Ülkemizde en çok merak edilen ve araştırılan güvence sistemlerinden biri olan bireysel emeklilik sistemi ya da yaygın adıyla BES; uzun vadede verim sağlayan en önemli yatırım araçlarından biridir. Bireysel emeklilik sistemi hakkında merak edilen tüm soruları ve cevaplarını öğrenmek için hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara yazımızdan ulaştıktan sonra, en iyi BES hesabını oluşturarak birikim yapmak isterseniz başvru formunu doldurmanız yeterli olacaktır.
Bireysel Emeklilik Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi (BES) çalışma hayatı boyunca sürdürülen yaşam kalitesini ve standartlarını emeklilikten sonra da devam ettirebilmek için tercih edilebilen bir birikim uygulamasıdır. Sistemde yer alan çeşitli avantajlar sayesinde katılımcılar, çalışma hayatları süresince düzenli birikim yapabilir ve emeklilik dönemi geldiğinde, var olan emeklilik sistemi üzerinden ek bir planlama modeli ile ekonomik anlamda güçlenebilirler.
BES uygulaması, ülkemizde tam anlamıyla 2017 yılı itibariyle hayatlarımızda yerini almıştır. Resmi Gazete üzerinden yayınlanan bildiri ile ilan edilen bireysel emeklilik sistemi, ekonomik olarak uzun ömürlü bir yatırıma teşvik etmesi ve istihdam artışını sağlaması nedeniyle dikkate alınmalıdır.
İster özel, ister kamu sektörü olsun, işverenler tarafından çalışanları için yaptırılması gereken BES; emeklilikte huzurlu ve rahat bir hayat için katılım sağlanması önemli bir uygulamadır. Çalışanlar, işverenler tarafından otomatik olarak BES kapsamına dahil edilir. Bunun yanında isteğe bağlı olarak, bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak da mümkündür.
Bireysel emekliliğe dair tüm detayları Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Detayları Nelerdir? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak için iki farklı yol izlenebilmektedir. Sisteme katılım isteğe bağlı ve zorunlu olarak yapılabilir. BES kapsamı, genel olarak 18 ile 45 yaş arasında olan tüm çalışan vatandaşları kapsamaktadır.
Resmi Gazete üzerinden bildirilen ilana göre; kamu ya da özel sektörde çalışan 45 yaşın altında bulunan tüm vatandaşlar sisteme dahil edilmek zorundadır. Kısacası; çalışanlar için işverenler tarafından BES’e giriş yapılması zorunludur.
BES kapsamına katılım zorunludur, ancak kullanıcıların sistemde kalması için herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Bu nedenle, isteğe bağlı olarak katılımcı, cayma hakkını kullanarak sistemden çıkış yapabilir.
Bireysel emekliliğin zorunluluğuna ve kapsamına dair bilgi almak isterseniz; Bireysel Emeklilik Zorunlu Mu? Bes Kapsamıyazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başladı?
Bireysel emeklilik sisteminin ülkemizde yer bulması ve yaygınlaşması, uzun zaman öncesine dayanmaz. Yaşlı nüfusun artmaya başlaması ile dünyanın yanında ülkemizde de çeşitli reform hareketleri oluşmaya başlamıştır. Bireysel emeklilik uygulaması da bu hareketlerden biridir.
- Ülkemizde ilk olarak 2001 yılında Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun, aynı tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilmiştir. Sonrasında Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yürürlüğe alınmıştır.
- Kanun yürürlüğe girdikten sonra bireysel emeklilik sistemi, 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarına verilen onay sonucu, gerçek anlamda yürürlüğe girmiş ve hukuksal düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır.
- Son olarak 2017 yılında yürürlüğe giren düzenleme sonucunda, bireysel emekliliğe çalışanların katılımı zorunlu hale gelmiş. 45 yaş altında yer alan tüm çalışan vatandaşlar, BES uygulamasına otomatik katılım ile girmeye başlamıştır.
BES Kanununu hakkında daha detaylı bilgiler almak için 4632 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Nasıl Oluyor?
