilir.
Bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından sisteme dâhil olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve mavi kart sahipleri, vergi mükellefi olma şartı aranmaksızın faydalanabilir.
Geleceğinize yatırım yapmak için bugünden adım atabilirsiniz!