Bireysel emeklilik, sigorta uzmanları ile beraber yürütülen fon çalışmaları ve emeklilik planlaması dahilinde yatırım yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Fon seçimi ve yönetimi yapmak bu sistem açısından oldukça önemli bir işlemdir.
BES uygulamasına gönüllü ya da otomatik olarak katılım sağlanabilir. Otomatik katılım işverenler tarafından yaptırılması zorunlu bir işlemdir. Bunun yanında gönüllü olarak isteğe bağlı da BES kapsamına giriş yapılabilmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminde yer alan kullanıcılar, en az 10 yıl sistemde kaldıkları ve 56 yaşını doldurdukları takdirde, ödedikleri primleri toplu ya da taksitler şeklinde geri alabilirler. Bireysel emeklilik uygulamasında yer alan kişilerin her ay maaşlarından belirli tutarlarda prim kesintisi olmaktadır. Kesintiler üzerinden biriken tutar, emeklilik dönemi geldiğinde kişiye iade olur. Bu ödemeler, katılımcının arzusuna göre toplu yapılabilir ya da maaş sistemi üzerinden parça parça ödenebilir.
Bireysel emekliliğin nasıl yapıldığına dair detaylara Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?Yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Şartları
Bireysel emeklilik şartları, kanunlar çerçevesinde belirlenen ve yürürlüğe konulan kurallardır. Bu yüzden tüm emeklilik şirketlerinde aynı genel şartlar kapsamında hizmet sunulur ve planlama yapılır.
- BES kapsamında en önemli şart, 45 yaşını aşmayan tüm çalışanların sisteme dahil edilmesi gerektiğidir.
- Özel sektörde yer alan bir işletme, en az 10 çalışana sahipse; çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dahil etmelidir.
- 10’dan az çalışanı bulunan iş yerleri için henüz zorunluluk taşıyan herhangi bir düzenleme yoktur. İsteğe bağlı olarak, işlem yapılabilir.
- Şartlara uygun tüm özel ve kamu sektöründe çalışan, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan ve aktif sigortası bulunan herkes bireysel emeklilik sistemi içerisinde yer almalıdır.
BES şartları hakkında merak edilen her şeyi Bes - Bireysel Emeklilik Şartları Ve Soruları yazımızda bulabilirsiniz.
En İyi Bireysel Emeklilik Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Bireysel emeklilik sistemi kapsamında en iyi hesabı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunur. En iyi bireysel emeklilik hesabını oluşturmada dikkat edilecek ilk nokta, doğru emeklilik şirketi seçimi olacaktır.
Emeklilik şirketlerinin her birinde sunulan ürünler ve prim bedelleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle en iyi hesabı oluşturmak için seçeneklerin ve fiyatların karşılaştırılması gerekir. Sigorta Dünyası en iyi BES şirketlerine ulaşmanızı ve ürünlerini incelemenizi sağlayan bir platformdur. Web sitemiz üzerinden hizmet alabileceğiniz emeklilik şirketleri ise şu şekildedir:
- Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş.
- Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
- Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- Bereket Hayat ve Emeklilik A.Ş.
- NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
En iyi emeklilik hesabını oluşturmak için gerekli olan ipuçlarını En İyi Bireysel Emeklilik Hesabı Nasıl Oluşturulur? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Faydaları
Bireysel emeklilik sistemi, uzun vadede en etkili yatırım araçlarından biridir. Bu anlamda da sayısız avantajı beraberinde getirir. Emeklilik dönemini rahat ve keyifli geçirmek, aynı zamanda yaşam standartlarını koruyabilmek için değerlendirilen BES ile önemli ölçüde birikim elde edilebilmektedir.
Bireysel emeklilik uygulamasının en önemli faydaları şöyle açıklanabilir:
- Tasarruf bilinci oluşmasına olanak sağlar.
- Sistemde yer alan fonlar, vergiden muaf sayılır.
- Devlet katkısı alan bir üründür.
- Sistemden çıkış yapmak kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.
- İsteğe bağlı olarak sistemden çıkış yapmak mümkündür.
- Önemli oranlarda birikim yapılmasını sağlar.
- Ücretsiz giriş yapılabilir.
- Birikim tek seferde ya da maaş olarak alınabilir.
- Birikimler, farklı bir emeklilik şirketine taşınabilir.
- Uzmanlar tarafından fon yönetimi yapılır.
- Var olan emeklilik planlamasına ek olarak ekonomik destek sağlar.
Bireysel emeklilik sistemine girmek için neden arıyorsanız; Bireysel Emeklilik Yaptırmak İçin 7 Mantıklı Adım yazımız size yardımcı olacaktır.
Bireysel Emeklilik 10 Yıl Sonra Ne Kadar Para Alırım?
Bireysel emeklilik sisteminde belirlenen emeklilik yaşı 56 olarak düzenlenmiştir. Sistemde 10 yılı aşkın süredir kalan katılımcılar, 56 yaşını doldurmadıkları takdirde emekli olmaya hak kazanamaz. Emeklilik ödeneği hakkına sahip olabilmek için hem sistemden en az 10 yıl kalmak, hem de 56 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
Sistemden emekli olduktan sonra ayrılan kullanıcılar, birikimlerini geri alabilmektedir. Emeklilik sonrasında fon yönetimi ve değerlendirmesi yapılarak ödenmesi gereken tutar belirlenmektedir. Her türlü durumda, kullanıcıdan alınan prim bedellerinden daha az ödeme yapılmaz. Kısacası, bireysel emeklilikte 10 yıl sonra alınacak paranın miktarı, katılımcının ödediği primler ve fon yönetimi üzerinden belirlenir.
Katılımcılar emekli olduktan sonra, ödeneği tek seferde ya da aylara bölerek maaş şeklinde alabilirler. Birikimler toplu ya da taksitler halinde ödenebilmektedir.
Bireysel emeklilikten para alınmasına dair detaylarıBireysel Emeklilik Parası Nasıl Çekilir?yazımızda keşfedebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik İptali İçin Ne Yapmalıyım?
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak, özel ya da kamu sektöründe çalışanlar için zorunludur. Bunun yanında sistemde kalmanın herhangi bir zorunluluğu bulunmaz. Bu sebepler katılımcılar, istedikleri takdirde bireysel emeklilik sisteminden çıkabilirler.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için katılımcılar, cayma hakkını kullanabilirler. BES kapsamında yer alan katılımcılar, sisteme giriş yaptıktan sonra ilk 2 ay içerisinde, iptal için başvuruda bulunabilirler. İptal talebi oluşturulduktan sonra işlem yapılan emeklilik şirketi, ilk 10 iş günü içerisinde prim iadesi yapmaktadır. Cayma hakkı için tanınan süre geçildiğinde, para iadesi 20 iş günü içerisinde olabilmektedir.
Bireysel emeklilik cayma hakkına dair detayları öğrenmek için Bireysel Emeklilik Cayma Hakkı Nedir, Nasıl Yapılır? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?
Bireysel emeklilik iptali için katılımcılar cayma hakkını kullanabilirler. Sisteme giriş yapıldıktan sonra 2 aylık süre boyunca, iptal etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için işlem yapılan emeklilik şirketine 2 aylık süre dolmadan başvuru yapmak gerekir. Emeklilik şirketi tarafından iptal işlemine onay verildikten sonra katılımcı sistemden çıkış yapabilir.
Bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için kullanıcılar, ilgili emeklilik şirketini arayabilirler ya da iptal isteklerine dair dilekçe göndererek talep oluşturabilirler. Bireysel emeklilik sistemine katılmak zorunludur ancak devamlılık sağlamak zorunlu değildir. Katılımcılar, sistemden çıkış yapabildikleri gibi hesaplarını da dondurabilirler.
İptal işlemini takip eden 10 iş günü içerisinde ise katılımcının maaşından kesinti yapılan prim tutarının iadesi gerçekleşir. Cayma hakkı için tanınan 2 aylık süre geçtikten sonra çıkış talebinde bulunan adayların prim iade süreleri ise 20 iş gününe kadar uzayabilmektedir.
Bireysel emeklilik iptali için gerekli olan dilekçe hakkında bilgileri Bireysel Emeklilik İptali İçin Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır? Yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Kesintileri Nasıl Geri Alınır?
Bireysel emeklilik sisteminde yapılan sözleşmenin geçerliliği, katılımcı sisteme dahil olduktan sonra 60 gün içinde yürürlüğe girer. Bu yüzden, 60 günlük süreç içinde katılımcı iptal talebinde bulunabilir ve cayma hakkını kullanabilir.
Cayma hakkı kullanılarak sistemden çıkış yapıldığında, kişiye ilk olarak maaşından kesilen tutar iade edilmektedir. Ancak işlem yapılan emeklilik şirketi, sözleşmede yer alıyorsa, bu iade tutarından belirli oranda kesinti yapabilir. Kesinti, katılımcının sistemde kaldığı süre temel alınarak hesaplanan masraf tutarından fazla olmaz.
Sistemden çıkış yapmak isteyen katılımcıların sisteme girdikleri anda maaşlarından yapılan kesintiler, iptal işlemi gerçekleştikten sonra hesaplarına iade edilmektedir. BES iptali ile para iadesi, onay verildikten sonra 10 iş günü içinde yapılmaktadır. Cayma hakkı süresini geçiren durumlar için iade süresi 20 iş gününe kadar uzayabilir.
BES kesintileri hakkında bilgi almak için Bireysel Emeklilik Kesintisi Nedir, Neler İçerir?Yazımıza göz atabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Fon Dağılımı Nasıl Olmalı?
Bireysel emeklilik sisteminde her emeklilik şirketine özel ve farklı özelliklere sahip fonlar bulunmaktadır. Bu fonlar arasından katılımcılar, uzmanların yardımı ile ihtiyaçlarına uygun olanları seçebilirler ve fon yönetimi yapabilirler.
BES katılımcıları, fon seçiminde zorlanır ve kararsız kalırsa, fonlar arasında geçiş yapma ya da farklı bir fon için talep oluşturma haklarından yararlanabilir.
Bireysel emeklilik için fon seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç noktalar bulunmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra iki ay içinde, var olan fonlarda değişim yapılabilir. Genel olarak fonlar risk durumlarına göre sınıflandırılır ve şu şekilde açıklanabilir:
- Düşük riskli fonlar, fazla kârı olmayan ancak zararı engelleyen fonlardır. Dangalanmaya kapalıdır. Sisteme geç giren kişiler tarafından tercih edilir.
- Orta riskli fonlar, orta yaşlı katılımcıların tercihi olan ve az dalgalanma gösteren seçenektir. Etkili bir gelir elde etme şansı vardır.
- Yüksek riskli fonlarda ise sık dalgalanması olan fonlardır. Sisteme erken giren katılımcılar tarafından tercih edilir ve riske bağlı gelir artma şansı vardır.
Fon tavsiyelerini öğrenmek için Bireysel Emeklilikte Fon Tavsiyeleri Nelerdir? Yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sorgulama işlemleri, E – Devlet sistemi üzerinden yapılabildiği gibi bireysel bankacılık uygulamaları üzerinden de kolaylıkla yapılabilir. Ancak bireysel bankacılık uygulamaları üzerinden genel olarak E – Devlet sistemine yönlendirme olmaktadır.
E – Devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için ise sisteme giriş yapmak ve “Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” sayfasını açmak gerekir. Bu sayfa üzerinde var olan BES bilgilerine ulaşılabilir.
Sigorta Dünyası web sitemiz üzerinden de BES sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda 7 / 24 hizmet veren müşteri hizmetlerimizden uzmanlarımıza ulaşabilir ve en uygun bireysel emeklilik hesabınızı oluşturabilirsiniz.